Last news in Fakti

17 Юни, 2019 16:55 8 814 13

От "Континвест" пред ФАКТИ: Създава се излишно напрежение сред софиянци

  • вода-
  • софия-
  • пречистване-
  • коагулант-
  • пречиствателна станция-
  • континвест

"Целта е да се повлияе на КЗК по образуваната там преписка"

От "Континвест" пред ФАКТИ: Създава се излишно напрежение сред софиянци - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Пречистването на питейната вода на София е тема с обществено значение. Поради това ФАКТИ следи избора на коагулант, с който това да се случва. След обширното интервю със собственика на фирма "Солво" Христо Добрев, който през последните години се е занимавал с процедурата, следва да дадем думата за коментар и на фирмата "Континвест", която е пряко намесена, а и избрана отсега нататък да доставя коагуланта. Избор, обжалван в КЗК. Ето и какво отговори Цветан Цветков от "Континвест".

Във връзка с неверните твърдения на инж. Христо Добрев относно влошаването на качеството на водата на гр. София, поради смяната на използвания коагулант при очистката на питейната вода в пречиствателни станции Бистрица, Панчарево и Пасарел, още веднъж категорично заявяваме, че твърденията на г-н Добрев не отговарят на истината. Целта на тези псевдо медийни изяви е да се повлияе върху КЗК по образуваната там преписка, върху възложителя на обществената поръчка Софийска вода ЕАД, да се опитни името на дружеството, което представлявам "Континвест" ООД и да се създаде излишно напрежение сред гражданите на гр. София. Подобно поведение е недопустимо, поради което в последствие ще потърсим правата си по съдебен ред за тези клевети.

Конкретно по новите твърдения на г-н Христо Добрев:

1. Това е трета подред обявена от Софийска вода АД процедура за избор на доставчик за този продукт. Предишните две бяха спечелени от фирмата на г-н Добрев. И в трите поръчки методиката за тестване на продукта, а именно лабораторен Джар тест, бе абсолютно една и съща. Прилагаме Ви извадка от Методическите указания за провеждане на Джар тест от документацията на Възложителя и за трите поръчки. При спечелване на предишните две поръчки от фирмата на г-н Добрев той нямаше претенции относно начина на провеждане на тестовете, чудно защо сега има? Цялата документацията, протоколите и решенията и за трите поръчки е наличен на сайта на Софийска вода и всеки, който желае може да се запознае с тях и да се убеди в казаното по- горе.

2. Практически е невъзможно г-н Добрев да е тествал наш продукт, защото единственото количество, което до този момент сме внесли в страната е мострата, предоставена на Софийска вода АД във връзка с изискванията на процедурата. Няма как и от къде г-н Добрев да се снабди с този продукт, за да извърши каквито и да е тестове с него!

3. Производителят на продукта притежава сертификат по стандарт EN 17034:2018 относно производството на продукта годен за третиране на вода предназначена за човешка консумация.Тази сертификация се прави на базата на множество тестове относно качеството на продукта. Прилагаме сертификата.

4. Както г-н Добрев правилно казва, REACH Регламент касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали. Такава регистрация на производителя на продукта е налична и може да бъде видяна на сайта на ECHA- Европейска Агенция за химикали- тук прилагаме снимка от сайта, което може да се провери на следния интернет адрес:

https://echa.europa.eu/bg/registration-dossier/-/registered-dossier/15301

Това което г-н Добрев умишлено изопачава е, че едно химическо вещество се индентифицира не по неговото търговско наименование, а по CAS и ЕО номерът му.

CAS номер е уникален идентификационен номер на всички описани в литературата химични съединения, полимери, биологически последователности от нуклеотиди или аминокиселини, смеси и сплави. Всяко вещество има и съответния European Community number (EC number)- на български ЕО номер, който представлява уникален седемцифров идентификатор, който е определен от Европейската комисия за всяко вещество за регулаторни цели в рамките на Европейския съюз.

Конкретно дискутируемото вещество е с CAS номер 39290-78-3 и ЕО номер 254-400-7. Именно с един от тези номера то може да бъде индентифицирано. Не със търговското наименование, което може да бъде дадено по преценка на всеки производител, стига да не е в конфликт с патентното право. Прилагаме снимка от сайта на Европейската комисия по химикали относно индентификацията на веществото.

Както може да видите на посоченият по- горе линк относно регстрацията на веществото Алуминиев хлорид хидроксид сулфат с CAS номер 39290-78-3 и ЕО номер 254-400-7 съществуват 29 производители на този продукт в рамките на Европейския съюз. Едва ли може да се счита, че въпросният продукт е уникален по неговата същност в рамките на България и производственият му процес е несравнимо сложен.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пиянде

    16 0 Отговор
    Д-р Радева ми каза : Никаква вода !
  • 2 Софийската вода

    16 5 Отговор
    Не знам, аз гледам фактите, онзи ден налях от чешмата една бутилка от 10л., че ми трябваше и я гледам после ми тя жълта та жълта !!! Вода от софийска чешма НЕ пия, кой 'квото иска да си говори!

    Коментиран от #4

  • 3 бл.134 в Зап. парк

    18 5 Отговор
    Не пийте вече вода от чешмата - съсипана и отровена е .Фандъкова , съсипва демето на инж. И. Иванов .Тя повече няма място в София .Трябва да се мажа още сега , не на есен

    Коментиран от #5

  • 4 Софжител

    8 12 Отговор

    До коментар #2 от "Софийската вода":

    Защо не си изми бутилката преди да я пълниш? Аз пия от чешмата и съм си доволен от качеството и, за разлика от повечето "минерални"-бутилирани незнайно от коя чешма. На аквариума му сменявам на две седмици по 120 л. директно от чешмата с маркуча, и ако водата не беше добра рибите да са дали фира вече.

    Коментиран от #7

  • 5 Грамотен

    2 10 Отговор

    До коментар #3 от "бл.134 в Зап. парк":

    Ако слушаме всички неграмотници-като теб, не знам до къде ще стигнем.
  • 6 ТНТ

    4 6 Отговор
    Дааа... Идат общински избори... Нека плюнките започнат...сега!
  • 7 Софийската вода

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Софжител":

    Бутилката беше абсолютно чиста от току-що свършила мин. вода "Горна баня" ! Не се шегувам с това, което пиша! С мен имаше чвек, които сподели, че изобщо не е учуден и че при него е също така жълтенееща водата ??

    Коментиран от #11

  • 8 ХАХАХАХА

    7 1 Отговор
    Гледаийт новия документален филм на майкъл мУр за САЩ и всичко ще ви стане ясно. В САЩ са отровили водата на град Флинт, в България ще е на всеки град, като сега е наред София. Схемата за печелене на пари е като отровят водата и ще ви продават чиста вода. А защо са ни такива политиците, ще разберете от филма. Като го гледаш , се чудиш САЩ ли е или БГ. И последно - такъв тоталитаризъм не е имало и по времето на комунизма, като разликата с тогава е, че сега е тоталитаризъм на едрия капитал и няма конкретна личност, която като умре и тоталитаризмът да приключи. Сега е корпоративен фашизъм, а хората са тъпи, по тъпи от ОВЦЕ.
  • 9 само споделям

    4 2 Отговор
    Не знам дали има връзка, ама нашето куче се ослушва и вече не пие толкова вода, колкото преди... живеем в района на красно село... споделете...

    Коментиран от #12

  • 10 месара

    5 1 Отговор
    а дали целта не е, да си купуваме минерална вода?
  • 11 не пий вода от пластмасови шишета

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Софийската вода":

    смени си тръбите, пич. там ти е драмата с цвета на водата. Тръбите ти от преди 100-60 години нема как да са като нови. А тая минерална вода в пластмасови бутилки - в жегата категорично не я пий. Вярвай ми - пластмасата отделя повече отрови от остарелите ти тръби. само че не го виждаш и си мислиш, че всичко е наред. ама не е.
  • 12 Кучкар

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "само споделям":

    Сменяй кучето
  • 13 Майничка

    0 0 Отговор
    Ха, ха, ха - господина си е взел проба от великия продукт от село Храбрино. Нали с разрешението си от 2013 г. само там сте го доставили.
    Май всички ще сте клиенти на прокуратурата в скоро време. Знаем как се нагласят обществени поръчки. И тук мирише на таквоз.