Last news in Fakti

8 Април, 2019 13:16 13 753 33

Скандал с евтини апартаменти и в президентството

  • апартамент-
  • президентство-
  • румен радев
Скандал с евтини апартаменти и в президентството - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Мария Грънчарова - сестра на президентския съветник Николай Копринков, също е купила евтин апартамент, и то пак от фирма “Артекс”. Това показват документи в Имотния регистър, разкрива в. "24 часа".

Сделката е от края на 2017 г. Тогава Грънчарова и съпругът ѝ купуват тристаен апартамент с площ 105 квадратни метра и гараж от 18 кв. метра. Жилището се намира в столичния квартал “Изгрев” на ул. “Самоков”, на метри от Борисовата градина. Според сайта на “Артекс” там се намира сграда “Диамант”, която е една от най-новите, завършени от фирмата. Тя е въведена в експлоатация през юни 2018 г., а сред екстрите в луксозния комплекс са спа център и басейн.

“24 часа” се опита да се свърже с Мария Грънчарова, за да я попита как е успяла да договори по-изгодни от пазарните цени, но до редакционното приключване на броя не успя да я открие за коментар.

От документите по сделката става ясно, че семейство Грънчарови са платили малко над 205 000 лева за жилището и гаража. Това прави цена от 1000 евро на кв. метър за апартамента и гаража, което може да се определи като доста изгодна сделка. Защото справка в обявите на големи агенции, които предлагат апартаменти в същата сграда, показва, че офертите там за сходни апартаменти са за минимум 1800 евро на кв. метър. Отделно се предлагат гаражи за 22 000 евро.

Грънчарови са платили жилището със собствени средства и с банков заем. Няма точни данни какъв е неговият размер. Но от документи в Имотния регистър става ясно, че ако се стигне до разваляне на сделката по вина на продавача, той дължи неустойка на купувачите в размер на 155 000 лева.

Подобно бе финансирането, което обяви бившият правосъден министър Цецка Цачева за своето жилище в съседния квартал “Изток”, което тя също е купила от “Артекс”. За апартамент от 198 кв. метра на груб строеж Цачева платила 285 000 лева.

Когато се появи информацията за нейната сделка, тя обясни, че има подписан предварителен договор с фирмата през 2017 г. за плащане “на зелено”, като сумите са превеждани изцяло по банков път с начислени данъци, а единствената отстъпка, която е получила, била да я изчакат да продаде апартамента си в Плевен, за да плати строителството между грубия строеж и акт 16.

“Дължа с падеж в края на май сума за довършване между вида, в който е бил имотът към момента на нотариалния акт, и това, което е след акт 16”, каза още Цачева.

От публична информация в Търговския регистър става ясно, че Мария Грънчарова има дялове в две фирми - “Йонима” и “Дийонима”. Нейна съдружничка е Дияна Копринкова. Основният бизнес на двете жени е в сферата на туризма - имат ресторант с хотел в пловдивското село Труд.

Преди да стане съветник на президента Румен Радев, Копринков в периода 2011-2015 г. бе кмет именно на село Труд. Той е завършил Техникума по механотехника в Пловдив, а след това има бакалавърска степен по Физическо възпитание в Пловдивския университет. Магистър е по три специалности - “Управление на социално-педагогически дейности с деца и юноши”, “Политики и стратегии в публичната администрация” и “Защита на информацията”.

От 2003 до 2011 г. е общински съветник в община “Марица”, бил е областен координатор за Пловдив на агенцията за младежта и спорта, която вече е министерство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    63 16 Отговор
    Сестра на стринката на вуйчо му... Ала - бала. Пълни глупости.
  • 2 Яшко

    36 6 Отговор
    Ами те всички за това са във власта ,с крадени от нас пари ,ше са замогват ,на улицата ли да спят ,всичко политическо във властта тука е фарс
  • 3 Batushka

    44 16 Отговор
    На Цветанцити мръсотиите край нямат...скоро и чистачката на Президенството ще се окаже с гарсониера на преференциални цени...

    Коментиран от #8, #10

  • 4 КАЛТАЦИ

    37 15 Отговор
    Няма да хвърли кал по президента Румен Радев!
  • 5 Моджерип

    34 9 Отговор
    Да проверят и шуролейката на сестра му на съветника!
  • 6 566

    45 9 Отговор
    Аз само не разбрах какво общо има тая жена с президентството иначе цената е много далече от цената на Цвъки

    Коментиран от #28

  • 7 А сега де

    18 25 Отговор
    И при президента ли далавери................
  • 8 Batushka

    8 30 Отговор

    До коментар #3 от "Batushka":

    Ей червено леке ще вадя червата савтиметър по сантиметър,мама ви да иба червените глисти.
  • 9 Гадината

    24 2 Отговор
    Няма друга оправия,само гражданска война,разстрел на всички корумпета по стадионите и закриване на държавата.по добре да управлява правителство назначено от оон отколкото някакви псевдо политици.китай за едно столетие е минал през 12 граждански войни и тотален срив на икономиката и пак са светлинни години пред нас.кръв трябва за да се пречисти тая страна.с половинчати мерки нищо не става.справка историята.хан крум е обезглавили брат си,княз борис е ослепил сина си, за да запазят българия,а политическата ни измет не може един корумпиран политик да вкара в затвора.
  • 10 старото

    13 25 Отговор

    До коментар #3 от "Batushka":

    ха ,и каква стана тя-един мошеник ще дава акъл на друг мошеник-Фатмака- Мария Грънчарова-също е участник в апартаментгей
  • 11 Три ракии

    14 3 Отговор
    Да проверят на каква цена купуват презервативите за да "оправят" държавата, пък след това гледайте апартаментите им. Не е виновен този дето яде баницата, а този дето му я дава. ДА СЪДЯТ АРТЕКС, защо ги е продала толкова евтино.
  • 12 старото

    15 29 Отговор
    ха сега ще излезе и чадъра на Фатмака над неговите протежета. Очаквам да излезат и още далавери на сътрудниците на ФАТМАКА. Въобще има ,ли разлика между далавераджикта Йончева ,която вече е РАЗКРАСЕНА с повдигнато обвинение за пране на пари в много големи количества.
  • 13 бббббб

    27 10 Отговор
    ЕЕЕ 1000 евро не са като 250-300 на квадрат при ГРОБ.Айде стига смукане ...
  • 14 Грую

    11 7 Отговор
    Я стига тъпотии бре. Навремето си купих апартамента за малко над един милион шестстотин хиляди съвсем официално и абсолютно вярно и не след много време на 5 юли.1999г. деноминираха лева, като махнаха трите нули и го вързаха към марката и излиза, че съм го купил за няма и една германска заплата на нископлатен работник.То ще излезе по таз логика, че аз съм най-големия измамник и престъпник в тази държава, а съм си платил всичко честно и почтено. Ами такава ни е държавата - хайдушка. Каквото и да правиш все си крив на някой!
  • 15 Фактиииии

    23 19 Отговор
    Искат да прехвърлят скандала в президенството гейовете. Колко и да търсите президента е чист за разлика от съседните згради.
  • 16 брег

    15 5 Отговор
    работничката по чистотата в президентството и тя си е купила,гадни гербери давал на пенсионерите от себе си ли им даваш,предния гад вдянков щеше да опапка сребърния фонд в затвора му е мястото
  • 17 гост

    18 13 Отговор
    И какво се оказва, съветника на президента-физкултурник )))))). даже не е завършил ВИФ или НСА ,а някакво подобие в Пловдив,)))) !!! Всички са навързани като свински черва! Театъра който разиграват е за нас,балъците.Всички са биклуци.
  • 18 Зоро

    15 5 Отговор
    Ма тя тия Латекс накрая ще излезе че продават жилища само на социално слаби. Ега ти ромите ни управляват...
  • 19 Пенчо

    14 4 Отговор
    Направо за без пари са го купили. 1000 евро на квадрат. Съвсем друго са си честно изкараните по 300 евро на квадрат за мезонет с асансьор.
  • 20 гражданин

    17 1 Отговор
    Аз не разбрах защо търсите "под вола теле" и къде са нередностите?
    Публикувано във факти.бг: Сделката е от края на 2017 г. Тогава Грънчарова и съпругът ѝ купуват тристаен апартамент с площ 105 квадратни метра и гараж от 18 кв. метра. ... Тя /сградата/ е въведена в експлоатация през юни 2018 г. ... От документите по сделката става ясно, че семейство Грънчарови са платили малко над 205 000 лева за жилището и гаража. Това прави цена от 1000 евро на кв. метър за апартамента и гаража. ... Грънчарови са платили жилището със собствени средства и с банков заем. Няма точни данни какъв е неговият размер. Но от документи в Имотния регистър става ясно, че ако се стигне до разваляне на сделката по вина на продавача, той дължи неустойка на купувачите в размер на 155 000 лева.
    Обезщетението по сделката е с 50 000 лева по-малко от платената цена. Сделката тук наистина е по време на строежа на сградата и е нормално цените да са по-ниски от цените, обявени към днешна дата в сайтовете за имоти или от миналата година, когато сградата е била вече завършена. Най-вече е срамота да сравнявате по така изнесените данни сделката със случаите, които нашумяха напоследък! Не сме толкова прости, че да не можем да направим елементарна сметка, ако обичате все пак!
  • 21 Цецо

    10 3 Отговор
    Качвам я на асансьора и я пускам от покривната тераса върху мерцедеса на Деса.
  • 22 NOV

    7 3 Отговор
    Ами господа,след толкова оставки '[почти една трета от това правителство ]не е ли редно да си оставка самият министър председател.Срам и позор за БЪЛГАРИЯ.
  • 23 Бай Шиле

    5 4 Отговор
    Много им ги е слаб вратаро на "24 часа".Те самите пишат,че шуренайката е имала фирма.Може и да е печелела пари,а не на една заплата като цветановците.Не за колко е купено,А ОТКЪДЕ СА ПАРИТЕ-Е. 24 ЧАСА ЗАСТАВАТ НА ГРЕШНАТА БАРИКАДА,ЗАЩО ЛИ?
  • 24 Български По Хелзинкски Комитет

    7 2 Отговор
    Е-е-е-х как му се иска на Цвъки , Президента да се омота в апартаменти.
  • 25 Бай Шиле

    4 0 Отговор
    Този на снимката е разследващ журналист? или е за разследване.
  • 26 уточнявам

    0 0 Отговор
    Този на снимката е Николай Копринков
  • 27 Петър

    6 1 Отговор
    Фирмата " Артекс" изпълнява спец.поръчки...
    Оженва председателят на Върховния касационен съд за свой съдружник ! За да използва косвено влиянието му!
    ПЪРВА подава сигнал в прокуратурата , срещу кмета на квартал "Младост" - Десислава Иванчева!
    Без да строи в "Младост", за да си "разчисти терена" от неудобният кмет, за да профилактира Иванчева! Да я вкара в правия път!

    Зад Ар.текст стои , или ТИМ, или чуждо разузнаване, или Пеевски!
  • 28 уточнение

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "566":

    Ами апартамента е купен за съветника на президента чрез сестра му
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 332дед

    1 1 Отговор
    Чудаят се как да изкарат, че всички са АЙДУЦИ като тях.. ама няма как да се получи.. Нека първо Цвъци да каже от къде са му паричките, пък после ще поговорим и за 200евро на квадрат..;)

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 червенков

    2 1 Отговор
    президенстввото и то мерише на мърша
  • 33 МУНЧО

    1 0 Отговор
    БРАВО КАКВИ ХОРА ИМА В СОФИЯТА.БРАВО..