7 Декември, 2018 07:29 9 583 40

7 декември 1941 г. Нападението над Пърл Харбър (ВИДЕО)

  • сащ-
  • япония-
  • втора световна война-
  • пърл харбър

Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война

7 декември 1941 г. Нападението над Пърл Харбър (ВИДЕО) - 1

Днешната ни история предопределя хода на световната история за десетилетия.

Нападението над Пърл Харбър е изненадваща въздушна атака на японския Императорски флот срещу американската военноморска база при Пърл Харбър, Хаваи. Началото на инвазията е поставено на 7 декември 1941 г. сутринта.

Без предварително обявяване на война базата е атакувана от 353 японски бойни самолети, бомбардировачи и торпедоносци на две вълни. За целта са мобилизирани шест самолетоносача. Унищожена е голяма част от американския тихоокеански военноморски флот. Поради това през следващите месеци японците има пълно надмощие в Тихия океан. Едновременно с атаката започва японската офанзива срещу британските и холандските колонии в Югоизточна Азия, с което Втората световна война става фактически глобална война. Атаката над Пърл Харбър е битка, при която самолетоносачите и линейните кораби са доминиращият елемент.

Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война, тъй като става повод за влизането на САЩ, която до този момент е неутрална, във войната. Въпреки, че атаката причинява на САЩ значителни военни загуби, тя се оказва с фатални последствия за Япония. На следващия ден САЩ обявява война на Япония. До началото на войната американското правителство настройва населението на САЩ предимно миролюбиво и не агресивно, а атаката определя като „коварна“. След нея САЩ преминава към Съюзниците и мобилизира населението си в бойна готовност.

Огромният индустриален потенциал на страната спомага до голяма степен за успехите им във войната. Днес в САЩ наименованието Пърл Харбър е синоним за унищожителна атака без предупреждение.

Американското правителство още преди това подкрепя Антихитлеристката коалиция с всички възможни средства и често провокира сблъсъци между Военноморските сили на САЩ и германски подводници в Атлантика.

По повод събитията съществуват многобройни теории за заговори. Критици обвиняват правителството на САЩ, че е провокирало атаката чрез политиката си и разполагането на флота на Хаваите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    35 21 Отговор
    Ако САЩ не се бяха включили във войната,Хитлер щеше да победи а България щеше да е три морета,просия нямаше да я има както и комунизма,общо взето неприятен ден за България.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Инкогнито

    43 14 Отговор
    Чак пък повратна точка във ВСВ. повртна точка е битката при Курск когато немците губят 60% от танковете си и обсадта на немската армия пред Сталинград е повратна точка! А Пърл Харбър е една провокация от страна на САЩ

    Коментиран от #7, #37

  • 3 Истината

    31 4 Отговор
    Това е бил начина САЩ да се включат във ВСВ и да спечели тяхната военна промишленост , същия сценарий го разиграват във Виетнам , но там завърши с пълно фиаско.
  • 4 НКВД

    29 13 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Ако Хитлер беше победил славяните щяха да са станали на пушек отдвна!! САЩ не играят никаква съществена роля във ВСВ. Някой сеща ли се за някоя емблематична тяхна битка? И не разни на остров Цьо Миьо а някаква голяма и епична битка?

    Коментиран от #19, #23

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 н стоименов

    17 5 Отговор
    трябвало е само още една атака и сега светът щеше да бъде още по хубав

    Коментиран от #10

  • 7 СссереМ

    17 23 Отговор

    До коментар #2 от "Инкогнито":

    Съветите победиха само и единствено заради ленд-лийза,какъвто нямаше да има ако не беше Пърл Харбър.

    Коментиран от #9, #14, #34

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Инкогнито

    18 11 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Ела да ти дам един шоколад и после ще разправям че съм хранил цял живот!

    Коментиран от #11, #12

  • 10 ГосТ

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "н стоименов":

    И аз така викам. Дали са им време да се окопитят след пораженията върху хавайската им база,която е била откровена провокация. Вместо да тръгват към останалите е трябвало да продължат с ударите върху сащ.
  • 11 Манаф

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "Инкогнито":

    Аз вече го нахраних !
  • 12 Хер Отто Флик

    8 9 Отговор

    До коментар #9 от "Инкогнито":

    Тоя "шоколад" 168 милиарда долара ли ще струва?

    Коментиран от #16, #17, #32

  • 13 мда

    20 4 Отговор
    Днес троловете са на извънредно заплащане. Ще трябва много истини да заглушат, по всякакъв начин, както е типично по американски. Еххх Ямамото защо не довърши докрай планът , защо спря Ямамото, защо. Някой да обясни на трола кой е Ямамото, че с продажници и идиоти днес не ми се спори.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Публикувано във факти.бг: японската офан

    6 0 Отговор
    значи японците са били АНТИКОЛОНИАЛИСТИ!
  • 16 НАТО ВЕЦ

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "Хер Отто Флик":

    Ще "струва", колкото ти искам. Всичката "помощ" е платена до цент.

    Коментиран от #18

  • 17 Инкогнито

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Хер Отто Флик":

    168 милиярда???!! това с лихвите от 10 000 % ли? Ще пращат, иначе щеше да им припари!

    Коментиран от #22

  • 18 КГБ Териер

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "НАТО ВЕЦ":

    Даже и бакшиш са им оствили руснаците
  • 19 Джудже

    23 2 Отговор

    До коментар #4 от "НКВД":

    Че как, а атомните бомби над Хирошима и Нагасаки, не са ли "епична битка"! Янките нямат равен когато воюват, особено срещу жени и деца.

    Коментиран от #21

  • 20 Божилов

    7 6 Отговор
    Пиша ви за пореден път,помислете малко и се поклонение пред подвига и саможертвата на милиони комунисти от всички държави и националности.Велики като Сталин и безименни като селянчето от България.Те спасиха Света от полудели те национал социалисти и фашисти.
  • 21 ГосТ

    12 2 Отговор

    До коментар #19 от "Джудже":

    С оръжие за масово унищожение направено от други. Е напалма и канцерогенните хербициди изсипвани над селата във Виетнам са си техни. Въпреки че не съм русофил, "злите" руснаци далеч не са били толкова "благородни" с мирното население
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българин

    8 15 Отговор

    До коментар #4 от "НКВД":

    Руснаците са фалшифицирали историята на ВСВ до такава степен, че да се изкарат единствения победител над Германия и Япония. Няма да е изненада ако догодина лансират идеята, че САЩ и Великобритания всъщност са били съюзници на Германия и Япония и само са пречели на Русия да освободи света от тях. А безмозъчните руски фенове с радост ще тиражират и тези руски исторически фейкове.

    Коментиран от #25

  • 24 мда

    9 2 Отговор

    До коментар #22 от "Сссерем":

    Пич, тази помощ е била за Англия - заем , наем. А и на блиц им е казано да бъркат двата ,,щата''. Основният им спонсор е американската фондация. А и за тъй наречената помощ Съветите са плащали веднага със злато.
  • 25 мда

    12 0 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Да те питам колко немски дивизии се бият срещу руснаците, и колко срещу американците и англичаните ? А , и друго , от всичко показано като велики подвизи като десанта в Нормандия какво е вярно ,и е истина ?

    Коментиран от #26, #28

  • 26 НКВД

    11 2 Отговор

    До коментар #25 от "мда":

    Нормандия е най- некадърната военна операция за всички времена!!

    Коментиран от #27

  • 27 мда

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "НКВД":

    От всичко казано и написано , даже и филм с оскари има за тази тъй наречена велика операция единственото вярно е годината на провеждане, даже датите са различни. Американците слизат на брега 4 дни по-рано от англичаните. А на Омаха бийч е имало всичко на всичко 1 зенитно отделение , забележете състава, отделението е от народното опълчение ,т.е. Старци над 60 год. Имало е също така и 2 картечни бункера които са защитавали ЦЕЛИЯТ ЗАЛИВ. Това е цялото германско въоръжение на залива.
  • 28 СссереМ

    3 6 Отговор

    До коментар #25 от "мда":

    Абе ти си тотална щета.

    Коментиран от #31

  • 29 стоян георгиев

    2 5 Отговор
    япония си вкарва страхотен автогол с тва нападение.императора се двуоми кого да нападне .дали ссср дали сащ и избира по-лошия вариант.ако бяха нападнали ссср руснаците щеше да са в много тежко положение зимата на 41 година притиснати от запад пред москва и нападнати в сибир.при това положение сибирските дивизии нямаше как да бъдат изтеглени и москва щеше да остане без подкрепления.дори и при тази ситуация обаче хитлер ,мусолини и хирохито щеше да загубят.сащ щяха да влязат във воината просто малко по-късно и баланса на силите отново щеше да се обърне,както през първата световна.

    Коментиран от #30, #33

  • 30 Трол

    9 2 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Има специални форуми за алтернативна история. Влизаш, пишеш си простотиите и се мислиш за велика!
  • 31 мда

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "СссереМ":

    МАЙ НЯКОЙ САМО ФИЛМИ Е ГЛЕДАЛ. ЗА ВСВ НЯМА ДА МОЖЕШ ДА МЕ ОБОРИШ. КЪСМЕТ ДНЕС С РАБОТАТА И ДАНО ДВОЙНО ДА ТИ ПЛАТЯТ.И ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ.

    Коментиран от #35

  • 32 Всичко за фронта всичко за победата

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хер Отто Флик":

    Ако щатите са дали 168 000 000 000 долара за разгрома на хитлеристка германия , значи съветите са дали 168 трилиона , без да се смятат 20 000 000 жертви , и разрушения . И отделно да си знаеш американската държава е купувала от своята индустрия оръжия със 170 % надценка , при Хитлер надценката е била 7% , а при Сталин се съмнявам да е имало някаква надценка. И да Хитлер щеше да победи ,а ние на 3 морета, но само ако не се бе отправил на Изток към Русия.
  • 33 Повода за обявяване на война

    10 0 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Японците се пробват на два пъти 1939г да нападнат СССР , там е истинската професионална и добре оборудвана армия на Сталин , и Япония преживява истински разгром при езерота Хасан , и Халкин Гол. Нещо за което не се пише и говори е това , че руснаците имат за съюзник и монголската армия . Може и да изглежда на някой маловажно , но монголците са се били като тигри , и вземат страха на японците, и те повече не се пробват. Между-временно САЩ е заформила истинска блокада на Япония , спират им достъпа до суровини , и въвеждат срещу тях такива рестрикции , които могат да се сравнят с обявяването на война , естествено САЩ не го правят обявяването явно , само принуждават Япония да го направи първа. Преди атаката на Пърл Харбър , американски военен кораб , разстрелва излязла над водата японска подводница , която не го очаква. Изтеглят от базата по читавите кораби в открито море, а когато съобщават на командващият базата за приближаването на голям брой "непознати" самолети , той нарежда да не се предприема нищо като отбрана , щото можело и да са свои.

    Коментиран от #38

  • 34 Помнещ

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Ако не бяха ,,съветите" САЩ още да воюват с ЯПОНИЯ!
  • 35 Да да

    0 3 Отговор

    До коментар #31 от "мда":

    Диагнозата ти е експерт по ВСВ! Даже англичаните са ги бомбандирали пеленачета на 7 месеца, а децата на 6 години са били въздушни асове! Нападали са 2-3 Месершмит и са сваляли по 1000-2000 английски! Иначе милиони самолети са нападали пРосия, а там са ги свалялинс най-иновативното ПВО - залп от прашки и лъкове!
  • 36 Rommel

    3 2 Отговор
    жалко че не измряха повече американци , какъв щастлив ден е бил да гледаш острани толкова паразити да се мъчат
  • 37 Усмивката

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Инкогнито":

    При куркс немците влизат със значително по малко танкове и военна сила от руснаците именно заради многото фронтове на които воюва.
  • 38 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Повода за обявяване на война":

    при езерото хасан япония не преживява голям разгром и не е станало 1939,тва е граничен инцидент с боини части до дивизия.руснаците в него имат двоино по-големи загуби от японците.разгрома е при халхин гол,но там жуков има огромно превъзходство в танкове и артилерия.съвсем друга е била ситуацията през 1941 година.реално сибирските части са били около 500 хиляди човека ,но още с почването на воината част от тях са дислоцирани на запад заедно с цялата авиация ,танкове и артилерия.стига се до там командващия далекоизточния фронт да звъни на сталин и да го псува.нещо немислимо за времето си ,след като сталин е наредил от източния фронт да се изтеглят последните останали артелерииски установки.та казано опростено ако японците бяха нападнали сибир през 41 вместо сащ щеше да има военна групировка на ссср от около 300 хиляди човека срещу поне 2 .млн. японци,като съветската групировка нямаше да бъде окомплектована и без авиация и танкове.реално тва японците са го знаели,но те чисто стратегически не развиват сухопътната си армия ,а натискат на флота.японците до края на воината нямат среден танк.при това положение сибирските полкове с боеспособни и подготвени боици нямаше да могат да подпомогнат москва,което би било фатално за съветската столица.пак обаче казвам че тва нямаше да промени много ситуацията щото сащ така или иначе щеше да влязат във воината срещу хитлер и япония,което щеше да повлияе на хода на военните деиствия и краиния резултат щеше да е същия.реално
  • 39 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    реално един от основните аргументи на япония за атака срещу сащ е липсата на нефт и желанието на японците да се сдобият с холанските и англииски колонии богати на такъв.не е вярно че американците са разстрелвали японски подводници без причина,потопили са ги в битката за пърл харбър,както и не е вярно че американското командване умишелно е предизвикало катастрофата при въпросното нападение.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.