27 Април, 2019 12:55 11 030 49

За гости ли са къщите за гости, строени с европейски пари

  • къщи за гости-
  • дф "земеделие"

Жители на Караполци разказват, че туристи в къщата не са виждали

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

След като прокуратурата обяви, че започва проверка на всички къщи за гости в страната, направени с пари от Европа, екип на bTV провери дали къщите за гости в района на столицата наистина работят като такива.

В село Караполци, на половин час от София, има двете къщи, вдигнати с европари. Едната от тях е регистрирана в Туристическия регистър като място за настаняване от края на 2015 г. и даже е категоризирана с 2 звезди. Дали някой турист може да се настани там?

Къщите в селото, които избираме на произволен принцип от регистъра на Държавен фонд "Земеделие", са две.

Първата се състои от къща за живеене и голям гараж. На регистрирания туристически обект липсва табела, че предлага нощувка. В опитите ни да разгледаме къщата за гости, никой не ни отваря.

Справка в регистъра на Държавен фонд "Земеделие" показва, че проектът за тази къща за гости е субсидиран с над 391 000 лева. Сградата е въведена в експлоатация през септември 2015 г. По закон тя трябва да работи 5 години след това, тоест и в момента трябва да приема гости, но няма никого.

Жители на Караполци разказват, че туристи в къщата не са виждали.

"Пълен фалш... Това никога не е било къща за гости, а за лично ползване. Собственикът си живее там, но се води на друго име, на негов братовчед, на дъщеря. Даже преди две години искаха едни руснаци да отседнат. Той каза къщата си е моя, аз си пускам, когото си искам", разказа Тодор Гергов.

Другата къща за гости се намира на съседна улица. Тя разполага с две сгради за живеене, гараж и барбекю. Получила е евросубсидия от 336 000 лева.

Опитите да се разговаря със собствениците и там са безуспешни. Няма реклама на къщите в туристически сайтове или социалните мрежи.

"С тези две къщи се гордеем, че имаме, иначе селото замира", каза кметът на с. Караполци Ангел Бонев.Той допълни, че двете къщи за гости са собственост на една фамилия.

Тази къща се води на името на Радостина Митова. Това е жена му, обясни кметът.

Тя е коя?

Жената на Ивайло, синът на Валентин. Ивайло живее тук, а в другата живее баща му.

След справка в имотния регистър установихме, че имотите, върху които са построени къщите, са били собственост на едно и също лице. Опитахме се да се свържем с него, но без резултат.

От фонд "Земеделие" отказаха каквато и да е информацията по темата с обяснението, че тече прокурорска проверка за всички къщи за гости.

По програмата за развитие на селските райони в предишния програмен период всъщност са налагани санкции - 32 проекта за къщи за гости са върнали цялата субсидия, а 60 къщи са глобени, като върнатите середства са около 10 милиона лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мии

    205 4 Отговор
    От Евро Съюза се облагодетелства само мафията!!! То не бяха безплатни хотели, безплатни вили, безплатни оборудвания и ремонти, субсидии за земи и бизнеси. На обикновения работник Евро Съюза няма ли да даде поне едни цървули безплатно да копае с тях в нивите, или щом е от работната класа за него 100 тояги са малко?

    Коментиран от #3, #9, #16, #24

  • 2 фжр

    157 2 Отговор
    Те и да ги върнат парите - все едно са взели БЕЗЛИХВЕН ЗАЕМ да си построят къщите, плюс всички облекчения, които са имали, като привилигеровани по програмата! ГЛОБА НЯМА ЛИ ДА ИМА???? Може ли Държавата да ГИ СЪДИ ЗА ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ, понеже не са допускали туристи и няма постъпления от ДДС в хазната, както и Общината - затова, че са ограничили достъпа на туристи и магазините и забележителностите не са били посещавани!!!!

    Коментиран от #31

  • 3 Давид

    112 12 Отговор

    До коментар #1 от "Мии":

    Евросъюза приятелю позволява тези неща за да краде една малка част покварени политици на власт а същевременно ни ограбва с милиарди . Ние плащаме тези къщи не Европа . От както сме в Европа само ние плащаме . Затова такива като царя , Кристалина Георгиева , Израел , Станишев , администрацията на Обама - всички работещи за международната банка ( банда) доведоха такива като Бойко .
  • 4 ЗАМ. МИНИСТЪРА И ШАЙКАТА

    77 3 Отговор
    КРЪВ ПОВРЪЩАМ ПАРИ НЕ ВРЪЩАМ. ДА НЕ СТЕ МИ ГИ ДАВАЛИ, АЗ САМ СИ ГОСТ И МЕ КАРАТ ДА ПЛАЩАМ ТОКА И ВОДАТА.ЕЙ БЛАСТУНИ ИСКАМ ЕВРОПАРИ И ЗА ТОК, ВОДА И ХРАНА И КОЛА.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Буда ипонската тиква

    57 2 Отговор
    Всички собственици на евро къщи сте уволнени. И повече не ме сравнявайте с долните комунисти, бекаписти и други онанисти. ГЕРБ трябва да ми светне лампичката до изборите иначе падаме в канал.
  • 7 ПРОБЕГ

    55 0 Отговор
    АПАТАМЕНТИТЕ сигурно са къщи за гости
  • 8 Batushka

    52 2 Отговор
    ИзрУди поне малко домати да бяха засадили!
  • 9 Порно

    46 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мии":

    За простолюдието може и повече от 100 тояги, ако си ги платят. И ако са си платили данъците, та да има за суджук , апартаменти и къщи , и най вече за милиарди по сметка
  • 10 Иво

    44 3 Отговор
    за гости са къщите,за роднини,приятели комшии,после остават за наследниците.
  • 11 Пешо

    50 1 Отговор
    Като се добавят и субсидиите на зърнарите - латифундисти и става ясна държавната политика за кражби и съсипване на българското село.
  • 12 Чочо

    46 3 Отговор
    Прокуратурата да провери кмета на Сливница за едни къщи в село Алдомировци ще излязат доста интересни неща ама той е кмет от Герб и едва ли
  • 13 München

    39 0 Отговор
    Няма ли някъде списък на всички къщи за гости, да ги видим тези къщи с европари кои са? Пък може и да ги посетим.
  • 14 Артекс инджинеринг

    34 3 Отговор
    Не са за гости
    За цецо асансьора са

    Коментиран от #48

  • 15 Нерон

    39 1 Отговор
    Тези субсидии са измислени от едни корумпирани политици за други такива.Ако ги няма едва ли на 28год.ще има имение за половин милион Господин народния представител.Навсякъде хората са еднакви но само от Белград на сам е толкова нагло.
  • 16 бл.134 в Зап. парк

    34 3 Отговор

    До коментар #1 от "Мии":

    Я стига , как да не са за гости? За гости , като Ердоган ,Доган , фрау Меркел , патока Доналд, Том и Джери ,Снежанка и седемте герберчета .....
    Яжте и пийте гости идва Коледа
  • 17 123

    41 4 Отговор
    Пълна порнография е цялата държава.Терминал 2 това е истината за младежта.Много много жалко.

    Коментиран от #20, #21

  • 18 Той

    26 0 Отговор
    Гарван на гарвана око не вади :)) Всички са в кюпа.
  • 19 Бачо Киро

    20 0 Отговор
    За гости са бе, ама за гостите на мошениците...
  • 20 Бачо Киро

    36 1 Отговор

    До коментар #17 от "123":

    Не си прав. Държава, чийто народ отглежда децата си с идеята да вървят в чужбина, не може да прокопса. Тояга трябва, всеки да вземе по една. Знаеш къде трябва да иде народът. Не е терминал 2.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Биде

    40 0 Отговор
    Малей!!!!Тая България наистина рай за накои богоизбрани хитреци! До сега хич не се е чувало за тоя феномен„ къща за гости”, ама не съвсем с европейско финансиране в чудни местенца с единственото скромно условие няколко годинки да се ползва наистина по предназначение, но дали е така никой не конролира! Де факто къщичките са подарък, а наглостта им стига до там че не плащат и туристически данък като наглеца Манолев който ревеше че е „поръчан”!!!
  • 23 Голям Слон

    30 3 Отговор
    За гости са, разбира се. За гостите на собствениците, построили къщите с парите на българските и европейски данъкоплатци. Осъдени няма да има. Иванчева ще го отнесе за всички.

    Коментиран от #26

  • 24 Кирил

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мии":

    Евросъюзът ги дава ама Ганьо ги разпределя.така че,не ти е виновен ЕС.
  • 25 СссереМ

    4 10 Отговор
    Как бяха избрани на призволен принцип,като в това умряло село са само две,тъпите журналя пак ни правят на тъпи.

    Коментиран от #36, #44

  • 26 За Иванчева

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "Голям Слон":

    ще гласуваме цялата рода напук на всички крадци
  • 27 айде сега

    25 0 Отговор
    В село Лесидрен има две такива "къщи за гости", които гости не са виждали! Едната на известен адвокат.
  • 28 Бах

    20 1 Отговор
    Борисов да отговори , да не би да не е знаел. Това е строено по негово време.За това на тези и следващите избори ще лапа бибата.
  • 29 Мдаа

    7 1 Отговор
    За гости е но не случайни !
  • 30 бсп

    12 1 Отговор
    Тодор Гергов е син на Георги Гергов..
  • 31 ДДД

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "фжр":

    Не е това. Значи имаш място в село долно нагорнище ,теглиш за европроекта едни 300 000.Постройките ти излизат колкото излязат.След това 5 г даваш нощувки за по 10 000 едната(да не се занимаваш с глупости)и след 5 г продаваш ЧИСТО НОВА къща за гости.Вижте по колко ги дават:)
  • 32 Toko

    19 2 Отговор
    За гости ли са къщите за гости ? ДА!!! Но само за отбрани гости ! По важният въпрос е , какво ще ги правим сега тея къщи ? Колко ще върнат на държавата като неустойки по догорите? Колко ще върнат в хазната за компенсация на тези хора които биха направили такива къщи и щяха да носят при в хазната ? Колко ще върнат в НОИ като компенсация за обещаните работни места ? Колко от тях ще вземат присуди за измама? И свекъра на Елена Йончева ще носи ли отговорност? Тя знаела ли е за тези къщи (на свекъра и ) Спала ли е там ? Имаше ли и други гости в къщите ( те са 3 бр на морето)
  • 33 123

    17 1 Отговор
    НЕ САМО КЪЩИ ЗА ГОСТИ ИМА КРАВАРНИЦИ, ЗАЙЧАРНИЦИ, ОВЧАРНИЦИ С ЕВРОПАРИ. ЗА 20 ОВЦЕ НАШИЯ КМЕТ ОТ ГЕРБ ЛАПНА НЯКОЛКО МИЛИОНА. АМА СЕ НАТИСКА КАТО МИШКА СЛЕДВА" ОВЧАРНИКГЕЙТ". КОЛКОТО ГИ РОВИШ ТО ПОВЕЧЕ МИРИШЕ. САМО ЗА 10 ГОДИНИ НА КАКВО СА СПОСОБНИ. ЗАДАЙТЕ СИ ВЪПРОСА АКО ОСТАНАТ НА ВЛАСТ КВО ЛАПАНЕ ЩЕ СТАНЕ. ТРЯБВА ДА ГИ НА КАЖЕМ НА ИЗБОРИТЕ ДА ИМ Е ЗА УРОК.
  • 34 Бобо

    12 1 Отговор
    В село Хераково преди две години ми предлагаха да купя такава къща, но трябваше да дам парите след това да чакам пет години и след това да ми я прехвърлят.
  • 35 koki

    12 5 Отговор
    а на Елена йончева какво става с къщите за гости нещо прокуратурата малчи дали там е имало гости как мислите едва ли
  • 36 Африканец

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "СссереМ":

    Селото е избрано бе, не загряваш ли? Знаеш ли колко села с къщи за гости има около София?
  • 37 незнайко

    12 0 Отговор
    Чакат да мине давност !!! Кой го измисли това, че трябва да работи само 5 години ???
  • 38 1944

    3 4 Отговор
    чер ве ни бок лу ци.
  • 39 2 ключови министерства

    5 0 Отговор
    В които са природните богатства на страната десетки години са под контрола на ДПС? Българи, обичате природата нали, но тя не е за вас! Тя е за да храни чужденците, докато вие се разделяте и спорите за лифтове, дюни и прочее. Създават ви дразни, спорове, скандали за да си отклоните в имението от общата картина на грабежите и виновните за тях.
  • 40 Evrobulgar

    6 0 Отговор
    Ами във Франция за по-дребни неща скочиха,а тук само си чешим езиците. Ами да ги поставим на място. Няма ли някой да даде сигнал???? Прекалено много чакаме.Нещата отиват още по в батака,така че е време...

    Коментиран от #42

  • 41 Бивш затворник

    2 0 Отговор
    Ако някой ми даде такава къща, съм съгласен, по собствено желание да лежа пет години в затвора на строг тъмничен режим.
  • 42 Български Европеец

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Evrobulgar":

    Изпуснал си срока брато, минаха много по пет години. Трябваше да се сетиш още преди 30 години.
  • 43 Тралала

    4 1 Отговор
    Цецо - асансьора, Боко - суджука, Мишо - бирата, Миньо - ракията, Митьо - очите, Бенчо - ролсройса, Цецка - апартамента, Петров - терасата... Всякакви видни тарикати :)

    Коментиран от #49

  • 44 Крис

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "СссереМ":

    И селото въобще не е умряло. Това е едно уникално място има гора , язовир , изворна вода и е на 40 км от София но е скрито от пътя и малко го знаят. А тези двете къщи са с евро пари , другите са строени от хората с честен труд.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Garrincha

    1 0 Отговор
    Да - за, най-лични гости !!!
  • 47 Ивайло

    3 0 Отговор
    Къщите са за гости, ама ... за "наши" гости!!! ;)))
  • 48 старото

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Артекс инджинеринг":

    не са за гости а са за крадливото Ленче и фамилия. Еййй не се налапа с парите от КТБ че се оказа и че лапала от тъй наречените къщи за гости. Сега ще видим накъде ще тръгне "къщи за гости гейт"
  • 49 старото

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Тралала":

    тралала, забрави и йончевата далавера с "къщи за гости гейт"