Last news in Fakti

4 Март, 2019 09:35 11 115 28

Афера с фалшиви шофьорски книжки в София-област

  • шофьорска книжка-
  • кат

Документите са предадени на прокуратурата, тя трябва да се произнесе до месец

Афера с фалшиви шофьорски книжки в София-област - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Афера с фалшиви шофьорски книжки в КАТ в София-област, съобщава bTV.

На колко души са издадени документи без да имат право на това и кой е виновен ще отговарят тепърва прокуратурата и Вътрешна сигурност.

За издаването на шофьорска книжка са необходими завършен курс, успешно положен изпит пред автомобилна инспекция и диплома.

Оказва се, че от 2016 до 2018 година в Областната дирекция на полицията в София са издавали книжки на десетки хора, за които в последствие е доказано, че нямат необходимите документи. Схемата била засечена миналото лято.

„Създава електронно фалшиво досие в системата и негова база се издава свидетелство. Вече при проверката се установява липсата на хартиен носител. Примерно липса на диплома, липса на курс БЧК, протоколи пред ДАИ”, казва Комисар Ивайло Александров, началник отдел "Охранителна полиция" в ОДМВР.

Според данните от справката, с която bTV разполага, 12 книжки са пуснати за изработка, а след това връчени на собствениците им, от вече бившата служителка на дирекцията – Полина Нинова, сочена за виновна и уволнена през декември.

„Нямам обяснение, но аз не съм правила подобно нещо. Видяха моя акаунт, че е работено на паролите ми, казаха – ти си. Всъщност това е недоказуемо. Хартията, ако не се намери, как са работени тия документи, всичко е на моята парола… Всеки може да види как си изписвате паролата, всеки може да застане зад гърба ми и да види. Пак казвам – имам деца, по-добре да остана аз виновната, както е по документи и да продължа някакъв живот и да ги отгледам. Това е”, коментира Нинова.

Къде са хората, които са се сдобили с фалшивите документи, МВР не знае.

Ние открихме един от неправоспособните шофьори – жена, която е обяснила пред полицаите, че не знае къде е книжката ѝ. Пред нас я вади от портфейла си. Не помни къде е завършила училище и къде е карала курсовете.

Според вътрешната проверка в дирекцията, която свършва на 6 ноември, на 12 души са издадени книжки, без да имат право и трябва да им бъдат взети. Решено е още материалите да бъдат дадени в районната прокуратура и Вътрешна сигурност. При обвинението материалите са постъпили на 14 февруари, почти 4 месеца след края на проверката.

Прокуратурата трябва да се произнесе до месец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivo

    107 1 Отговор
    После се чудят защо толкова народ измря на пътя. Корумпирани кретени

    Коментиран от #20

  • 2 В Елин Пелин...

    106 3 Отговор
    Масово цигани карат без книжка ,а много от тях са малолетни и неграмотни! Полицията знае , но не реагира!?

    Коментиран от #4, #8, #28

  • 3 Цуки

    44 0 Отговор
    И само там ли има.
  • 4 qwerty

    71 2 Отговор

    До коментар #2 от "В Елин Пелин...":

    Трябва в ЗДвП да се въведе текст, който задължава спреният за проверка водач собственоръчно да напише пред полицая трите си имена, егн и адрес по лична карта. Ако се поооозатрудни да му се отнема СУМПС на момента без разправии.
  • 5 dido

    50 2 Отговор
    Продават смърт.Дано близките и роднините им бъдат сред жертвите.
  • 6 Петър

    54 4 Отговор
    Имаше един период от десетина години когато не се искаше никаква диплома при издаване на шофьорска книжка,от 1998 до към 2010 година,защо не се потърси отговорност на тоя или тия дето бяха отменили образователният ценз за шофьорска книжка-убеден съм тия тикви са още в държавните структури.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 goni

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "В Елин Пелин...":

    Смее ли? А, се е осмелила, а.....!!! Белким не ме изтрият!:)

    Коментиран от #12

  • 9 azаз

    42 2 Отговор
    Този тип престъпление трябва да се третира като непредумишлено убийство, защото утре тоя неграмотен имбецил ще седне зад волана и ще те сгази ...

    Коментиран от #10

  • 10 Гъдю Гъдев

    39 0 Отговор

    До коментар #9 от "azаз":

    Ще те сгази ама ще получи условна присъда, а ти само ще умреш.
  • 11 защо

    38 1 Отговор
    Защо ли всички започват да мислят за децата си, когато ги хванат на тясно... а иначе живеят на широко и не им пука какво отглеждат и какви золуми правят срещу пустите му кинти...
  • 12 Явно, не си циганин...

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "goni":

    Те не спазват препинателни знаци , а и пишеш грамотно! Дано и да караш грамотно, а не по " Цигански"
  • 13 реалист

    25 1 Отговор
    И СЕГА, КАКВО НЯКОЙ ЩЕ ЯДЕ ЛИ МУЯ ИЛИ ЩЕ СЕ ВДИГА ПУШИЛКА ТРИ ДЕНА ПО МЕДИИТЕ И ПОСЛЕ ВСИЧКО ЩЕ ОТШУМИ И НАКРАЯ ПАК НЯМА ДА ИМА ДОСТАТЪЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА И КОЙТО КОЙТО ПИЛИ ПИЛ, КОЙТО ЯЛ, ЯЛ, А КОЙТО УМРЯЛ СИ Е УМРЯЛ И СТАРАТА ПЕСЕН НА НОВ ГЛАС.
  • 14 Velizar

    22 5 Отговор
    Корупцията е смазочната машина на демокрацията. Без корупция няма демокрация.
  • 15 SAAB

    31 0 Отговор
    Всите патладжани със свидетелства ......вожда им и той / с една книга /
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ханко Брат

    27 2 Отговор
    Ще бъде добре да поразровят и в Русе! В кв. Чародейка има много ромове с бмв-та и за които знам, че ходиха само до 3и или 4и клас. (С един бяхме в един клас, а другите са от моето училище). Един от тия разкарва сега една Х6ца. През 2002 искаха копие от диплома за основно образование. Как станаха всичките тия ромове шофьори ми е интересно?! Колко широко затворени са очите на ДАИ и КАТ???
  • 18 СТОП

    14 3 Отговор
    Абсолютно е доказуемо.Паролата и акаунта са лични и не може да влезе от друг компютър.Всяко действие се записва по време така,че няма как да не е тяпаролите се сменят всеки месец.Така че не е така работата
  • 19 иво

    12 1 Отговор
    корупция корупция корупция нали ще плащат избори
  • 20 гост

    13 9 Отговор

    До коментар #1 от "Ivo":

    Пич книжката не кара колата , ако не го знаеш. Може да си със 100 дипломи за висше , ама като си шофьор инвалид и не ти се отдава ,си убиец. Има хора който нямат образование но имат данни за това и са много по добри шофьори . Така ,че не ми се правете ,че тия който нямат книжки са виновни за произшествията в България . Вижте статистиката и после коментирайте , колко птп са станали с такива инвалиди като теб и колко с такива без книжки.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ей тъй за по весело

    12 0 Отговор
    АЙДИ ДА РЕЧЕМ ГИ ИМА ФАЛШИВИ ВОДАЧИ С КУПЕНИ КНИЖКИ, АДЖЕБА КОЙ ИМ ГИ ПРОДАВА??????
    Грамотният и честният държавен служител? Аз бих ударил продажния държавен служител който е по виновен , щото е корумпирен като фокъорите от ТЕЛК .
    Те навсякъде са продажниците ,за няколко гроша готов е да продаде и баща си и майка си.
    И аказанието за корумпирания служител да бъде : никога повече на държавна работа до края на живота му .
    Ситемата е направена така че да има корумпиращ и корумпиран , и що се чудите?. Това е българия , още от комунистическо време тъй беше: всичко само с връзки и рушвети.

    Коментиран от #24

  • 24 ООООПС

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ей тъй за по весело":

    Кви книжки и кви пет лева, ние най успешно пласираме BG пасапорти на всеки който чоже да си позволи 5000 еврокаймета .
    Бизнесът си е бизнес, навсякъде има далавери.
    Дайте път на бизнеса че всяко чудо е за три дена и отшумява .
  • 25 уякиш

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Нямам обяснение, но аз не съм правила подобно нещо. Видяха моя акаунт, че е работено на паролите ми, казаха – ти си. Всъщност това е недоказуемо. Хартията, ако не се намери, как са работени тия документи, всичко е на моята парола… Всеки може да види как си изписвате паролата, всеки може да застане зад гърба ми и да види. Пак казвам – имам деца, по-добре да остана аз виновната, както е по документи и да продължа някакъв живот и да ги отгледам. Това е”, коментира Нинова.

    Не мога да се сдържа, тя видите ли жената не е виновна, оставете я да си отгледа децата.
  • 26 Васил

    5 0 Отговор
    То цялата държава е едно голямо менте като почнеш от така наречените Патриоти
  • 27 патриотъ

    2 0 Отговор
    Били издадени десетки книжки,направо смешно!Всяка втора книжка е незаконно издадена и те са десетки хиляди!Циганите не могат да говорят български и нямат никакво образование,а всички карат коли!Да не говорим за фалшивите такива,купени за пари незнайно откъде и от кого!Една трета от шофьорските книжки са недействителни!
  • 28 Misho

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "В Елин Пелин...":

    Ne sa samo ciganite...da maxnat tozi 10 klas xorata da iskarat knijki