1 Декември, 2018 19:40 2 894 7

Швейцария не допусна понятието "полова идентичност" в наказателния си кодекс

  • швейцария-
  • парламент-
  • кодекс

Решението беше гласувано в швейцарския парламент

Швейцария не допусна понятието "полова идентичност" в наказателния си кодекс - 1
Снимка: Shutterstock

Горната камара на швейцарския парламент днес отхвърли с 23:18 гласа предложението "половата идентичност" (gender identity / Geschlechtsidentität / identité de genre) да влезе като антидискриминационен критерий в швейцарския наказателен кодекс, съобщи „Гласове“.

Като нов антидискриминационен критерий беше приета "сексуалната ориентация" (което в българския Закон за защита от дискриминация отдавна е така).

В мотивите си парламентаристите посочват, че понятието "полова идентичност" е неясно, неопределено и зависи само от чувствата на отделния човек. Понятието "полова идентичност" е "отрова за швейцарския наказателен кодекс", заявяват те.

В края на юли т.г. българският Конституционен съд отхвърли с подобни мотиви Истанбулската конвенция, с която в правния мир се въвеждаше понятието „полова идентичност“ (джендър). Според конституционните съдии използването на понятията sex и gender като биологичен и социален пол в Истанбулската конвенция не води до постигането на равенство между половете, а заличава разликите между тях, с което принципът на равенство изгубва смисъла си.

„Въпреки безспорните си положителни страни, конвенцията е вътрешно противоречива и това противоречие създава двупластовост в нея”, се посочваше в мотивите на КС.

„Повелята за правна сигурност и предвидимост не допуска съществуването на две паралелни и взаимоизключващи се понятия за „пол“. Ратифицирането на Конвенцията би довело до въвеждането в националния правен ред на понятие, противоречащо на конституционно установеното”, гласяха мотивите на българските магистрати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Биолога

    64 1 Отговор
    Половата идентичност я определя природата а не болния мозък на човека! Не я определят и група хора с болни мозъци!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 питанчо

    27 0 Отговор
    Шорош джендър ли е ?
  • 5 Бачо Киро

    34 0 Отговор
    Яяяяя що така бе? Наложете им санкции! Опа, не можете...
  • 6 Толераст

    10 1 Отговор
    Ще си изтегля авоарите от швейцарските банки !
  • 7 Коста

    2 1 Отговор
    23:18 - Малко им остава да са 50:50.
    Някакви пет старчока с древен морал са си дали мнението.
    И ко' прай'м, кат' умрЪт старчоците?- А?
Новини по държави: