Last news in Fakti

1 Април, 2019 18:30 5 268 36

Терасата на шефа на КПКОНПИ е със сауна за шестима

  • пламен георгиев-
  • кпконпи-
  • апартамент

Според обявата апартаментът се продава за 265 хил. евро. Шефът на КПКОНПИ обаче го купува за 150 хил. евро

Терасата на шефа на КПКОНПИ е със сауна за шестима - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Сауна за шестима души, зимна и лятна градина, душ и барбекю са част от удобствата, които предлага тересата от 186 кв. м., част от апартамента на шефа на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев в столичния квартал "Гео Милев”. Данните са от обявата за продажба на жилището, пусната през 2016 г., т.е. година преди Георгиев да го купи. Това показва проверка на "Антикорупционен фонд".

В същата обява е посочена и много по-висока цена от записаната в нотариалния акт на Георгиев. Според обявата жилището се продава за 265 хил. евро. Шефът на КПКОНПИ обаче го купува за 150 хил. евро. Като произход на средствата посочва банков кредит и пари от продажба на друг апартамент. Човек, ходил да оглежда жилището, разказа, че собствениците му не са били съгласни да свалят цената повече от 8-10 процента.

За апартаментите на Георгиев се заговори, след като "Биволъ" съобщи, че при покупките им са посочени цени по-ниски от данъчните им оценки. Това не е незаконно, но е съмнително. Шефът на КПКОНПИ отговори, че единият му нотариален акт бил сбъркан, а във втория случай терасата с барбекюто и сауната не би трябвало да е част от данъчната оценка, защото е покрив и следователно обща част на сградата, въпреки че я ползва само той. Затова и той не я е посочил в имотната си декларация. Там фигурира само по-малката тераса на жилището – от 48 кв. м.

Георгиев се позова на практиката на Върховния касационен съд, според която покривът си остава обща част, дори и когато се ползва само от един собственик. До въпросната тераса наистина има достъп само собственикът на тризонета, става ясно от обявата. Тя е на второ ниво и е изцяло свързана с първото ниво на жилището. До нея се стига само по една стълба.

"Въпросната тераса обаче не е част от жилището, а представлява тераса-покрив, която е обща част на сградата по смисъла на Закона за собствеността, поради което не е обект на индивидуални собственически права и не подлежи на деклариране от страна на етажните собственици. Константна е практиката на Върховния касационен съд, че покривът на сградата, включително и когато може да се ползва като терасата на едно от жилищата, се включва в общите части на сградата, при което наличието на достъп до него само от един от обектите не променя тази му характеристика”, пише в позицията на Георгиев, разпространена от КПКОНПИ миналата седмица.

Терасата на шефа на КПКОНПИ е със сауна за шестима

Изваждайки терасата от общата данъчна оценка, Георгиев намалява стойността ѝ, което автоматично пък значи, че платената от него цена е по-висока от данъчната оценка. При това положение остава загадка защо данъчната админситрация е включила терасата в общата оценка, издадена през 2017 г.

Грешка в нотариалния акт при другия апартамент на шеф на КПКОНПИ стана причина да се намали данъчната му оценка. Тази грешка бе открита седем години след покупката и едва след като около имотите се разшумя. Георгиев обясни, че по неизвестни за него причини данъчната оценка на апартамента му и двата гаража е завишена с над 100 хил. лв. и в нотариалния акт има грешка. Той си извади нова данъчна оценка, актуална към 2012 г., за да докаже твърденията си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пешо

    90 0 Отговор
    Този защо още не е зрелищно арестуван и сложен в килия, където му е мястото?
  • 3 Сталин е бил прав

    64 2 Отговор
    Разстрел....разстрел за всички които са били последните 30 години в политиката

    Коментиран от #7

  • 4 Иван Гешев

    72 0 Отговор
    В затвора незабавно! Мошеник!
  • 5 Генералът

    72 0 Отговор
    За това народа няма да вярва на никои. Щото всички управляващи са замесени е една или друга далавера.
  • 6 Ernesto Guevara

    45 0 Отговор
    Беднотия братче ги гони нашите управници....трябва им бой да се оправят
  • 7 Прав си!

    61 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин е бил прав":

    Като гледам какви ги вършат и аз взех да ставам фен на Сталин и на бай Тошо, че и Ловешкия лагер да се отвори отново. Няма оправяне иначе.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 шменти капели

    47 0 Отговор
    Важно е с кой се плицика в джакузито, разберете това и ще ви се изясни всичко останало ! Този, защо още заема този пост и защо не е подведен под отговорност за лъжите, които дрънка ? Излиза, че най-доходоносно е да си държавен служител ??? Що да се мъчиш да правиш фирма да организираш производства и т.н., като може с една заплатка на чиновник да си живееш в апартаменти да караш бентли и да си най-голямонто шменти ??
  • 11 КОМУНИЗЪМА

    37 5 Отговор
    КРАДЛИВИ ГЕРБЕРАСТИ, НЯМА ЕДИН ПОЧТЕН ОТ ЦЯЛАТА МУТРОФОНСКА ФИРМА! ОСТАВКА,ВРЕМЕ Е ДА НИ УВРЪТ ГЛАВИТЕ И ДА БЪДАТ ИЗМЕТЕНИ ОТ ВЛАСТТА! САМО КИТАЙСКИЯ СОЦИАЛИЗЪМ И ВРЪЩАНЕТО НА ЧЛЕН1 ЩЕ НИ ОПРАВЯТ, ТРЯБВА ДЪРЖАВА НАВСЯКЪДЕ, ИНАЧЕ ВИЖДАМЕ КАКВО СЕ ПОЛУЧАВА МУТРИТЕ ЛАПАТ НАРОДА ЗЯПА!
  • 12 Ияв

    34 0 Отговор
    Оставка господине оставка.
  • 13 Иванов

    39 1 Отговор
    Комисията да се преименува на КОМПИР!
  • 14 Цецо шлифера

    24 0 Отговор
    Аууулеелле, може ли замяна?
  • 15 Цецо Партамента

    24 0 Отговор
    ЕЕЕЕЕЕЙ НЕ Е ЧЕСТНО И АЗ ИСКАМ!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 123

    32 0 Отговор
    Евала бате чист си като сълза
  • 18 безпартиен

    30 0 Отговор
    А всички ние плащаме данъци за да има за този и останалите като него!!!Държава с народ?Не!Територия с население!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Големия Хур

    2 18 Отговор
    Много дребни души сте русофилите и комунистите,затова никога няма да имате нищо който и да дойде на власт. Дано БСП да спечели изборите и да ви чуя коментарите след някоя година, бъдете сигурни че пак ще бъдете същите АЧ КЮПЕЦИ
  • 21 Леле мале

    21 1 Отговор
    "Държавните ни" служители.... служители ле са или...брокери на имоти??? "Партийните лидери" .... лидери ли са или... апартаментчици???
  • 22 ДА ПИТАМ НЕЩО

    3 15 Отговор
    Кой от вас си прехвърли апартамента и колата на реални цени? Отговор...Никой, ама коментирате хората

    Коментиран от #23, #25

  • 23 гост

    11 0 Отговор

    До коментар #22 от "ДА ПИТАМ НЕЩО":

    А кой го е направил под данъчните оценки? Мнозинството от сделките се правят по данъчна оценка, а цената се изравнява с плащане кеш, но винаги е отгоре, за да се спести от таксите, като се поема риск при евентуална издънка на сделката, че не може да се предявят претенции за сума над посочената по данъчна оценка. Хайде отиди ти си купи жилище обявено за 250х. и го спазари на половн цена под оценките, под каквито и да било пазарни цени? Защото на 150х. евро ще има още 1000човека които ще се прескачат да го купят, ама хората са си казали, че отстъпки няма да правят, а то излиза, че политиците са най-добрите пазарджии и купуват на феноменални цени. Разбирам да е порутено и да иска много ремонти и инвестиции, но това са все нови сгради и то лукс.
  • 24 kjl

    12 0 Отговор
    А пожарната какво мнение ще изрази относно това, че достъпа до покрива е ограничен за останалите живущи в сградата??? При евентуален пожар какво следва?? Мисля че има разпоредби по въпроса и противопожарни изисквания. Май това е незаконно!
  • 25 Пешо

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "ДА ПИТАМ НЕЩО":

    Това, че ти мамиш държавата не означава, че всички го правят. Соросоидите сте до един мошета.
  • 26 Бай Шиле

    12 0 Отговор
    Това е предизборна клевета.Сауната е за четири,а не за шест човека.Ако влезнат Сашко Йорданов и Фидосова - става за двама.Стига сте го бълбукали човека в тая сауна!
  • 27 1944

    4 0 Отговор
    най-големите бандити са държавните.
  • 28 Гайдаръ

    6 0 Отговор
    Акад. Петър Иванов: На един негербаджия са нужни 1 355 години да събере парите за апартамент като на Цветан Цветанов. Той ги събра за няколко месеца
  • 29 ОТ ЧИСТОТА

    3 0 Отговор
    Месец преди първият кабинет на Бойко Борисов да подаде оставка, в рамките на един ден Георгиев е освободен като зам. министър на правосъдието, възстановен като прокурор в Специализираната прокуратура, освободен от поста и назначен от премиера за председател на Комисията за незаконно придобито имущество. Това може да се случи само на ВИСШ МАГИСТРАТ - Цацаров, Лозан Панов, Боби Сарафов и т.н.
    Затворите са пълни с мишки, а КОТАЦИТЕ танцуват.........
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пък

    1 0 Отговор
    Аз неам дръва за печката.?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Комунист един

    1 0 Отговор
    Хора, надежда няма. Има само един начин- революция и народен съд. Преди 60 и няколко години е било същото- на хората им е дошло до гуша. Тва е реалността . БСП,ГЕРБ,СДС, Патриоти- всички са абсолютно еднакви крадци, същите ,като около 1944 . Никва разлика.
  • 36 Жоро

    0 0 Отговор
    Завиждате ли му ? Е ще му п,,,,,,, на ,,,,!