Last news in Fakti

16 Май, 2019 07:49 3 346 32

Меркел: Европа трябва да е единна срещу Русия, Китай и САЩ

  • ангела меркел-
  • ес-
  • русия-
  • брекзит

Няма съмнение, че трябва да се позиционираме в един променен свят, заяви федералният канцлер

Меркел: Европа трябва да е единна срещу Русия, Китай и САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европа трябва да се изправи срещу предизвикателствата, поставени от тримата си големи глобални съперници - Китай, Русия и САЩ, каза Ангела Меркел в интервю за британския The Guardian.

Говорейки за предизвикателствата, които варират от руската намеса в изборите за икономическото влияние на Китай и монопола на САЩ над цифровите услуги, Европа трябва да изгради обединения фронт, каза Меркел в широкообхватно интервю, споделено с вестника.

"Няма съмнение, че Европа трябва да се позиционира в един променен свят", каза Меркел в разговор в офиса си в Берлин. "Старите правила на следвоенния ред вече не се прилагат."

Тя добавя: „Те (Китай, Русия и САЩ) ни принуждават отново и отново да намираме общи позиции. Това често е трудно предвид нашите различни интереси. Но постигаме това - помислете например за нашата политика по отношение на конфликта в Украйна.

„Политиката ни за Африка сега също следва обща стратегия, която преди няколко години би била немислима. Затова продължаваме да поставяме един крак пред другия. Но нашата политическа власт все още не е съизмерима с нашата икономическа сила. "

В интервюто Меркел казва още: „Брекзит беше най-голямата европейска повратна точка през последните години, но сега топката е в полето на Обединеното кралство: „За да може Великобритания да напусне ЕС, в Лондон трябва да има парламентарно мнозинство, „за“ вместо „против“ нещо."

Интервюто идва в ключов момент в 14-годишната кариера на Меркел като канцлер. Нейната партия, Християндемократическият съюз, е изправена пред перспективата за значителни загуби в изборите от 23-26 май, въпреки че наблюдателите смятат, че тя остава достатъчно популярна, за да изкара четвъртия си мандат до 2021 година.

Изборите са шанс популистите в Германия и на целия континент да надграждат своята нарастваща популярност, породена от по-голямо неравенство, нарастваща несигурност и разочарование от политиката в Брюксел и в държавите-членки.

„Много хора са загрижени за Европа, включително и аз“, каза Меркел. "Това означава, че се чувствам още по-задължена да се присъединя към другите, за да се уверя, че Европа има бъдеще."

Тя каза, че нейните колеги трябва да спрат да играят с популистки жестове и категорично отхвърлят отварянето на дясноцентристкия блок от партии в Европейския парламент към крайнодесните популисти като Матео Салвини.

Меркел: Европа трябва да е единна срещу Русия, Китай и САЩ

"Това наистина е момент, в който трябва да се борим за нашите принципи и основни ценности", каза Меркел. „Държавните и правителствените ръководители ще решат колко далеч ще отиде популизма или дали крайна сметка сме готови да поемем съвместна отговорност.

„Просто заявявайки, че се радваме на седем десетилетия мир, вече не е достатъчно да оправдаем европейския проект. Без аргументи, насочени към бъдещето, за да оправдаем Европа, европейският проект за мир също би бил по-застрашен, отколкото може да се мисли.

Меркел също подчерта неотложността на глобалната екологична криза. Бивш министър на околната среда в кабинета на Хелмут Кол, Меркел припомни конференциите за биоразнообразието, на които присъства в средата на 90-те години, и каза: „Ужасно е да се види как ситуацията се е влошила по много начини.

„Очевидно е липсата на последователни политически действия в световен мащаб. Това, което е от ключово значение за възможността да действаме във всички сфери, включително опазването на околната среда, е да бъдем икономически успешни. Това е най-голямото ми безпокойство.

Меркел отказа да каже дали ЕС ще предостави на Великобритания друго удължаване, ако правителството на Тереза Мей не успее да сключи споразумението си за оттегляне до края на октомври.

На въпроса дали през есента Брекзит може да бъде обсъждан от нови лидери както в Лондон, така и в Берлин, тя заяви: „Ако има нещо, което да се преговаря, Европейската комисия ще направи това от името на 27-те държави-членки, както досега.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    33 7 Отговор
    Ма как тъй срещу краварите ? Нали имахте едни и същи западноатлантически ценности ?!!

    Коментиран от #18

  • 2 Анти милиционер

    32 5 Отговор
    Сорос и неговият либерален ЕС(Меркел, Макарон, Мей) се оказа сам срещу всички. Хайде изгонете БХК на Сорос от София.
  • 3 Анти милиционер

    24 1 Отговор
    Ротшилдите насъскаха Сорос да се бута в неща, които не разбира и набърка такава грандиозна каша, че твпрението еврейски комунизъм направо бледнее. Евреите са царе на кашите.
  • 4 Страшимиров

    24 1 Отговор
    "Браво" вие така я "позиционирахте " Европа че е видно отвсякъде-както казват герберите-"видими" резултати!И взе навън се оглеждат за "заплаха"я от Русия, сега и от Китай и от САЩ а никой не се чука по главите и не иска и да си признае-ЕС ако тръгне да се разпада ще се разпада не от заплаха отвън от където и да идва, а от решението на еврозелките но те никога няма да си признаят това и все търсят под вола теле.
  • 5 Анти милиционер

    12 1 Отговор
    Навремето помогнаха на руските евреи да яхнат недоволството от Царя в Русия, платиха им, обучиха ги и онези като се извъртяха от ашкенацитата, реваха като девици 45 години. Много еврейско.
  • 6 Borislav Popov

    12 5 Отговор
    Права е Анчето, тези чифути нямат място в Европа, рушняцити и китайцити да си стоят в Азия, а хамерите в Америка.
  • 7 Хасан

    1 28 Отговор
    Без Турция Европа ще е пенсионерски клуб..на Европа трябва една силна Турция за да стане световен лидер

    Коментиран от #8, #11, #22, #23

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хайл

    14 6 Отговор
    Тая съвсем се побърка...нали налагаше санкции на Русия,приятелка беше на нато и сащ,китайците май бяха им преебали софтуера на вагена... тая не подлежи на лечение

    Коментиран от #12

  • 11 Хайл

    21 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Мести се в турцията ти да помагаш за световен лидер-що стоиш в България?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЕХОТО

    19 2 Отговор
    г-жо Меркел,как да ви вярва някой като допуснахте милиони черни гъгрици,които не бягат от война,а са политическо-икономически мигранти да наводнят и прекроят Европа.Добре изпълнявате слугинажа и заръките на ШороШ.
  • 14 Мърша неземна

    18 2 Отговор
    Не искам мнение за европейската политика и врагове от човек, вкарал 2 млн души врагове на европейската цивилизация без да пита никой и безнаказано. Тази пача няма и не може да има визия за нищо касаещо европа. Да се пръждосва в африка или бл изток и да не се обажда повече.
  • 15 Borislav Popov

    4 15 Отговор

    До коментар #12 от "Kcaniba":

    Тролиш ги ти тук немците, но не забраваяй, че Германия под управлението на бабето Меркел е трета световна мкономическа сила, докато тойта Рашка, под управлението на цар Жужи, се намира в опашката на рейтинга.

    Коментиран от #17, #24, #25

  • 16 боцмана

    15 3 Отговор
    Бабо Меркел , не може хем душата в рая , хем х.я , до края. Не можеш да искаш газ от едните , протекции от другите , да вкарваш незнайни и безбройни мигранти в Европа и да искаш единодушна подкрепа от всички европейци. КАЙНЕ ЧАЛЪМ !!!
  • 17 Българина

    15 2 Отговор

    До коментар #15 от "Borislav Popov":

    А ти не забравяй че и при хитлер е била първа икономическа сила само за 10 г, след 10 г хиперинфлация, но за кратко... Германия вечно има по големи амбиции от възможностите и всеки път покрай тоя титаник потъват и по няколко по малки гемии. Нашата лодка за трети път изплува, но е на път отново към дъното. Как се нарича народ повтарящ три пъти една и съща грешка АКО НЕ ПРОСТ МАТРИАЛ!

    Коментиран от #19

  • 18 Жозеф

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Та няма да изповядваме източно азиатските ценности. Едно са ценностите, друго са интересите. Когато след определени азиатски комунистически ценности върви червената армия и руската православна църква - мерси. Предпочитам ценностите на племето Догони, поне са извънземни.
  • 19 Янани

    3 9 Отговор

    До коментар #17 от "Българина":

    Що не се огледаш професоре. Червените боклуци вече повече от 50 години тралят дъното по всички показатели и то след като "ограбиха " Европа до голо. А къде е днес Германия ? Страх те е да признаеш, че колкото и да са самонадеяни германците, толкова са самонафукани ватенките и то без никакво покритие. Извън Москва и бившия Ленинград живеят като по времето на Берия. И така ще е още много време.
  • 20 Диди

    3 4 Отговор
    Меркел е права.

    Коментиран от #21

  • 21 да да българин

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Диди":

    Да на снимката стои права.А този опикан панталон да вземе да го смени или поне изпере.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Лошото е че си прав! Ти по всяка вероятност не си Хасан, а Иван, но това няма значение! Все тая!:)
  • 24 Хайл

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "Borislav Popov":

    Още ли вярваш че са икономическа сила в света? Понеже съм редовно в германия освен да крадът ддс чрез врътки на една и съща стока от склад на склад друго не правят...по вероятно е да видиш подарък от дядо мраз-не вярвай на дойче веле

    Коментиран от #28

  • 25 Kcaniba

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Borislav Popov":

    Тука тролиш основно ти.
    И за твое комплексирано сведение, Рашка е 5-тата икономика на света!!
    А ако се вземят редица други , скрити показатели , като ВПК и т.н., Рашка може и да е третата икономика в света!!
    А баба ти я видехме.

    Коментиран от #26

  • 26 Borislav Popov

    2 5 Отговор

    До коментар #25 от "Kcaniba":

    Пак си се объркал, Рашка с прашка, не е 5, а е 45 !
    1 САЩ
    2 Кита
    3 Япония
    4 Германия
    5 Великобритания
    6 Индия
    7 Францмя
    8 Италия
    9 Бразилия
    10 Канада
    11 Южна Корея
    Както виждаш тойта Рашка я нема даже в десетката и дори такива страни като Индия и Бразилия имат по силна икономика от рашаните.

    Коментиран от #32

  • 27 Тръмп

    0 1 Отговор
    И Меркел работи в Лукойл!!!:):):)
  • 28 Диди

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Хайл":

    Пишеш,че Германия не е икономическа сила в света. А ти с каква цел си често в Германия?
  • 29 Хрониките на Евразия

    2 2 Отговор
    Ние пък си имаме русофили с клуб " Приятелите на Тръмп " с китайски наклонности 😂
    Как да се борим с болни хора ?
    Грехота е !
  • 30 мнение

    3 0 Отговор
    Сетихте се, г-жо Меркел! Само че, ЕС е прекалено зависим от САЩ! Особено днешните политици, към които сте и вие! Затова, все повече граждани на ЕС гласуват с протестен вот - т.е. за т.н. популистки партии! Това е протест срещу политиката на сегашното ръководство на ЕС!
  • 31 Българин

    0 1 Отговор
    Сега ви пращаме в новия Парламент 7 агенти на КГБ.....Елитни разузнавачи от ДС....Ще бъдете Единни с тях или ще покажем каквото сме разузнали за малките ви Тайни....Трябва да падне Ембаргото на Русия и други дтебни подробности....
  • 32 Факт

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Borislav Popov":

    Грешиш. За 2018 топ икономиките по бвп / ppp са:
    1.Китай 27.4
    2.САЩ 21.4
    3.Индия 11.4
    4.Япония 5.8
    5.Германия 4.5
    6. Русия 4.3
    Данните са от Свтовната Банка в трилиони us долари.
Новини по държави: