Last news in Fakti

18 Април, 2019 09:47 6 818 54

Русия взе на прицел американски разрушител

  • рос-
  • разрушител-
  • черно море-
  • прицел-
  • сащ-
  • русия-
  • кораби

Цялото Черно море се наблюдава от руски радари

Русия взе на прицел американски разрушител - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският разрушител „Рос“, който влезе в Черно море, е бил следен внимателно от руския флот. Два кораба веднага са зачислени на американския ‚гост“ - корвета „Василий Биков“ и разузнавателния кораб „Иван Хурс“. С какви технически средства руските моряци ще следят всяка стъпка на "Рос"? И защо е наблюдаван толкова внимателно, коментира руския вестник “Взгляд“, предаде агенция "Фокус".

Руското командване предупреди, че непрекъснато наблюдава разрушителя на военноморските сили на САЩ след навлизането му в Черно море. "Определените сили и активи на Черноморския флот извършват непрекъснат мониторинг на разрушителя на американския флот "Рос", който влезе в Черно море на 14 април 2019 г.", съобщава Министерството на отбраната. Корабът на американския флот също е "взет под постоянно наблюдение от бреговите радиотехнически средства на флота". Патрулният кораб "Василий Биков" и разузнавателният кораб "Иван Хурс" следят действията на американския военен кораб директно, добавиха от руското отбранително министерство.

„Като се има предвид това, което се случва в Украйна и Грузия, корабите на НАТО вече не могат да бъдат считани за мирни”, каза адмирал Игор Касатонов, водещ анализатор на групата съветници от Черноморския флот на началника на Генералния щаб пред вестника. "Затова е установен строг мониторинг, както чрез радиотехнически средства, така и чрез радиопроследяване, както и визуално."

"Членовете на НАТО влизат в Черно море според правилата - 21 дни, не повече, и досега това правило не е било нарушавано", добавя още един бивш главнокомандващ на Черноморския флот адмирал Владимир Комойдов в интервю за вестник „Взгляд“. „И що се отнася до тях, имаме космически станции - сателити, има корабни станции, които могат да използват всякакви възможности за наблюдение - навигация, борба и т.н. И накрая, има визуално наблюдение. Плюс самолети и хеликоптери. Няма проблем в Черно море, необходимо е да се наблюдава.

Както е отбелязано от "Российская газета", разрушителят "Рос" е базиран във военноморската база в испанското пристанище Рота. Заедно с наземните бази за противоракетна отбрана на САЩ в Полша и Румъния, той е участник в програмата за изграждане на американската система за противоракетна отбрана в Европа. Преди две години екипажът на "Рос" участва в масивен удар с крилати ракети по сирийското военно летище Шайрат.

Що се отнася до новите му руски "придружители", и двата кораба са нови, пуснати са на вода само преди две години, както каза за в. "Взгляд" вицепрезидентът на Руската академия за ракетни и артилерийски науки, доктор на военните науки, капитан първия ранг Константин Сивков. Патрулният кораб "Василий Биков" "разполага с усъвършенствани сонарни и електронни оръжия, по-специално сонарна станция "Ариадна", която позволява да се откриват подводници на значителни разстояния, съвременни средства за активно и пасивно радио-електронно смущение, включително и най-новия компютър „ПК-10". Хидроакустичният комплекс също така дава възможност за опознаване на режимите на работа на машинно-котелното помещение на вражеския съд и заснемане на шумови портрети.

Сивков разказва и за бордовия навигационен радар и комплекса "Позитив-МК". „Съответният комплекс на електронното разузнаване може да открие начина на работа на електронните средства на американския кораб, както и средствата за електронното разузнаване“, обясни експертът. "Те са тези, които позволяват да се наблюдава състоянието на американския кораб, функционирането на различните му електронни системи, да го фотографират, така че по-късно промените във въоръжаването с течение на времето могат да бъдат сравнени", каза Сивков.

Експертът добави, че корвета “носи на борда хеликоптер Ка-27 и 24 безпилотни летателни апарата. Хеликоптери и радиоакустични шамандури могат да бъдат използвани за улавяне на шумовият портрет от сигналите, които маркират. „Най-вероятно те ще използват пасивния режим на хидроакустичната станция, спуснат от хеликоптер. Той се поставя под вода и се записва шумовия спектър на вражески кораб”, обясни експертът.

Що се отнася до кораба "Иван Хурс", там "всичко е същото, само в по-голям мащаб", заяви Сивков. "Това е разузнавателен кораб, на него има специално оборудване, но специфичното му техническо оборудване е класифицирана информация", обясни той. „Корвет като „Василий Биков” с противокорабни ракети традиционно придружава американските кораби в Черно море. Идеята е следната: необходимо е да се потопи преди момента, в който може да пусне ракетите си. Ракетите могат да достигнат до Москва”, заяви военният експерт Павел Фелгенхауер пред в.„Взгляд”. „За да е възможно това, те го следват, вървят до него и гледат. От време на време се извършва и въздушно наблюдение."

„В края на краищата, когато такъв руски кораб е наблизо, той е първият, който вижда какво става на борда при американците, дали има действия за подготовка за изстрелване на ракети. В крайна сметка времето на полет е съвсем различно от това на крайбрежния комплекс”, добави експертът. Вестникът напомня, че през декември 2014 г. имаше и съобщения за разполагането на новия радар „Слънчоглед“ в Крим.

"В Крим ще бъдат разположен военноморски радар "Слънчоглед", който ще "гледа" в посока на Босфора", каза източник в Министерството на отбраната. "Слънчоглед" е предназначен за откриване на повърхностни и въздушни цели на разстояние от 450 километра. Въпреки че тази информация не е официално потвърдена оттогава, председателят на Общоруското движение за подкрепа на флота, капитан първи ранг от резерва, Михаил Ненашев, не изключва, че "Слънчогледи" наистина са базирани в Крим.

„Цялото Черно море се наблюдава от руски радари. Те обхващат и значителна част от Средиземно море и отвъд него. Ето защо, системата "Слънчоглед" наблюдава цялата надводна и въздушна ситуация“, предположи Ненашев в интервю за вестника по-рано. „Ако говорим за този американски разрушител, то сега е на прицел на две или три ракетни системи и други руски системи за крайбрежна отбрана. В случай на криза за секунди, тази цел ще бъде премахната. За нас това е добра възможност да не се отпускаме, а да отработваме задачи за бойна подготовка”, каза експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    20 41 Отговор
    С други думи муха е взела на прицел к**а на кон.
  • 2 Eeee

    14 12 Отговор
    Да би мирно седяло-не би чудо видяло.
  • 3 Русофилски прокариот обяснява:

    19 42 Отговор
    Абе ние ще му видим сметката за минути така е,но после ще последва такава наказателна акция,че ще трябва да се скрием чак в Чукотка.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 322

    13 25 Отговор
    Наблюдават как мърдат камбаните на капитана.
  • 6 пръднал

    6 11 Отговор
    Глупости не ми се четат.
  • 7 Но проблем

    12 22 Отговор
    Значи ако му сложим Български Румънски или Турски флаг ще има право постоянно да си джитка в Чморе и правилото за двадесет и един ден отпада от самосебе си но не е това целта Важното е Бушмените културно да се сещат че страните на Алианса за защитени

    Коментиран от #13

  • 8 Бай Дончо

    13 13 Отговор
    Местя го от левия в десния!
  • 9 АДМИРАЛ

    30 11 Отговор
    Това корито е на 5 минути живот от Кинжалите

    Коментиран от #53

  • 10 Смешни ватници

    9 29 Отговор
    Еми като са го взели на прицел мужиците що не нещо не им стиска се пробват да го потопят - нали са голямата работа ?!?

    Коментиран от #12

  • 11 шляпалника

    33 9 Отговор
    да потапят веднага! американчетата са като циганите-нямат ли страх, правят проблеми! така че....потапяй!!!
  • 12 АДМИРАЛ

    17 18 Отговор

    До коментар #10 от "Смешни ватници":

    Котката първо си игарае с мишката преди да я изяде!

    Коментиран от #15, #18, #21

  • 13 Хихихихи

    10 11 Отговор

    До коментар #7 от "Но проблем":

    Може и да си вържеш на задните части едно знаме с цветовете на дъгата!

    Коментиран от #17

  • 14 USMC

    8 10 Отговор
    Сигурно ще се изненадате ,но е сигурно ,че той не ви е държал на прицел също
  • 15 до АДМИРАЛ

    12 23 Отговор

    До коментар #12 от "АДМИРАЛ":

    Прав си - само дето мужиците са мишките - флота им сравнен с натовския изостава поне 10:1 ...

    Коментиран от #27

  • 16 Citizen X

    12 20 Отговор
    Гледат, както са гледали диваците първият кораб на конкистадорите!

    Коментиран от #39

  • 17 Но проблем

    8 9 Отговор

    До коментар #13 от "Хихихихи":

    Може и на хура си да сложа сърп и чук и да те сурвакам по червения гз

    Коментиран от #40

  • 18 $$$

    12 4 Отговор

    До коментар #12 от "АДМИРАЛ":

    Ти пеперудата адмирал ли си?
  • 19 гост

    12 28 Отговор
    Рукия е един изостанал катун с ядрени глави . ЕДИНСТВЕНО И САМО това ги спасява и с това изнудват и тероризират цивилизования свят !!! При конвенционална война със Запада просто нямат никакъв шанс и ще бъдат прегазени по-бързо от колкото Фюрера прегази Полша и Франция. Това е ясно на всеки що годе образован човек който не е промит русофилистик. Така че по-добре да си траят и да си налягат парцалите - всяка жаба да си знае гьола.

    Коментиран от #41, #45

  • 20 Хрониките на Евразия

    10 8 Отговор
    Гемиите да следят , гемиите , те са по опасни за тях , отколкото корабите на НАТО .
    Историята не познава случай , в който кораб на НАТО да е потапял руски кораб ..
  • 21 Русия е кочина

    9 12 Отговор

    До коментар #12 от "АДМИРАЛ":

    Ако имаше малко повече капацитет щеше да схванеш кой е котката и кой е мишката в тая игра.

    Коментиран от #38, #49

  • 22 ****

    11 9 Отговор
    А защо не се споменава,че краварската гимия е напуснала ученията и е дашла във Варна,направо е избягала от там.

    Коментиран от #23, #42, #43

  • 23 Наблюдател

    6 13 Отговор

    До коментар #22 от "****":

    Напуснала те е жена ти, понеже си руска подлога и за нищо не ставаш,. Дошли са на Варна на планирано посещение. Ще играят мач с местните моряци и изобщо не им пука за коритата на блядухите.

    Коментиран от #25

  • 24 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    11 7 Отговор
    Затова ли от морска администрация Варна, са обявили обществена поръчка за огромно количество памперси ? Специалното изискване е да бъдат от новия модел "Дженди "който е с анален накрайник, или накратко ТАПА ЗА ГЪЗ! .....Ех тези варненци пак се уредиха, супер пари ще направят!
  • 25 ****

    7 5 Отговор

    До коментар #23 от "Наблюдател":

    Абе каун,нали са дошли тук от майната си,не да играят мач,ами на воени учения.Помисли малко преди да пишеш глупости.

    Коментиран от #50

  • 26 гост

    8 5 Отговор
    Тия руснаците да не го следят, че ще вземе да потъне тва изтърбушено корито и ще ги обвинят тях
  • 27 русофилска подлога

    5 9 Отговор

    До коментар #15 от "до АДМИРАЛ":

    Военноморския флот на САЩ е по-силен и по-модернизиран от следващите 8 държави след тях, взети заедно.Като прибавим и натовските държави ,съотношението отива на много повече от 10:1.

    Коментиран от #35, #37, #51

  • 28 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    8 7 Отговор
    Цялата акваторията на Черно Море е замърсена. Ще са нужни десетилетия да се възстанови екологичното равновесие. Кафявите дери които РОС оставя след себеси са ужасни. Тези прецакаха целия туристически сезон!

    Коментиран от #36

  • 29 Хрониките на Евразия

    6 11 Отговор
    Два атомни руски ракетоносеца и 4 атомни подводници ще бъдат дадени за скрап .
    Нямат пари за поддръжка, камо ли за модернизация , а за нови забравете .
    Парите отдавна са усвоени и изпратени със хиперзвукова скорост в западни банки .
    Затова и плашат гаргите с патрулни кораби , предназначени за борба с контрабандата .

    Коментиран от #47, #52

  • 30 СМРАД В КРАВАРНИКА

    11 6 Отговор
    Палубата на краварското корито „Рос“ сигурно още смърди на кенеф от якото посиране на екипажа през 2015, когато бяха прихванати от Су-24 и принудени да се изтеглят в неутрални води! Затова сега кравата Роско влиза и излиза под конвой и а мръдне от начертания й маршрут, а гризва тоягата и отива да пасе водорасли на дъното!

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Любознателният

    2 5 Отговор
    Благодарим за изчерпателната научно - популярна информация. Нашите пра - родители, биха били особено щастливи, да разберат, че техните изобретения се използват и до ден днешен, за благото на човечеството! Също така, ще ви бъдем много благодарни, ако в следващата статия, ни запознаете и със съвременните мега - хипер позитронни технологии, влезли на въоръжение в руската армия.
  • 34 кьор осум табели

    3 4 Отговор
    Гледали били с биноклите на Капитана торпедото
  • 35 до русофилска подлога

    3 5 Отговор

    До коментар #27 от "русофилска подлога":

    Така е затова съм казал ПОНЕ 10:1 ...
  • 36 рускогладнонема

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ":

    Ми ходи да си хапнеш ,да не си гладен
  • 37 Мммм

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "русофилска подлога":

    Като е толкова мощен и модерен,за това ли миналата година "умните,красиви и точни ракети",на краварските черупки наречен флот паднаха в пустинята в Сирия,и след това се изнизаха краварите като пр..ня из гащи. С техния прехвален флот могат да плашат само малки островни държави от третия свят и нас,за руските ракети са просто едни грамадни мишени потопени за около час време.
  • 38 Меца бизбизеца

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Русия е кочина":

    Ами то е написано кой е мишока,който ще го потопят преди да е успял да натисне копчето за пуск на ракетите. Прочети статията и тогава пиши за мишки и котки. Или явно не си толкова грамотен да четеш повече от 5 изречения.
  • 39 Меца бизбизеца

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Citizen X":

    Гледат и за секунди потапят,а конкистадорите и диваците ги остави в миналото. Сега сме 21 век.
  • 40 Меца бизбизеца

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Но проблем":

    Ясно, примат си щом обичаш червени задници,ходи да се насладиш в зоопарка любимите ти са там.

    Коментиран от #46

  • 41 Мммм

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Види се нищо не абърисваш от стратегии и тактики,и да ти кажа,че НАТО и западнала Европа точно това избягват конвенционална война с Русия,защото знаят,че ще бъдат смачкани,като хлебарки. В доктрината на НАТО е залегната размяна на ядрени удари между воюващите страни,като краваристан си мислеше,че ще остане сух,но ядец. Путин предупреди,че дори да не участват пряко в нападение
    краварите ще бъдат затрупани с ядрени ракети,което за краварите се оказва доста неприемливо,но май има хахави краварски генерали,които си мислят,че могат да се измъкнат сухи,ама само те си вярват,и това може да изиграе много лоша шега на човечеството.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Мммм

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "****":

    Ами защото не им е в техен интерес,а и пристанха във Варна за да напълнят кораба с памперси,че техните свършиха и да осерат офицерския плаж,че те румънците вече си патиха един път.
  • 44 Меца бизбизеца

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "русофилска подлога":

    Май бялото петно в междуушието ти е по-голямо от Антарктида,че си забравил 80 краварски суперски моряци подали колективна оставка след нальота на Су 24 с "Хибин" изгасил токовете на оная модерниа черупка с прехваления "хиджис" умрял без възвратно.
  • 45 Ти да видиш

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Напротив пале недоразвито ще минат през европа по бързо отколкото през 44 защото сега са джендъри като тебе а не войниците на вермахта.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ти да видиш

    5 2 Отговор

    До коментар #29 от "Хрониките на Евразия":

    А ти не си мъчи малкото мозък с тии сложни неща ...мършо гадна.
    Заради такива тикви като тебе живеем сега в тая мизерия подлого вмирисана !
  • 48 Марийче какви ги вършиш

    0 0 Отговор
    Не издържах да го чета, щото то още от заглавието е ясно какво пише, ама какъв е тоя ферман във възхвала на руското оръжие? Единственото пропуснато е, че руските въздушно-космически сили следят всички кораби на извънземните в съседната галактика със системата "Звездоброй"....
  • 49 Фантазьор...мамин

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Русия е кочина":

    А ти понеже нямаш толкова акъл,в кухия обем горе на раменцата ти си мислиш че „Рос” е котенце...ама нееее мило „Рос” е мишлето което ще сдъвчат за закуска...!
  • 50 Човек

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "****":

    Тоя каун не ги може тия работи..! Това действие с мисленето му е много трудно явно,за това и първо драска глупостите а мисленето го забравя...!
  • 51 Фантазьор...мамин

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "русофилска подлога":

    Лалугер...големината на корабите вече не е от такова значение каквото беше преди. И понеже не знаеш...ще ти го налея в кухината. Няма морско базирана ПВО система която да прихваща и унищожава ракета движеща се 5 пъти скороста за звука..! Сега почвай да мигаш и се надявам че до 10-15 мин. Ще ти светне какво ти обеснявам..!
  • 52 Пак тролиш...

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хрониките на Евразия":

    Глупости,а...? Абе как не ти омръзна да се излагаш не знам..! Тук повечето хора пишат въз основа на статии а не на фантазии като твоите. Ти знаеш ли че до преди ерата Путин в Русия стояха изоставени поради изтекъл ресурс поне 20 подводници някой и с ядрен двигател. А утилизирането на една такава имаш ли си представа как става...явно не..! А сега няма нито една всичко е изчистено . Айде поне мааалко по-сериозно и спри с глупостите.!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания