12 Януари, 2019 09:19 1 489 8

Тръмп: Не се отказвам, топката е в Конгреса

  • доналд тръмп-
  • стена-
  • мексико-
  • конгрес-
  • нанси пелоси

Президентът на САЩ заяви, че няма да бърза да обяви извънредно положение

Тръмп: Не се отказвам, топката е в Конгреса - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Президентът Доналд Тръмп заяви, че няма да бърза да обяви извънредно положение, за да сложи край на частичното спиране на работата на федералното правителство, което е на път да стане най-продължителното в историята на САЩ, предадоха световните агенции.

Това би било лесен изход, заяви Тръмп на среща с местни и щатски лидери в Белия дом вчера за граничната сигурност, но добави, че би предпочел вместо това Конгресът да предприеме действия и да реши въпроса.

Искаме Конгресът да си свърши работата, демократите трябва да се върнат и да гласуват, каза Тръмп.
Конгресът излезе в почивка за уикенда, след като преговорите за решаване на кризата се провалиха.

Парализата на федералните агенции днес ще влезе в 22-рия си ден, поставяйки рекорд. Предишният най-дълъг период на блокиране на работата на правителството в американската история е 21 дни през 1995-96 г.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси отговори на думите на президента, като заяви, че Тръмп трябва да направи следващата стъпка.

Когато президентът предприеме действия, ние ще реагираме на това, което той ще направи, каквото и да е то, каза Пелоси пред репортери на събитие след приемането от конгреса на законодателен акт, гарантиращ, че федералните служители ще получат заплатите си със задна дата, когато финансирането бъде възобновено.

Тръмп и демократите в Конгреса са в спор заради искането на президента републиканец законопроектът за федералния бюджет да включва 5,7 млрд долара за стена на границата с Мексико.

Тръмп отново потвърди становището си, че има право да обяви национално извънредно положение, за да отклони средства, предназначени за други цели, но уточни: "Няма да го направя толкова бързо". Той също така потвърди, че е готов да обмисли голяма имиграционна реформа, но ще го направи само след като получи финансиране за стената.

Тръмп: Не се отказвам, топката е в Конгреса

Тръмп призна, че обявяването на национално извънредно положение вероятно ще бъде оспорено в съда и дори предположи, че делото ще се озове в Девети окръжен апелативен съд в Сан Франциско, където бяха отхвърлени някои негови изпълнителни заповеди.

"Човек никога не знае какво ще излезе от Девети окръжен, вероятно ще загубим там", каза Тръмп, но добави, че ако делото е във Върховния съд, той би победил. Президентът увери федералните служители, които сега са засегнати от сегашната криза, че в крайна сметка ще си получат парите, когато това приключи. По думите му много от тях са съгласни с него за необходимостта от засилена сигурност на границата и го насърчавали да остане твърд в позицията си.

Президентът отново потвърди позицията си, че САЩ имат нужда от стена на южната си граница, "защото страната е под обсада".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кочината САЩ на колене!!

    5 3 Отговор
    Говедарите вече мучат на умряло!!! Иде краят на най-нахалната формация в света от алчни коп....та, които живеят на гърба на всички хора по света!

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Даже съм сигурен, че:

    1 0 Отговор
    Скапания модератор гласува с минусчета!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бесен Язовец

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Кочината САЩ на колене!!":

    Кога, кога ще дойде края на краварете, че аз от как се помня, вие червенотиквениковчетата, все за този край тръбите, а той все не идва, дай някаква дата, та да знаем долу горе поне ?!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.