18 227 70

В чий джоб отиват парите на софиянци при ремонта на Северен парк?

Фирмата е позната на районния кмет. Три години по-рано тя доставя и монтира щори, преградни стени и интериорни врати в сградата на районната администрация срещу 15682 лв

В чий джоб отиват парите на софиянци при ремонта на Северен парк?
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Греди за дресиране на кучета за 3025 лв. Ограда за 11000 лв. Люлки за по 4100 лв. Маси за шах – всяка по над 2300 лв… Това е малка част от парковото обзавеждане, с което Столичната община и Район „Надежда“ са решили да оборудват Северния парк на София, на входа откъм ж.к. „Свобода“. Това разкриват от "Спаси София".

През 2017 г. Димитър Димов, кмет на Район Надежда и част от екипа на Йорданка Фандъкова, сключва няколко договора за ремонт и реконструкция на Северния парк. Един от тях е с фирмата Грийн 2010 ЕООД, която трябва да изгради две детски площадки, фитнес площадка, зона за разходка на кучета и зона за активен отдих.

Фирмата е позната на районния кмет. Три години по-рано тя доставя и монтира щори, преградни стени и интериорни врати в сградата на районната администрация срещу 15682 лв. Поръчката за Северния парк обаче е по-сладка. Трябва да бъде доставено и монтирано парково обзавеждане срещу повече от 338 000 лв.!

В чий джоб отиват парите на софиянци при ремонта на Северен парк?

Какво е включено в поръчката за 338 000 лв.?

В зоната за разходка на кучета са монтирани девет различни уреда срещу близо 11000 лв. Сред тях са тунел на стойност 1638 лева, обръчи – за 881 лева и препятствия за около 700 лева. Най-фрапантният елемент е комплект греди за обучение на кучета, които според обществената поръчка, подпомагат пазенето на равновесие, експериментирането, скачането и координацията на домашните любимци. Този уред представлява две метални тръби, забити в пръстта, които са частично облицовани с шперплат. За това данъкоплатците сме платили 3025 лв.

Оградата около кучешката площадка – на тройна цена?

Около зоната за кучета е изградена ажурна ограда с дължина от около 125 метра, на стойност 11000 лв. След едноминутно търсене в Google намерихме фирма, която предлага аналогична ограда с цена на дребно за по-малко от 4000 лв. Разликата е почти тройна – нещо което веднага буди съмнение за нередности в поръчката на Район Надежда.

Четворна надценка и от люлките за деца

В сключения с изпълнителя договор са посочени точните модели на детските площадки, всеки отделен елемент и неговият производител. Така, например, е договорено да бъдат монтирани 2 броя люлки с по две седалки, всяка от които струва 4158 лв. Екипът ни се свърза директно с хасковската фирма, посочена като доставчик.

От тях получихме оферта с цена на дребно от 1092 лв. за същите елементи. Това е близо 4 пъти по-ниска цена от тази, която Общината плаща.

Още по-голям интерес и съмнение поражда разминаването между детайлно посочения модел в договора и модела, който е монтиран в парка. Доставена е друга люлка на друг производител от Турция. От тях също получихме оферта за същата люлка, която е монтирана в Северния парк. Цената отново е два пъти по-ниска от платената от Общината – едва 2033 лв., вместо записаната в договора цена от 4158 лв.

Маси за шах и тенис – отново на завишени цени

В зоната за активен отдих са поставени 3 броя бетонни маси за тенис, за всяка от които сме платили по 5123 лв. или общо над 15000 лв. Ръбовете на част от елементите вече са изронени и счупени. В тази зона са доставени и 5 маси за шах с по две столчета към всяка. По договор Столичната община е платила за всеки комплект по 2348 лв.

Фирмата-производител предостави на Спаси София оферта от 977 лева и 50 лева за доставка до Северния парк. Само от масите за шах данъкоплатците са ощетени с 6 605 лв.

Каква част от парите потъват по подобен начин?

В чий джоб отиват парите на софиянци при ремонта на Северен парк?

Вероятно можем да продължим още дълго да проверяваме всеки елемент от поръчката на стойност 338000 лв. Но едва ли има смисъл, защото при всеки елемент, който проверихме, установихме, че от Столичната община се източват не по-малко от 50-60% от публичните средства.

Можем ли да отдадем това просто на лошо управление? Не, защото едва ли е случайност или изключение! При подготвянето на обществената поръчка самата Община е посочила прогнозна стойност от 348000 лева. Спечелилият от двамата участници е дал оферта с едва 3% по-малко от заложената от администрацията цена. Това показва, че самото ръководство на общината е посочило цени, надвишаващи два, три, четири пъти пазарните!

Защо се залагат толкова високи цени, които многократно надвишават пазарните цени на дребно?

Това е въпрос, на който търсим отговор от страна на районния кмет и кмета на София, Йорданка Фандъкова. Защото районният кмет е избор на Фандъкова и част от нейния екип, за когото лично тя каза, че има нейното доверие. Ние, обаче, нямаме доверие и търсим отговор.

Елементарен пример за усвояване

Показахме ви просто елементарен пример за това как се управляват проектите от страна на Столичната община. Щом в един сравнително малък проект има такива нарушения, трудно ни е да си представим колко милиони от бюджета изтичат в частни джобове. Недопустимо е предвид острата нужда от сериозни инвестиции за постигане на качествена градска среда и подреден град.

Затова тук отново ще споменем думата “корупция”. Корупцията в Столичната община се е превърнала в обществена тайна. Само правоохранителните органи и Йорданка Фандъкова все нищо не са видели, чули и разбрали.

Редовно получаваме оправданието, че няма пари за една или друга дейност, за решаването на един или друг градски проблем. Все няма пари за тротоари, детски градини и площадки, улици или други по-мащабни проекти. Същевременно виждаме, че пари има, но те изтичат някъде другаде. Къде отиват, точно кой и как ги прибира, днес няма как да научим. За бенефициента на корупцията само можем да предполагаме, но ощетеният е безспорен – ние – гражданите!

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 35 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 толерантен

  48 3 Отговор
  Може пък да са златни. Затова, така...
 • 2 Оня с рикията

  63 2 Отговор
  Ми то и на децата е ясно у чий джоб отива парата.
 • 3 Тъп народ

  75 3 Отговор
  Спасение няма вече за тоз народ, много е късно таз държава загива
 • 4 Краси

  66 1 Отговор
  А прокурора, кога ще се намеси? Сигурно като мине давностния срок...

  Коментиран от #39, #58

 • 5 Факт

  51 2 Отговор
  Е нема друга такава скапана държавица !!!!!!!!!

  Коментиран от #12, #53

 • 6 СРАМ

  53 1 Отговор
  В цялата държава всички поръчки от 30 години се правят така и няма един осъден

 • 7 Надежда всяка тук оставете

  53 1 Отговор
  Същия този кмет принуди всички търговци с павилиони в Надежда да подменят павилионите си срещу 20 хил.лв проект и изпълнение от негова фирма по цена в зависимост от квадратурата!За тези който не знаят тоя същия има фирма за дограма и познайте кой изпълни поръчката за тези павилиони????Герб ли.....НИКОГА!!!
 • 8 e36

  45 1 Отговор
  Ако на бойко му беше приоритет подобряване качеството на живот на населението, такива неща нямаше как да се случват. Проблема е че приоритета на ерата бойко е едно стабилно ниво корупция, тук таме някакви опити за истинска държавна политика. Само като видите кадрите които биват назначавани на високи постове като министри и зам министри ще разберете за какво иде реч. Като цяло българина си е виновен че се оставя да го лъжат, ако бяхме малко по-адекватни, такива неща нямаше как да ги позволим. Уви, ние освен да си псуваме под носа, друго не можем.
 • 9 БГ е най в лошото

  39 1 Отговор
  БГ е номер 1 по кражби и АБСУРДИ!!!
 • 10 къстъм баце

  19 1 Отговор
  Ръчен труд от Банкя, пльок !
 • 11 ЕС е прокажена пиявица

  27 1 Отговор
  престъпната шайка от герб не спи, все пак живеем в абсурдистан нали?
 • 12 Има

  9 6 Отговор

  До коментар #5 от "Факт":

  Украйна.
 • 13 Трибъл

  14 1 Отговор
  Фирмата концесионер на,, Северния Парк" печели поръчките за изпълнение на ремонта на Етап2 от Север парк!
 • 14 Овце

  21 3 Отговор
  Чак контра протест имаше ... За какво контрапротестираха ? Че няма да могат да крадът и да се възползват от позициите си ли? Шайка шарлатани да са доволни на гърба на народа браво.
 • 15 Васил

  21 1 Отговор
  Нали знаете кой печели тези държавни поръчки само определени хора.
 • 16 мдаа

  17 1 Отговор
  При ГЕРБерастите!
 • 17 Чъки

  27 2 Отговор
  Тия парк е пълна разруха езерото смърди на л... люпи му се хидро изолацията а е ремонтирани префи 5 г. лампите не му светят а и те са нови долу на другата част е разкопани и се лее бетон все едно правят язовир. Площадките за деца новите са гола вода рехави уреди и евтини!
 • 18 вече са унищожени

  21 1 Отговор
  голяма част от съоръженията, както и 50% от осветлението. Вечер палят огън а охраната нехае
 • 19 Престъпника от Банкя

  41 1 Отговор
  Фандъка вън от София! Долната крадла се прикрива зад жалната си муцуна, докато обира съгражданите си!
 • 20 Гост

  26 1 Отговор
  В Надежда, след метрото и Ломско шосе, почти няма ремонт на улици и тротоари. Пари се отпускат само за Северен парк и 1-2 училища. Дори улицата на общината е цялата в кръпки, дупки и бабуни! Има и една "улица" "Г.Стаматов", която е черен път, с огромни дупки! Казват, че не била в регулация, но дават разрешителни за строеж!?

  Коментиран от #46

 • 21 Баджева

  28 1 Отговор
  Айде айде, кмета Димов да не се прави че не е в играта с Митко кметски са си партия и си делят поръчките от ремонти и озеленяване..в Община Надежда!
 • 22 Свободна Европа

  18 2 Отговор
  Евтини масички само по 2500 лева и Разни огради за декар по 11 000 лева
 • 23 Оптимистична прогноза

  24 2 Отговор
  Спокойно и по зле ще става.
 • 24 Реалист

  27 1 Отговор
  Не е за чудене. Просто е обичайната практика за последните 10 години -яко крадене.
 • 25 Един човек

  36 3 Отговор
  Всички ли сме на мнение, че герб е най-крадливата партия?
 • 26 анонимен

  21 1 Отговор
  Алооуууу а КОМПИ къде дремат? ???? Направо да закриват тая структура! !!! Файда от тях няма! !!!!!!!!

  Коментиран от #59

 • 27 Експерт

  15 1 Отговор
  Металната мрежа е 45.лв за 10 метра дължина на 2 м. височина тази кучешка поляна е не повече от 500 лв. сметне те си колко мрежа трябват за да се заради! Не повече от 600 - 700 лв.
 • 28 Анкета

  66 1 Отговор
  Който няма да гласува за герб, да сложи плюсче на този коментар
 • 29 ти го каза

  25 1 Отговор
  И какво като разследвате.....Да не би някой да е влязъл в затвора или пък някоя фирма да е върнала парите.Няма държавна поръчка при която фирмата спечелила поръчката да не е надула цените поне тройно или четворно.Нали трябва да се отчете пред благодетелите си.В град Драгоман построиха гараж за над 300 000лв и го нарекоха туристически център,построиха спортна зала за над 5 000 000 лв дето за нищо не става , но важното е че парите са усвоени.Даже и по телевизията имаше репортаж и пак нищо,така че не се хабете няма да се промени нищо.
 • 30 Елементарен пример за ПРИсвояване

  16 2 Отговор
  Какво друго искате от фандъка, Крадлата на Шайката ГЕрП и Боко. Да не искате да пълни вашите сметки. Нали за това гласувахме за нея!
 • 31 ГЕРБ

  11 13 Отговор
  Партия ГЕРБ страда точно заради такива крадци каквито седят по такива фирми концесионер и изпълнители!

  Коментиран от #51

 • 32 Нотигам

  19 1 Отговор
  Да се разследва и кмета Димитър Димов - Митьо дограмата да се види как фирмата за дограма на брат му изпълнява обществените поръчки в Община Надежда!

  Коментиран от #56

 • 33 hmhmhm

  15 0 Отговор
  да Умрете , дано , крадци недни ...
 • 34 Тренера

  21 1 Отговор
  Масичка със 2 столчета от полирана мозайка за 2400 лв ТИЯ ЛУДИ ЛИ СА!!?????
 • 35 Рембранд

  17 1 Отговор
  Много се краде в тази Община явно!
 • 36 Гост

  13 1 Отговор
  боковата държава /2009-...../ Няма човек на герп и отрасъл в тая държава, който не краде. Няма такъв, всички грабят зверски, кой кво докопа. Това е боковата, умрела, държава през 2019г
 • 37 Има закон в последните....

  6 0 Отговор
  Не кради. Е първата заповед.
 • 38 ...

  9 8 Отговор
  Цяла България издържа София. Всички данъци и такси, които плаща българина без значение от кое населено място е заминават за София, затова ще има градове като Видин, Монтана и много други - без никаква инфраструктура. На второ място- парите отпуснати от "горе" за провинцията се крадат, а на документация всичко е усвоено, всичко е точно. Манталитетът ни е такъв явно, хубав ден!

  Коментиран от #57, #70

 • 39 РЗС

  4 1 Отговор

  До коментар #4 от "Краси":

  всички са в кюпа момче, шуробаджанащина до 9то колено. Това, че някой е разкрил кражбите от джоба на хората не означава нищо. Ако искате резултати всички тия корупционни кражби заедно със доказателствата се изпращат на европейската комисия, да огледат хората какво става в тая дупка бг
 • 40 Гласувайте за Шайката ГЕрП

  7 1 Отговор
  Проф. Петър Иванов към Борисов: Баце, закривай и да ходимЕ в Барселона! https://liberta.bg/
 • 41 Гласувайте за Шайката ГЕрП

  7 1 Отговор
  Проф. Петър Иванов към Борисов: Баце, закривай и да ходимЕ в Барселона! https://liberta.bg/
 • 42 ГЕРБ

  9 8 Отговор
  Ще ви стрижем докато можем овци! ГЕРБ завинаги!
 • 43 баклуци

  13 1 Отговор
  Разбирам 20-30% макс, в цял свят го има това, ама като тука, с 300% сме в класацията, да си ги носят в другия свят дано, гладни ненаядени дегенерати.
 • 44 Ами

  9 1 Отговор
  Отиват по гепирастката верига, до най горе. Иначе откъде за данъци в барцилона, гърция и зайчарници.
 • 45 Брадвата

  7 1 Отговор
  Едноминутно мълчание за българската държава, да живее паразитът, който вирее на гърба на народа!
 • 46 Въпрос

  11 1 Отговор

  До коментар #20 от "Гост":

  Две пейки и 50 м. дървена оградка, висока 50 см. струват според СГО 2000 лв. Питам: Фандъкова глупава ли е или крадлива? А може би и двете?
 • 47 Ц.ганин

  2 2 Отговор
  Ние сме проблема, нали? Просто ние сме за да отвличаме вниманието ви

  Коментиран от #60

 • 48 чурата

  7 0 Отговор
  Гласувайте пак за същите. Скоро се очаква освен грабежите по сред бял ден да започнат да ви тровят и с изгаряне на пластмаси RDF.
 • 49 гост

  6 0 Отговор
  Ето, в Румъния прокуратурата действа и излови много корупирани политици като ги вкара за десетки години в затвора. У нас прокуратурата дори и да направи проверка излиза, че нарушение няма. Това е разликата. След като контролните органи са най-корумпираните, няма какво да се оправи, само на по-зле може да отива.
 • 50 danakoplatec

  5 0 Отговор
  хаха те теа люлки колко 1н голф бе. ГЕР6 ви окрадоха беее хахаха и после на избори па да гласувате за боко тиквата
 • 51 Българин 1

  4 0 Отговор

  До коментар #31 от "ГЕРБ":

  Крадците са партия герб,така че не знам как се страда от лапане на държавни пари
 • 52 Истината

  2 0 Отговор
  Докато не почнат да плащат разликата в троен размер, няма да се научат. Който не може да изкара парите - по методите на Борисов, малко мъжки ласки и го пращат да ги заработва като труженик в Европата. Всяко нещо което е общинско/държавно е прокажено.
 • 53 5454

  3 2 Отговор

  До коментар #5 от "Факт":

  Е как ще няма ? Има.Жалко но всички държави от източния блок сме така.Хората така са научени да разсъждават още от времето на комунизма.И ако мислиш ,че при нас е тежко положението трябва да видиш най-корумпираната държава в света Русия за какво става въпрос...Там нещата са извън контрол откъм корупция.
 • 54 асдф

  1 1 Отговор
  Какво очаквате "камби" от чистачката до педерзидента крадат. Прокурора щял да се намеси ми той повече краде от останалите.

  Коментиран от #61

 • 55 Няма оправия...

  4 0 Отговор
  Докато не заиграе брадвето. Само че и трепането им ще е малко!
 • 56 Ицо Хазарта

  3 0 Отговор

  До коментар #32 от "Нотигам":

  Брат му щеше още да си е сервитьор ако не беше кмета.
 • 57 Петър

  0 1 Отговор

  До коментар #38 от "...":

  Ми ела в София де.
 • 58 Какъв прокурор?

  2 0 Отговор

  До коментар #4 от "Краси":

  Той сега прави предизборни срещи с ДАНС и децата в детските градини за да му подкрепят кандидатурата.
 • 59 КОНПИ

  2 0 Отговор

  До коментар #26 от "анонимен":

  заминаха консули във Валенсия, че иначе трябваше от прокурори да станат затворници.
 • 60 Вие

  3 0 Отговор

  До коментар #47 от "Ц.ганин":

  сте другите паразити, които смучете държавата и народа.
 • 61 Недей

  3 0 Отговор

  До коментар #54 от "асдф":

  меси президента, защото той до обществени поръчки достъп няма, нито е кмет на София.
 • 62 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 63 Мартин

  1 0 Отговор
  " ДА БЪДЕШ КМЕТ Е ПРИЗВАНИЕ " - й. ФАНДЪКОВА
 • 64 Пчелата

  0 0 Отговор
  Който и да стане кмет, ще хапне доста мед!
 • 65 mi ta ka

  1 0 Отговор
  Кой ще отговаря за това деания сега?
 • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 67 бат ви Бойко - споко ще оправим нещата

  2 0 Отговор
  Гласувайте за герб, бойко ще пребори и корупцията. Е, Няма друга територия на земята с толкова много мазохисти на кавадратен метър.
 • 68 gost

  0 0 Отговор
  в община Средец например , около ул. Ижан Асен баха "засадени" милиони колчета по тротоарите срещу паркиране ...при положение че там е зелена зона и никой не може да паркира незабелязано и няма нужда от колчета, но явно има парички за усвояване.
 • 69 Иван

  0 0 Отговор
  Точно за Северния парк мисля, че няма човек живущ в Надежда, който да не знае за номерата на Димов и близките му фирми. А стройната организация за гласуване тази година изобщо не искам да коментирам.
 • 70 Иван

  0 0 Отговор

  До коментар #38 от "...":

  Почти цяла България живее в София , какво очакваш. Кражбите са повсеместни, общо взето всеки плюе, но и всеки се надява да влезне във властта да може да хване някоя силна ръка.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.