Last news in Fakti

25 Март, 2019 15:03, обновена 9 Април, 2019 10:35 11 011 47

И шефът на антикорупционната комисия се "облажил" с апартаменти на половин цена

  • пламен георгиев-
  • апартамент-
  • цветан цветанов-
  • кпконпи

Има ли право точно Пламен Георгиев от КПКОНПИ да извършва проверки за скандалните имотни сделки на политиците?

И шефът на антикорупционната комисия се "облажил" с апартаменти на половин цена - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев се е сдобил с два имота на възлови места в София за много по-ниски цени от реалните. Единият се намира на около 200 метра от ул. „Латинка“, приютила новодомеца Цветан Цветанов. Точно в този скъпарски район Георгиев е платил за апартамента си по 850 евро на кв. м. Проверка на FROGNews показа, че за по-малко от 1500 евро на кв. м. не може да се намери имот наблизо.

Според imot.bg цената на тристаен апартамент в района за 2012 година е била 950 EUR/кв.м. (*уточнение - тази цифра е усреднена, след като са взети под внимание всякакъв тип имоти - нови, стари, панелни жилища и т.н., а не само луксозните жилища)

Оказва се от 2012 г. до днес Пламен Георгиев е придобил два апартамента, три паркоместа и един гараж, като е декларирал, че е сторил този подвиг за общо 527 095 лева.

Ето и фактологията, изложена от FROGNews:

През 2012 г. купува апартамент от 99,41 кв.м. на 4-тия етаж и две паркоместа от по 12,50 кв.м. в нова жилищна сграда на ул. „Коста Лулчев”, намираща се на около 100 метра от паркинга на хотел "Плиска". Бегъл поглед на картата на София ни показва, че придобивката му се намира и на около 250 м. от ул. „Латинка”. Просто пресичате бул. „Цариградско шосе”. В декларацията си до Сметната палата с вх.№ Г-4210/30.04.2013 г. / публикувана на сайта на КПКОНПИ / Пламен Георгиев декларира, че е придобил имотът за 207 318 лева с банков кредит и спестявания. Това прави цена от 106 000 евро, платени за апартамента и двете паркоместа или общо по 854 евро за кв.м.

Проверка в различни сайтове и фирми за недвижими имоти определят цени за ново строителство в този конкретен район, започващи от 1300 - 1500 евро за луксозните сгради, каквато е въпросната. Излиза, че Пламен Георгиев е спестил цялата истина за придобивката си, която по пазарни цени струва поне 160 000 евро, като само двете паркоместа са с пазарни цени от около 15 000 евро.

И шефът на антикорупционната комисия се "облажил" с апартаменти на половин цена

През 2014 г. Пламен Георгиев решава да се сдобие с още едно паркомясто от 12,50 кв.м. в същата жилищна сграда, като в декларацията си пред Сметната палата с вх.№ Г-840/17.04.2015 г., чинно декларира цена от 6845 лева или 280 евро на кв. м. Според брокери на недвижими имоти такава цена на паркомясто не може да се намери дори в крайните квартали. Реалната пазарна цена на закупеното паркомясто в този район е в рамките между 600 евро и 700 евро за кв.м. и обща пазарна цена от минимум 7500 евро, която е 2,5 пъти по-висока от декларираната.

През 2017 година Пламен Георгиев придобива апартамент от 156 кв.м. на последния етаж в жилищна сграда на ул. „Професор д-р Георги Павлов” , която се намира на около 100 метра от Министерство на външните работи и гараж от 42,94 кв.м. По данни на живущите в района, сградата е построена преди около 10 години. Председателят на КПКОНПИ дава личен пример, декларирайки пред ръководената от него Антикорупционна комисия придобиването им, закупени съответно за 293 374 лева и 19 558 лева или отнесени към еврото за 150 000 евро и съответно за 10 000 евро гаражът. Излиза, че апартаментът е по цена от 961,54 евро за кв.м., а гаража за 232,88 евро за кв.м.

Справка за средните пазарни цени в imot.bg определя цени в този район / алея Яворов / за април 2017 г. от 1331 евро на кв.м., а по данни от mirela.bg същите започват от 1544 евро за кв.м., т.е. пазарната цена на новото жилище на Пламен Георгиев започва от 207 636 евро нагоре. Още по-фрапираща е разликата в декларираната цена на гаражът от 42,94 кв.м. и действителната пазарна цена в района, която започва от 700 евро, т.е просторния гараж на Пламен Георгиев струва поне 30 000 евро.

Излиза, че Георгиев е декларирал новопридобито имущество за 527 095 лева, но в действителност пазарните цени на имотите към моментите на придобиване са на обща стойност от поне 405 000 евро или над 800 000 лева.

Пламен Георгиев е наясно и със създадената от неговата комисия съдебна практика, която не признава цените по нотариалните актове за действителни и по всяка проверка, която се прави от КПКОНПИ и всяко дело за конфискация на имущество, задължително се прави пазарна оценка на недвижимите имоти към датата на сделките с тях. Въпросът е кой ще направи тази пазарна оценка за неговите имоти.

И шефът на антикорупционната комисия се "облажил" с апартаменти на половин цена


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    110 0 Отговор
    Дайте списък, Кой не е крал! Хахахах ще е по ясно. 00

    Коментиран от #16

  • 2 Будалата

    82 0 Отговор
    Всичкото политик е у киреча. Всите са МАСКАРИ.
  • 3 Кукловод

    60 0 Отговор
    А като е послушен за него може, като му кажат хапи, скача си стиска с кучешките зъби, уви за пореден път гражданите са изиграните а тив политически похлюзковци чинно си прибират апартаментчетата придопити чрез корупционните методи.
  • 4 client

    11 40 Отговор
    Първата сделка от 2012 си е съвсем нормална. Не могат да се прави сравнение на цени от тогава с днешните.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Наивници

    51 3 Отговор
    И очаквате да се извърши проверка,а?
  • 7 terminal 1

    48 3 Отговор
    To да са само апартаменти с мед да ги нахраниш
  • 8 гост

    56 3 Отговор
    Той декларира някакви неща, ама какви доходи има, за да може да си позволи на две години да дава по половин милион? Или какъв доход е декларирал пред банката, която му е отпускала такива заеми? Да не излезе, че плаща по 2х.лв вноска при доход от 2,2х.лв? И пестеливо живее с 200лв, както бе изказването на Валерката, че на пук на стотиците хиляди левове доходи и блажене, той и жена му живеели с 1200лв на месец и хотелите явно ги строят със спестеното от закуски и кюфтета.

    Коментиран от #11

  • 9 Byg

    7 66 Отговор
    За пореден път комунистите се опитват да съборят ГЕРБ с компромати и измислени интриги , няма да им се получи. Впрегнали са всичките си лакеи , медийки , сайтчета , неудачници от пишман политици и армия от лайномети и тролове да не забравяме и румен. Стават смешни вече с тия глупости , кой си купил по евтин апартамент , отговора е пределно ясен , всеки който може ще си купи по евтин апартамент , като се отвори възможност скачаш .

    Коментиран от #13, #17

  • 10 Гербестан

    48 5 Отговор
    Тия трупат повече и от катерици, чак се чудя помнят ли къде са адресите на тия "орехчета" ? Всичко е омазано с герберастия !
  • 11 Byg

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Доколкото разбирам от изсипаната помия става ясно че са половин милион общо от 2012 до сега , ако може д се вярва на тия.
  • 12 Владимир Кънчев

    41 2 Отговор
    Кой идиот дава на този папуняк 7 319,4444 лева месечна заплата? Има ли балами да вярват! Всички - "марш на вън"! Долни крадци!
  • 13 гост

    24 1 Отговор

    До коментар #9 от "Byg":

    То на политиците явно много възможности им се отварят според твоята логика. В вили, я големи апартаменти в сгради на предприемачи, спечелили общественна поръчка или пък подлежащи на проверки и отчет към въпросните партийни индивиди. Очевадна е корупцията и е срамно, че всеки с възможност да противодейства на нея, подминава и подвива опашка, нито една институция не е проверила, санционирала и осъдила някой властимащ за подобна измама, дори и след сигнали, дори и след очевадни доказателства. Защо Цачева и кумицата подават оставки, а баш физкулурника не? Не трябва ли да са всички вкупом? А шефчето на проверките и той с тях? Кой да ги провери? Затова тези политизирани мафиотчета винаги казват: има си съответните държавни органи за проверка, нека да проверят и да се изкажат. Да, ама точно те държат тези органи. Видя се при делото на Московски, че дори след убийство на дете пак изкараха дървото и снегомобила виновни, но не и идиота подал газ на мощната машина, според логиката на съда всеки неук качил се на кола може да убива, защото не бил инструктиран и не бил наясно с употребата на машината, но я ползвал ей така.
  • 14 Гошко

    32 3 Отговор
    Гербажийски боклуци мястото ви е в затвора
  • 15 Да да да

    33 4 Отговор
    Герберската сган трупа ,като за последно, защо ли? Просто им идва краят! На ББ са му светнали синята лампа от Козяк . Сега идва ред на къщата в Барселона!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 123

    31 1 Отговор
    Еи това Герб крадец до крадец бе тия сигурно и помежду си се преджобват
  • 20 гост

    7 2 Отговор
    данъчната оценка и пазарната цена доста се разминават,така че спестявайки по голям налог при покупката на недвижим имот се плаща върху данъчната оценка,сега много ясно,че ще се получи разлика в данъчната му декларация.Не че го/ги защитавам всички са един дол дренки,чеп за зеле не става от тях.
  • 21 Гост

    3 13 Отговор
    По отношение на първата сделка, не е много коректно да се сравняват цени от 2012 (или преди това - зависи кога е сключен договора за покупка, през 2012 е прехвърлянето на имота) със сегашни цени.
    Що се касае за втората сделка - цената определено изглежда занижена. Но в никакъв случай разликата не е толкова драстична както с апартамента на Цветанов.
  • 22 Сладури

    23 0 Отговор
    Откъде толкова кинти, чиновници.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Станьо

    15 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ne glasuvaite hora":

    Нека да гласуваме за нови и интелигентни хора и ако те не стават , вън и те . И така докато не попаднем на истинските .
  • 25 Цицерон

    20 0 Отговор
    Много е лесно всичките са маскари и да няма възмездие. Трябва да се започне от сега управляващите и да се продължи с всички други.
  • 26 Темида

    25 0 Отговор
    Да идва Кьовеши ида ги започва тия безкруполни крадци .Не бежански лагери а затвори ни трябват.

    Коментиран от #42

  • 27 Wolf

    2 2 Отговор
    Dieses Land stinkt.
  • 28 КуКу

    19 0 Отговор
    Едно време престъпниците ги съдеха, сега ни управляват.
  • 29 Arm.

    4 1 Отговор
    Стига всичко искуствено дигната цените,и 500 евро е много,измислиха квартал дигнаха цената.
  • 30 Ernesto Guevara

    17 1 Отговор
    Егати герберастията....като октопод е оплетено всичко,а хорицата мизерстват и напускат Родината си заради тези ИЗРОДИ
  • 31 гост 3

    16 1 Отговор
    Този ще бори корупцията?
    Ах как мирише. Избори до дупка , веднага.
  • 32 АзВечеСъмТе

    10 0 Отговор
    Добре де, може ли да газиш в лайката и да не си изцапаш краката...? Не може! Как почват да се точат като свински черва. Не ми се мисли ако сложим някой независим дето ще глеада и съди право според делата..... Ще станем пак богата държава.
  • 33 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    Какъв противокорупционен шеф ще бъде, като не знае как стават нещата ?? Френците имат хубава поговорка : На адвоката - адвокат и половина ! Грешите, ако си мислите, че най-добрите криминалисти не са с престъпно мислене... Просто по стечение на обстоятелствата, са от другата страна "на барикадатаа". За това са " супер " и ловят лошите !!! Кой е по-лош - само Господ знае !! Никого не защитавам или оневинявам за престъпните му деяния.... Просто такъв е живота........

    Коментиран от #43

  • 34 боко

    12 0 Отговор
    и тоя ще проверява цв.цв. който го е назначил мафия
  • 35 Пешо

    12 0 Отговор
    Сега този мошеник Георгиев ще си само организира ли акция със собственото си зрелищно задържане от баретите в центъра на София и да постои цял ден на тротоара с белезници пред телевизионните камери? И после задържане под стража в Сливенския затвор в качеството му на джендар.
  • 36 Националист

    13 0 Отговор
    Как с държавни заплати се изкарват такива здрави пари - стотици хиляди за апартаменти?
    Я военните да вземат властта и да мятат всички продажници и приятели и предатели.
  • 37 гост

    8 0 Отговор
    Горкия Артекс фалира! Всичко продали на загуба!
  • 38 Гражданин

    7 0 Отговор
    Някой прави ли сметка как държавен служител си позволява дори цена от 0,5милиона?
    Аз работя в западна фирма като мениджър и считам 100-150.000 лв за много пари.
    Шефове на разни комисии си харчат по 0,5 милиона и никой не го е еня от къде са парите.
  • 39 патриотъ

    7 0 Отговор
    Истината е,че тези се накрадоха на воля, купиха имоти и си напълниха банковите сметки с наши пари,които и внуците ни ще плащат!Нямам думи,тия всичките гербери са за разстрел!
  • 40 Контрол на контрола

    5 0 Отговор
    След като набутаха в ъгъла Парвенютата от Соца -Баневи, Арабаджиеви,Миневи , с цел да отклонят вниманието от собствените си изцепки ,остана ли някой способен да контролира ? То не бяха гаражи,паркоместа,лични асансьори (по американски),усвояване покривни пространства и......кой знае още какво.
  • 41 Гостът

    5 0 Отговор
    Най тежко е провинението на Цецка Цачева и на шефа на Конпи защото и двамата са на върха на структури борещи се за спазване на закона.
    При такъв скандал няма какво да чакат да им искат оставките трябва да ги подават сами веднага.
  • 42 феликс дж

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Темида":

    Дзержински ви трябва на вас днес. Даже Мирчо Спасов няма да ви свърши работа вече.
  • 43 феликс дж

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Шаран БГ":

    НА ЧЕКИСТА Е НУЖНО, ГОРЕЩО СЪРЦЕ, ХЛАДЕН УМ и ЧИСТИ РЪЦЕ. Кое тук е криминалното мислене? или просто днес и след 56-та тук са назначавани преобладаващо такива.
  • 44 255

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "1234":

    Този вместо да го уволнят го направили началник на нещо, което той е превърнал в НИЩО. Само трепане на този ЕЛИТ. И след девети септември е било така, ебати и елитарнити помийници.
  • 45 Само Левски

    1 0 Отговор
    кради,кради,не му мисли
  • 46 babaqga

    0 0 Отговор
    Това е част от вербовката! А списъците с педофили няма как да изскочат докато властта в Кремъл не се смени … Убийства колко има..! Сега тровят с токсини и честит ви рак, инфаркт. Тъпите милиционери са ограничени до определен брой химикали които могат да анализират. Същевременно си мият ръцете с уж ниските заплати. Искрено съжалявам, че съществува такова недоразумение на балканите.
  • 47 ДоуниКепеуета

    0 0 Отговор
    Я!?
    Пацо Терасата!