30 Ноември, 2018 19:20 31 205 175

САЩ поставиха ултиматум на Турция заради Русия

  • с-400-
  • ф-35-
  • ултиматум-
  • турция-
  • сащ-
  • пентагона-
  • русия

Американците не искат Турция да има руски ракети

САЩ поставиха ултиматум на Турция заради Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Правителството на Турция трябва да избере между това да приеме доставките на руските зенитно-ракетни системи С-400 „Триумф“ или да остане партньор в международната програма за изтребителите Ф-35. Това предупреди новият председател на сенатската комисия за въоръжените сили Джеймс Инхоф, предават Bloomberg и "Фокус".

„Турция не може да остане в програмата Ф-35, ако продължи напред с доставките" на руската система, заяви сенаторът от Републиканската партия в изявление за американската медия. Коментарите му бяха по повод доклада на Пентагона, изготвен по поръчка на Конгреса на САЩ, в който бяха отправени предупреждения, че „администрацията ще преразгледа продължаващото участие на Турция като една от осемте страни партньори".

Турция е важен партньор в международната програма за Ф-35 и е единственият източник в света за някои от частите на бойния самолет. Тя е част от нея от 1999 година насам, като оттогава насетне отбранителната й индустрия заема активна роля в производството на самолети и инвестира 1,25 млрд. долара в развитието на изтребителя.

Страната планира да закупи 100 самолета Ф-35 през следващите години, но към настоящия момент е одобрена продажбата на 30 от тях. Първите два ще бъдат предадени на турските военни до март догодина. През декември 2017 г. Анкара се съгласи да купи две руски системи С-400 в сделка на стойност над два милиарда долара. Турските официални представители многократно заявиха, че споразумението е наложително с цел покриване на нуждите на страната за националната й сигурност.

С доставките на системите в Анкара има за цел да засили своите отбранителни способности на фона на заплахите на терористите от „Ислямска държава“ и „Работническата партия на Кюрдистан“, както и на фона на конфликтите по границите й със Сирия и Ирак. Анкара бе разочарована от съюзниците си от НАТО поради липсата на сътрудничество за посрещане на нуждите на отбраната. На 25 октомври министърът на отбраната Хулуси Акар заяви, че Турция ще започне инсталирането на противоракетни системи С-400 през октомври 2019 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    110 150 Отговор
    Фесовете искат на два стола да седят едновременно, то така не става.

    Коментиран от #33, #58, #74, #135, #147

  • 2 Синан

    168 61 Отговор
    C-400 най - добре. Да живее Руско - Турската дружба!

    Коментиран от #102

  • 3 ОMG WTF

    140 23 Отговор
    Веднага си поръчват Су57. то това е и идеята вместо да убиждат САЩ като отказват Ф35 САЩ сами се отказват да продават.

    Коментиран от #22

  • 4 999

    122 22 Отговор
    Айде, Турски поток ще минава, през България.. Ердоган пак ожали България....
  • 5 mediator37

    59 16 Отговор
    Не може хем гуя до края , хем душата в рая.
  • 6 12345

    103 43 Отговор
    Турция е в процес на създаване на свой изтребител от 5-о поколение TAI TFX. Той трябва да бъде готов до 2023г. За разработване на самолета са заделени 25 милиарда долара, а 250 броя трябва да постъпят на въоръжение. Самолетът ще използва два двигателя EJ200 – със същите лети и Eurofighter Typhoon.
    Корпусът ще бъде направен от композитни и карбонови елементи, като по този начин се постига невидимост от радарите, по-голяма от тази на F-35.

    Коментиран от #17, #21

  • 7 Генералът

    203 34 Отговор
    Наглите янки не спират да се мешат. Искат само те да продават на всички. Искат да са господарите на света, но света не е само Америка.
  • 8 xexexe

    43 24 Отговор
    Вие, които все още сте приятели и поддръжници на Ердоган, бъдете внимателни. Видяхте какво се е случило с предишните като Сорос, Гюлен, американците, евреите, генералите.....

    Коментиран от #90

  • 9 999

    74 30 Отговор
    Typция e cвeтoвeн лидep в aвиoĸocмичecĸaтa индycтpия, a 10 тypcĸи ĸoмпaнии щe пpoизвeдaт чacти зa F-35 зa oĸoлo 12 млpд. дoлapa, вĸлючитeлнo ĸлючoви ĸoмпoнeнти ĸaтo цeнтpaлния фюзeлaж и чacт oт cиcтeмитe, гapaнтиpaщи ycпeшнoтo пpизeмявaнe нa изтpeбитeлитe. Зa няĸoи eлeмeнти, ĸaтo диcплeя нa пилoтcĸaтa ĸaбинa, Typция e eдинcтвeният изтoчниĸ в cвeтa, пишe Вlооmbеrg. Typcĸи ĸoмпaнии пpaвят ĸлючoви ĸoмпoнeнти зa изтpeбитeлитe F-35. Зaeднo c Nоrthrор Grummаn, дъpжaвнaтa ĸoмпaния Тurkіѕh Аеrоѕрасе Іnduѕtrіеѕ пpoизвeждa и cглoбявa цeнтpaлния фюзeлaж, мexaнизмa, ocвoбoждaвaщ бoмбитe, ĸaĸтo и пилoнитe пoд ĸpилoтo, изпoлзвaни зa oĸaчвaнe нa бoйнo oбopyдвaнe.

    Πpoизвoдитeлят нa cиcтeми зa пpoтивoвъздyшнa oтбpaнa Ауеѕаѕ e eдинcтвeният дocтaвчиĸ нa двa ocнoвни ĸoмпoнeнтa нa F-35 - paĸeтeн диcтaнциoнeн интepфeйc и пaнopaмeн диcплeй нa пилoтcĸaтa ĸaбинa.

    Каlе Аеrоѕрасе пpoизвeждa вaжни чacти oт ĸopпyca, ĸaĸтo и зaднoтo oĸaчвaнe. Fоkkеr Еlmо пpaви 40% oт cиcтeмaтa зa eлeĸтpичecĸo cвъpзвaнe (ЕWІЅ) зa двигaтeля F135. Аlр Аvіаtіоn ĸoмпoнeнти и мexaнизми oт ĸopпyca, чacти oт cиcтeмaтa зa пpизeмявaнe и пoвeчe oт 100 инжeнepни чacти нa двигaтeля зa F135, вĸлючитeлнo титaниeви лoпaтĸoви poтopи. Pиcĸ зa дocтaвĸитe.
    Aĸo CAЩ блoĸиpaт cдeлĸaтa cъc caмoлeтитe, тypcĸият пpeзидeнт Peджeп Taйип Epдoгaн мoжe дa пpeĸъcнe дocтaвĸитe нa чacти oт cтpaнaтa cи.

    "Aĸo тypcĸaтa вepигa зa дocтaвĸи бъдe нapyшeнa днec, тoвa щe дoвeдe дo пpeĸъcвaнe нa пpoизвoдcтвoтo нa caмoлeти, ĸoeтo щe зa

    Коментиран от #11

  • 10 999

    47 21 Отговор
    Aĸo тypcĸaтa вepигa зa дocтaвĸи бъдe нapyшeнa днec, тoвa щe дoвeдe дo пpeĸъcвaнe нa пpoизвoдcтвoтo нa caмoлeти, ĸoeтo щe зaбaви дocтaвĸaтa нa 50-75 изтpeбитeля и щe oтнeмe пpиблизитeлнo 18-24 мeceцa, зa дa ce възcтaнoвят чacтитe", пишe миниcтъpът нa oтбpaнaтa нa CAЩ Джим Maтиc пpeз юли в пиcмo дo Koнгpeca.

    Epдoгaн зaceгa зaпaзвa мълчaниe oтнocнo пoтeнциaлнитe cи дeйcтвия. Maтиc тpябвa дa изпpaти дoĸлaд дo Koнгpeca дo cpeдaтa нa нoeмвpи oтнocнo пoтeнциaлнoтo въздeйcтвиe нa вcяĸa пpoмянa в yчacтиeтo нa Typция.

    Πpoизвoдитeлят нa F-35 Lосkhееd Маrtіn твъpди, чe пpoдaжбaтa нa caмoлeтитe нa Typция e нa път

    Коментиран от #23, #84

  • 11 111

    44 39 Отговор

    До коментар #9 от "999":

    ама гавурите не спират да лаят,тяхната работа само и само турците дане са
  • 12 5742

    41 6 Отговор
    Диверсификация. Нали САЩ постоянно говорят за нея.
  • 13 Мили турци

    67 20 Отговор
    Членството в НАТО е по избор. Ако искате, измъкнете се от него, купувайте оръжията от неговите опоненти, правeте ги съюзници и ... късмет. Мъжка работа. Не като джендър ..

    Коментиран от #57, #73

  • 14 Иванов

    105 23 Отговор
    При Турция не минават тези евтени номера на Америка.. САЩ не искаха и Турски поток, но Турция и Русия откриха сухопътната част на Турски поток..
  • 15 турска лира

    30 32 Отговор
    лелееее какво ме очаква ощeeeе !

    Коментиран от #19

  • 16 Боли ме чепа

    39 24 Отговор
    ...ни за турци ,ни американци,ни руснаци. Китай е новата световна сила
  • 17 Мухахаха

    53 64 Отговор

    До коментар #6 от "12345":

    Мдааа първият им самолет на османците ще бъде с ластичен двигател. Перката се навива, навива и навива и малко преди скъсването на ластика се пуска и оная се развърта. А следващото поколение самолети ще е с няколко кюмюрджии, които ще хвърлят въглища в пеща, за да се вдигне парата и така става невидим и самолет от 5-то поколение.

    Коментиран от #20, #69, #165

  • 18 Бесоолу

    94 23 Отговор
    По -нагла ,политика от тази на ТРЪМП, до сега не бях видял,
    -Аабе, комшу, прати му на тоя Кравар, двама от Хамама да го вразумят малко, той сигурно спи самичък и се е побъркал.
    , а жена му, е прекалено хубава да спи с него.
    Те тези" невидимки" ф-35, твоите руски краставици С-400 ги свалят като презрели круши.
    Така, че файда йок , какъв е тоя, ще заповяда насила, кой какво да купи, гьотверен такъв.
  • 19 ivan4o

    65 25 Отговор

    До коментар #15 от "турска лира":

    Недей мисли Лирата, а почни да мислиш за незаконно напечатания долар, страните, имам предвид големите страни почнаха да не използват долара!пхахаххаха последните години на зелените!
  • 20 Месут

    47 21 Отговор

    До коментар #17 от "Мухахаха":

    Не само самолети. Typция зaпoчвa мacoвo пpoизвoдcтвo нa coбcтвeни бoйни тaнĸoвe.
    https://money.bg/techno/turtsiya-zapochva-masovo-proizvodstvo-na-sobstveni-boyni-tankove.html

    Коментиран от #25, #27

  • 21 Симо

    38 37 Отговор

    До коментар #6 от "12345":

    Уважаеми вие разбирате от авиация колкото (да ме извинявате) свиня от духова музика . С двигатели на самолет поколение 4 няма как да направите самолет поколение 5. Няма как да поддържате свръхзвуковия скорост без форсаж. Кой ще продаде радар СФАР на Турция. Това че ще има елементи от композити по него не го прави невидим. Турция няма никакъв опит в производството на самолети. Единствено производство на Турция е по метода на отверката (от готови КИТ) на Ф-16 А в завода в град Мартед . Ако не се лъжа завода не работи.

    Коментиран от #24

  • 22 Иво

    32 37 Отговор

    До коментар #3 от "ОMG WTF":

    Су57 са точно 3 броя самолети и в момента ги тестват в Сирия,така че ще изчакат турците до 2057 ако искат су-та

    Коментиран от #31, #65

  • 23 Не понасям пуйки

    34 37 Отговор

    До коментар #10 от "999":

    Малиии ам сега кво ще правят американците? Добре, че са османците, че хамерите да имат самолети щото до онзи ден летяха само хвърчила. А бе ей шалварко кой ви има за нещо бе? Ти май не виждаш хамерите каква неприятна за вас изненада ви подготвят? Скоро ще имат друг съюзник на източната ви граница, от където ще ви контролират и ще ви дърпат юздите. Вие май си повярвахте, че ще ви оставят ей така да си правите каквото си искате. Е да, ама не. Понеже вие вече не сте надежден съюзник на САЩ те ще си го създадат и то на ваша територия, а вие ще се посмалите и то доста.

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Иво

    25 12 Отговор

    До коментар #20 от "Месут":

    турците си имат от доста време собствен танк
  • 26 Хахахааа

    20 10 Отговор
    Американците са направили голяма грешка с тоя завод за авио части в Турция и сега Ердоган, ще се възползва от това, а на дали ще преместят завода си и пак да инвестират 1.25милиарда.
  • 27 Мухахаха

    25 24 Отговор

    До коментар #20 от "Месут":

    Да, да знаем. Толкова сте технологично развити, че явно вече сте открили кашона. Хем ще е лек хем лесно ще се придвижва този танк само с 2-3 шалварковци.

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Граф фон Хасан

    16 9 Отговор
    Да спрат икономическата война, така че лукът да е евтин за турския потребител. В противен случай няма да купуваме от тях шампанско и бита сметана за нашия хайвер и ягоди и икономиката на САЩ ще се срине.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 НКВД

    30 7 Отговор
    Всеки се чуди как да откаже Ф-35
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Не понасям пуйки

    29 40 Отговор

    До коментар #28 от "ivan4o":

    Напротив излизал съм и то не веднъж зад граница, но съм ходил само в цивилизовани страни ей така за кеф да ги разгледам, но виж в анадолските прахоляци, кирпичени къщи без ток и вода няма какво да търся. Може би след 10000000000 години може и да достигнете етапа на развитие където външните ви тоалетни ще станат вътрешни и още толкова години да ви прекарат ток и то при положение, че все още съществувате, защото и това не е много сигурно имайки предвид американските планове за създаването на нова държава.

    Коментиран от #38, #40, #140

  • 35 Бесен Язовец

    27 15 Отговор

    До коментар #33 от "Сеид":

    А български шишлик ял ли си скоро?

    Коментиран от #36

  • 36 Не понасям пуйки

    24 12 Отговор

    До коментар #35 от "Бесен Язовец":

    Ооо ял го е ама с кожата.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 КГБ Териер

    36 16 Отговор

    До коментар #34 от "Не понасям пуйки":

    Да да да то ток и течашта вода има само в Западната Европа и САЩ умре тая пропаганда 1989г. видяхме ги какви са въшлясали западно европейците кудето си пускат тока със карта с кредит ток кредит карта вода и.....

    Коментиран от #41, #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Не понасям пуйки

    24 20 Отговор

    До коментар #38 от "КГБ Териер":

    Верно ли бе? Ти май освен на онзи мъгляв остров, който скоро няма да членува сред развитите държави на друго място не си ходил? Ти тях за цивилизована държава ли ги имаш, където в столицата си нямат един местен жител, а само чаршафи и тюрбани?

    Коментиран от #44

  • 42 НКВД

    31 3 Отговор

    До коментар #38 от "КГБ Териер":

    Така е, в UK пълни мивката с вода от двата крана единя топла др. студена мие си лицето после зъбите в тая вода и тогава я източва с ваната е същото бърше пяната само, не се плакнат!
  • 43 ivan4o

    18 5 Отговор

    До коментар #37 от "Съжалявам за теб":

    Ти вместо мен да съжаляваш,вземи напраи нещо за себе си!
  • 44 КГБ Териер

    35 5 Отговор

    До коментар #41 от "Не понасям пуйки":

    В Хамбург на летището помислих че съм кацнал в Судан в Брюксел същата работа обърках се с Мароко!
  • 45 ivan4o

    16 4 Отговор

    До коментар #31 от "Симо":

    Колко дига ф 35?
  • 46 Театърът на абсурда

    24 26 Отговор
    Αбе турците нямат пари да купят лук, s-400 и f-35 ще купуват?!

    Коментиран от #48, #50

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ivan4o

    21 13 Отговор

    До коментар #46 от "Театърът на абсурда":

    20 млрд. Годишен бюджет къде си тръгнал да пикаш бря,ще си опръскаш панталоните!

    Коментиран от #52, #53

  • 49 ivan4o

    16 15 Отговор

    До коментар #47 от "Не понасям пуйки":

    Ти май не си чел история а!?пхахахах

    Коментиран от #51

  • 50 axaxaxaxa

    7 4 Отговор

    До коментар #46 от "Театърът на абсурда":

    те ще ядат ламарините на самолетите и ракетите и ще пият своите горива!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 axaxaxaxa

    14 7 Отговор

    До коментар #48 от "ivan4o":

    така че имате пари за да купите лук! защо протестирате тогава?
  • 53 Съжалявам за теб

    15 11 Отговор

    До коментар #48 от "ivan4o":

    20 млрд долара, лири, или аллаха?

    Коментиран от #55

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ivan4o

    12 10 Отговор

    До коментар #53 от "Съжалявам за теб":

    Лева! И хазна празна ,в червената зона!хахах
  • 56 ЦРУ

    21 20 Отговор
    Показа на султана Тръмп със лирата …..ще мусрути икономиката за отриц. време ...и султана клекна . Цялата икономика на Турция е благодарение на парите и технологиите на ЕС и САЩ ...ако се зайграва със Жужи . ще продава чушки и домати ...но и за тях трябват ТИР-ове ..а и те западни !

    Коментиран от #61

  • 57 Реалист

    11 11 Отговор

    До коментар #13 от "Мили турци":

    А бе приятел какво се опитваш да кажеш ,не си слагай дупето там където си мерят пишките
  • 58 свободно мислещ

    11 7 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Човече?стой си в кочината
  • 59 Коминочистач

    14 15 Отговор

    До коментар #31 от "Симо":

    Ти имаш стахотен талант . Ама какво правиш тук -отивай в цирка да разсмиваш хората. Или си мислиш ,че сме тук всички с вата вместо мозък. Искаш ли да ти кажа няколко неща за Су 57 и да ти се приплаче ? Нови бройки Су 57 не се правят и за сега няма шанс да се направят. Съществуващите бройки са 7. На авиоизложението в Сингапур 2017 бяха оповестени някои данни за Су 57 и те са направо смешни - напр. коефициента на радиолокационна забележимост е 0,5 . На F 15 Silent Eagle каквито купи Южна Корея е под 0,3 -не казват по точно. F 22 Raptor - 0,0001 F 35 Lighting 2 -0,001. Какво си седнал да го хвалиш тоя мОсквич -той ако беше много хубав нямаше да го спрат.

    Коментиран от #60, #82, #89

  • 60 ivan4o

    22 16 Отговор

    До коментар #59 от "Коминочистач":

    А от твоите ф 35чета вече има свалени и самосеразбили, а и не са невидими,така че де си тръгнал да ги фалиш тука!!

    Коментиран от #63

  • 61 свободно мислещ

    28 16 Отговор

    До коментар #56 от "ЦРУ":

    Цру?знаеш ли какво произвежда Турция?погледни си телевизора.пералнята.осветлението(крушките).доматите.картофите.лимоните.портокалите.да изброявам ли Г-ако
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Коминочистач

    9 11 Отговор

    До коментар #60 от "ivan4o":

    Има ли ? Къде това ? В Сирия ? Аз чух друго - че са бомбили над 1 час а един от кюнците бил дал фира

    Коментиран от #67

  • 64 ivan4o

    12 12 Отговор

    До коментар #62 от "Не понасям пуйки":

    Имах предвид че липсва бг историята около 5 6 века, но тва не е причина да не четеш световната, ама че си кът албанския реотан бавен! Мина и черния петък , германските беха на промоция, ще требе да доизчекаш другия черен петък!пхахахаах

    Коментиран от #68, #83

  • 65 баце

    10 12 Отговор

    До коментар #22 от "Иво":

    не са 3 ами 12-13 но като се има впредвид че 1 сутка може да съпровожда и унищожава 10-13 цели едновременно въздушни и земни смятай на колко самолеъа се равнява един су 57.
  • 66 F 22 Raptor

    7 11 Отговор
    Главният калибър на F-22 днес е ракетата „въздух-въздух” AIM-120C-7 AMRAAM. Стандартният прийом на F-22 е да обстрелва противника, докато лети в стратосферата (12 000–15 000 m) на свръхзвукова скорост (М=1,5 – 1,6). Това не само че почти удвоява далечината на полета на ракетите „въздух-въздух” (поради голямата начална скорост, придадена от самолета носител в момента на пуска, и голямата височина, където челното съпротивление е по-малко), но и прави F-22 трудно уязвим за противниковите изтребители от по-старо поколение, неспособни да развиват свръхзвукова скорост на безфорсажен режим, което ограничава техните летателни характеристики. Или както споменава един пилот, това е като все едно да седиш на 10-ия етаж на блок и да замерваш със снежни топки някой, който е на земята.
  • 67 ivan4o

    15 11 Отговор

    До коментар #63 от "Коминочистач":

    Е ако четеш американските новини така ще е! Даже ги спреха ф35 от производство!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 свободно мислещ

    21 13 Отговор

    До коментар #17 от "Мухахаха":

    Муха?наистина си муха.от завист ще умреш но недей.трябва да видиш какво ще стане със света.РУСИЯ-ТУРЦИЯ-КИТАЙ-ИРАН-ИНДИЯ.ТЕ СА НОВИТЕ ГОСПОДАРИ

    Коментиран от #75

  • 70 Цурко

    14 17 Отговор
    Абе фесове.... коректност от психично болен турски султан да се цунат с император Путин също психично болен и да вьрвят...........
  • 71 ivan4o

    12 12 Отговор

    До коментар #68 от "Не понасям пуйки":

    В Падането ако търсиш виновник, търси у иван шишман или в тогавашните управници! Навремето Атила кът покори европа , сега унгарците искат да кажат че е унгарец!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Пешо

    16 9 Отговор

    До коментар #13 от "Мили турци":

    В НАТО няма мъжка работа, там са джендари.
  • 74 no name no face no number

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Ако си майстор можеш и на 10 едновременно. Националният интерес преди всичко. Дано и ние започнем да гледаме нас си.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Цурко

    8 32 Отговор
    Колега..... Русия Турция Китай Иран това са държавите които трябва да бъдат заличени от лицето на майката ЗЕМЯ........

    Коментиран от #77, #120

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 ivan4o

    16 15 Отговор

    До коментар #78 от "Не понасям пуйки":

    Руснаците ако знаеха , никога немаше да тръгнат срещу османците, напрао още тогава коалиция и бой по европейците!ххахах но вече имат 1 наум!

    Коментиран от #81

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Рашка с чашка

    7 2 Отговор

    До коментар #59 от "Коминочистач":

    То и на Грипен е толкова 0.5-1 кв м.
  • 83 Хитър Петър

    15 7 Отговор

    До коментар #64 от "ivan4o":

    Османската власт в България е 456 години, реално е дори по-малко, защото имаме век на анархията през който централната османска власт е много слаба.

    Коментиран от #172

  • 84 Добърден

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "999":

    От твоя коментар излиза че Ердоган е нанизал Тръмп и непокорните на сещаш се коя част от тялото си. Ха Ха
  • 85 отчаян турчин

    14 13 Отговор
    Моля, помогнете ни, децата ни са гладни, нямат мляко, възрастните нямат лекарства, студено е, помощ, ще се самозапаля
  • 86 сандо

    6 4 Отговор
    ф35 голям гурел само руска техника трябва да се купува
  • 87 Цурко

    7 11 Отговор
    И в момента контракционния лагер в посоляк Йодва в Коми Русия функционира 2018.г. Пожелавам ти да живееш там в твоята любима Русия........
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 622

    12 15 Отговор

    До коментар #8 от "xexexe":

    "Сорос, Гюлен, американците, евреите, генералите" Наистина, Ердоган е човек без морални ценности. Той имаше всички тези приятели и ги продаде. Безскрупулен, няма да се поколебае да продаде и сегашните си приятели. Всичко за власт и пари. Много тъжно за турците, нямат бъдеще с него.

    Коментиран от #100

  • 91 Цурко

    9 1 Отговор
    Жалки комунистическо.гербаджииски изчадия имате по две гьнки ядете и серете..... а забравих и да хвалите. партията независимо коя е..... От Карлово......
  • 92 Иван

    14 6 Отговор
    Американците кво толкова ги бърка Турция кви ракети купува или се притесняват,че Турция едновременно притежавайки С400 и Ф35 ще разбере кво дърво ,наречено Ф35 е купила

    Коментиран от #95

  • 93 ivan4o

    12 10 Отговор

    До коментар #81 от "Не понасям пуйки":

    Преди 100 години нали обградиха, най голямата помощ доде от Русия. Винтовки оръдия злато. После доде хитлер иска помощ от Турция срещу Русия ,но им отказаха! Но някои се съюзиха с хитлер срещу русия а, знаеш ли кои беха?пхахахах руснаците не забравят! На Турция враговете се броят с пръсти. Австрия, гърция, холандия други нема!пхахаха

    Коментиран от #97

  • 94 новините от окупирания Кипър

    8 7 Отговор
    Икономиката в окупирания Кипър се влошава. Най-висока инфлация за 15 години. Инфлацията достигна своя връх през Септември, 37.23%, най-високата цифра от 15 години в незаконната псевдо-държава в окупираните райони, според данните, предоставени от така наречената "централна банка". По отношение на валутните курсове, въпреки спада на чуждестранните валути спрямо турската лира, това не се отразява в цените на продуктите, много от които продължават да се покачват, вместо да падат.
  • 95 ivan4o

    16 11 Отговор

    До коментар #92 от "Иван":

    Америте ги е страх ,че нема да могат да направят същия сценарий с Турция,както напраиха при пустинна буря! Ако са с400 немогат да ги деактивират, ако са петриът тоц път турците ще им разбият кодовете ,както напраиха при ф16тата. За тва нито им продават петриът,нито искат да се сдобият със с400!
  • 96 отчаян турчин

    9 4 Отговор
    ПОМОЩЩЩЩЩ
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Турци...внимание!!!

    8 8 Отговор
    Руснаците имат доказателства че турците обучават терористи джихадисти да ги изпратят в Либия, за да се борят за опонентите им там, фашистките мюсюлмански братя.
  • 100 zonk

    7 5 Отговор

    До коментар #90 от "622":

    Огромна разлика от Путин. Той винаги е бил в съответствие с неговите ценности и принципи. И тъй като е много умен, със сигурност не му вярва. Той просто го използва и когато дойде точното време, той ще го изхвърли като използвана салфетка.
  • 101 BORO

    4 9 Отговор
    Вече няма кой да финансира комунистическата напаст и дните й са преброени.
  • 102 Някой

    8 8 Отговор

    До коментар #2 от "Синан":

    Само че с дружба само не става трябват и пари както ги е подкарал Ердоган съвсем скоро ще огладнеят като Руснаците.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Барчо

    23 5 Отговор
    Закупуването на С-400 е факт и както гледам ще се финализира. Даже няма да играе долара. Още един шамар по каубойския дирник. От тук нататък Кравария ще трябва или да си смени тона към Турция или просто ще я загубят. Самия турски елит видя, че по-добре да си добре с комшията, още повече че е богат и с всички възможности, отколкото да си добре с някой твърде далече от теб и при това смятащ те за васал. И при това задължително минаване през влошаване отношенията ти с мощния комшия.

    Коментиран от #106, #109

  • 105 Силен шамар

    9 6 Отговор
    Американските санкции срещу Турция вече са започнали. Всички знаете, че Турция, с разрешение на Италия, изгражда агресивен хеликоптер и иска да го продаде на страни като Пакистан. Дори успя да се съгласи, но продажбата е спряна, защото американците не лицензират двигателя. Сега те казват, че ще търсят да намерят нов двигател, да го тестват и т.н...ΕΝD
  • 106 Гост

    7 9 Отговор

    До коментар #104 от "Барчо":

    Богат съсед? За кого говориш? Богатите съседи на Турция са Гърците, Израелците, Саудитска Арабия особено. Но с всички тях Турция има лоши отношения.

    Коментиран от #107, #112

  • 107 Доктор Ох Боли

    6 8 Отговор

    До коментар #106 от "Гост":

    ....тука като влезна .... обичам да не сте си пили хапчетата.... ха хаха..... Гърция е богата..... на история....

    Коментиран от #113

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Доктор Ох Боли

    5 2 Отговор

    До коментар #104 от "Барчо":

    .... още не е факт.... ха хаха.... още ги нема у Турция..... то ше трее и обучение.... за теа системи..... то не е като да мачкаш клавиатурата.... ха хаха..... И аз разбрах, че разплащането ше стане .... избегвайки долара..... ама ... как ша стани.... ха хаха....
  • 110 Гурбетчия

    2 1 Отговор
    БЛАГОДАРЯ на МОДЕРАТОРИТЕ за навременната намеса...наистина БЛАГОДАРЯ Ви от сърце...Бог да ви поживи..
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Доктор Ох Боли

    0 4 Отговор

    До коментар #106 от "Гост":

    ..... ха хаха.... ти ако не блеснеш простооо..... ха хаха.... ни тъ видех.... шъ мъ прощаваш.... ха ха ха
  • 113 Гост

    9 8 Отговор

    До коментар #107 от "Доктор Ох Боли":

    В сравнение с турци, българи, румънци, албанци, руснаци, македонци, грузинци, арменци, сирийци, египтяни, кюрди, гърците са по-богати. Много по-богати. Вземи си хапчетата и ще го видиш ясно. Ай...лека.

    Коментиран от #114, #115

  • 114 Доктор Ох Боли

    1 8 Отговор

    До коментар #113 от "Гост":

    ... ха хаха.... ти си винаги иновативна ..... ха хаха.....на тъмно ... да си ше блеснеш.... като ЛЕД си...ха хаха..... гърците чак па толко богати.... ха хаха...... ае ликарствата ноу та мола.... ха хах....то.... трее изредиш и Србиу....Босна и Херцеговина .....Сите Балкани Заедно.... ха хаха.... може .... Молдова, Украйна.... да включими...... ха хаха.......
  • 115 Доктор Ох Боли

    2 7 Отговор

    До коментар #113 от "Гост":

    .... мацко .... тука да та светна .... тебе и такива като тебе.... гърците са на една ръка разстояние от нас..... разбирашимъ правилну а?.... ха хаха.....
  • 116 Бачо Киро

    11 5 Отговор
    Ердоган баш тоя ще слуша... И добре прави, гледа си интереса. Само нашите бастуняци гледат чуждите...
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 мантри и алабалистики

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "Цурко":

    Най -много можеш да унишожиш собствените си циреи, но ще останеш без най-ценното което притежаваш.
  • 121 Ей Ердоган

    5 2 Отговор
    Какво ще избереш, да си клиент на Запада или на Русия? "Ааах ах, в крайна сметка" ще ми кажеш "каквото и да избера, клиент бях и клиент ще остана" и ще ти кажа че си прав!
  • 122 Преброяване на бесните язовци

    5 5 Отговор
    Кефи ме как пуйките и русопитеците се разкудкудякаха 😂
  • 123 Бля Бля

    9 9 Отговор
    Вие сте много интересни, тръгнали фесовете да коментират подигравателно. Те поне купуват, не един - два, а стотици, дали от Русия или САЩ, те ще си имат изтребители, НОВИ. Ние в България с колко изтребителя ще се похвалим?
  • 124 Румяна Костова

    8 6 Отговор
    Руснаците казаха ,че 13 държави са заявили желание да купят С 400.Не изброиха кои са те .За сега само Индия е обявила ,че въпреки възможните американски санкции ще си купи ефективното оръжие.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Morgoth

    11 9 Отговор
    Едни и същи сенатори си лаят едно и също, а турския керван си върви.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 НАТО ВЕЦ и АЕЦ

    7 8 Отговор
    За качествата на руското оръжие. Египед подписва договор през 2015 за 46 хеликоптера Ка 52 внос от Русия. Първата доставка е извършена в средата на 2017 г. А в момента в боеготовност са 12 машини от 46.

    Египед е открил следните проблеми . Поради горещия климат двигателите губят мощност в различни режими. Освен това авиониката и навигацията предоставят неверни данни . Неизползваеми са приборите за нощно виждане.

    С оглед на многото и съществени дефекти Египет ще замени Ка 52 с AH-64 Apache в сделка за 1 млрд. долара , вече одобрена от Държавния департамент на САЩ
  • 130 писна ми от Бой Ганювци

    5 7 Отговор

    До коментар #128 от "Не понасям пуйки":

    И да искаш или не ще се научиш да ни търпиш и уважаваш,минаха се времената на Тошко педала,с носталгия ще умрете такива като тебе за тези тоталиртични времена.

    Коментиран от #132

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 ivan4o

    4 7 Отговор

    До коментар #132 от "Не понасям пуйки":

    А бре чобан, твоя тошко навреди толкова и на българите колкото на турците!пхахахаха

    Коментиран от #136

  • 134 ivan4o

    3 7 Отговор

    До коментар #131 от "Не понасям пуйки":

    Чичко ти дони скоро ще го съдят и ще го свалят от власт, съпартийниците му даже не го защитават вече!пхахаха толкова ДЕРТ си има на главата ,че сам май ще си подаде оставката!

    Коментиран от #137

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 ivan4o

    3 6 Отговор

    До коментар #137 от "Не понасям пуйки":

    Ти се моли да не става пролет там дето мислиш че ще става ,защото първо ще изгърмят тея дет са близо! Май си забраил натовските бомби в софия!

    Коментиран от #143

  • 140 ХАСАН

    4 6 Отговор

    До коментар #34 от "Не понасям пуйки":

    Живееш си в панелката ..съседа ти сере на главата и се мимлиш за "бял англосаксонец"
  • 141 ХАСАН

    3 7 Отговор

    До коментар #47 от "Не понасям пуйки":

    И на мен е ми е жал за тебе ...тая година пак намаля с 65 хиляди ...скоро ще си с музея..а моя етнос се увеличи с един милион

    Коментиран от #146

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 чичо Ердо

    4 5 Отговор
    Турция в случая защитава собствените си интереси, а тези на Русия или САЩ! Ако не й продадат самолети американците, ще си купят от другаде..
  • 145 ivan4o

    4 7 Отговор

    До коментар #142 от "Не понасям пуйки":

    От цялото тва ли успя да измислиш!?пхаха я напиши нещо за църквите по тошо време! Дали си одил у казарма. Родина ми е да! тя полвин Б-я напусна страната ,защо ли аджаба!

    Коментиран от #167

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Sultan Selim

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Кольо, защо гледаш феса има пари и ф35 и миг да взима, ама ти и една ракета нямаш , бойчето щеше да ги ремонтират из Полша някаде, и от там точат пари, ама будала като тебе няма как да разбере, като мислиш за душманство. Затова още ще потъва Булгаристан...
  • 148 ХАСАН

    6 6 Отговор

    До коментар #47 от "Не понасям пуйки":

    Не си прав!...в аристократична Франция ,аристократите не са се къпали а само с мокра кърпа са бършели телата си ...и затова по лицата им е имало дебел грим ,затова се е развила парфюмерията ..да заличи миризмата..докато в основата-на-мюсюлманската религия е хигиената ..пет пъти на ден се молиш и пет пъти трябаа да се измиеш...преди да отидеш а джамия трябва да си се изкъпал...

    Коментиран от #153

  • 149 ivan4o

    4 7 Отговор

    До коментар #143 от "Не понасям пуйки":

    И последната новина да ти я споделя, в турска тракия са открили находища на газ за трилиони долари. Канадска фирма ще инвестират стотици млрд. в Т-я. Вече може и да се нацепиш от яд!пхахахаах

    Коментиран от #173

  • 150 ХАСАН

    4 8 Отговор

    До коментар #146 от "Не понасям пуйки":

    Винаги се води война между Изтока и Запада откак свят светува! Атила ,Наполеон,персите,хуните,османлиите,Ал.Македонски,Кръстоносните походи ,Хитлер,СССР..и т.н. турците са единствения източен народ който владя Запада 500г...и това боли! ..

    Коментиран от #155

  • 151 Sultan Fatih

    7 7 Отговор

    До коментар #142 от "Не понасям пуйки":

    Стига плямпа тезек, видяхме 80-те при изселването , какво стана с земеделието и всичко, това че си видял от бащати душманство, злоба завист към турците, а ти хал хабер си нямаш от нищо. Живей си в злобата, и още ще потъва Булгаристан, като има 'piece of shits' като тебе няма да са оправи БГ.
  • 152 ХАСАН

    8 6 Отговор

    До коментар #146 от "Не понасям пуйки":

    Турчин ли ти разби армията,военната индустрия,АЕЦ,ТЕЦоаете,металургията,промишленостаа?????...или българина сам си направи??? Турчин ли ти закри мандрите и тия които работеха там отидоха в Германия да бачкат за немски мандри и като се върнат в България си купуват немско сирене от немска верига?????..

    Коментиран от #154, #157

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 ivan4o

    5 6 Отговор

    До коментар #152 от "ХАСАН":

    Хасоне, Мани го тоя незнае ко пише. Патриотите в Б-я викат че по османско време е било добре, тоа тръгнал на патриот да се праи!
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 ХАСАН

    8 6 Отговор

    До коментар #155 от "Не понасям пуйки":

    Тая година намаля с 65 хиляли ..българския политически и бизнес елит граби като за последно и трупа за поколението си което е в чужбина...земята опустява,жените не раждат,децата пласат ,старци се молят Богу горещо че-не могт да жиаеят с 200лв пенсия
  • 161 ivan4o

    3 5 Отговор
    'За съжаление трябва да спра', май не му се отдава да мисли,чак ангажамон му е излезнал.пфахахаахахах

    Коментиран от #164

  • 162 538

    9 2 Отговор
    Каква е тая турска напаст тука бе ?
  • 163 Ивайло

    6 0 Отговор
    Библията се сбъдва четете докато е време.
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Не понасям пуйки

    5 6 Отговор

    До коментар #145 от "ivan4o":

    Ходил съм в казармата бе ivan4o от там ми остана страх от турците ,много жестоко ме таковаха,срам ме е да ти кажа.Аз и за това не ходя в Турция,много са лоши нямат грам милост.
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Васко от Факултета

    7 3 Отговор

    До коментар #168 от "JPower":

    Браво ний цигани и българи сме един народ една кръв заедно ще вървим към светлото бъдеще,само трябва да се разберем ний крадем надребно а вий на едро.

    Коментиран от #174

  • 170 Ввв

    3 4 Отговор
    Мдааа,Грухдоган ще трябва да избира,иначе САЩ ще му бият шута
  • 171 А на теб миризливко

    4 4 Отговор

    До коментар #62 от "Не понасям пуйки":

    Защо римската империя не ти докара баните, ами се наложи османците с много кютек да те научи да ги ползваш за да не осмърдяваш пейзажа?
  • 172 даскала

    3 1 Отговор

    До коментар #83 от "Хитър Петър":

    С таз аритметика спечели почти 1 век.Кво ще стане с останалите 4?
  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Wiiz air

    0 0 Отговор

    До коментар #169 от "Васко от Факултета":

    Super
  • 175 Четецът на глупости

    1 0 Отговор
    А бе гладни сме ние българите затънали до уши в мизерия ,но продължаваме да бъбрим другите , безсрамници...
Новини по държави: