5 183 17

Протестърът Мариан Башур и брат му се обявиха срещу "Златен век" заради имотни схеми

Двамата братя имат интереси в недвижимите имоти и строителството

Протестърът Мариан Башур и брат му се обявиха срещу "Златен век" заради имотни схеми
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Протестърът Мариан Башур и брат му Жорж Башур се оказаха в схема за завличане на ДСК лизинг. Двамата имат интереси в недвижимите имоти и строителството, заради които се смята, че се обявяват против изграждането на небостъргача „Златен век“, става ясно от търговския регистър.

Няма софиянец, който да не помни бившия Детмаг в центъра на София. Най-малкото защото оттам са му купили поне един подарък като дете. Сега тази сграда е собственост на ДСК Лизинг. Небеизвестната фирма БТ Пропъртис ЕООД сключва договор за лизинг за помещенията на бившия Детмаг през септември 2007-а.

Представител на лизингополучателя е Жорж Фади Башур, който е женен за фолкпевицата Емилия, пише ПИК. Той има и други дружества, занимаващите се с недвижими имоти. Сред тях са Интер Булгериън Пропъртис Силвър ЕООД, Интер Булгериън Пропъртис Ред ООД и Ню Юръп Пропъртис ЕООД. По време на сключването на лизинговия договор Башур е бил мажоратирен акционер в Пропъртис Дивелопмент АД - дружеството собственик на БТ Пропъртис, след което прехвърля дяловете си на Крум Лазев.

По някое време тези помещения се управляват и от фирмата на Мариан Башур – Casa Real Estates, както пише във фейсбук страницата ѝ. Компанията се оказа, че дължи на НАП към 111 000 лв., които не е ясно от какво са натрупани, показа справка в Бивол.

През май 2008 г. БТ Пропъртис се захваща с реконструкцията на бившия Детмаг, като проектът предвижда той да бъде преустроен в шест отделни обекта - магазини с номера от 1 до 6. Първите пет магазина са завършени и пуснати в действие, но шестият си остава на етапа груб строеж. Според представители на ДСК Лизинг до края на 2008 г. техният контрагент БТ Пропъртис си е плащал сравнително редовно. През следващите няколко месеца дружеството започнало да бави вноските или да ги плаща частично. След април 2009 г. обаче изцяло прекратило плащането.

Но задълженията по договора за лизинг не са никак малки, тъй като общата му стойност е 25 млн. евро. В края на септември 2011-а до БТ Пропъртис ЕООД е изпратена покана за плащане на дължимите, съгласно договора за лизинг, суми. Освен това дружеството е предупредено, че при неизпълнение, договорът за лизинг ще бъде прекратен. И тъй като в посочения срок за доброволно изпълнение БТ Пропъртис ЕООД не извършва плащане, в началото на октомври 2011-а договорът за лизинг е прекратен. Както се казва, кредиторът не си поплюва. Но проявява и известно благородство: поканва наемателите на магазините, намиращи се в сградата, да сключат нови договори за наем. Този път с ДСК Лизинг, в качеството му на собственик на имота. На тези от тях, които не желаят, е предоставена друга възможност: да освободят магазините до края на октомври.

На 3 ноември 2011-а ДСК Лизинг получава писмо от БТ Пропъртис, което предлага да купи Детмаг. Следва прелюбопитна кореспонденция. Лизинговата компания изразява готовност за преговори, но едно от условията ѝ е кандидат-купувачът да плати 25 млн. евро. Последвалата контраоферта обаче е за 6.5 млн. евро. Разликата е толкова очебийна, че стопяването ѝ се оказва невъзможно.

Тогава БТ Пропъртис прибягва до друг ход. С писмо от 18 ноември 2011-а дружеството отправя до ДСК Лизинг АД искане да му бъде възстановена сумата от 1 855 759.61 лв. като обезщетение за извършени подобрения в имота. От лизинговата компания обаче преценяват, че няма каквото и да е основание за подобна претенция. Ето защо отговорът ѝ е, че в общите условия към прекратения договор за лизинг е предвидено ...всяка промяна, модификация и/или допълнително монтирана към недвижимото имущество вещ стават собственост на лизингодателя, без лизингодателят да дължи обезщетение. Нещо повече, напомнено е, че лизингополучателят е приел имота, предмет на договора за лизинг, без каквито и да е възражения или забележки.

На 1 декември 2011-а дружеството БТ Пропъртис продава хипотетичното си вземане от 1 855 759.61 лв., за които претендира, че ДСК Лизинг му дължи, на БГ Билдинг Консулт ООД (колекторска фирма). Още на следващия ден новият собственик на вземането иска от Пернишкия окръжен съд да допусне обезпечение на бъдещ иск по тази сума, като наложи възбрана върху имота на ДСК Лизинг - въпросния партерен етаж и мецанин на бившия Детмаг.

Следват няколко прелюбопитни заключения. Оказва се, че фирмата купувач на вземането не е коя да е. Тя е собственост на Юлиян Иванов и на Застрахователен брокер Експрес АД. Въпросният брокер е свързан с Юпитер Лизинг най-малкото защото Иванов е в нейния мениджмънт. Лизинговото дружество е създадено през 2004-а от финансистката Славка Иванова, някогашен учредител и бивш изпълнителен директор на Кредит Експрес Банк и на застрахователно дружество Юпитер, чийто лиценз бе отнет през 2005-а.

Юристите на ДСК Лизинг обаче са на мнение, че съдебното решение е в нарушение на чл.391, ал.1, т.2 от Гражданскопроцесуалния кодекс, който предвижда компанията, искаща запора, да предостави съответната гаранция. Тя е необходима, в случай че бъдещият ѝ иск не бъде уважен, а наложеният запор нанесе щети на собственика на възбранения имот. Но, съдът е спестил финансови неудобства на БГ Билдинг Консулт и така на практика му е развързал ръцете да блокира всякакви опити на ДСК Лизинг да печели от собствения си имот. Последвалите събития показват това.

След като прекратява взаимоотношенията си с БТ Пропъртис, ДСК Лизинг сключва на 15 декември 2011-а договор за наем на магазин 'b96 в сградата на ул. Съборна с Глобал Брандс Ритейл ЕООД. На същата дата обаче лизингодателят е уведомен, че БТ Пропъртис дава под наем същия магазин 'b96 на Трай Макс България ЕООД - дружество собственост на сирийския гражданин Незар Филип Надиа. За отбелязване е, че то е регистрирано на същия адрес - София 1404, ж.к. Манастирски ливади-Б 61, вх. Д, на който са регистрациите на компаниите на Жорж Фади Башур - човека, сключил през 2007-а договора за лизинг на Детмаг от името на БТ Пропъртис. Само номерата на офисите са различни.

На един и същи адрес в Перник пък се намират компаниите БТ Пропъртис и БГ Билдинг Консулт. На 19 декември 2011-а, зад гърба на собственика, Трай Макс България поема контрола над сградата. Казано по-просто, слага охранителна система и сменя патроните на вратите. Предновогодишно ДСК Лизинг все пак успява да вкара във владение на магазин 'b96 своя наемател Глобал Брандс Ритейл ЕООД. Но драмата не приключва дотук.

На 13 януари 2012-а в ДСК Лизинг АД е получена информация, че пред магазин № 6 на ул. Съборна се намира частният съдия-изпълнител Веселка Любенова, която извършва въвод във владение. Пристигналите на място представители на ДСК Лизинг АД установяват, че съдия-изпълнителят прави това въз основа на изпълнителен лист (за предаване на държането на имот), издаден от Пернишкия районен съд по искане на Трай Макс ЕООД. Веселка Любенова е уведомена от представителите на ДСК Лизинг АД, че дружеството е собственик на имота, че договорът за лизинг, сключен с БТ Пропъртис ЕООД, е прекратен, както и че имотът е предаден в държане на Глобал Брандс Ритейл ЕООД на основание на договор за наем, сключен между него и ДСК Лизинг АД.

Представени са ѝ съответните документи, удостоверяващи тези обстоятелства. Любенова обаче не е сметнала за нужно да се съобрази с тях и вместо да отложи действията си и да провери представените ѝ документи, въвежда във владение Трай Макс България. Така се стига до абсурдната ситуация, собственикът на имота да не може да разполага с него и да получава приходи от отдаването му под наем.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • койчо
  Отговор
  1 09:11  14.04.19
  Тези чифути ли са?

  Коментиран от #6

 • Batushka
  Отговор
  2 09:25  14.04.19
  Моля който прочете това да каже за какво се разказва!

  Коментиран от #5, #9

 • гост
  Отговор
  3 09:28  14.04.19
  Башур и Башурана,собствениците на агенция за недвижими имоти са отявлени утртепки

 • Алекс
  Отговор
  4 09:57  14.04.19
  Любопитна историйка, която се появява в момент когато Златен век се окрупна далавера на властта. Публикацията идва да каже и протестиращите са маскари, кото всички, а лобизъм и да има той е от страната на добрите и против Детмаг далаверите. Типичен похват за отвличане на внимание еля преди избори...
 • Ха-ха
  Отговор
  5 10:16  14.04.19

  До коментар #2 от "Batushka":

  И аз се отказах след третия абзац.
 • законите на ГЕРБ
  Отговор
  6 12:53  14.04.19

  До коментар #1 от "койчо":

  Не , не са чифути и ще ти кажа защо, имаше една шматка в Парламента, на име Данаил Кирилов-"Граф Монте Кристо". Този сега вече Министър на Правосъдието, е със" завидни умения" да компилира закони със прищявки, накрая се получава нещо ,което е абсурдно, но тези които го ползват като закон, правят милиони от абсурди действия, експертите- калинки на ГЕРБ са за затвора...
 • Фактолог
  Отговор
  7 20:05  14.04.19
  Не само това. Той и руски шпионин облечен като протестър, квартален Новичок, Мадуро на разрухата, технологичен Ким, въобще тирани на българския Златен век, който отнема на бъдещото поколение да види и пипне от близо небето..
 • Мордекай
  Отговор
  8 15:10  15.04.19
  Какъв ГЕРБ , какъв Кирилов , сагата започва 2007 г при правителството на Сергей Станишев, известно като правителството на Тройната коалиция , може и да не си прочел в иначе така брилянтно написаната сага. В онзи шумкарски период много глупости сътвориха трите партийки още им ринат лайната. Никога повече див комунизъм
 • Сатаната
  Отговор
  9 15:34  15.04.19

  До коментар #2 от "Batushka":

  Кадаиф.
 • Рири
  Отговор
  10 17:12  15.04.19
  Поредното доказателство, че който плаща рушвети на правилните хора /съдии или политици/, може да мами когото и както си поиска. Явно братята Башур са големи измамници..., а иначе Артекс им е крив
 • Гост
  Отговор
  11 09:22  16.04.19
  Няма толко смахната държава и толко корумпирана съдебна система..всичко е схеми и после се чудим защо всички бягат..

  Коментиран от #14

 • 12 15:46  16.04.19
  Този коментар е премахнат от модератор

 • 13 15:55  16.04.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Враг
  Отговор
  14 22:24  16.04.19

  До коментар #11 от "Гост":

  Ама най корумпираната съд. система , плюс другите боклуци. !!!
 • дженко
  Отговор
  15 20:17  17.04.19
  какво е туй башур масур това муйджини ли са какви са чиба от държавата на такива тарикати че се навъдиха много
 • коко
  Отговор
  16 00:29  29.04.19
  Стига с тоя Бахур бе - стига сте ми навирали тройната му скубана вежда и боядисана коса и брада в очите бе... Много ми пука за Бахура, махайте го че не е лицеприятен!
 • Docenta
  Отговор
  17 18:44  18.05.19
  Деца на араби, дошли по времето на бай тошо по линия на дс.

Напиши коментар:


Публикувай