17 Март, 2019 18:07 2 564 16

Китайски хакерски групи заплашват САЩ

  • сащ-
  • китай-
  • фишинг-
  • хакери-
  • атаки-
  • подводна война

Доклад на iDefense от изследване на сигурността разкри, че китайски хакери са насочили вниманието си към минимум 27 американски университета, в опит за извличане на информация относно военни тайни на САЩ.

За хакерите се казва, че разчитат на фишинг атаки, което означава, че се „представят“ като партньорски университети пред набелязаната жертва. Те изпращат писма по електронната поща, и когато последните бъдат отворени, зловредният софтуер заразява университетските сървъри и получава достъп до файловете.

Университетите, засегнати от хакерите, към този момент са Университетът Дюк, Държавният университет Пен, Масачузетският технологичен институт и Университетът на Вашингтон. От iDefense са на мнение, че е възможно хакерите да принадлежат към групата, наречена MUDCARP. Те са известни и под името Левиатан и Перископ.

Миналата година Филип Дейвидсън, който понастоящем е командир на Американското командване в Индо-Тихоокеанския регион, заяви, че Китай краде американски технологии, като прониква именно в академичните среди и хаква защитите им. Той предупреди, че доминирането на САЩ в моретата е „нетрайно предимство“, предвид стремежа на Пекин да развие мощна военноморска сила. Нещо повече – Китай дори определи подводната война като свой приоритет. Той инвестира в редица платформи, включително в по-тихи подводници, въоръжени с все по-добри оръжия, безпилотни подводни средства, нови сензори и т.н. В тази връзка Дейвидсън апелира Министерство на отбраната да настоява за по-високи стандарти при закупуване на системи, което да затрудни максимално хакерите.

Нарастваща глобална заплаха

Китайските хакери са заплаха за много страни по света. Неотдавна австралийските политически партии претърпяха безпрецедентна атака, а която се смята, че е разкрила данни за депутати и избиратели. Дори компютърните системи на Парламента бяха хакнати. Въпреки че не съществуват преки доказателства, разузнавателните агенции вярват, че китайските шпиони стоят зад атаката.

В Индонезия Ариеф Будиман, ръководител на Главната избирателна комисия в страната, обвини Китай, че атакува избирателната база данни, за да наруши предстоящите президентски избори. Хакерите се опитват да създават фалшиви идентичности на избирателите, както и да променят съществуващите данни. „Руските хакери също са част от опитите за атаки. Те се опитват да хакнат нашата система не само всеки ден, но почти на всеки час“, заяви той. По негови думи хакерите се опитват да генерират недоверие към избирателната комисия, което на свой ред ще саботира целия избирателен процес и ще предизвика огромен конфликт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5555

    32 1 Отговор
    Уж най-модерните,най-защитените,най-умните...а все реват че някой им краде технологиите,влияе им на изборите и т.н.
  • 2 Слава на Кончита Вурст и мъжа й Сорос

    29 0 Отговор
    Китайски хакерски групи заплшват диктатурата на триполовите джендъри.
  • 3 Fancy Bear

    13 1 Отговор
    И Руски! :)))
  • 4 СЛАВА на третия пол

    6 7 Отговор
    Слава на САЩ и на Кончита Вурст. Слава на Родител 1 и Родител 2.
  • 5 nnn

    20 0 Отговор
    Горкичките кравари дето никой не подслушват и шпионират
  • 6 психиатър

    15 0 Отговор
    Колко пола има във ФАЩ?

    Коментиран от #9

  • 7 Психиатър 2

    12 0 Отговор
    Колко феминистки има в САЩ , колко mgtow има в САЩ , колко incels , tfl има в САЩ. Колко сатанисти папи и пентсгони имат САЩ. Колко серийни убийци има в САЩ.
  • 8 Пешо

    14 0 Отговор
    Краварите нямали доказателства, но били сигурни... Смях.
  • 9 Димитърдд

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "психиатър":

    САЩ има население над 320 милиона човека. Не вярвам, че такива малоумници като теб имат дори елементарна представа за тази високо цивилизована и силна държава, която е гръбнака на всички държави уважаващи международният правов ред, международното право и демократичните ценности, а не разни диктатори и авторитарни президенти и тн. Които използват, измамите, фалшивите изборни процеси, подкупите , корупцията, използването на криминалният контингент, нарушаването на правата на човека и личните свободи. А такива са Ердоган, Путин, китайският президент, Мадуро, северна Корея Куба Виетнам, Салвадор и тн.

    Коментиран от #10, #14

  • 10 Димитре, размисли отново

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Димитърдд":

    Ти вярваш ли тези дрънканици, които ръсиш. Гащички са демократични към тези, които им вървят по гайдата, всички останали подлежат на анихилация. Които ближе американския задник е добре, малко да им се опънеш и ти спретват една цветна революционна.
  • 11 От години наред

    1 0 Отговор
    Китайците обират първите места на състезанията по програмиране и хакване на програми, плътно следвани от руснаците и корейците. Американците са далеч назад. А най-интересното е, че индийците, като се има предвид колко софтуерни корпорации си изнесоха производствата в Индия, са пълна нула като програмисти - не могат да класират финалисти.
  • 12 шляпалника

    1 0 Отговор
    Сууууупер!
  • 13 цъц

    1 1 Отговор
    Целият свят трябва да се надигне срещу Империята на злото САЩ. Иначе тази извратена деградирала сбирщина ще погуби човешкия род ! Всеки имал смелостта да се опълчи на това е висше зло е достоен за уважение !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 факт

    0 0 Отговор
    и ще са виновни за следващия президент...