14 Юни, 2019 20:11 4 203 39

Мълния е свалила самолета над Москва (ВИДЕО)

  • сухой суперджет 100-
  • москва-
  • шереметиево

В изводите на доклада не се посочва пилотска грешка като причина за катастрофата на летище "Шереметиево"

Мълния е свалила самолета над Москва (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Катастрофата на 5 май на руския пътнически самолет "Сухой Суперджет 100", при която загинаха 41 души, е причинена от мълния. Тя е извела от строя системата на автопилота.

Това се казва в предварителен доклад на разследващите органи, разпространен от руските информационни агенции, цитирани от Ройтерс.

Според доклада самолетът е направил заход за кацане с прекалено висока скорост, след като бил ударен от мълния. Екипажът е решил да приземи машината, въпреки че автоматичната система е препоръчала да се направи втори заход за кацане, се казва още в доклада.

Въпреки това в изводите на доклада не се посочва пилотска грешка като причина за катастрофата, отбелязват руските агенции.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 TimeTraveller

    28 15 Отговор
    Аматьорско и левашко кацане.

    Коментиран от #2

  • 2 Азз

    23 23 Отговор

    До коментар #1 от "TimeTraveller":

    Защо?Ти по-добре ли го можеш...?

    Коментиран от #21, #24

  • 3 452

    12 31 Отговор
    Некадърната защита на самолета и факта ,че руските пилоти са доста слаби летци е причина за катастрофата.

    Коментиран от #8

  • 4 автоджамбазин

    26 7 Отговор
    Доклада е Пунта Мара ! Мълнията може и да е причинила щети, но ... пожара възниква от лошото кацане. С твърде висока скорост , лош ъгъл ,чупят се колесниците, пробиват горивните танкове и възниква пожара .

    Коментиран от #14

  • 5 Претоплена

    6 3 Отговор
    стара манджа.
  • 6 НАТО ВЕЦ

    11 4 Отговор
    Мамино "сладко козленце". И това ако не е пилотска грешка ...
  • 7 Borislav Popov

    5 10 Отговор
    Кучетата го яли тоз самолет, дето една нищо и никаква мълния може да го свали.

    Коментиран от #12

  • 8 запознат

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "452":

    Сам не си вярваш. Руснаците имат развито самолетостроене и авиолинии. Сухой правят надеждни малини. А идеални никой не прави.Грешката е на пилотите, описано е. Имали са гориво, трябвало е по съвета на автопилота да направят още един заход за кацане. Ала те са кацнали с много висока скорост. Удара е бил прекалено силен за да устои машината. Виновни са пилотите, че са пренебрегнали високата скорост на кацане. Мързел или инат. Случая показва колко рисково е да се шофира самоуправляваща се машина без човек водач но и нечуването на полезни съвети дори и от машина.

    Коментиран от #15

  • 9 Ю Кортес

    9 14 Отговор
    Глупости,самолета е пълен боклук за това отдавна никой не го купува на външния пазар
  • 10 Щерю

    10 16 Отговор
    Дай ''боже'' повече ''мълнии'' там, че руските тролове изпадат в патова ситуация и замират за около две седмици. Като ''ни живи, ни умрели'' са когато има пламтящи руски емейства'и няма кой да ни напсува тук. ''Мълния'' е новото американско оръжие качено но F35. Да се слави името на футористичното оръжие на спасителите ни:):)

    Коментиран от #13

  • 11 пфууу

    5 7 Отговор
    Невинни хахаха, даже сигурно са били и пияни!
  • 12 НАТО ВЕЦ

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    На самолета нищо му нямаше докато не го изплющяха в полосата. Голям праз, че отказал автопилота. Сигурно дядо му е летял на автопилот до Берлин? А щом системота е дала предупреждение за минаване на втори кръг, значи и повечето електронни системи са работили. Преди не бях гледал кацането, но сега е видно, че машината изпада в "козел" и понеже е натоварена и пълна с гориво чупи колесниците при втория контакт с пистата, който е почти вертикален.

    Коментиран от #32

  • 13 Диоген

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Щерю":

    Готина реч? Чак си представих как стоиш с бутилка Уиски пред огледалото и я мъдриш. Импулсни оръжия имат САЩ . Но инцидента е станал около Шереметиево, а там едва ли би летял Ф35.... Ако беше Ф35, щяха да са два паднали самолета. Суперджет 100 имат надеждно токоотееждане, но вероятно износен изолатор е причината за повреда на автопилота. Като слаб предпазител, стопен от висок ампера би било логично да прекъсне веригата, но при състояние корпуса на изключвателя понякога метални връзки стават като заварен Мостов проводник. Има всякакви случаи. Има случаи по вериги тече ток, въпреки, че си изключил предпазителите. Наскоро ми даде накъсо бързоварче за кафе и автоматичния предпазител отвътре явно е станал на 9роводник като се стопи ПВЦ гнездата. 2ъзможно е така да е блокирал и автопилота.....

    Коментиран от #25

  • 14 Rado

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "автоджамбазин":

    Имало е повредени с-ми от мълнията, никой не знае да ли самолета се e държал адекватно при управлението. Все едно както някой си кара колата удря я мълния, гърми платката на ABS и по някаква случайност държат спирачките само на колелата от ляво, на вън е зима, натискаш спирачките и в канавката и си некадърен шофьор щото ти е гръмнала платката на ABS.
  • 15 ссссс

    8 9 Отговор

    До коментар #8 от "запознат":

    Незнам ама май и ти не си вярваш на глупостите.Самолетите не се шофират ,а се пилотират.И откога пък Русия имала развито самолетостроене ? Я ми кажи един руски авиолайнер който се е наложил по света и се продава в чужди страни ? Няма такъв и никоя държава не иска да рискува да лети с руски самолети.Освен това дори за разработката на Сухой Суперджет ,от Сухой са викнали специалистите от Бойнг да им направят проекта за самолета.

    Коментиран от #17

  • 16 Centurion

    5 8 Отговор
    Всички големи разбирачи,Руснаците биле лоши пилоти, Сухой не ставал.А колко козела има с MD 11 В САЩ и в Европа, ама там е тишина.
    Мнение на Български експерт по авиоинциденти.
    В следствие на мълнията получава повреда в механизацията на крилата.Без задкрилки и предкрилки скороста трябва да е по висока за да не изпадне в срив на потока,отделно голямото тегло. Направи козел в следствие на удара колесниците се чупят,пробиват резервистите и самолета се търти по фюзелажа по пистата,искри,гориво и нещастие.Езък за хората. Никой не е застрахован от грешки,пилотите и те са хора.
  • 17 запознат

    4 8 Отговор

    До коментар #15 от "ссссс":

    Вярвам си. А и съм и Ел. техник. Не зная защо не се пласират Суперджет 100, но вероятно по-високият комфорт на Айурбъс, Боинг привлича купувачите повече. Но в самата Русия авиотранспорта и чартърни е добре развит. И аз п едпочитам Хоонда пред Лада, но ако ми продават новата Веста или Калина 4х4 по 9000 евро тук нова, бих си я купил пред нова Сивик от 15000 евро. Вярно Хондата си е Хонда, но на къси разстояния и скапани пътища тук, ползата ще е малка. Австралийците, китайците също показаха отлични самолети. Руснаците по принцип не строят техниката с излишни глезотии и затова от точка лукс, техниката им е по-неатрактивна. Но
    а аавсамолетитее им самного добри. А, аварии и саботажи стават навред. Чернобил АЕЦ аварията е дело на грузински терористичен акт. Но всички оплюват Русия....

    Коментиран от #18, #27

  • 18 гостгост

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "запознат":

    В самата Русия си налагат тяхната техника и е съвсем нормално ,защото все пак са държава с претенции и някак не върви да ползват чужда техника.А и няма такова нещо като излишни глезотии.Или го можеш или не го можеш.Руснаците винаги им е по семпла техниката ,защото просто толкова си могат.
  • 19 NATO

    4 5 Отговор
    Жалко е да злорадствате в случая. Добре си приземи рашката (ако е имал авария). Но хората си умряха от тъпотията на сънародниците си, които са решили да си взимат куфарите.

    Коментиран от #20

  • 20 454

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "NATO":

    Как прецени ,че добре го е приземил ? Една от главните причини за катастрофата е именно лошото пилотиране.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Centurion

    7 1 Отговор
    Проблема е че не прави аварийно кацане.При аварийно кацане ще го посрещнат пожарни и спасителни екипи.Ако го чакаха нямаше да има толкова жертви.
  • 23 ГръмОтвод

    3 3 Отговор
    Програмата на Тръмп за космическа защита:)
  • 24 червени боклуци

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "Азз":

    Аз не го мога,но не съм убил 40 човека.Явно и тая ушанка не го е можела много.Но не мълнията е виновна.Просто самолетът е скапан и екипажът не е бил подготвен.
  • 25 Щерю

    12 4 Отговор

    До коментар #13 от "Диоген":

    Не само F35, F22 и F18 си летят над Мсква, като над ''майчина поляна'', но и F16, въпреки че не е стелт, но за F16 ако влизането е лесно, то излизането е само за асове. С F35 можеш да влезеш и ти, да изпържиш електрониката на някой пътнически самолет, и да излезнеш като от ''майчина утроба'' да не казвам като от женски полов орган, че не е културно:):)С другите два също има вероятност да излезнеш, но ще е като от ''задния двор''...:):)Сега се пробвай ти с водка пред огледалото:)

    Коментиран от #28, #35

  • 26 Docenta

    6 2 Отговор
    Ушанките един gsm не могат да направят камо ли самолет хаха
  • 27 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "запознат":

    Моля те кажи ми къде я намери тази глупост за Грузински терористи и Чернобил? П.С оплюва се СССР, никой не вино Русия отделно. Найстинс ми е интересно това с Грузинските терористи, дай линк.

    Коментиран от #30

  • 28 Анти милиционер

    5 3 Отговор

    До коментар #25 от "Щерю":

    Хаповете!

    Коментиран от #31

  • 29 Филип ll

    5 1 Отговор
    Кацнахме в София при подобно време. Влизаме в облаците и се започва - мълнии, светкавици, град ... тресеме се като каруца. Очакваме да видим земя под облаците, но земя няма ... изведнъж целят самолет започна да се клати нагоре-надолу, настрани и ужасяващо да пропада рязко с още по-рязко изкачване ... и това в черна пелена от облаци, мълнии и град. Тогава пилотът ни каза, че от съображения за сигурност ще заходи за кацане още веднъж. Обясни че ще приземи замолета ръчно и клатенето ще се усили. Камбанарията на Александър Невски беше първото нещо което видях. Летяхме толков ниско над нея че си казах не никога няма да се докараме до летището, много сме ниско. Когато кацнахме пилотът излезе от кабината видимо възбуден и целия плувнал в пот. Пое ръкоплясканията на целия самолет като боксьор след тежък мач. Но ... всичко беше точно. Машината бе Ербъс 320. Явно с тях няма проблем.
  • 30 запознат

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    ОВзрива в Чернобил е резултатът от план да отцепване ето на Грузия от СССР. Не са действали външнии терористи, а е вербуван работещ в централата грузинец. Сега Грузия не е в СССР, но не е свободна. Сега
    7ошингтъън и Брюксел и диктуват правилата
    . Линк може и да има някъде, но не зная. Версията за некомпетентност и боярщик са глупщости. В АЕЦ не назначават некомпетентни.
  • 31 Щерю

    3 4 Отговор

    До коментар #28 от "Анти милиционер":

    Точно така, хаповете отворко... Един германец кацна в центъра на Москва, на червения площад преди няколко години и изволниха сума ти генерали от руските пво, та какво остава за ядрени и неутронни бомбардировки от стелтовете?? Но защо имам чувството, че тук сте от някакво затворено общество без достъп до гугъл, без актуална информациа в продължение на десетки години, а само до този сайт?? Да не би да сте някакви затворници вие и да ви се дава възможност да коментирате в интернет, като заслуга за дейности през деня или срещу една допълнителна затворническа супа?? Я си признай отворко без бой??

    Коментиран от #37, #38

  • 32 Borislav Popov

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "НАТО ВЕЦ":

    На самолета му намаше нищо, разбира се, само дето му липсва сериозна защита от мълнии и само дет му отказа автопилота, а така, всичкото му е тип-топ ! Е, нищо, че ако ги немаше тези проблеми, нямаше да му се наложи да прави това екстремно кацане, а тогава вече и катасторфа нямаше да има и жертви също ! А така иначе самолета си е супер, нали каскет ??

    Коментиран от #34

  • 33 Кво хулите бе

    5 1 Отговор
    Аре марш у америка,ще ви зае..а във фермерите,там самолети не падат,нали
  • 34 НАТО ВЕЦ

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Borislav Popov":

    Умчо, дори да е повреден автопилота, машината не е загубила управляемост. Както писах по-горе, някога сама на автопилот са летели. Ако статията е с вярна информация, системата за автоматично приземяване е била изправна и е дала предупреждение, което явно е пренебрегнато. Няма да коментирам действията на екипажа, защото няма обективна информация за това, но видно самолета е летателно годен. Никой не казва че е лесно. Ако беше така, нямаше да е необходимо специално обучение в рамките на години.

    Коментиран от #36

  • 35 НАТО ВЕЦ

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Щерю":

    Подобни неща стават само в мокрите ти сънища и в холивудски бози. А "прословутата" чесна е водена от изтребители по целия път, но не са им позволили да я свалят.
  • 36 Borislav Popov

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "НАТО ВЕЦ":

    Ти пак не си разбрал нищо, по точно не си разбрал каво искам да кажа, или се правиш на халосан и не искаш да ме разбереш. Няма никакво значение, дали бил там повреден автопилота или не знам си какво още било там повредено ! Работата е там, че ако на този самолет всичко му е било наред, намаше тогава да се налага да се връщат на летището и да правят това екстремно приземяване, с пълни резервоари, а щеше спокойно да си продължи полета към Мурманск, ли беше, че не помня точно. Та затова и казвам, че кучетата го яли тоз самолет, който няма сериозна защита от удар на мълния, или щом нещо друго му се било там повредило и се наложило той да се върне на летището. Толкова ли трудно да го разбереш ? А, че пилота прави грешка, аз не отричам, но това е вече съвскм друга история, в този момент руските самолетни превозвачи изпитват сериозен недостиг на квалифицирани пилоти, понеже след тази катастрофа, по вече от 100 пилота с фалшиви дипломи бяха уволнени. Така е когато в една страна корупцията е навсякъде и всичко можеш да продадеш и да купиш за пари, но това пак си е съвсем друга история и затова няма да се увличам.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 руска измет

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Щерю":

    Руската измет не е грамотна ,понеже не влиза в американския сайт Гугъл.Иска им се да ползват нещо руско ,ама то руско нищо няма !
  • 39 месара

    0 1 Отговор
    е нема друго какво да е, мълния е!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания