3 Декември, 2018 08:36 10 806 46

САЩ търсят подкрепа от НАТО срещу Русия

  • сащ-
  • русия-
  • договор-
  • ракети-
  • нато

Вашингтон е убедил своите съюзници, че Москва е нарушила Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег

САЩ търсят подкрепа от НАТО срещу Русия - 1
Снимки: БТА/АР

САЩ явно са успели да убедят своите съюзници от НАТО, че Русия е нарушила Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), пише "Комерсант". Във вторник се очаква външните министри от страните от алианса да приемат в Брюксел изявление с рязка критика срещу действията на Москва, съобщава руският вестник.

По-рано редица европейски лидери осъдиха решението на президента Доналд Тръмп за излизане на САЩ от този договор. И за да превърнат позицията на Вашингтон в позиция на целия Северноатлантически съюз, американците предприеха нещо, което пет години бяха избягвали: споделиха със съюзниците си разузнавателни данни и огласиха своята версия за руското "нарушение", обяснява изданието.

Според Вашингтон Москва е нарушила поетото задължение "да не произвежда и да не изпробва крилати ракети с наземно базиране и обсег от 500 км до 5500 км, а също така да не притежава и да не произвежда пускови установки за такива ракети".

Става дума за сателитни снимки, предполагаемо доказващи, че Русия е изпробвала крилата ракета с наземно базиране и обсег, обхванат от забраната.

По думите на Даниъл Коутс, оглавяващ националното разузнаване на САЩ, Москва е разработила новата ракета, защото не желае да е обвързана с Договора за РСМО и цели да получи възможност за удар по европейските страни от НАТО. Коутс твърди, че Русия вече е въоръжила с тази ракета няколко дивизиона.

По данни на вестника страните от НАТО не се съмняват, че САЩ са прави, и въпросът сега е само дали ще включат в изявлението си текст за евентуалните контрамерки на алианса срещу заплахата от Русия.

"Дори ако Русия реши да представи подробна информация за ракетата или да я покаже пред публика, сами по себе си тези стъпки най-вероятно ще бъдат използвани от САЩ в подкрепа на собствените им претенции", коментира пред "Комерсант" експертът по ядрени оръжия Павел Подвиг. "Единственият реален вариант за решаване на този спор изглежда е да се постигне политическа договореност договорът да бъде запазен. Ако тя бъде постигната, ще се намери и начин за решаване на всички технически проблеми - възможности има".

САЩ търсят подкрепа от НАТО срещу Русия

За целта обаче е необходимо взаимно желание за запазване на договора, доста високо ниво на доверие и готовност за известни отстъпки.

"За жалост тъкмо тези условия днес липсват", констатира експертът на "Комерсант".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Kcaniba

    97 21 Отговор
    Империята на злото и лъжата отново мъти водата и отново ще глътне вода!

    Коментиран от #6

  • 3 ГосТ

    31 92 Отговор
    Айдее като случая Скриптал. Не разбраха рашъните че вече сме 21 век. И ако това е истина, както най вероятно е, това означава директна заплаха за Европа.

    Коментиран от #40

  • 4 Свободен паза

    32 6 Отговор
    Всички индекси се качват, само Апъл още лекичко се хлъзга надолу по инерция. Тръмп е уредил да се продават американски автомобили в Китай.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ксaniba

    57 21 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    нещо повече, коуега!!!!
    Империята на злото фащ напълниха памперсите!!!!!

    Коментиран от #44

  • 7 Един

    83 6 Отговор
    Я погледнете колко е бюджета на армиите: на САЩ е около $600 милиарда, на Русия около $60! И пак си чешете езиците къде е "заровено кучето" или "къде е ключа от палатката" !
  • 8 Голям прос

    54 17 Отговор

    До коментар #1 от "Сссерем":

    Тъпуци навсякъде. Щото не ги знаем какво правят американците. Само пари в главата им
  • 9 генерал Патън

    26 61 Отговор
    Ватниците без лобут няма да се научат да живеят като нормалните хора. Това са монголо татари ,наследници на Златната орда. Само грабежи и войни ги интересуват , нищо друго. Още генерал Патън ги е разбрал " Правим грешка като мислим руснаците за европейци, те не са европейци , а азиатци "

    Коментиран от #23

  • 10 видимо през крив макарон

    68 19 Отговор
    ------------Става дума за сателитни снимки, предполагаемо доказващи..................????? Както с химическите оръжия на Садам ....предполагам !!??
  • 11 Барчо

    60 19 Отговор
    Всеки знае кой на практика управлява НАТО. Да не се лъжем, че това е Германия или България. Каквото каже Кравария, това и прави НАТО. Няма нужда да бъде убеждавана в нещо, каквото и да е то, стига ония да го пожелаят и веднага става на тяхното. Въпросния договор със сигурност е доста по-дълъг от един договор между частно лице и наш телефонен оператор, а той е доста дълъг, нищо че трябва да е елементарен. Предполагам в договора не пише само от 500 до 5 500 км. Със сигурност има и още хиляди условия, така че руснаците може да са настъпили някой елементарен, но без фатални последици, които се опитват да вменяват американците. Договора сам по себе си облагодетелства доста повече Америка. Все пак е подписван от предателя Загроби и Рейгън. Даже ми беше чудно, че руснаците до сега не са искали ревизия и да бъде преподписан с различни условия, които да са взаимоизгодни. А може и това да е целта на Путин?

    Коментиран от #27

  • 12 Ууууууу

    43 16 Отговор
    Сащ най накрая ще намерят това което търсят.
    Кат 1814 и 1945г.

    Коментиран от #15, #24

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Като Гост

    38 9 Отговор
    Ракетните програми се развиват и от САЩ и от Русия и от Иран и Северна Корея и от кой ли не. Студената война никога не е свършвала, просто сега стана топла война и със все по-големи стъпки отиваме до 3-та световна. И ще е световна защото няма да е само между Русия и Нато, а ще се включат всякакви орки на които им е писнало хамериканците да им се мешат във вътрешните работи. Войната може и да има някоя и друга ядрена бомба, но ще се води предимно като "терористични акции" и тогава всеки един от нас ще пострада. Нищо не може да спре този сценарии вече. Дали утре, след година или 5 години не се знае ... но ще стане, защото политиката на всички големи сили запали много огнища на омраза, които няма как да загаснат без война.

    Коментиран от #18

  • 15 Само питам

    22 31 Отговор

    До коментар #12 от "Ууууууу":

    Какво са си намерили САЩ през 1814 и 1945 г, бе умник русофилски?

    Коментиран от #19

  • 16 NikNay

    19 11 Отговор

    До коментар #1 от "Сссерем":

    Е , напредват американците вече не показват рисунки за да убеждават общество в правотата си.
  • 17 Българин

    9 13 Отговор
    Подкрепата не е "срещу русия", както хибридника се опитва да внуши а за повишаване отбранителните възможности на страните членки.
  • 18 констатация

    9 9 Отговор

    До коментар #14 от "Като Гост":

    Трета и последна
  • 19 Шляхтиц

    20 12 Отговор

    До коментар #15 от "Само питам":

    Прочети малко история и тогава задавай ИДИОТИЧНИТЕ СИ ВЪПРОСИ. По въпросите си проличава колко ти е акъла.

    Коментиран от #30

  • 20 ****

    22 11 Отговор
    Тези помияри все гледат да се прикриват и да вкарат повече участници в техните машинации,те нямат топки да застанат като мъже когато става въпрос за силен противник.
  • 21 Само питам

    28 15 Отговор
    Защо САщ са толкова нагли копелдаци ?
  • 22 Наблюдател

    11 3 Отговор
    Направо ми падна ушанката !
  • 23 Русия вперед

    17 12 Отговор

    До коментар #9 от "генерал Патън":

    Русия вперед
  • 24 русия е кочина

    14 24 Отговор

    До коментар #12 от "Ууууууу":

    Балалайка ,какво намериха САЩ 1914 и 1945 г.

    Донесоха свободата на Европа 2 пъти . А азиатската паплач тихо подсмърча в ъгъла

    Коментиран от #31

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ТОЧКАТА

    18 6 Отговор

    До коментар #11 от "Барчо":

    Цялата минавка в договора е понятието,,...ракети с НАЗЕМНО БАЗИРАНЕ...,,...Конфликта,а после и договора са следствие от разполагането на АМЕРИКАНСКИТЕ РАКЕТИ,,КРУЗ,,В Англия и Германия...Те са ПЪРВИТЕ!!!такива ракети и смъкнаха времето за реакция на 15 минути!!!!Договора премахна тези ракети и американците просто ГИ ПРЕМЕСТИХА НА КОРАБИТЕ СИ....Затова и толкова драпат за,,ПРИСЪСТВИЕ,, близо до Русия във ВСИЧКИ МОРЕТА...ДАже и Каспийско и Азовско....,,ТОМАХОУК,,са ,,наследници на онези ракети.
  • 28 Мажо

    17 12 Отговор
    Империята на Злото е успяла да излъже васалите си, които в малоумието, което им е присъщо, ще получат това, което си търсят за разполагането на ракети на терористичната държава на тяхна територия – ще бъдат заличени, преди да осъзнаят какво им се случва, изстрелят ли краварите и една ракета към Русия.
  • 29 jforfk

    15 16 Отговор
    Разбира се, че Русия нарушава договора. Не са нужни доказателства. Тук САЩ са напълно прави. Има едни установки представени от Русия още през 2005, ако не се лъжа. С 6 ракети. Там може да се постави сегашният "Калибр", с обхват 2500 км. Иначе руснаците го представят като тактически с обхват 500 км. Освен това новият "Рубеж" може да се настройва с обхват от 1500 до 11000 км. Или още от 2005 Русия "загатва", че може да наруши договора РСМД и да отговори асиметрично когато САЩ излизат от ДОГОВОРА ПО ПРО /2001/. Защото когато САЩ излизат от договора по ПРО, те строят НАЗЕМНИ установки в Полша и Румъния и поставят там контейнери М 41 същите, които изстрелват както СМ3 и 6 така и ракети "Томахоук" с обхват 1800 мили. Демек в средата на забраната. Та в името на истината. И Русия и САЩ нарушават договора. Но Русия го прави като ОТГОВОР на явното нарушение на договора за РСМД от САЩ. Защото излизането на САЩ от договора по ПРО е през 2001 година. И Русия още от 2001 предупреждава, а през 2005 година намеква, какво ще стане когато САЩ излизат от договора по ПРО. Че ще има отговор. Асиметричен. И то веднага.
  • 30 Русия е кочина

    10 13 Отговор

    До коментар #19 от "Шляхтиц":

    Какво да прочете бре ,олииии ,какво ? На Александър Дугин Болния в главата пасквилите ли ?
    Само газ за кочината Русия !!!До пълния и разпад .

    Коментиран от #37

  • 31 rrr

    12 10 Отговор

    До коментар #24 от "русия е кочина":

    Още един слънчасал, който не знае че подсмърчащата в ъгъла паплач финишира в Берлин, а на янките им трябваше почти година, за да се придвижат след десанта в Нормандия, та се наложи януари 1945 г. чичо Чърчил да моли другаря Коба да настъпи активно в Полша и Източна Прусия

    Коментиран от #32

  • 32 пРосия

    9 9 Отговор

    До коментар #31 от "rrr":

    Абе май слънчасалия си ти щом не стопляш сой спря руснаците на Елба 😂 и каква им беше целта -покоряване и заробване на ЦЯЛА Европа

    Коментиран от #35

  • 33 123:)

    5 11 Отговор
    Болшевика знае,че каквото и да прави е обречен на все по голям глад и тотална изолация!Меркел ще работи за Газпром/при Шрьодер/и на нейно место може да застане някой,който няма да ближе задника на Путин...😁
  • 34 АЛФ

    5 0 Отговор
    Истината боли, стига да не си повреден- всички лъжат и на това се крепи прогнилият ни свят, чудно ми е защо този коментар беше изтрит, може би защото не насажда омраза и противопоставяне между Запада и Русия? Поогледайте се от времето на Христовото разпятие човеците все се избиваме в името на нечия смахната идея и никой не иска да си отговори що за овце ни правят кукловодите?
  • 35 rrr

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "пРосия":

    Много просто народ господи. Абе прочетете малко за срещите на "тримата големи" преди да вдигате лозунги за събития от 1945 Ако го погледнеш от обратната страна ще излезе че руснаците са спрели янките на Елба, барабар с цялата западна коалиция и съответно последните са останали да подсмърчат в ъгъла В този момент все още западняците и руснаците са съюзници тепърва предстои капитулацията на Япония и тепърва другарят Коба ще громи 750 000 Кнатунска армия пак по молба на западните си приятели.
  • 36 име

    2 2 Отговор
    какви сателитни снимки имат не знам, но колко граждански самолети се загубиха и паднаха и не могат да ги намерят?
  • 37 Санитар

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "Русия е кочина":

    Бързо в изолатора !!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 всъасдв

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "САЩ търсят подкрепа от НАТО" - Че то САЩ са 90% от НАТО, за какво им е да търсят подкрепа? Може би, за да кажат, че и други държави (васали) са на тяхното мнение?
  • 40 ЪРП

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГосТ":

    АЛОУУУУУ, НА ТЕБ СТИГА ЛИ ТИ ДО СИВОТО ВЕЩЕСТВО ИНФОТО ,ЧЕ ПО ЦЯЛА ЕВРОПА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ДО САМИТЕ ГРАНИЦИ НА РУСИЯ НАТО И РЕСПЕКТИВНО АМЕРИТЕ СА РАЗПОЛОЖИЛИ ДЕСЕТКИ БАЗИ С РАКЕТИ НАСОЧЕНИ КЪМ РУСИЯ???????!!
    МНОГО ЯСНО ,ЧЕ ОТГОВОРА НА РУСНАЦИТЕ ЩЕ Е АДЕКВАТЕН, И ТО Е ДООООСТА АДЕКВАТЕН ,КАТО СЪЗДАДОХА ОРЪЖИЯ, ЗА КОИТО САМО СИ МЕЧТАЕХА АМЕРИТЕ И СЕГА ВОЙЙЙЙЙЙ ДО НЕБЕСАТА!!!!!!!
    ТА, ТАЗИ ЕЛЕМЕНТАРНА ИНФОРМАЦИЯ ПИЧ ВЪОБЩЕ ИМА ЛИ НЯКЪВ ШАНС ДА ТИ СТИГНЕ ДО СИВИЧКОТО ВЕЩЕСТВО??????????
    РУСИЯ ДА СА РАЗПОЛОЖИЛИ ДЕСЕТКИ БАЗИ С РАКЕТИ ПО ГРАНИЦИТЕ НА САЩ ИЛИ В КУБА СЕГА И В ТОЗИ МОМЕНТ ??????????
  • 41 Rommel

    5 1 Отговор
    и малкия Доналдчо се оплака на бати , че на Вова му била по голяма чурката
  • 42 попа

    1 3 Отговор
    ЩУМКАРИ и активни борци за пари , привилегии и служби и техните отрочета кога ще върнете незаслужените и ограбени пари от българският народ.За вас Русия беше и сега е винаги над БЪЛГАРИЯ .КОГА ЩЕ СЕ ПОКАЕТЕ . Може би никога .Коментирайте това ДРУГАРИ ПАРТНЬОРИ ПУТИНЦИ.
  • 43 235689

    7 1 Отговор
    Говедарника квичи понеже Русия изпитва ракети със среден и малък обсег което нарушава договора м/у Рейгън и Горбачов.Защо обаче на Русия й трябват ракети с малък и среден обсег? За да удрят натовските бази в Европа които според една договореност не трябва да ги има
  • 44 antimediator

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ксaniba":

    Искаш да споделиш , че Москва ще загуби поредната Студена война ?!
    Рядко ти се случа да налучкаш нещата, този път успя!
    Толкова си зле , че си отговаряш сам на себе си.
    Ако сме нормална държава ще нахрана прасетата с теб!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Бесен

    0 0 Отговор
    Едните престъпници търсят подкрепа от другите престъпници - смях!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания