Last news in Fakti

13 Февруари, 2019 11:00 2 503 8

Косово помоли САЩ за разбиране

  • хашим тачи-
  • рамуш харадинай-
  • косово-
  • сащ-
  • сърбия

Премиерът Рамуш Харадинай заяви, че обича Америка, но митата върху стоките от Сърбия няма да бъдат отменени

Косово помоли САЩ за разбиране - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви, че "обича Америка", но митата върху стоките от Сърбия няма да бъдат отменени, макар американската администрация отново да поиска това от него, предаде Танюг.

Харадинай заяви това след среща с президента Хашим Тачи, след като САЩ изпратиха остро писмо до властите в Прищина, в което настояват митата да бъдат отменени, съобщават косовските медии.

Както пише вестник "Коха", Харадинай се извинил на представителите на американските институции и ги помолил за "разбиране" по въпроса за митата. Той казал също, че би искал "целият политически спектър" в Косово да остане единен на позицията, че митата не трябва да се отменят, докато Белград не признае независимостта на Косово.

Харадинай добави, че посланикът на САЩ в Прищина Филип Коснет му е предал писмото, изпратено и до президента Тачи и до председателя на парламента Кадри Весели. В него САЩ предупреждават, че ако митата не бъдат отменени, отношенията с Прищина няма да се върнат на предишното ниво и не изключват възможността за преразглеждане и на други, освен тези в сферата на сигурността, форми на сътрудничество с Прищина.

Президентът Хашим Тачи заяви, че никога не би си помислил, че Прищина може да бъде поставена в позиция отношенията ѝ със САЩ да се поставят под въпрос, пише вестник "Лайми".

Тачи добави, че не вярва да има и един лидер в Косово, който се чувства доволен само защото на Сърбия са нанесени щети за няколко милиона евро, докато Прищина за това е получила "шамар" от САЩ. Той добави, че Косово не трябва да бъде страната, която блокира диалога.

Вярвам, че в идните дни и седмици ще намерим креативно решение. Никаква щета за Сърбия не оправдава щетите, нанесени на отношенията на Прищина с Вашингтон, каза още държавният глава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Благой

    31 3 Отговор
    Тия и двамата като ги погледнеш....са си направо бандити от всякъде.
    Ето с какви хора работи ЦРУ и "администрацията на САЩ".

    Коментиран от #5

  • 2 Abdul Karim

    13 1 Отговор
    Да се молят тези косовари на господарите си за прошка! Никога пътя на хамерските подлоги не е бил лесен.
  • 3 мижи да те лажем

    14 2 Отговор
    Всичко е един цирк и то доста посредствен.......тия джагали в Косово не смеят да направят абсолютно нищо без да е съгласувано и разрешено от краварника! Митата бяха въведени като инструмент за въздействие и изнудване, и то горе-долу по същото време, когато беше "създадена" косовската армия с активното действие и по нареждане на краварите.......тоест пробваха да уплашат сърбите и те да клекнат, ама понеже видяха че няма да стане и решиха да сменят тактиката! Сега ФАЩ ще го играят "добрите" и загрижени за благото на сърбите, ще се поскарат малко на косовските маймуни да отменят митата и ако може с разни празни обещания и тъпи блъфове да излъжат Сърбия! Със сигурност те подклаждат и организират протестите там, като се надяват да съборят Вучич и да сложат някви техни продажни марионетки! Само че Русия стои твърдо зад сърбите и няма да позволи това да се случи!

    Коментиран от #7

  • 4 Дедо ви

    7 3 Отговор
    Сърбите са горди хора. Те не клекнаха пред фашистите, после пред американците, та пред косоварите ли? Скоро няма да има нито Косово, нито Албания. Не знам как ще стане, но Ванга е казала за Албания, че не вижда такава държава в бъдещето.

    Коментиран от #8

  • 5 Димитърдд

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Благой":

    Погледни първо сръбските шовинисти и мутри които по времето на социалиста Милошевич заедно с паравоенните формирования начело с Аркан избиха над 250 хиляди невинни хора като ги ограбиха. После говори за другите.

    Коментиран от #6

  • 6 Курти Куртев

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Димитърдд":

    Приятел, ЦРУ, напалиха този огън, който Милошевич и компания разпалиха, знаеш ли я вообще историята, та коментираш, много сте заблудени, агнета жертвеници!!!
  • 7 АЛБАНЕЦ АМА РЕАЛИСТА МОЛЯ

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "мижи да те лажем":

    най голямия цирк тук май си ти човече,усъзнаи и признаи че КОСОВО е суверена държава ,ще требва да пренасочиш силите и да се тревожиш и да работиш за твоята родина мояата омилена страна БЪЛГАРИЯ а да не пишеш глупости
  • 8 АЛБАНЕЦ АМА РЕАЛИСТА МОЛЯ

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Дедо ви":

    за твое сажеление искам да те информирам ,въф АЛБАНИЯ е забранен внос на исферлени коли од европа също и КОСОВО не можеш да внасяш кола по стара од осем(8) години ,а БГ ,...моляате мълчи и се засрами, и имайки предвид последните случки със битите БЪЛГАРИ на почти всички географски ширини на БЪЛГАРИЯ
    незнам кои ти плаща да пишеш глупости,събуди се и не само ти
    и се замислете накаде върви хубавата ви страна и оставете АЛБАНИЯ и КОСОВО да вървът по правилния път които са избрали и се развиват заедно . наздраве на всички ГЪЗУАР е по нашенски и вярно замислетесе не се шегувам приятели...