Last news in Fakti

14 Март, 2019 17:51 2 001 14

Тръмп и Си се сдобряват, но...

  • доналд тръмп-
  • си дзинпин-
  • сащ-
  • китай

Срещата на президентите на САЩ и Китай е отложена поне до април

Тръмп и Си се сдобряват, но... - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин за подписване на споразумение, с което да се сложи край на търговската война между двете страни, няма да се състои този месец, а най-рано през април, казаха пред Bloomberg запознати с въпроса.

Въпреки твърденията за напредък в преговорите между двете страни, очакваната среща на върха в имението на Тръмп Мар-а-Лаго ще се състои в края на април, ако въобще се състои, според един от източниците. Китай настоява за официално държавно посещение, а не за среща на по-ниско равнище само за подписване на търговско споразумение, посочи източникът.

Екипът на Си отмени планирането на евентуален полет до САЩ след посещение в Европа на китайския президент по-късно този месец, каза друг източник.

Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър каза тази седмица, че все още има важни въпроси, които са останали нерешени в преговорите, като няма много признаци за пробив по най-трудните въпроси, включително темата за интелектуалната собственост.

В понеделник говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза, че все още не е определена дата за срещата на двамата лидери и за продължаване на преговорите.

Миналата седмица в. The Wall Street Journal писа, че китайските власти са се усъмнили в целесъобразността на осъществяването на срещата между Тръмп и Си Дзинпин, докато не бъде постигнато окончателно споразумение по търговските въпроси между Вашингтон и Пекин.

Китайският президент и Доналд Тръмп се споразумяха през декември в Аржентина за 90-дневно примирие в търговската война, за да дадат време за преговори между двете най-големи световни икономики. Тръмп обяви, че е съгласен от 1 януари да не се вдигат митата от 10 на 25 процента за китайски внос на стойност 200 милиарда долара, както планираше.

Срокът за подписване на споразумение изтече на 1 март, но Тръмп отложи вдигането на митата, докато преговорите вървят успешно и в правилната посока.

Досега САЩ са наложили мита на китайски вносни стоки на стойност 250 милиарда долара, а Пекин отговори с мита върху американски стоки за 110 милиарда долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    21 3 Отговор
    Сдобряват се...но китаеца си знае,че на САЩ не може да се вярва-затова винаги ще си имат едно на ум китайците-не случайно са нация на 5 000 години

    Коментиран от #2

  • 2 Балбоа

    3 13 Отговор

    До коментар #1 от "Реално":

    Наивна жена си Реално, да не кажа проста!

    Коментиран от #3

  • 3 Абе Пеп..нчо

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Балбоа":

    И джендарлька ли почна акьл да дава?!?!? Я си гледай Прайда и не се прави на умен
  • 4 Huawei са номер 1

    11 1 Отговор
    Защо на американците толкова им пречи Huawei че го забраниха Дано им дойде акъла и го пуснат за продажба в САЩ и спрат с глупостите относно 5G че вече се излагат с тая параноя
  • 5 Borislav Popov

    13 0 Отговор
    Перчема клекна на китайците. Иначе от начало много се засилваше. Вдигна голяма патардия , а сега гледа тихомълком да оправя нещата.
  • 6 Барчо

    11 2 Отговор
    Обора видя здрав противник и се видя колко струва тяхната война. Ще трябва да останат в стойка партер, защото се направиха на гъзари.
  • 7 бедни ми русофиле

    2 10 Отговор
    Цялата икономика на Китай е силно зависима от САЩ което води до вечно партньорство по между им Високи технологии изнесени производства фирми марки всичко е от Щатите Англия ЕС

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Историк с факти

    1 4 Отговор
    На китаец, както и на турчин, грък, македонец, сърбин, евреин, американец, шиптър, както и на българин на власт - не вярвайте!

    Коментиран от #10, #11

  • 10 леле мале

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Историк с факти":

    Ти изреди половината свят бре
  • 11 ЕЕЕЕЕЕССССССС

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Историк с факти":

    само на Горбачов вярвам каквото каза го изпълни
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 НАТО

    1 1 Отговор
    Китай Скритото оръжие на САЩ