Last news in Fakti

2 Март, 2019 12:21 60 050 28

Перверзия за 5 млн. лв. в Поморие

  • санаториум-
  • поморие-
  • военен санаториум

3 години абсурден спектакъл с Военния санаториум в черноморския град

Перверзия за 5 млн. лв. в Поморие - 1
Снимка: Санаториум Вита
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

На 1 март 2019 г. , екип на бургаското регионално онлайн издание "Флагман" влезе във военния санаториум на Поморие, за да установи какви са причините за едновременното и солидарно напускане на ръководството му – управителят д-р Дарина Цветанова и заместникът ѝ Никодим Стоянов. Там е била заварена огромната леглова база с регистрирани едва 4-ма пациенти, двама от които са си тръгвали.

Ремонтираните сини сгради върху площ от 7,5 декара на самия морски бряг са били пусти, а работещ персонал не се е забелязвал.

Как се стигна до абнормалната ситуация да се налеят 5 млн.лв. в нещо, за което изначално бе ясно, че е губещо, но пък апетитно като бъдещ частен хотелски комплекс?

На 3 юни 2017 г. беше оповестено едно от първите действия на настоящия вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, струващо на държавата дотук общо 5 милиона лева, преведени в три транша: 1 млн.лв. през 2017 г. и на два пъти по 2 млн.лв. през 2018 г. – в сметката на търговско дружество „Вита” ЕООД със седалище и управление във Велинград.

Ето какво казва министър Каракачанов тогава в обръщение към управителя на „Вита” ЕООД д-р Любомир Крантев:

„Имате пълната ми и лична подкрепа да упражнявате правата на държавата в капитала на „ВИТА” в Поморие”. Цитатът продължава така: „да се възстанови материално-техническата база в прекрасен обект на брега на морето – емблема за град Поморие – военния санаториум”.

Дотогава санаторумът е под шапката на ВМА и е занемарен – сградният фонд се руши, медицинските дейности са сведени до минимум, персоналът от близо 80 човека – местни хора, е пред тотално съкращение поради недостиг на средства за заплати.

Веднага след триумфа на министъра, на 19 юли 2017 г., Общинският съвет на Поморие излиза с разтърсващо обществеността решение: Общината да анулира дарението от 1932 г. на земята за построяването на същия този Военен санаториум. Местният парламент задължава кмета Иван Алексиев да заведе гражданско дело. Той заявява, че това е опит да бъде заграбен санаториумът.

Мотивира се така: „Вита“ е търговско дружество, което макар и държавно, може да се разпорежда с активите на обекта, вече прехвърлен му като частна държавна собственост.

„Ако си вземем обратно земята, дарена от дядовците ни за лечението на военноинвалиди, аз няма да строя хотели, а ще искам да се възстанови публичният характер на държавната собственост, за да не може да се продаде”, заявява кметът и започва делото в съда.

През юни-юли 2017 г. санаториумът няма лиценз за медицинска дейност, не работи по клинични пътеки с НЗОК. Ентусиазирано обаче се назначават 30 човека като общи работници и охрана, а рехабилитаторките са камериерки. МО превежда 1 млн.лв. за започване на ремонтите.

Според злите езици, през август 2017 г. санаториумът работи като хотел и в същото време усвоява допълнително отпусканите от държавата годишно по 500 000 лв. за дофинансиране на военноинвалиди и военнослужещи, които идват да се лекуват. В същото време персоналът е предупреден, че от началото на есента отново ще е на борсата, за да се почне същински ремонт.

За управител на поморийския клон е назначена д-р Дарина Цветанова от Бургас, а лидерът на БСП-Поморие Никодим Стоянов за неин заместник по техническата и административна част. Стоянов и близкият до Корнелия Нинова национален активист на БСП Атанас Зафиров са най-отявлените защитници на тезата, зад която е и новият военен министър Красимир Каракачанов. Самият Каракачанов казва, че не знае откъде ще вземе още 4 млн.лв., които са му нужни, но успокоява, че ще се справи.

Кметът на Поморие предупреждава чрез медиите, че има сценарий за източване на частното дружество „Вита” ЕООД. Прави следните прости изчисления: 4.5 млн. лв. е оценката на имота, залага се в банка, теглят се между 3 и 4 млн., прави се ремонтът, купува се апаратура, но приходите са недостатъчни, за да се обслужва заемът. Банката го продава за 3 млн.лв.. И сочи конкретен пример със съдбата на държавния Център за инвалиди „Свети Георги“, който заедно с хотелската част и с басейна е вече собственост на банка, която го продава за под 3 милиона лева.

Скандалът след тези изявления на кмета придобива широка обществена значимост и в битката срещу Община Поморие се хвърлят като на фронта всички неправителствени организации, свързани с МО. Членовете на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на Съюза на ветераните от войните и на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ застават твърдо и непоколебимо зад решението на Министерския съвет и зад министъра на отбраната г-н Красимир Каракачанов за запазване и разширяване на здравно-социалните функции на болницата. Те окачествяват като „противодържавни и противонационални действията на кмета и Общинския съвет на гр. Поморие”.

На 3 юни 2018 г. с официална церемония Военният санаториум в Поморие отваря врати обновен. Лично министърът на обраната Красимир Каракачанов и изпълнителният директор на лечебното заведение полк. д-р Любомир Крантев режат лентата. Присъстват националният активист на БСП Атанас Зафиров, народният представител от БСП Николай Тишев, най-големите военоначалници от региона.

Инвестирани са 3 млн.лв., отпуснати от МС, останалите 2 млн.лв. пристигат през есента на 2018 г. Всичките 5 млн.лв. преминават през МО, преди да се влеят в търговското дружество.

Обявено е на самата церемония, че общо 930 са заявките на желаещи да се лекуват в Поморие, от 15 юни ще отвори калният плаж, предстои ремонт на калолечебницата. Обявено е още, че санаториумът ще работи по три клинични пътеки – за лечение на опорно-двигателния апарат, заболявания на централната и периферна нервна система и кожни заболявания. Анонсира се и отделение с процедури за преодоляване на репродуктивни проблеми. Дотук по медицинската част нищо не е изпълнено.

Докато,внезапно на 28 февруари 2019 г. д-р Дарина Цветанова заявява, че напуска и излиза в болничен, като повече няма да стъпи там. Предизвестието ѝ е едномесечно. Никодим Стоянов казва спонтанно пред приятели, че е солидарен с нея и пуска тримесечно предизвестие.

Причините „капитанът и боцманът първи да напуснат кораба” са няколко, доколкото може да се вярва на източник от подчинените им. Една от тях са брожение заради ниските заплати и неспазено обещание на д-р Крантев да ги вдигне от 1 януари 2019 г. Има и други версии – д-р Цветанова отказвала да подписва документи, които били изготвяни и предоставяни от шефа Крантев. По тази прична била понижена в редови доктор, което дълбоко я засегнало и ѝ дало повод да се подготви за „достоен отговор”, когато му дойде времето. През юни т.г. предстоял конкурс, който ще определи следващия главен управител на „Вита”ЕООД, под чиято шапка са двете болници – във Велинград и в Поморие.

Как са усвоявани преведените дотук 5 млн.лв. не е ясно, защото МО, респ. МФ, не са назначавали ревизия. До 18 март трябва да се запълни персоналът с още близо 30 човека и да се сключи така очакваният договор с НЗОК, какъвто още липсва.

„Това, което предвидих и за което предупредих, започва да се сбъдва. Това е перверзия, която можехме да избегнем, ако санаториумът беше останал държавен под шапката на ВМА. Имах ясна концепция как само с 1 млн.лв. от държавата Общината може да го възроди. Видях, че ремонтираха хотелската, кухненската и административна част, но не се направи нищо съществено за най-важното – медицинската част и апаратурата, най-вече за отделението по калолечение. Вижте другият държавен санаториум на МЗ в града – пука се по шевовете целогодишно. Ценното е лечението с кал. Ще стане със санаториума така, както се постъпи с държавната МБАЛ-Поморие. Предадоха ни я едва когато я затвориха и остана без лекари и медсестри. Наложи се да теглим заем, за да я закрепим и хората да са спокойни, че има кой да мисли за здравето им”, каза кметът на 1 март пред екипа на "Флагман".

На работното му място в санаториума "Флагман" разговаря и със зам.-управителя Никодим Стоянов. Спретнат и изпънат като еталон за военна дисциплина, офицерът от запаса Никодим Стоянов ни посрещна в обновената административна част, като се оплака, че има нова спънка срещу развитието на санаториума. Липсвало съгласието от общинската МБАЛ-Поморие да подпише договор с тях за образна диагностика – рентген, ехограф и скенер, което е задължително за НЗОК, преди да им даде разрешителното да приемат хора по клинични пътеки.

Според Стоянов, кметът щял да загуби всички заведени дела за собствеността на земята, които вече били 4 на брой, тъй като било невъзможно да се развали дарение на основанията, които Алексиев сочел. В момента в санаториума работели по трудов договор 66 души, нямало съкратени на борсата.

„От 1 март заплатите ще се вдигнат. За юни, юли, август, септември и октомври м.г. имаме собствен приход от половин милион лв., имаме реализирани над 15 хил. човекодни”, заключи Стоянов, уверявайки, че си тръгва оттук не защото има нещо обезпокояващо, а защото му трябва време, за да реализира висок успех в евроизборите в качеството му на общински лидер на БСП. Което ще е атестат за добра кондиция през октомври, когато Столетницата можела и да победи ГЕРБ като не допусне трети мандат за кмета ѝ Иван Алексиев. Имал нужда и от почивка поради влошено здраве.

„Знаете, че през 2015 г. аз поех отговорността като общински председател на БСП и се явих срещу Алексиев, бях втори, не премълчавам, че разликата беше голяма, но сега сме намерили надпартийна фигура, която ще обедини и други партии. Имаме 17 населени места в общината, от които в 6 живеят почти 100% хора с турско етническо самосъзнание. Това е възпитан електорат на ДПС, който може, при добра стиковка, да бъде насочен към нашия кандидат, както и да получим мнозинство в ОбС”, каза дългогодишният предан активист на БСП.

"Флагман" ще продължи да следи развитието на абсурдния 3-годишен спектакъл „Военен санаториум Поморие”, зад завесите на който все още не може да се разбере кой дърпа конците на куклите, но със сигурност финалът скоро предстои.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а цацаратурата

    71 2 Отговор
    спииииии !!! ами като под дюшека са и подложили пачки е нормално да се проспят грабежни действия и престъпна непотговорност
  • 2 Mорук

    100 10 Отговор
    Той каракачана си го е ремонтирал за себе си ,мисли човека за старини там че няма да видим инвалиди няма да видим камо ли военни щото нямаме армия ,и нека краденето продължи с пълна сила
  • 3 Рошко

    73 8 Отговор
    Само да го пребоядисат в розово и ше е идеално,политиците да се реанимират сексуално
  • 4 Петърчо

    102 6 Отговор
    В държавния санаториум не може да се вредиш за лечение, а военния седи празен и се наливат пари в него. Поне лекувайте цивилни в него.Не е добре всичко да откраднете. Няма да останат здрави хора българи да работят в него, когато го приватизирате! Явно мразите лошия материал, но и вие произлизате от него!

    Коментиран от #25

  • 5 ТИМ Варна ви праща ПОздрави

    96 3 Отговор
    Охооо то само в Поморие да беше - санаториума на МВР в Константин и Елена и почивната им база "Тилия', отдавна са в плановете на ТИМ - Варна. В момента сменят дограмата на санаториума и правят основен ремонт с държавните пари, а после - ПОСЛЕ СТАВА ХОТЕЛЧЕ НА 30 МЕТРА ОТ МОРЕТО с граница, оградата на Резиденция Евксиноград )))

    Коментиран от #17

  • 6 Дядо

    22 26 Отговор
    ЗА ПОМОРИЙЦИ И СЕЛАТА ОТ ОБЩИНАТА
    Можем да направим само , да подкрепим кмета АЛЕКСИЕВ!
  • 7 Иван

    21 3 Отговор
    "Това е възпитан електорат на ДПС, който може, при добра -----СТОКОВКА------, да бъде насочен към нашия кандидат, както и да получим мнозинство в ОбС....."

    Колеги, някакво мнение по това твърдение.....?
  • 8 Твърдя че

    30 3 Отговор
    Генерал Никодим Стоянов е много качествен човек, и безсребреник . Едно изключение от правилото , в политическият живот на България, и най-вече от неговата партия . Дори ми е чудно , що се е захванал с политиката.
  • 9 Гадината

    41 3 Отговор
    Нормално за бг- кражба колко може а виновни няма.да живее цацаратурата.
  • 10 Бас ловя

    32 4 Отговор
    Че е поредната далавера..............Ало-о Цацаров
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 895

    18 5 Отговор
    За кво им е санаториум като цял живот лешперят
  • 13 боко

    16 2 Отговор
    от паспортите краднаха от легловата база гледат да стигнат валеркака който краде от оградата и от настанените полицай в козия рог и златоград хотелите на скат гадове
  • 14 ФИНЦИ

    20 5 Отговор
    НА БЕСИЛОТО БЕЗ СЪД
  • 15 Тъпи

    20 7 Отговор
    Страшни снимки са ,сградите изглеждат или са в циганската махала или в бедните квартали на Латинска Америка .Красивото се превръща в грозното .
  • 16 hater

    19 4 Отговор
    сега ще го продадат на добър стопанин за 1 лев.после ще викат народния съд изби нашите честни родители що ли ?
  • 17 Строител

    8 12 Отговор

    До коментар #5 от "ТИМ Варна ви праща ПОздрави":

    По-добре така, отколкото да стои една неугледна и кофти неподдържана сграда.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Иво

    10 1 Отговор
    българския избирател също е перверзник ,щом си ги избира тия капути.
  • 20 True

    13 4 Отговор
    Съжалявам господа от "факти", но след като влязохте в това заведение, защо не видяхте пълната промяна на комплекса, който не работеше толкова много години и какво се получи след намесата на МО.Ако нямате факти и доказателства - кажете имам такива преди и след намесата на МО.Срамно е да пишете може би платени репортажи и да обърквате хората с вашите изгодни изявления.С ръка на сърцето мога да кажа, че това съвсем не е вярно.
  • 21 Ужассссс

    2 2 Отговор
    Абе вие сте луди бе не ви е срам
  • 22 Божидар Минев

    9 4 Отговор
    Явно статията е поръчкова...
    Нямам нищо общо нито с Поморие, нито с МО - най-обикновенно семейство сме. Имахме нужда от след оперативна рехабилитация на съпругата ми и получихме безупречно обслужване през м. август'2018 г.
  • 23 Кольо

    6 4 Отговор
    Този гербераски кмет е бедствие за града, преди няколко години искаше и държавния санатариум да мине под общинско управление и целенасочено действаше по въпроса. Ако беше успял, сега нямаше да се "пръска по шевовете", а отдавна да му бяха видяли сметката.
  • 24 очевидец

    5 1 Отговор
    Кмета на Поморие е мошеник, през август спира водата в града за 2 дена, всичко живо мъкнеше туби с мин.вода в жегите, но магазините бяха заредени с вода и не свърши...
  • 25 гтнввввтгж

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Петърчо":

    отиди през лятото да видиш дали е празен, места с връзки или наши и ваши...
  • 26 Станиш Сергееффф

    1 2 Отговор
    Ще го приватизираме щото държавата е лош стопанин и спрете повече да лаете ... кервана си върви добре с каракочна
  • 27 Абсурдът сте вие

    1 2 Отговор
    Отворете си очите - каква сграда на ужасите беше и каква е сега!!! Пишете ГЛУПОСТИ от някой доносник /едно време май ги бесеха/ с незаслужена заплата! Не можеш да помръднеш мързеливия персонал, само цигари, кафета и телефони в ръка!
    - А милионите за магистрали защо не питате къде са?!
    Това да не е само ремонт, ами обзавеждането, парка, асфалтирането и всичко останало да не го е изпратил дедо Боже?
    Хем сте некадърни да развиете базата, ама в устите и писарството сте първи!
    Ония двамата да се махат от РАЗ като са толкова печени, не да си пускат болнични и 3-месечни известия! Така сте намерили...! Докато не работехте, взимахте ли заплати?! 🤔 Взимахте, ама тогава мълчахте, нали?!? 🙄
    Сега е ред на кмета да разследвате! Само с делА се занимава... И с чий пари?! 🤔
  • 28 Военния санаториум

    0 0 Отговор
    От трън, та на глог!
    9