5 Март, 2019 11:31 21 371 51

Васил Иванов разкри как се правят далавери с поръчки в ЧЕЗ (ВИДЕО)

  • чез-
  • ремонт-
  • подстанция

От един конкурс за обществена поръчка частното дружество прибра 800 000 лева

Васил Иванов разкри как се правят далавери с поръчки в ЧЕЗ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Канал 3
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Токът ви поскъпва? Съмнявате се, че е заради далавери на шефовете на EРП -тата? Съмненията ви са правилни. Как го правят? Точно това показа "Разследване с Васил Иванов" в Канал 3.

Насочваме вниманието си към ЧЕЗ - най-големият измежду трите частни доставчика на електроенергия в страната. В момента ЧЕЗ прибира около 20 процента от цената, която заплащаме, т.е. ако сме изразходили ток за 80 лева, с надценката за ЧЕЗ плащаме 100.

Това е заплащането за дейността ѝ за това, че поддържа в изправност мрежата и разпределя тока до крайния потребител. Тази надценка се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на базата на декларирани от ЧЕЗ разходи, в това число т. нар. "инвестиционни разходи“.

Това са подмяна на техниката, изграждане на нови трафопостове, смяна на кабели и други. За целта обаче е длъжна да извършва тези дейности чрез провеждане на обществени поръчки, спазвайки Закона за обществените поръчки. Но, както всички можем да се досетим, понеже са частни дружества, никой не проверява дали спазват закона, и дали конкурсите, които правят, са нагласени.

И ето какво се случва. "Разследване с Васил Иванов" показва емблематичен пример. Миналата пролет ЧЕЗ обявява обществена поръчка за подмяна на оборудването в подстанция "Витоша“ – тази до НДК. Концентрираме вниманието си върху двама от участниците в конкурса. Първият - българско дружество, което предлага оборудване "Сименс“ и цена от 3 милиона и 600 хиляди лева. Вторият участник е официалният представител за България на известната в бранша марка „АBB“, чието оборудване е с идентични характеристики и качество. Цената му е по-ниска с 800 хиляди, а с ДДС – почти милион. Този втори участник обаче е отстранен от търга.

Причината за отстраняването му е меко казано смешна и тя е, че в тръжните документи, в графата "непредвидени разходи“ не е посочил конкретна сума, а е написал, че всички непредвидени разходи са включени в предложената от него обща цена. И е отстранен заради това.

Така ЧЕЗ сключва договор с първия участник – този с оферта за "Сименс“, а неговата оферта, както споменахме, е с 800 хиляди по-скъпа.

И сега внимание! Само няколко дни след сключване на договора доверен източник разкри, че спечелилият конкурса няма да оборудва подстанцията с техника "Сименс“, каквато е била офертата му, а с оборудване "АBB“ - оборудване, което отстраненият участник – представителят на "АBB“ за България, предложи за 800 хиляди лева по-малко.

Разбрах също, че цената няма да бъде намалена, и че ЧЕЗ ще си му платят както си е по договор, все едно е оборудвал със "Сименс“, и че от самото начало е планирано след подписване на договора шефовете на ЧЕЗ и спечелилият да подпишат анекс към този договор, с който се съгласяват техниката да бъде "АBB“ – тази с 800 хиляди по-евтина.

Отидох при уважаван столичен нотариус.

Васил Иванов: Нотариус Катранджиев, тук искам да ни заверите тази декларация от мен, че след месец-месец и половина ще се извърши една далавера за близо един милион. Ние имаме абсолютна сигурност, че спечелилата фирма с цена 3 милиона няма да монтира "Сименс“, а ще монтира техника "АBB“ , каквато е офертата на втората фирма, която е участвала и която е отстранена от търга. За близо 1 милиона ще син направят далавера шефовете на ЧЕЗ. Как ви се струва?

Нотариус Красимир Катранджиев: Ненормално. Изисква се време, за да мине тази процедура, за да се провери дали наистина твърдяното от вас е действително истина.

Васил Иванов: Вие сте юрист. Ако е истина?

Нотариус Красимир Катранджиев: Ако е истина, категорично става въпрос за далавера. След като се подпишете за това си твърдение, аз ще го удостоверя.

Васил Иванов: Добре! И ще се видим, когато тази техника за 2 милиона ще бъде монтирана, а фактурата е за 3 милиона.

Което автоматично означава, че съгласно правилата, държавата чрез КЕВР, която не е в течение на тази афера, ще приеме фактура с почти милион по-висока цена, платена от ЧЕЗ. И това ще бъде аргумент да бъде повишена цената на тока под предлог "инвестиционни разходи“ за почти един милион повече. Един милион, който ще бъде разпределен в сметките ни и ще платим всички ние.

Тук е мястото да споменем, че чешката фирма сама по себе си няма вина за това. Тя действително е платила на спечелилия участник този близо милион в повече. Така проблемът остава във висшите мениджъри на ЧЕЗ, участвали в тази афера.

Пет месеца след първото си посещение при нотариуса, където написах декларация, че ще се случи точно това, което се случи, отново посетих кантората му. Показах му документите, сключените договори и анекса.

Нотариус Красимир Катранджиев: Обстоятелствата, които изложихте в декларацията, явно са верни. Тайно се надявах да не се видим втори път и да се окажат ненужни, но това, което заявихте пред мен и което аз удостоверих, е самата истина. За жалост думите, които тогава използвахте "далавера“ , наистина допускам, че има сключена нечиста сделка.

Васил Иванов: Абе далавера си е чиста?! Това са 1 милион и сега КЕВР са длъжни да им ги приемат като инвестиционни разходи и това ще влезе във вашия електромер.

Нотариус Красимир Катранджиев: Тук вече действително негодувам и аз като потребител на тези услуги. Вероятно и милиони ще бъдат потърпевшите и са потърпевши. Да, действително това е своеобразна форма за завишаване стойността на услугата, която ползваме.

Васил Иванов: Тази разлика от 1 милион къде е отишла според вас?

Нотариус Красимир Катранджиев: В нечий джоб.

Внимавайте отново! Ето и най-фрапиращото в тази афера: Спечелилият кандидат с оферта за "Сименс“ и цена 3 милиона и 600 хиляди закупи апаратурата "АBB“, забележете, от отстранения участник - официалният представител на "АBB“ за България. Същият, който участва в търга и беше предложил цена по-ниска с 800 хиляди лева, и бе отстранен от участие.

И тук изниква изключително интересният въпрос: след като спечелилият кандидат получава от ЧЕЗ 3 милиона и 600 хиляди и закупува техниката от отстранения участник, който я е предложил за 800 хиляди лева по-малко, къде отидоха тези 800 хиляди лева разлика?

Както и нотариус Катранджиев предположи, вероятно в нечий джоб. Или в нечии джобове?

Чии може да са тези джобове? Ето ги логичните варианти.

Единият е цялата сума да си е прибрана от спечелилото дружество, което е малко вероятно.

Вторият вариант е голяма част от тези 800 хиляди, платени на спечелилия кандидат, да са поели обратно към някой или някои от най-големите шефове в ЧЕЗ, без чиято помощ такъв бонус изобщо нямаше да съществува.

А най-големите в ЧЕЗ са тримата членове на Управителния съвет: Петер Холаковски, Виктор Станчев и Томаш Пецка. По документите те назначават тръжната комисия, която се състои от техни подчинени. След това разглеждат и приемат доклада на тази комисия, която е отстранила участника "АBB – България“ и за победител е обявен участникът с офертата за "Сименс“.

Мениджърите на ЧЕЗ незабавно подписват договор с този спечелил кандидат. И внимание - веднага след подписване на договора с него той уведомява Управителния съвет - Холаковски, Станчев и Пецка, че не може да достави оборудване "Сименс“, и че ще достави и монтира оборудване "АBB“.

Споменатите трима от УС не прекратяват договора, въпреки, че това е изключително тежко нарушение на Закона за обществените поръчки и те са длъжни да го направят.

Вместо това точно те подписват анекс с фирмата, с който ЧЕЗ приема техниката да бъде "АBB“, а в замяна цената се намалява с 9 хиляди лева, при положение, че съвсем скоро, когато са разглеждали и подписали документите от конкурса, са видели, че фирма "АBB – България“ предлага за същата техника цена с 800 хиляди лева по-ниска. И въпреки това договорът не е прекратен и не е насрочен нов конкурс.

И така дружеството, спечелило търга с изрично условие да монтира техника "Сименс“, оборудва подстанция "Витоша“ с техника "АBB“ на цена като за "Сименс“. А когато това се случи, ЧЕЗ организира тържествено откриване на обекта. На него бяха поканени само официални лица и избрани медии.

Макар да не бяхме сред избраните, екипът ни се появи на място. И след края на церемонията причакахме до колата му споменатия преди малко висш мениджър - членът на УС и директор "Управление на активите“ в ЧЕЗ - Томаш Пецка.

Как обясни сделката Томаш Пецка, как протече разговорът с него, как се раздели с екипа и защо излезе през мазе - гледайте цялото разследване във видеото:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат ми

    102 2 Отговор
    Положението си е ..ало майката.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 айдеее

    104 1 Отговор
    цацацурата пак спииии
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    113 9 Отговор
    Далавери, далавери , далавери, ама на наш гръб, плащаме ние- обикновените хора потребители. Този тарикати по Татово време щяха да гният в Белене и прасетата да мезят с тях.Жалка и тъпа псевдодемокрация в България.

    Коментиран от #8, #38

  • 6 Видовден

    83 0 Отговор
    Разстрел!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 чичо ви

    64 8 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    По татово време нямаше да им мине през ума да правят тия чобании
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пенчо

    67 1 Отговор
    Хайде да ни е честито поредното проникване без лубрикант!
  • 12 Следствие

    59 1 Отговор
    Който и да кацне на нашата полянка става част от играта. Срещам се и за Краун ейджънси ,и за се говореше същото.Явно липсва Държава!!!
  • 13 гост

    88 1 Отговор
    По всякаква логика сега прокуратурата трябва да арестува без право на гаранция и тримата от УС на ЧЕЗ, защото документално е доказуемо, че умишлено са подписали документи ощетяващи дружеството с милион лева. А това е само една от сделките. Колко са другите? Всеки един анекс с техен подпис подлежи на ревизия и разследване и накрая на годината може да се окаже, че щетите са за 20-30милиона, какво остава при големи проекти. Реалността показва, че нищо няма да направи прокурора, която значи, че корупцията е пропила всеки човек на отговорна позиция, всеки имащ власт и възможност да се противопостави и дори ида има някой смел, той бива отстранен от власт, за да не обърка сметките на октопода. Има ли някой осъден политик, общинар, кмет или държавен служител, който да лежи в затвора за корупционни сделки? Вижте в Румъния колко политици лежат в затвора и вижде скокообразния икономически растеж на страната им след като направиха чистката. Винаги ще има корупция, но у нас е по-зле от робство към момента.

    Коментиран от #41

  • 14 Мордекай

    16 22 Отговор
    Ако чез беше на Гинка Врбакова нямаше да ги има тия далавери

    Коментиран от #25

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Имфргтрфгтдцгррфсррхбйр

    69 0 Отговор
    Васил Иванов-последният разследващ в България. Вече няма нито разследващи жирналисти, нито разследващи институции.

    Коментиран от #50

  • 17 Byg

    19 72 Отговор
    Добре е че ГЕРБ са на власт че тия далавери все по често се осветляват , няма го чадъра на компартията и Р.Овч. Все по трудно им става на мошетата да си въртят далаверите , те и затова вият и вкарват всякакви интриги искат да омаскарят ГЕРБ , но народа не им се връзва вече на опашатите лъжи.

    Коментиран от #30

  • 18 Да-да-да

    51 1 Отговор
    Siemens да се самосерзира и осъди фирмата подала офертата за злоупотреба с името на компанията и.
  • 19 ЕВРОАТЛАНТИК

    64 1 Отговор
    ВСички "обществени" поръчки на ЧЕЗ се печелят
    винаги от фирма
    МИГ-23
    АЙДЕ ЦАЦАРОВ, ТИ СИ НА ХОД

    Коментиран от #36

  • 20 Трън

    55 1 Отговор
    Добър ден. От Марс ли падате? Това се отнася за всичко в България. Да ви е честито Ха Ха Ха..
  • 21 Мордекай

    7 25 Отговор
    Ако чез беше на Гинка Врбакова нямаше да ги има тия далавери

    Коментиран от #45

  • 22 Хаджи Христо

    43 1 Отговор
    Васил сега ли чак разбра тя "далавера"?
    Така не е от днес а от много отдавна и не само в ЧЕЗ, а и в другите енерго дружества, така е във ВиК-тата и във всички места където има обществени, а дори не само обществени, а едри пари.
  • 23 Азъ

    19 1 Отговор
    А фирмата загубила търга не е надуала тръжната цена...Нали? :-))) Като с машинките за елетронно гласуване.
  • 24 Гост

    44 0 Отговор
    Всички са в схемата.Така е във всяко голямо дружество.Кражба за сметка на народа.Институциите спят,службите също.Заплатаджии.сега да проверят всички тръжни поръчки 10 години назад.и да ги глобят подобаващо.Злоупотребите по 10.
  • 25 Nikita

    30 6 Отговор

    До коментар #14 от "Мордекай":

    Ако това беше станало ти щеше вече да си на свещи, и ток щеше да има само в банкя и софия цървуле...
    Интересно къде се намира цицата, цеко цървула ,министърката на правосъдието цецка дъгето и най вече техният господ вожд тиквата винету.
    Защото без тяхното лапане..това не става,но щом мълчат значи и теса в отбора на щавенето на нацията. Е братя Българи гласуваите пак за тях.
    Евала на такива журналисти КОЙТО имат смелоста да направят подобни репортажи. Явно все още има хора патриоти мислещи за опосканата ни МАЙЧИНА РОДИНА.
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    23 3 Отговор
    В Народното Събрание, през 90 те години на миналия век, бе допусната една кардинална "ГРЕШКА": легитимира се понятието ЕНЕРГИЕН СЕКТОР. вместо ЕНЕРГИЙНА СИСТЕМА . На пръв поглед незначителна терминологична промяна, пръкнала се от крадливите политици в Народното Събрание, но създаваща условие за разпарчальосване на Българската енергетика. Секторът спокойно може да се разрязва и да се раздава, докато системата е единно цяло. Разкъсването на енергийната система на България доведе до неблагополучията и застоя в енергетиката ни.
  • 27 За нашите и другите

    37 2 Отговор
    Ще има ли арестувани от КЕВР,ЧЕЗ,фирмата спечелила.
    Ще ги разхождат ли с пранги както кметицата от Младост.
    Къде е "Специализираната прокуратура" и подобни
    Защо не повторят сценария?
    Ще се броят ли 800 000 публично на улицата
  • 28 За нашите и другите

    24 1 Отговор
    Ще има ли арестувани от КЕВР,ЧЕЗ,фирмата спечелила.
    Ще ги разхождат ли с пранги както кметицата от Младост.
    Къде е "Специализираната прокуратура" и подобни
    Защо не повторят сценария?
    Ще се броят ли 800 000 публично на улицата
  • 29 За нашите и другите

    18 0 Отговор
    Г-н Модератор
    ЧЕСТНОСТТА КРАСИ ЧОВЕКА
    ПОДЛОСТТА И ПРИКРИВАНЕТО Е БЕЗЧЕСТИЕ
  • 30 цигането

    14 2 Отговор

    До коментар #17 от "Byg":

    те са едни и сьщи само се пребоядисват ,за 30 години ти неможа ли да усетиш това ,трябва да се разследват всите от какса станали в демокрацията на власт от 1989 та до днес 2019 година ,сега обшествените порьчки и еврофондовете разсипват бьлгария в момента ,яка корупция и краднене на корем безнаказано ,за всеко едно строителство ,става голяма далавера и кражба на пари в особенно големи размери ,но както се казва рибата мирише от главата ,тоест по високите етажи на властта та надоле по веригата ,всите са крали и продьлжават до днес ,няма какво да ти е чудно това ,ти ако си предател и изменник на родината си проблема си е твои но невиждаш ли на народа му писна да го мачкат ,на него му омрьзна да го льжат в очите всеки божи ден сьс всякькви измислени закони ,зада им е добре на тях ,и тои е истощен от надяване ,омрьзна му да се надява ,ако се мислеше реално от самото начало на демокрацията ,сега да сме изпреварили много други дьржави с добьр стандарт на живот и силна икономика ,и сега тока щеше да ти е безплатен и да се грееш с климатици ,за екологично чиста електоенергия и несамо това ами идруги неща каквито се сетиш в една нормална демократична дьржава.
  • 31 Човека

    3 7 Отговор
    Е са за 1 лев какво се правите
  • 32 Ян Бибиян

    7 0 Отговор
    А къде отиват тези 80 лв. е по -важно
  • 33 Китаеца

    10 0 Отговор
    Ако това се случеше в КНР щяха да бъдат разстреляни на стадиона
  • 34 гост

    10 2 Отговор
    Вие какво си мислите, че като са чужденци не крадат ли? Ами те точно за това са дошли....каквото могат да откраднат като "големи" инвеститори.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Дидо

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "ЕВРОАТЛАНТИК":

    Цацаров е като добре обучено куче.Когато господарят му каже"дръж",хапе.В случая няма да хапе, най-много от горски срам да излае!
  • 37 Ххх

    9 1 Отговор
    Отдавна тия ЧЕЗ трябваше да бъдат изгонени! Албанците са по-умни от нас!
  • 38 _he_

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    А ти защо мислиш, че "по татово време" такива неща не са ставали?
    Това, че тогава всички "медии" бяха послушни и никой не смееше да се измуши и да обяви подобни неща на всеослушание не означава, че подобни далавери не е имало. Помисли само - защо тогава държавата стигна до финансов фалит! Ами крадеше са НА ВСИЧКИ НИВА! И по малко и по много, кога, от къде, колкото може!

    Коментиран от #46

  • 39 : Ха

    1 10 Отговор
    Така представено, журналистът е разкрил далавера с помощта на хора от Сименс , които разбира се се чувстват ощетени, но нека споменем фактите: Сименс, след спечелването на търга от фирмата, заявява официално, че не може да достави оборудването в предварително посочените срокове от него, излъгали са още на етап офериране, което автоматично вкарва фирмата участник в невъзможност да изпълни договора, което ще доведе до неговото анулиране и прекратяване на търга. Нормално е да потърсиш алтернатива и я намират в АББ, На журналиста явно са му спестили от Сименс този факт и сега той е в неловко положение. Фирмата е спечелила пари и плаща заплати на хората, които работят там, така че ги оправдавам за подмяната на оборудването! Все пак ЧЕЗ е частно дружество и може да приеме такива промени.

    Коментиран от #42

  • 40 МиГ 29

    2 3 Отговор
    "В тази държава всеки краде!
    Който няма какво да краде - краде време!"

    Дарителска кампания:

    С,бирайте пари за тухли, че май пак ще взривят апартамента на Васил Иванов!
  • 41 Андреас Бекер

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Е, чакай малко! Какво ощетяване на дружеството имаме?! Ощетяват нас като потребители, защото КЕВР ще им признае направените инвестиционни разходи и ще даде предложение да се повиши цената на тока. Врътката не е съвсем законна, но си зависи кой от дяволите (адвокатите и юристите) как чете Евангелието (закона)... 100% е сигурно обаче, че в крайна сметка нищо няма да се случи. Малко шум в началото и после нищо!
  • 42 Да го ева

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от ": Ха":

    Ти четеш ли и разбираш ли прочетеното въобще?! Техниката е трябвало да бъде купена от "Сименс", но купуващото дружество е българско и "Сименс" въобще не участват в процедурата по обществена поръчка! "АББ" ООД също не участват като кандидат по обществената поръчка, от тях просто кандидатът предлага да купи съответните съоръжения и машини. Цялата работа е в това, че висшият мениджмънт на ЧЕЗ АД си прибира едни пари, които ще се извадят от джобовете на всички ни и то при положение, че според Закона за обществените поръчки, тази обществена поръчка трябва да се закрие и обяви нов конкурс за обществена поръчка. Далавера е и още как, но какво може да се направи, когато за стотина хиляди лева ще купиш маса съдии, адвокати и прокурори.
  • 43 Ник Гешев

    3 0 Отговор
    ами те всички са набедени знаете ли какви хубави момчета са на масата боже само да ги видиш
  • 44 Анастас

    3 1 Отговор
    За това всички се махайте се от тази държава.И като нема хора няма и да има кой да прави далавери!
  • 45 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мордекай":

    Щеше да има много по-големи далавери.
  • 46 Пешо

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "_he_":

    Крадяло се е така по татово време, ама друг път. В Живковия Наказателен кодекс за подобно престъпление наказанието беше "смърт". Така, че спри се с глупавата пропаганда.
  • 47 Националист

    3 1 Отговор
    Докато не вкарат в панделката някой поне за 1г. ЧЕЗ ще продължат с грабежите си на Българина.
  • 48 Топчо

    1 0 Отговор
    Клипа го нема , де е клипа искам да го вида !Факти искам да вида клипа ,що го махнахте?
  • 49 КОРЪПЦИО

    1 0 Отговор
    а ето го и линка към видеото: https://www.youtube.com/watch?v=PhiJIuMq-ik Това е същата изпипана схема като на Вальо Топлото, само че в случая ако при него ставаше за 10-ки хиляди лева тук при ЧЕЗ иде реч за 100-тици хиляди лева.
  • 50 никой

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Имфргтрфгтдцгррфсррхбйр":

    нито Васил Иванов нито Господарите ги има.оня олигарх взе и Нова ТВ и всичко неудобно се чисти.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.