Last news in Fakti

27 Май, 2019 16:50 2 082 22

Льо Пен иска предсрочни избори

  • франция-
  • избори-
  • марин льо пен-
  • еманюел макрон-
  • национален сбор

Резултатът отваря път към политическа промяна

Льо Пен иска предсрочни избори - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Френската крайнодясна партия "Национален сбор" призова за предсрочни избори, след като победи с по-малко от процент движението на президента Еманюел Макрон „Република, напред!“.

Партията "Национален сбор" е готова да отстъпи пред някои различия, за да се обедини с депутатите суверенисти от Европа“ - това заяви говорителят на националистическата формация след снощната ѝ победа.

За лидерката на движението Марин льо Пен резултатът отваря път към политическа промяна във Франция, като тя призова президента Макрон да извлече поуките от вота. Според окончателните резултати крайната десница бие президентската партия с 23,31 на 22,41%, предаде БНР.

Няма да има оставка на премиера Едуар Филип, нито разпускане на Националното събрание, отговори днес говорителката на френското правителство Сибет Нгие. Според водачката на листата на президентската партия Натали Лоазо „няма победа, отклонение или поражение“, движението на Еманюел Макрон се налага като трайна сила и доказва, че не е „политически инцидент“.

Според политолога Кристиан Делпорт, цитиран от „Фигаро“, резултатът утвърждава стратегията на Еманюел Макрон, зададена на изборите преди две години.

Изненада бяха както пробивът на Зелените, които излязоха на трето място с 13,47%, така и историческият срив на умерената десница „Републиканците“ (8,48%) и провалът на крайнолявото движение „Непокорна Франция“ (6,31%). Листите на протестиралите шест месеца „жълти жилетки“ не привлякоха и 1% от избирателите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само това ли

    4 20 Отговор
    Друго не иска ли?
  • 2 ...

    35 1 Отговор
    "Крайно дясна" партия? И кое и е дясното, още повече - "крайното"? Че не иска ислямофашисти във Франция ли?

    Коментиран от #5

  • 3 Госあ

    1 20 Отговор
    Тая си повервА нещо 😂
  • 4 Френски галфон

    21 2 Отговор
    Брее, той макарон и шайката му.като наш тиквьо - два пъти по-малко гласове печели, ама вика утвърждаваме се.
  • 5 Десен

    22 0 Отговор

    До коментар #2 от "...":

    Може би не иска да хрантути никой, не само ислямофашисти, а иска кой каквото си заработи, това да му се полага. Би била дясна ако е така. Сега в Франция работещите ги дерат по-грубо и от нас за да издържат неинтегрирали се алжирци, цинаньори от източна европа и новодошлите чалмари по покана на меркел. Да не мислиш че им е лесно.

    Коментиран от #7

  • 6 NikNay

    15 1 Отговор
    А бе кой неграмотник ги прави тия преводи та от "Front national" се получи "Национален сбор"?

    Коментиран от #15, #22

  • 7 ...

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Десен":

    Че не е крайно лява, е ясно. Особено на фона на дащните цоциалисти от всички крилца и перца... То на техния фон и тия от БКП до 1989 биха се оказали "крайно десни", щото пращаха "сичкото сиганин" в СВ и КЕЧ, а след казармата го караха да работи...
  • 8 Сарматиан

    7 1 Отговор
    Хубаво хортува тази дама ама защо си мисля, че дори да вземе властта нищо няма да се промени? Нито ще намали броя на мигрантите от Азия и Африка, нито ще подобри живота на белите французи които плащат сметката за тоз пир по време на чума.

    Коментиран от #14

  • 9 Тръмп

    0 17 Отговор
    Тая освен да иска пари от Путин за друго не става!!!:):):)Комуноидна твар е!!!:):):)

    Коментиран от #10

  • 10 Колко сме скромни...

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тръмп":

    Цитат: "Тая освен да иска пари от Путин за друго не става!". Ти освен да искаш пари от Шорош за какво друго ставаш? Друг цитат: "Комуноидна твар е!!!:):):)". Който ти е казал, че под пребоядисаното не си личи червеният ти "миниум" - жестоко се е изгаврил с тебе;-) ;-) ;-)!!!
  • 11 Токо

    1 11 Отговор
    Льо Пен и Марешки едвам с клизма 3,5 процента успяха да вземат тук при нас . И тая е изкуфела като Корнелия , само избори са и в главата . Тоя Путин кви хапчета им дава на тия жени бе ?

    Коментиран от #12

  • 12 ...

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Токо":

    Як шут ще да е получил кукловодът ти у Френско, след като и ти, и останалите форумни соросоидни хорово заохкахте;-)...
  • 13 ФренчЕХИТ ? А стига ве ?!

    7 0 Отговор
    Ко шъ пари ГЕРБ без "венозни системи " на финансови прелитания ? Та ние сме в реанимацията под интензивен контрол и поддръжка на дишането ! Изключат ли шланга и сме гещнали БОСИЛЕКА !
  • 14 Румяна Костова

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сарматиан":

    Ако вземе властта, ще и спретнат студентски протести както на Де Гол.Или пък друг вариант и цвят протестни жилетки. Ясно е, че и във Франция и в Германия конците на власт имащите, се дърпат дистанционно чак отвъд океана. Нито Льо Пен, нито Салвини и Курц са удобни за кукловодите. Те залагат на послушни момчета и момичета като Меркел и Макрон.

    Коментиран от #18, #19, #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 NikNay

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сникерс":

    Да, прост съм и като не знам нещо търся интересувам се чета . А неграмотника си пише така както му падне за другите неграмотници които четат и блеят като овце без да разбират написаното.

    Коментиран от #17

  • 17 stukar

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "NikNay":

    Това си е направо "Отечествен фронт"
  • 18 stukar

    0 8 Отговор

    До коментар #14 от "Румяна Костова":

    Друго си е да ги дърпат откъм степите, а?

    Коментиран от #20

  • 19 Клюкар

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Румяна Костова":

    При Салвини ще уцелят греда. Както и при Орбан.
  • 20 camila

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "stukar":

    А друго ли е да ни ги набутват от степите и пустините, ония, с "мирната" религия", по които явно си падаш, НЕ ЛИ???
  • 21 АЗЪТ

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Румяна Костова":

    Приказвате глупости - тези националисти са подпомогани от екипа на Тръмп, но аз съвсем не съм сигурен, че това има и кой знае какво значение. Политиката, която искат да прокарат (и прокарват) Салвиниевци, Орбановци и Льо-Пеновци, е ни повече, ни по-малко перпендикулярна в най-критичните точки на интересите на отвъдокеанците. Впрочем дори и с Меркел не се оправят, хеле пък Макрон, дето им причинява главоболия мине - не мине месец с идеите си. Влияните на САЩ-ианците, които аз наистина харесвам, ще намалява все повече. Вече го виждаме отчетливо!
  • 22 Национален сбор

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "NikNay":

    Преводът е верен. Те преименуваха партията на National Rally.
Новини по държави: