Last news in Fakti

6 Март, 2019 08:14 18 967 51

Кой поиска да „падне“ главата на журналистката Валя Ахчиева?

  • валя ахчиева-
  • разследване-
  • бнт

Плашат БНТ с дълг от 26 млн. лева

Кой поиска да „падне“ главата на журналистката Валя Ахчиева? - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Министър и медиен олигарх са поискали да „падне“ главата на журналистката Валя Ахчиева. Това разкри пред „Фрог“ източник от управляващата партия. Твърди се, че двамата влиятелни мъже в държавата поставили ултиматум пред шефа на БНТ, че ако не спре предаването „Открито” и ако не уволни Ахчиева, няма да бъде пренебрегнат дългът от 26 милиона лева, който обществената телевизия е натрупала през последните години.

Така БНТ няма да получи никакви пари за издръжка и медията ще бъде доведена до колапс.

Припомняме, че бюджетът на БНТ е 70 млн. лв. Според финансови експерти, при един толкова голям дълг – по-голям от 1/3 спрямо годишния бюджет, никой министър няма право да отпуска на БНТ пари – това са парите на данъкоплатците. Трябвало е досега УС на БНТ да приеме специален погасителен план и да се ликвидират задълженията. Но, финансовото състояние на БНТ от ден на ден се влошавало, категорични са източниците ни. БНТ - началникът Каменаров е подписал предаването на Ахчиева да бъде свалено от програмната схема.

„Репресията срещу журналистите не е правен проблем. Това е политически проблем“, каза преди дни пред „Фрог нюз“ Валя Ахчиева. Екипът ни я засече случайно в Софийския районен съд, след като беше депозирала искова молба, с която тя оспорва наложеното ѝ дисциплинарно наказание от шефа на БНТ Константин Каменаров – „предупреждение за уволнение”. Свалянето на „Открито“ в много медии бе свързано с разследванията на Ахчиева за транспортната фирма „Юнион Ивкони“ и контролния орган - Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Според нашите източници, обаче става дума за доста по-сериозни неща, свързани с националната сигурност на страната.

Не е тайна, че разследванията на журналистката през последните две години се съпътстват с не малко проблеми, включително и опити за налагане на цензура. Такава имаше при опитите на Ахчиева да покаже, че у нас контрабандно е внесена от Турция ваксината „Пентаксим“, докато здравен министър бе Петър Москов. Едно от предаванията на тази тема бе спряно. Фрог, обаче го излъчи, след като се сдоби с него от източник от службите за сигурност. Предаване за "Юнион Ивкони" и държавния орган, който контролира фирмата, също падна наскоро от ефир по неясни досега причини.

Не минават гладко и откритията за далавери при вноса на горива. На 10 май м. г. няколко сайта, включително и ФАКТИ информира, че „финансовият министър Владислав Горанов бил притискал неколкократно през последните две седмици Генералния директор на БНТ Константин Каменаров да не излъчва журналистическо разследване на Валя Ахчиева в предаването “Открито”, планирано за неделя 13 май 2018 г. Темата на разследването била за това, какво се случва със Закона за акцизите и данъчните складове и едни ЖП цистерни, пълни с газьол, разтоварен от руски танкер на варненското пристанище ПЧМВ“. За това Валя Ахчиева сезира Главния прокурор Сотир Цацаров. И тогава, покрай предварително избухналия скандал, предаването „Открито” с разследването за пристанището във Варна и танкера с гориво се излъчи по БНТ.

Вестник „24 часа“ цитира въпросното разследване на Ахчиева за това че, „злоупотребите с горива идвали точно заради разминаването на срокове в Закона за акцизите и данъчните складове и Наредба на финансовото министерство. Законът за акцизите задължи от 1 януари 2018 година, на всяко пристанище, където могат да се товарят или разтоварват танкери с горива, да има измервателни уреди, които да бъдат в 24 часова онлайн връзка с митниците и НАП.”

Но, Ахчиева показа документа, с който финансовият министър Владислав Горанов подписва Наредба, която да удължи срока до 1 юни 2018 година.

И така пристанищата, включително и прословутото варненско пристанище ПЧМВ получават отсрочка – още 5 месеца без работа на контролните уреди. От предаването „Открито” стана ясно, че разнобоят е поправен от депутатите едва след 3 месеца. На 16.03.18 Парламентът записва новия срок от Наредбата и в закона за акцизите с изричен текст, че той ще важи със задна дата.

А след това скандално разследване, Ахчиева се появи на друго пристанище – този път в Бургас. За да провери, как се изпълнява вече влязлата в сила Наредба за измервателни уреди на пристанищата.

В „Открито” от 10 юни, разследващата журналистка разкри сензационен факт, отново свързан с опасността от контрабанда на горива.

От репортажа става ясно, че по време на българското европредседателство, се случва нещо необичайно-един уред мери горивото, което тръгва от танкера към две посоки - за данъчния склад на „Инса ойл“ и към жп цистерните. Ахчиева отбелязва, че това е нарушение на закона, който е категоричен, че в тази работа не трябва да има човешка намеса. В същото време от „БМФ-Порт Бургас“ признават официално, че човек указва на уреда как да мери. Журналистката прави извод, че това създава предпоставка за манипулиране на данните, които се подават на контролния орган Агенция „Митници“. Любопитното е, че тя засича и танкер с газьол от Русия „Азов Маринер“, който липсва в първоначалните документи. Ахчиева установява, че горивото от него тръгва към базите на „Инса ойл“ в Белозем, които са собственост на петролния бос Георги Самуилов. Припомняме ви, че в началото на 2018 година Самуилов изненадващо купи контролния пакет от акции на Общинска банка.

Преди няколко дни, сайтът EUelectionsbulgaria, базиран в Брюксел и финансиран от Европейския Парламент, излезе с остра реакция за случващото се у нас, като пусна материал, озаглавен: „Сигнал за свобода на печата: Виден журналист е на прицел“. Припомняме ви, че „Репортери без граници“ нареди страната ни през миналата година на 111-то място по свобода на словото, отреждайки ѝ по-задно място в класацията от предходната година.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссср

    154 11 Отговор
    сигурно Пеевски и Бойко...
  • 2 RED

    65 122 Отговор
    Пречи на потока на червените парички. Затова ще я махнат.

    Коментиран от #4, #14

  • 3 ВРАБЧЕ ПОБОЙНИК

    30 151 Отговор
    ЯХНИЯТА Я ЗНАЕМ.! И ТЯ ПОРЪЧКОВА ГЮВЕНДИЯ ИЗЛЕЗЕ

    Коментиран от #6

  • 4 месечинкобегач

    89 2 Отговор

    До коментар #2 от "RED":

    Абе парите са си баш зелени, но е ясно къде отиват.
  • 5 Валя

    77 16 Отговор
    Валя Министър Веднага

    Коментиран от #8

  • 6 Валя

    37 11 Отговор

    До коментар #3 от "ВРАБЧЕ ПОБОЙНИК":

    Да , само че поръчката е дадена от народа

    Коментиран от #13

  • 7 Бай Благой

    160 9 Отговор
    "Юнион Ивкони" - една от най-мошеническите транспортни фирми в България.
    Собственика на фирмата - Ивайло Константинов е в комисията по транспорт - НООО това не било конфликт на интереси !!
    Имал съм един единствен "опит" да пътувам с тази фирма и от тогава съм наложил "анатема" и забрана на мен и на всички мои роднини да пътуват с тези мошеници.
    Да не говорим че на автогарата служителите на фирмата си говорят на турски между тях си - сигурно са ме псували като им вдигнах скандал...
    Явно като "изсветлиш" сумати нередности в тая кочина наречена България -започват да те "съдят" в нашия непорочен и неподкупен съд.

    Коментиран от #9

  • 8 ВРАБЧЕ ПОБОЙНИК

    6 77 Отговор

    До коментар #5 от "Валя":

    ПРАВА СИ ,МИНИСТЪР НА ЯХНИИТЕ НЕЗАБАВНО.!!
  • 9 ха ха

    5 52 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Благой":

    само да те питам,на какво баеш.???
  • 10 Пенсионер

    16 85 Отговор
    Тази е абсолютно поръчкова.Може да омърси всеки срещу пари.Не са малко случаите при която е опровергана.
  • 11 Жозеф

    14 52 Отговор
    Пишеш два реда срещу някой и автоматично се бетонираш в медията си. Никой не смее да те пипне, защото "се опитва да ти затвори устата". Така ли да разбирам разследващата журналистика. Изобщо журналистите се докопват до права, които са им в повече. На практика стават недосегаеми, а ги защитават и какви ли не неправителствени организации. Могат да ти съсипят живота за единия рейтинг и нищо не можеш да им направиш
  • 12 Жечко

    81 10 Отговор
    ГОЛЕМИ ГЛУПОСТИ СА НАПИСАНИ, ДЪЛГА НА БНТ, АЛА БАЛА ПОРТОКАЛА!

    БНТ ИМА ФИНАНСОВА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ И НЕ СЕ ДАВАТ ЕЙ ТАКА ПАРИ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО!

    ДРУГА Е ФАТКАТА ПРОСТО Е ПОСТАВЕНО УСЛОВИЯ ДА Я СПРАТ ИЛИ СИ ЗАМИНАВА ПАЗАРДЖИШКИЯ ПОДЛИЗУРКО И ВСИЧКИ КРАЙ НЕГО!

    ИНАЧЕ ДОБРО ОПРАВДАНИЕ ЧЕ ЗАЕМА Е ВИНОВЕН! ТАКА ДЕ ДА ИЗМЕСТИШ ФОКУСА ОТ НОВИНАТА ЧЕ ЕДНА ЖУЛНАЛИСТКА КОЯТО РАЗКРИ ДОСТА ДАЛАВЕРИ И ТО СВЪРЗАНИ СЪС ЗДРАВЕТО НИ И ЖИВОТА НИ БИВА ИЗРИТАНА ДА НЕ КАЗВА ИСТИНАТА!

    ТА КАКВО ИМА ДА СЕ ПИТАТЕ ГЛАВНИЯ ЧИЛЯК В МУТРОЛАНДИЯ Е!
  • 13 239

    9 59 Отговор

    До коментар #6 от "Валя":

    Аз на тая поръчкова патка никаква поръчка не съм давал. Нещо злоупотребяваме с думата "народ".

    Коментиран от #19

  • 14 ЖЕЧКО

    37 6 Отговор

    До коментар #2 от "RED":

    Червения или синия той Кошлука е про западно про САЩ и про розово настроен!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Биде

    73 8 Отговор
    Тоя Коко имащ се за голям демократ излезе същия боклук и мошенник като ппредшественичките си!!Ахчиева се занимаваше с дребни теми и въпреки това власт имеищите са решили че по-добре без нея! Изобщо „разследващата” журналистика отдавна е на колене и на изчезване дефакто!
  • 17 Morgoth

    17 20 Отговор
    Добре де, най-вероятно Ахчиева са я разкарали защото е разследвала власт имащи и би трябвало сега някой да си плати за това, а на БНТ ръководството така и така си плаче за смяна след като е натрупало 70 милиона дългове. Друго обаче ми е интересно, след като се твърди, че сме толкова зле откъм свобода на словото как така това се случва толкова късно? Как така Горанов, който е сигурно втория по сила след Борисов не може да свали предаване по държавната телевизия? Май малко е пресилено това 111-то място.
  • 18 Контрабандист

    65 8 Отговор
    Правителство от контрабандисти. Това е само малка част от мърсотията която се случва в България! Изнудване, чадъри, кражби
  • 19 Валя

    14 7 Отговор

    До коментар #13 от "239":

    Ау ужас и са кво , ще можеш ли да спиш довечера , вдигна ли кръвното , изнервен ли си

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Голям Слон

    32 3 Отговор
    Много години се съдим с един кредитен милионер, който с помощта на почти всички държавни органи се опитва да открадне нещо, което е изконно наше. По едно време бях решил да започна с журналисти. Обадих се чрез приятели на един с очилца . ученик на Кеворк. Отказа, защото тогава работил върху сегашния си проект. Интересното беше, че го видях да излиза от фирмата на онзи, който ни съди... Съвпадение? Едва ли. Просто са му платили достатъчно, а той е знаел как да си изиграе картите. С Ахчиева случаят е подобен. Просто навреме се отказах да платя 15.000 лева. На онзи не му е проблем да предложи двойно. Та, такава е "разследващата" журналистика в България.
  • 22 Лопатата

    44 5 Отговор
    Личностните нападки срещу Ахчиева само засилват подкрепата за нея. Нека ресорният министър да разпореди спешна проверка и да включи Ахчиева в комисията. Ако нейните твърдения се окажат лъжа, то тя сама ще се компрометира.
  • 23 главата

    4 1 Отговор
    без шапка
  • 24 Грую

    17 5 Отговор
    Ам'чи как кой? Некой мошеник с повече власт и пари дето го изтипосала в нейните предавания!
  • 25 месара

    7 21 Отговор
    не ни занимавайте с проблемите на поръчковите журналисти!
  • 26 ssaev

    22 9 Отговор
    Валя Ахчиева трябва да си отиде, за да остане Коко Каменаров. Който, по всички правила на Кодекса на труда, трябваше да бъде уволнен за "Уронване на доброто име на предприятието".... Да живее свободата на словото у нас!
  • 27 Истината

    16 0 Отговор
    Потърсих въпросната "журналистка" във връзка с окопаните от Д Е С Е Т И Л Е Т И Я в Здравепгазването мафиоти във НАДПРЕКЛОННА възраст. Разполагам с над двадесет (20кг.) официални документи ! Става дума за орг......... престъпност за източване на огромни суми от различни здравни структури и фондове ! Ограбването и смазването със в с и ч к и средства на ....... Мислех си, че БНТ е нормална институция ! И познайте ? Н Е. Е. кръгла нула, 0. Zero 0. Затова потърсих Европейски (и там се намериха зрънца представители на ..), Американски (Закона "Магнитски"), "Гинес" !
  • 28 Пешо

    7 23 Отговор
    Ахчиева си е поръчкова и това е. Ако е обективна и кадърна останалите телевизии отдава щяха да са я наели. Но никой не иска такъв корумпиран човек в екипа си.

    Коментиран от #34, #47

  • 29 Гост

    9 2 Отговор
    "Колапс"? БНТ не е ли държавна? Брей, бреййй...
  • 30 иван драголов

    12 2 Отговор
    БАНДИТИ !!! ЛЪЖЦИ !!!
  • 31 Мухата

    22 1 Отговор
    Банкер, министър, олигарх...се убиват с вестник!!!
  • 32 невеж

    12 3 Отговор
    че и прьднат на пу….та телевизии бол,а тия двамата ще си намерят маистора рано или кьсно ,господ незабравя а наказва ,много лошо.
  • 33 Той

    38 7 Отговор
    Познавам лично тази журналистка повече от 20 години. Много добър професионалист, търсещ винаги истината. За поръчки и тем подобни просто забравете. Мошениците управляващи я мразят, защото лъсват кирливите им ризи. Този заспал народ кога най после ще се осъзнае и ще се освободи от мошеническото си управление. От герберастите ще получа само минуси, но съотношението се вижда какво е отношението на хората. Благодаря за вниманието.
  • 34 Той

    24 4 Отговор

    До коментар #28 от "Пешо":

    Как ще я вземат други медии, като вади кирливите ризи на управляващите. Не знаеш ли на кого са медиите, а?
  • 35 нежен индианец

    3 3 Отговор
    Кажете на ония двамата да ми не барат гаджето, шото че ги скалпирам по 2 пъти!
  • 36 В България

    16 5 Отговор
    от 10 години е мутренско управление по зле и от турското робство!

    Коментиран от #38

  • 37 киртак

    4 11 Отговор
    Тая така се криви докато говори че според мен и се иска да го поеме устно... удърте дъртушата обаче!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 1122

    15 0 Отговор
    Юнион Ивкони не е ли турска фирма?

    Коментиран от #41

  • 40 ВАГ

    16 5 Отговор
    Валя Ахчиева е единствения истински журналист в България , другите са по заповед.
  • 41 мдааа

    6 1 Отговор

    До коментар #39 от "1122":

    с пари на ДПС
  • 42 КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ

    20 5 Отговор
    Властта шкартира Иво Инджев, пенсионира Маргарита Димитрова /Михнева/, изпрати Васил Иванов в "Канал 3", уволни Милен Цветков, сега ще "отстреля" и Валя Ахчиева. ГЕРБОКРАЦИЯ!
  • 43 Гост

    7 3 Отговор
    Дараверката е сладко нещо особено и власт ако има тогава си е ... Богата държава имаме,толкова години крадене и още има ...
  • 44 Браво браво господине

    9 3 Отговор
    После защо сме на последно място по свобода на словото
  • 45 Кирчо

    5 1 Отговор
    чакаме европейски прокурори,цял автобус.
  • 46 Гост

    2 5 Отговор
    Валя Ахчиева е подкупна. Така води предаванията, че си личи по позициите и подредбата на материала. Колеги не можеш да заблудиш!
  • 47 С.В.

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Пешо":

    ДоПешо. Естествено че никоя ТВ няма да я вземе,че нали утре тях ще ги изнудват и заплашват след като тя почне да изнася отново кирливите ризи на "силните на деня". А тя работи с документи и факти,които всички сме виждали в предаванията й.
  • 48 америка америка

    3 1 Отговор
    Абе от там се захранват незаконно окупационните американски части на територията на България. За това не трябва да се знае много много.
  • 49 шефа

    0 6 Отговор
    Сголямо
    С ГОЛЯМО ЖЕЛАНИЕ БИХ И ИЗПРАСКАЛ ЕДНА ЗАДНА ПРАШКА НА ВАЛЯ. ИМА ДОБЪР ГЬОТ КАТО Я ГЛЕДАМ.
  • 50 Бате Люси

    1 0 Отговор
    Крадците кой друг...
  • 51 .com

    0 0 Отговор
    Що е туй “демокрация”?Гледайте”freedomtofascism.com.