18 Април, 2019 10:59 2 326 24

Гърция иска репарации от Германия

  • гърция-
  • репарации-
  • германия

Решението беше подкрепено с гласуване от гръцкия парламент

Гърция иска репарации от Германия - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Гърция настоява за изплащане на репарации от Германия, съобщи Катимерини.

Става въпрос за компенсации от времето на Втората световна война. Гърция припомня, че е била принудена да изтегли заем, който да предостави на нацистките си окупатори.

Припомня се и нуждата за обезщетяване на жертвите от времето на войната. Искането за репарации беше подкрепено след гласуване в гръцкия парламент.

Все още не е уточнена сумата на обезщетението, която ще бъде искана. Дебатът преди гласуването в гръцкия парламент продължи 12 часа.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че за да продължи напред, страната му трябва да затвори вратите към миналото. Германският министър на икономиката Зигмар Габриел заяви, че според него подобно решение цели единствено измъкването на пари от страните в еврозоната.

Властите в Германия припомниха, че още през 1960 г. на Гърция са били изплатени 160 млн. марки. Оттам не смятат да обсъждат изплащането на нови компенсации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опа

    17 3 Отговор
    Боко, смее ли да иска от ердоганя? Продажен боклук е за жалост тъпия народ го търпи
  • 2 Диди

    8 0 Отговор
    Господин Стойчев,Министърът на икономиката не е Зигмар Габриел ,а Петер Алтмайер.

    Коментиран от #19

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Справедлив

    17 4 Отговор
    Нагли и арогантни византийци ...те и от България са вземали репарации +Беломорска Тракия ,подарена им от Англия и Франция....ама ще има Видовден !..Нотр,Дам е само началото....
  • 5 Хитър Петър

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    В голяма заблуда си че гърците са гладни, живота си живеят те. Че са нагли обаче е факт, защото точно немците им опростиха по-голямата част от предишния дълг, а те пак се пробват. Ако им се получи с немците, ще искат и от нас, заради,, окупацията на Беломорска Тракия ".

    Коментиран от #23

  • 6 да се вземе предвид че

    9 2 Отговор
    Наглите гърчуля ще ядат дървото най-накрая! Сега се правят на интересни щото краварите им пускат фитилите ги подкрепят, ама накрая като изядат и те боя и мръсните византийци ще се молят на Русия да ги спаси щото никой друг няма да си мръдне пръста за тях!
  • 7 Meganoob BG

    11 0 Отговор
    По тази логика гърците ни дължат репарации на нас за всички диващини дето са извършили техните националисти във Македония и беломорска Тракия.

    Коментиран от #16

  • 8 Госあ

    1 0 Отговор
    😂а за Франция к'во ще измислят малките,щото и на тях дължат не малко пари :))). Нека им дават още на елините 😉

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Муя

    7 2 Отговор
    Тия пак ли свършиха парите?! Търтеи!
  • 11 Ал Купоне

    7 0 Отговор
    Ми то по тази логика, турците цял живот няма да могат да ни се изплатят.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 7777

    8 0 Отговор
    Последните 8-10 години немците им опростиха стотици милиарди евро и тези имат наглоста да им искат още, при положение че през 1960 г. финансовите въпроси между двете страни са изчистени.

    Коментиран от #15

  • 15 ами сега

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "7777":

    То нали знаете, алчно дупе кръв сере.......та гърците ги чака голямо дране някой ден!
  • 16 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Meganoob BG":

    Да изчакаме да им ги дадът,че тогава да си ги искаме бе ,ти пък да не видиш нещо тцтцтцт
  • 17 Колю

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Mорук":

    Че те гърците са евреи . Не знам защо много хора продължават да са в неведение . Когато ги гонят от Египет евреите се разделят по племена защото едните са ,,по-равни" от другите . Дан и неговото племе данайци се скарват с племето на Мойсей затова дали е правилно да напуснат Египет където всичко им е дадено нагитово . И така данайците (гърците) идват при българите на на Балканският п-в . Те не искали сами да се оправят , но египтяните нямало как да приемат тези престъпници отново в земите си и затова данайците (гърците) идват при българите .
  • 18 Гостенин

    6 0 Отговор
    И ние искаме за два века от Гърция плюс пет века от Турция и половин век от Русия ,за всяка година по един милиард ,общо 750 милиарда
  • 19 Иванчо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Диди":

    Той Роско освен Володята и Митята, други не знае
  • 20 Ayasofya

    3 1 Отговор
    Германците в Гърция убиват населението на страната, изгарят села, крадат храни и селскостопанска продукция, оставят хората да гладуват в градовете, ограбват археологически музеи, злато и валута от банките ... Германия предизвика огромни бедствия в Гърция. Финансови и хуманитарни. Има пари. Да плати.
  • 21 Бачо Киро

    6 1 Отговор
    Добре правят гърците. Германия е фалирала два пъти опрощавани са им много пари, хеле пък дълговете от войната. Сега са ербап, а самите те са длъжници... Окрали са сума нещо, сума щети са направили, де факто са длъжници на доста страни, но виждаш ли, онова не се брояло... За изгубените животи въобще не могат да се разплатят... Но ако евреи го кажат, почват извинения безчет.... Не може победеният, в когото след войната са наливани пари безчет, опрощавани са пари безчет, изисквани са от други да не си търсят дължимото, днес да ти се прави на шеф. Да не мислите, че немската икономика се е пръкнала от нищото, шматки такива... Гърците ви били виновни... Вместо да си търсим нашето, ние плюем гърците, че се осмеляват да търсят тяхното... Какво като някой някога е подписал? Тръмп как скъса де що договор не му е изгоден? Всеки си гледа интереса, само Ганьо плюе и люпи семки, щото е велик...

    Коментиран от #22

  • 22 ГОСТЕВ

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Бачо Киро":

    ЕВАЛА ЗА КОМЕНТАРА БАЦЕ......МНОГО СИ ПРАВ........ГЪРЦИТЕ....ТАКИВА....ОНАКИВА.....АМА СИ ГЛЕДАТ ИНТЕРЕСА,ДЪРЖАТ СЕ КАТО НАЦИЯ И ПРОСПЕРИРАТ........А НИЕ САМО ПЛАЧЕМ И ЧАКАМЕ НЯКОЙ ДА НИ ОПРАВИ.........ГОЛЕМИЯ БРАТ.......МАЛКИЯ БРАТОВЧЕД.....???? И НИ „ОПРАВЯТ“........АМА....ВСЕ ТЕ СА ОТЗАД......
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Диди

    3 2 Отговор
    Гърците няма да получат репарации от Германия.Този въпрос е решен отдавна.А като нация, гърците са мързеливи.
Новини по държави: