3 695 11

Главният секретар на ДСБ сменил името си, издирван е за имотни измами

Разследването е на ТВ Европа

Главният секретар на ДСБ сменил името си, издирван е за имотни измами
Тихомир Шумов
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Главният секретар на Демократи за силна България Емил Мачиков е сменил фамилията си и е бил издирван за имотни измами, преди да започне политическа кариера под новото си име . Това установи съвместно разследване на телевизия Европа и сайтът breaking.bg.

Историята стартира през далечната 2006 г. Тогава настоящият партиен ръководител Емил Мачиков, известен по това време с името Емил Ивов Илиев, се запознава с живелият дълги години в Германия Константин Мавродийски. Под предлог, че ще му помогне за изграждане на строителен бизнес, Емил Илиев сключва договор с компанията на Константин Мавродийски "Кристиан 98" ЕООД и заедно създават дружеството "Здравен инженеринг" ООД. Управител е именно Илиев, както и собственик на 90% от капитала от 5000 лв. Дейността на дружеството се съсредоточава около изграждането на два строителни обекта в столичния квартал "Манастирски ливади" - "Здравец 1" и "Здравец 2". Технически директор на строежите е бащата на Емил - Иво Илиев. С което започват и проблемите... за Константин Мавродийски.

"Казусът беше такъв, че той беше инвестирал една сериозна сума в проекти жилищно строителство в Манастирски ливади, т.нар. проекти "Здравец 1" и "Здравец 2". И ми разказа една история, която ако мога да преразкажа с две думи - неговите партньори го бяха измамили. Измамата се състои в това, че той е дал едни пари, които се харчат за други неща и не влизат в проекта." Според Мавродийски 420 000 лв. фирмен капитал е използван от Емил Илиев и баща му за извършване на основен ремонт на негов апартамент на ул. "Гурко" 25 в София, комплексно саниране на фасадата на 5 етажна сграда на същия адрес и ремонт на вила, намираща се в село Коняво, област Кюстендил.

Съсед на Емил Илиев казва: "Имаше слухове, че е организирал саниране на сградата и съм чувал, че са възникнали някакви проблеми." Нещо повече, отново с фирмен капитал е закупен луксозен джип на лизинг, чиято стойност с лихвите надхвърля 200 000 лв. Според Мавродийски техническият директор Иво Илиев е оправдал изразходването на 264 000 лв. от капитала на "Здравец инженеринг" ООД с "изплащане на задължения към "опасни лица"". Кои са опасните лица, на които фамилията Илиеви е изплатила над 260 000 лв. - не става ясно. През август 2010 г. Емил Илиев, известен днес като Емил Мачиков, е изключен от дружеството, на което допреди това е бил управител. След това от фирмата губят връзка с Илиев, въпреки, че завеждат гражданско дело за част от сумите, за които се твърди, че са били отклонени.

Борислав Вълчев, адвокат на Константин Мавродийски казва:
Получихме изпълнителен лист, но ЧСИ-то не успя да го намери. Така или иначе не последва нищо, защото това лице нямаше нищо на свое име, нямаше имущество.

С излизането на Илиев от касата на дружеството изчезва и сумата от 370 000 лв. Заради изчезналите суми срещу бившият строителен предприемач и настоящ политик е образувано и досъдебно производство през 2012 г.

Борислав Вълчев добавя: То беше спряно, тъй като Емил Илиев не можеше да бъде открит. Защо Илиев не е могъл да бъде открит? Според разкази на негови съпартийци в ДСБ в този период той не е присъствал в страната. Така се стига до 6 юни 2013 г., когато Емил Ивов Илиев става Емил Ивов Мачиков. Самоличността му бе потвърдена и от Вероника Цветкова, бивш счетоводител на ужиления Кристиян Мавродийски.

След смяната на името през 2013 г. Илиев, вече Мачиков, се впуска в политиката. Още през февруари 2014 г. е назначен от Радан Кънев за главен секретар на на партията Демократи за силна България. Преди дни Кънев категорично отхвърли възможността в редиците на "Демократична България" да има извършители на престъпления. Освен близък до Радан Кънев, Мачиков придружава Атанас Атанасов на конференциите на Европейската народна партия. Близък е и до общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева, както и до колегата ѝ Иво Божков. В събота пък Мачиков, известен преди като Емил Илиев, бе сред основните лица по време на регистрацията на Демократична България за европейските избори.

София / България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 15:17  08.04.19
  Затова се влиза в политиката, за да продължиш с измамите, но да си покрит и да не могат да те пипнат. Имаме ли един политик в затвора?
 • Бисер
  Отговор
  2 15:20  08.04.19
  Създателят на тази партия окраде цялата държава.Та този ли да съдят?За половин милион.
 • Кумчо Вълчо
  Отговор
  3 15:29  08.04.19
  Ееееееех демократи демократи.Я си ни върнете БКП-то.

 • А така.......
  Отговор
  4 17:25  08.04.19
  Смятайте какви хора искат да ни управляват.
 • Помнещ
  Отговор
  5 21:08  08.04.19
  Също като Кунева - Пръмова!
 • Усмивката
  Отговор
  6 06:53  09.04.19
  А ......Б.М.Б. по известен като „БУДА” къде изчезна .Дали не е някъде в политиката сега?!?!,Или по лошо.В управлението на държавата.Ще разбереме ма ще е късно.
 • Ха ха
  Отговор
  7 17:39  09.04.19
  Може да се е омъжил човека и за това си е сменил името, в тази партия всички са с евроатлантически ценности
 • Бате Люси
  Отговор
  8 07:43  11.04.19
  кожата няма да си смени
 • Националист
  Отговор
  9 09:55  11.04.19
  В кои държави партиите не са мафии?
 • Националист
  Отговор
  10 10:03  11.04.19
  Бойко Борисов отговаря на всички критерии да е топ мафиот. Помните ли го как то бил хващал престъпниците, а съдиите ги били пускали. Сега престъпниците са на показ, и той ги наказва всички словесно и то гръмогласно. .... само, че не всички вече му "верваме". ББ трябва час по-скоро да се омита от властта, и да си изберем някой от военните структури. Военните по принцип са хора, които почти нямат възможност да се корумпират, за разлика от съдиите, полицаите, съветнициете, кметовете, политиците и т.н.
 • vrangel
  Отговор
  11 13:22  06.05.19
  Пак ли за изманици ще гласуваме ??? какви са тези закони като позволяват на хора разследвани в измами и дори осъдени да се регистрират .

Напиши коментар:


Публикувай