Last news in Fakti

11 Януари, 2019 09:15 1 678 5

Русия и САЩ срещу хакерите

  • kaspersky lab-
  • хакери-
  • сащ-
  • русия

Компанията Kaspersky Lab е помогнала на Вашингтон при разкриване на изтичане на поверителни данни

Русия и САЩ срещу хакерите - 1
Снимка: Shutterstock

Руската компания Kaspersky Lab, чиято антивирусна програма бе забранена на компютрите на американските правителствени служби, е помогнала на Агенция за национална сигурност (АНС) да намери извършителя на голямо изтичане на данни, предаде AFP.

Според изданията базираното в Москва дружество е информирало АНС, че с него се е свързал подизпълнител на АНС на име Харолд Мартин посредством странни съобщения в Тwitter. Тези съобщения предшествали със съвсем малко разпространяването в интернет от хакерска група, нарекла се "Сенчестите посредници", на програми за електронно проникване, откраднати от АНС. Тези програми позволявали следенето на комуникациите и на компютрите на чужди правителства.

След публикуването на тези данни инженерите на Kaspersky Lab сметнали, че има връзка между туитовете на Мартин и изтичането на данните и информирали АНС. В края на август 2016 г. федерални агенти арестували Мартин и открили, че той е свалил в продължение на над 20 години огромно количество топ секретни документи. Обемът на документите се оценява на най-малко 50 000 гигабайта, което се смята за най-голямата кражба на данни в историята на САЩ.

Според американските медии съобщенията са били използвани като аргумент в подкрепа на искането за претърсването на жилището на Мартин.

Помощта на Kaspersky Lab показвала, че системата на вътрешно разузнаване на американското правителство и разследващите са изиграли малка роля в ареста на Мартин, пишат изданията. Въпреки тази помощ година по-късно през септември 2017 г. американското министерство на вътрешната сигурност постанови федералните служби да деинсталират всички антивирусни програми на Kaspersky Lab, заподозряна, че има връзки с руското разузнаване.

Компанията, която защитава 400 милиона компютри по света, официално опроверга тези обвинения, но решението на американското правителство, последвано от решения на правителства на други съюзнически страни, повлия негативно приходите на Kaspersky Lab.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каспаров

    11 3 Отговор
    Храни куче да те лае!
    На запад бързо се забравя доброто.
  • 2 Гост

    10 2 Отговор
    Поредния пример как САЩ налагат своите продукти на световните пазари. Същото се опитват да направят в момента и със северен поток. Същото правят и с военната си продукция. Всичко обаче си има граници и все повече сделки по света се извършват без долари. И така след някоя и друга година долара ще става за тоалетна хартия и тогава няма да им се повярва каква стегнация ще ги споходи .

    Коментиран от #5

  • 3 Адолфо Хит

    2 1 Отговор
    Когато те, хамериканците, хакват чужди правителства, организации, фирми е... борба за националната сигурност, когато РЕЦИПРОЧНО ТЯХ ги "УДАРЯТ" е... хакерска атака! Лошо Касперски, лошо, никога повече не помагайте на неблагодарници.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.