5 114 15

Задава ли се Тутракан гейт?

През 2011 година Димитър Стефанов става кмет на града, издигнат от партия ГЕРБ

Задава ли се Тутракан гейт?
Мария Атанасова
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Интересни придобивки и поръчки печели местната власт в община Тутракан.

Кметът Димитър Стефанов е придобил през 2017 земеделска земя на цена доста под пазарната, според добре запознат източник на News.bg. Това става видно и от годишната му декларация за 2018 г. пред КПКОНПИ. В нея е отбелязал цената на нивите - 206 лева и 794 лв. или 1000 лв. за общо 8 декара. В Добруджа най-ниският клас ниви 10-та категория (което е по-скоро камънаци) е 1100 лв. за декар, а другите варират до 2000 лева за един декар, според запознати.

Така излиза, че градоначалникът е придобил земите на цени около 10 пъти по-ниски от пазарните. Справка на пазара на земеделска земя показва, че още през 2015 година декар земеделска земя в община Тутракан варира между 1100 - 1250 лв.

През 2011 година Димитър Стефанов става кмет на Тутракан, издигнат от партия ГЕРБ. През втория си мандат е независим. Кметът яростно защити общинската болница миналата година, която също страдаше от липса на средства. Той заплаши с оставката си, ако не получи държавна помощ за спасяване на болничното заведение. Стефанов е яростен защитник на чистия мед и атакува пчеларите, които ползват химикали, а така се понижавало качеството на меда. Градоначалникът е споделял в интервюта, че се извиват ръцете на местната власт при обществените поръчки.

Друг "партиец" усвоява евросредства по начин, който смущава, тъй като проектът е по-подходящ за друга програма на ЕС, според анализатори. Стоматологът д-р Юрий Василев, който е бил общински съветник от ГЕРБ в Тутракан, си оборудвал кабинета с европари. Той печели проект по програмата за морско дело и рибарство - "Подобряване на здравните услуги за рибарската общност и жителите на Рибарска област Главиница-Тутракан-Сливо поле, чрез дооборудване на дентална клиника в град Тутракан".

Съпругата му е общински ръководител на ГЕРБ в Тутракан. Петя Василева Князова - Василева е зам.-кмет "Инвестиционни дейности и европроекти, и хуманитарни дейности". Проектът е за 42 155,40 лева за закупуване на оборудване за личния му зъболекарски кабинет. Проектът включва доставка и монтаж на дентален лазер, доставка и монтаж на цифров рентгенов апарат за панорамни снимки на устната кухина, доставка и монтаж на стоматологичен апарат, както и разкриване на ново работно място за асистент на лекар по дентална медицина. Целта на проекта е предоставяне на безплатни стоматологични прегледи и услуги за рибарите и техните семейства.

Проектът се печели от фирмата на известния стоматолог "5-я" ЕООД, където дялове е имала и съпругата му Петя. Тя все пак ги прехвърля на мъжа си, особено след като излезе в списъка на Сметната палата на политиците с пропуски в декларациите си през 2013.

Проблемът не е с партийно-семейните отношения, а в това, че зад привидно благородната цел на проекта, бившият съветник оборудва личната си практика. Инвестиции в производствените дейности по аквакултурите и екологично опазване са цели на програмата, с която Юрий Василев оборудва зъболекарския си кабинет. Повишаване на добавената стойност или качеството на уловите от Черно море и река Дунав е друга мярка на програмата, по която да кандидатстват бенефициентите.

Насърчаване на предприемачеството в сектора на аквакултурите; подпомагане на създаването на предприятия за устойчиви аквакултури от нови производители на аквакултури е друга цел на програмата, за постигането на която ЕС отпуска пари. Единствената мярка, която касае здравето на рибарите е "Подобряване на хигиената, здравето, безопасността и условията на труд на рибарите, като се подпомагат инвестиции на борда или в индивидуално оборудване, при условие че посочените инвестиции надхвърлят изискванията съгласно правото на Съюза или националното право". Затова и изниква въпросът дали облагите не са основно за бенефициента, а не толкова за рибарите, както и до каква степен отговарят на изпълнение целите на програмата.

Доктор Василев печели награди на професионалната общност на стоматолозите. Занимава се с благотворителност, а като общински съветник е дарявал значителна част от заплатата си за благородни каузи.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Песимист
  Отговор
  1 10:34  07.05.19
  Нищо не остана от Родината ни. Опоскаха я. Оглозгаха ни. Където и да погледнеш - гнилоч. Няма бъдеще. Всичко е вече загубено.
 • Мирен преход Да ама НЕ
  Отговор
  2 10:35  07.05.19
  Кой каза,че комунизма си е отишъл?

  Коментиран от #3, #4, #8, #9, #10

 • Комуниста
  Отговор
  3 10:43  07.05.19

  До коментар #2 от "Мирен преход Да ама НЕ":

  През соца нямаше частна собственос зенеделки земи, това са вашите демократи от ГЕРБ! Преди 1944 е било същото, идва чорбаджия който е с местната власт и ти прибира имота, ако не разпишеш те чака затвор!

  Коментиран от #15


 • Чичо
  Отговор
  4 10:46  07.05.19

  До коментар #2 от "Мирен преход Да ама НЕ":

  Ти пък, 'де видя комунизъм?!
 • генчев
  Отговор
  5 11:07  07.05.19
  требва всички общини да се проверяват за подобни ЕВРО ИНВЕСТЕЦИИ
 • Един
  Отговор
  6 11:58  07.05.19
  Пичове, не сте учили и не знаете: 1.Обществен строй "демокрация" няма! 2. Връщането към капитализъм минава през "начално натрупване на капитали" , най вече с всички методи на "приватизация"! - присвояване ( или просто казано с крадене!). 3. Целта на капитала е капитала! - така, че който не си го варди му го вземат!
 • гост
  Отговор
  7 13:12  07.05.19
  Може ли да не е човек на партията. Поръчки има за техните кметове, другите остават забравени.
 • То нее
  Отговор
  8 11:39  08.05.19

  До коментар #2 от "Мирен преход Да ама НЕ":

  То неее комунизъм а феодализъм
 • То нее
  Отговор
  9 11:39  08.05.19

  До коментар #2 от "Мирен преход Да ама НЕ":

  То неее комунизъм а феодализъм
 • Иван
  Отговор
  10 00:24  10.05.19

  До коментар #2 от "Мирен преход Да ама НЕ":

  Комунизма наистина си отиде, сега е герберасизъм.

  Коментиран от #13


 • Справедливост
  Отговор
  11 06:11  13.05.19
  Кога ще има справедливост и Герб ще си получат заслуженото кога Българино кога ?

  Коментиран от #14

 • Бивш пожарникар
  Отговор
  12 10:19  18.05.19
  Към всички много знаещи: обяснете какво е пазарна цена и за какво е? Има данъчна оценка и материален интерес ( сума на която е изповядана сделка и е записана в НА). Всичко друго се използва за статистика. Ако някои от много знаещите е продавал нещо по различно от домат на кооп пазара знае как се продава на "пазарна цена"- ако има кой да го купи (балък).
 • Ново
  Отговор
  13 20:44  21.05.19

  До коментар #10 от "Иван":

  Всички под червените знамена срещу борисов всички срещу един сплотяваи те се че сме малко трябва китаиците да доидат да го будним след30 год
 • Ново
  Отговор
  14 20:50  21.05.19

  До коментар #11 от "Справедливост":

  Защо борисов строи заводи да замарси въздуха защо строи магистрали дакупива ме коли и катастрофична ме по тях хубаво си беше при комунизма с кирка и мотика
 • Защо
  Отговор
  15 21:10  21.05.19

  До коментар #3 от "Комуниста":

  Лъжеш?

Напиши коментар:


Публикувай