Last news in Fakti

5 Юни, 2019 12:06 17 185 57

Тема на ФАКТИ: Как училище се "ремонтира" с паркет и теракот за над 60 лв./кв.м.

  • 70 оу св. климент охридски-
  • ремонт-
  • европроект-
  • училище

Столичното 70 ОУ "Св. Климент Охридски" продължава да е строителна площадка

Тема на ФАКТИ: Как училище се "ремонтира" с паркет и теракот за над 60 лв./кв.м. - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Преди месец ФАКТИ ви запозна с емблематичния ремонт на столичното 70 ОУ "Св. Климент Охридски" в кв. Модерно предградие. Припомняме, че тогава училището, което се ремонтира по европрограма, приличаше на място след бомбардировка, работници нямаше, въпреки че строителните работи бяха далеч от приключване и видимо некачествени.

Училището е част от общо 26 училища и детски градини, за които през лятото на миналата година бяха отпуснати европейски средства по Оперативна програма "Региони в растеж". Общата стойност на програмата е 63,6 милиона лева, 58 милиона от тях са безвъзмездна финансова помощ, а съфинансирането от страна на Столична община е 5,6 млн. лв. Конкретно за това училище са заделени около 2 милиона лева. Ремонтът трябваше да приключи на 26-и март тази година.

След нашия репортаж работниците на фирма "Мега Хидрострой" ЕООД, се активизираха ударно, в рамките на неособено голямата им численост. Интересна подробност е, че надзорът на тяхната работа е поверен на общинската "Софинвест" ЕООД.

Нова проверка на ФАКТИ на ремонтираното от цяла година училище показа, че скоро учениците и училищния персонал няма да имат нормални условия, тъй като ремонтът е далеч от приключване. Още по-неприятни са няколко факта - през годината, в която тече ремонтът, всички в училището ползват една-единствена тоалетна. Спортните игрища в двора са разкопани, оставено е само футболното по изричното настояване на учителя по физическо възпитание. Той е успял да извоюва и настилката на игрището да бъде подменена, а то да не бъде асфалтирано. Към момента обаче в огромния двор на училището няма къде децата да играят. Има и други абсурди - алея, отвеждаща в оградата, надут паркет, сменян няколко пъти, в една от стаите, училището само ремонтира свръзката на покрива с физкултурния салон.

Интерес буди и количествено-стойностната сметка на обекта, с която ФАКТИ разполага. Там виждаме, че на площ от 1122 кв.м. ще бъде поставен нов дъбов паркет при цена 52 лева на квадратен метър, без ДДС, на обща стойност около 58 000 лв., без ДДС; фаянс на цена от 43 лева, без ДДС, теракот за 53 лева на кв.м., без ДДС". От снимките сами можете да направите изводите дали качеството на вложените материали отговаря на подобни цени и подхожда ли се отговорно към парите на българския и европейски данъкоплатец.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прост народ

    145 19 Отговор
    Пак да гласувате за гроб, всичко що се строй е на завишени цени, а апартаментчетата които си купуват за на занижени цени

    Коментиран от #6, #33, #34

  • 2 Упс

    108 14 Отговор
    Това училище да не е " Христо Ботев" в Русе? Там за четири милиона лева го боядисаха и смениха шипките на покрива и тук там дограмата, но така е при " Герб".

    Коментиран от #9, #29

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Никой

    51 30 Отговор
    Само при ГЕРБ се крадеше. За на Масларова сградата в Стара Загора където ремонта на квадрат идваше към 1000+ лв. не пишете.
  • 5 АСД

    34 51 Отговор
    Паркет за 30лв/кв. И работа 30лв , като в работата са включени подложка, лак, шкурки и др.
    Даже е много ниска цената.

    Коментиран от #38

  • 6 dragula

    29 26 Отговор

    До коментар #1 от "Прост народ":

    Щото Масларова не прави ремонт по 3000 лв/кв.м.

    Коментиран от #13

  • 7 dragula

    19 5 Отговор
    Това да се краде е по подразбиране. Дано да се краде малко.
  • 8 Сарматиан

    59 11 Отговор

    До коментар #3 от "ясъм":

    Ако нещо струва 5 лева на магазина щом мине пред посредник на Гроб цената му става веднага 25 лева и дори ти обясняват, че е прекалено изгодно и трябва да си им благодсрен.
  • 9 ааа

    30 41 Отговор

    До коментар #2 от "Упс":

    Не че защитавам кражбите ама то при кого не се крадеше?
    Ако ги съпоставим с предишните, ГЕРБ поне крадат от реални ремонти и проекти. В крайна сметка нещо се свършва с тези пари. Предишните крадяха 100% от парите от несъществуващи услуги и проекти само на документи.
    Съдя по моя квартал в който ГЕРБ направиха това онова за разлика от всички преди тях.

    Коментиран от #19

  • 10 Виктор

    37 2 Отговор
    Ма докато някой не влезе в затвора и не му цъфнат ЧСИ да му съберат взетото , това ще си продължава.

    Коментиран от #18, #48

  • 11 Загрижен

    29 2 Отговор
    Във всички общини от ремонти се краде,дори и в малките общини.В община Ценово,Русенско се усвоиха много пари от малко на брой хора.
    Усвоиха се пари от ремонти на училища,детски градини,читалища,детски площадки и от какво ли не,но това вече е традиция в България,от всичко да се краде.Така е било и така ще бъде,само сумите са различни,за тия които ги усвояват.
  • 12 Техник

    28 28 Отговор
    Около 30-35 лева струва паркета без монтажа, лепилото,лака и първото циклене преди лака. Цената си е реална. Тук не се говори за ламинат. Не е коректно да се настройват така хората.

    Коментиран от #14, #54

  • 13 Винету

    27 17 Отговор

    До коментар #6 от "dragula":

    Каква Масларова те гони-джендър герберастки?
  • 14 алекс

    18 6 Отговор

    До коментар #12 от "Техник":

    така е за паркета, цената е долу горе ок, друг е въпроса за монтажа ...
  • 15 Булгар

    24 9 Отговор
    Това прави ГЕРБ изсмуква до кокъл каквото може и без туй най много някой да си подаде оставка ама ко им пука сметките са дебели вече после айляк
  • 16 Jack Bauer

    27 4 Отговор
    Цените изглеждат нормални. Аз съм виждал фактура за ремонт в Здравна Каса - Пловдив в периода 2008-2009г. за 168.00 лв на м2 за теракотни плочки.
  • 17 ШОЭЖШЖ

    13 7 Отговор
    ЗАМАСКА ЦИМЕНТОВА 32 ЛВ

    Коментиран от #32

  • 18 читател

    17 4 Отговор

    До коментар #10 от "Виктор":

    ЧСИ-тата са само за простолюдието. Тия са недосегаеми.
  • 19 Упс

    19 5 Отговор

    До коментар #9 от "ааа":

    Вярно е, че правят ремонти, но много некачествени. При такова нагло крадене поне можеха да си вършат работата качествено и никой нямаше да робтае ама тех некадърници хем крадят като за последно. Това дразни всеки според мен въпреки, че има реално извършени добри строежи и ремонти в много градове.
  • 20 Западните Балкани

    24 4 Отговор
    Борисов каза: няма безплатни неща. Коя обществена поръчка през последните 10 години не е била опорочена. Да не би парите дадени за Графа да са адекватни на резултата?
  • 21 Зайко Байко многознайко

    13 5 Отговор
    Затова Цвъко КаунЬя ще кара асансьор а ние ще се чудим , как да свържем двата края.Сега Тиквоций Едно, ще носи от девет кладенеца вода за да умие на&раните задници на кохортата крадци от ГЕПИ. Нито тези , нито онези са китки за мирисане. Стара поговорка: "Беден човек политика не може да прави най-много нещо да открадне" ! След, като се накрадът и забогатеят, манталитетът им не се променя, тук ще цитирам Зиг Зигтар: " Човекът се определя от две качества, търпението му, когато няма нищо и отношението към околните, когато има всичко"
  • 22 Лекар БГ

    11 4 Отговор
    Няма "тяхна"дейност,от която да не крадат.Отпуснат ли се общински или държавни пари за ремонт или ново строителство-краде се здраво.Част от кинтите за този с ремонта,по-голямата част се връщат към "даващият"поръчката,към Централата и тъй нагоре по веригата.
    Традиция.Гледах репортажа за "отремонтираното"...майко мила,за какъв ужас иде реч!Некадърно,долно качество,безобразно.По"Графа",напр.е същото.
  • 23 СМР

    18 4 Отговор
    Дигаш цената два пъти, за да можеш да върнеш ресто от 50%. Не разбраха ли някои хора как работи схемата. Ако си мислят, че фирмите прибират тия пари, дълбоко се заблуждават
  • 24 Бай Тошо

    14 4 Отговор
    Това не е подигравката на една партия, а на една епоха наречена Демокрация
  • 25 Бай Шиле

    15 2 Отговор
    Докато има овце, ще се намери и кой да ги стриже! Пример! Имам промишлена сграда с квадратура на покрива 640 кв. м! Изчислиха, че ламаринен покрив ще ми излезе с работата около 12- 15 хил. лева! На 250 метра от мен , на общинска сграда с квадратура на покрива 180 кв. м се отпускат 25хил.лева! Оказва се , че изпълнителната фирма на обществената поръчка е собственост на заместник кмета на областен град в България! Сами си направете изводите! А моят го прави друга частна фирма за около 15 хил с материали и труд! И за какво говорим?!

    Коментиран от #47

  • 26 само за справка

    12 5 Отговор
    ето ви реални цени - от 36 до 58 лв/кв.м. за самия паркет. Отделно са цените за труд и мателиали.
    Няма да слагам линка, че ще ме изтрият, но всеки може да цъкне в търсачката.

    Коментиран от #28

  • 27 Биде

    11 4 Отговор
    Гешев и Цацаров спите ли? Журналистите са ви свършили работата, ама май май силиците ви свършиха с Иванчева???!!!
  • 28 браво господине

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "само за справка":

    а правите ли разлика м/у цена за 1 стая и цена за 1 училище?Търговеца виждайки,че сте от герб и надува цената нали /вместо отстъпка за количество/ и си мислите,че не сте комунисти....
  • 29 БеСеПендър

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "Упс":

    Така и по-зле беше и при БСП, с тая разлика, че сега Бойко ги оправя веднага, докато партиините другари се защитаваха винаги до последно.

    Коментиран от #46

  • 30 Бесен

    13 4 Отговор
    С всички ремонти е така! При нас смениха улични плочки, които излязоха по 20 лева... но не квадратния метър А ПЛОЧКАТА!!! Едно от училищата се ремонтира по същия безумен начин като това и въобще където стъпи герб говорим не за ремони, а за прибиране на едни пари!

    Коментиран от #41

  • 31 сашко

    8 1 Отговор
    Те така са и детските градини и много други
  • 32 Пясък и цимент + вода

    18 2 Отговор

    До коментар #17 от "ШОЭЖШЖ":

    прави "замаЗка"

    А всички пропускате най - скъпото нещо в офертата - гипсова мазилка 32лв. + шпакловка по тавани = 62лв/м2.

    За тези пари мога да го направя на 6 нива от гипсокартон с най-сложната форма нарисувана от най- добрият дизайнер /архитект/ , да го боядисам с най-скъпата боя на пазара, купена на дребно от кварталната железария и да го нарисувам с маслени боички като сикстинската капела.
    Бояджийските работи са в отделно перо в сметката.
    70 кинта на квадрат завършен таван с боя!! - одобрилият офертата да се отиде сам в районното и да се закачи на трамвая!

    Коментиран от #39, #44, #45

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ЕДИН ОТ НАРОДА

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Прост народ":

    ДРУГА АЛТЕРНАТИВА ЗА В МОМЕНТА НЯМА, БСП СА РОДИТЕЛИТЕ НА МАФИЯТА !
  • 35 Беки

    8 3 Отговор
    Комунягите ше ме прощават, но още помня когато в моят град и в държавата бяха те на власт, как нищо не се направи! Абсолютно нищо!

    Коментиран от #36

  • 36 НямашеИ

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Беки":

    Нямаше и подкупите наречени - ЕС проекти.... а ги нямаше, защото хората които цитираш, не подаряваха политическата власт на ЕС чиновници - те да мислят за бъдещето на България ! ... справка когато пратихме ЕС чиновник (чужденец) да преговаря за български интерес на изток !
  • 37 Язе 2

    8 2 Отговор
    Ako в цената е включен и монтажът, защото аз не видях отделен ред за лепене на плочки и монтаж на паркета смятам, че цените са нормални. Даже за дъбов паркет с редене, лакиране и ако се лепи е евтино. При ремонт от преди няколко години дъбо паркет на цена 44 лв/кв м с редене, лакиране и лепене общо се върза на 100 лв/кв м. За плочките е по същият начин. Цена на плочките 10-30 лв. и лепене 20-25 лв и като се добави теракол и фуга си стават едни 50 лв/кв м.
  • 38 Присмехулник

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "АСД":

    Некомпететни ,,журналисти" си пъхат гагата където не им е мястото. Искат заплатки с по три нули,а са евтини на триците и скъпи на брашното ! Дали знаят колко струва един пирон и дали могат да го забият без да го изкривят ?
  • 39 Ал палто и гит отворко

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Пясък и цимент + вода":

    На тези твои сметки те наемам за работник в моята бригада.
  • 40 дявола

    4 3 Отговор
    Майстор да си особено за обществени обекти.Не се чудете хора бях попаднал на един подобен ремонт и за една тръба Ф110 6м бяха изписани 10 000 лева.Чудя се къде са хората които следя

    Коментиран от #43

  • 41 Без партии в строителството

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Бесен":

    Има пазарна икономика, оферти и качество.
  • 42 дявола

    5 1 Отговор
    Къде са хората които следят за тези неща ако има такива де
  • 43 Нещо куца

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "дявола":

    Наркоман ли си, или не си пиеш хапчетата от розовата рецепта ?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Даскал

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Пясък и цимент + вода":

    Пишеш глупости: ,, да се отиде сам в районното и да се закачи на трамвая!" ?
  • 46 Винаги прав и на сън

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "БеСеПендър":

    Комунист като котката,никога не пада на гръб !
  • 47 На черно , когато работиш е така

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Бай Шиле":

    Фактура нямаш и парите не са обложени с данък .
  • 48 Не се напъвай ,земята се върти

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Виктор":

    Цените на стоките и разценките се качват. Няма от къде да пораснат заплатите.
  • 49 Багерист

    3 1 Отговор
    Тоя теракот от снимката струва 5-6 лв квадрата
  • 50 314

    1 0 Отговор
    Въпросът е откраднатите пари и печалбата в какво ще се вложат!
  • 51 гост

    3 0 Отговор
    Който си сложи подписа и приеме обекта да го вкарват директно в затвора. Слага плочки за 15лв на квадрат, а ги изписва на 50лв. И поне да имаше качество, ами то е под всякаква критика, неуки цигани работят по строежите, плащат им малко пари чрез подизпълнители, а фактурират труд като за специалисти.
  • 52 ХаххХхс

    0 1 Отговор
    Кво ислате пт двадесет кинта квадрата инда се изтърка сшед 1 година и посше пак ремонт ли. Аман от бедна държава за децата не давате мангизи гладни въжки
  • 53 Кака Мара

    1 0 Отговор
    В курортния град Долна баня кметът Джамбазов гепи близо 400000 лв. за хотела си с мин. вода. и басейн .Бивол стигнаха до собственика -жената на големия му син/женени от няколко години/Не може другояче. Според мълвата тук отсядат мастити министри и кметове. За други субсидии не говорим. То не бяха пъдпъдъци, лешниково насаждения с трюфели,малинови масиви. Дай боже всекиму такъв честен, почтен и успешен баща.
  • 54 Алипи

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Техник":

    Алоооууу разбирача като не разбираш не се излагай. Ти кво мислиш че в училище ще сложат най висок клас паркет-да ама не,максимум на цена 12 или 15 лв с ддс. И в статия та ти пише 53 лв без ддс ако можеш да смяташ направи разчет колко се връзват само материалите,отделно за труд. Заради овчедушието на такива като теб ще ни клатят както им е удобно

    Коментиран от #56

  • 55 цвцв

    0 0 Отговор
    крадлива напаст като директорката у-щеЛ.Каравелов ремонтирано по евро програма за 3000000лв. а като погледнеш входните стъпала и оградата на паметника на Л.Каравелов направо в затвора да ги вкараш сем.
  • 56 дъбов паркет

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Алипи":

    Къде е този дъбов паркет по 12-15 лв веднага го изкупувам всичкия, моя почва от 60 лв и подминава 100 лв за най-високото качество!!!

    Коментиран от #57

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.