23 Август, 2019 09:57 23 748 28

Клиенти на прокуратурата безнаказано управляват община Несебър

  • слънчев бряг-
  • костадин нищелков-
  • несебър

Самият Николай Димитров е стар клиент на прокуратурата по разследвания за т.н. шумни дела „Октопод“, „Дюнигейт“, съмнителни разрешителни за строежи и т.н.

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Един скандал, предизвикан от местен политик в Слънчев бряг, потресе с арогантността си държавата преди няколко дни.

Костадин Нищелков по прякор „Пицата“ - мастит бизнесмен и общински съветник в Несебър, бе арестуван за нападение на две проверяващи служителки от Инспекцията по труда. Грозният инцидент стана посред бял ден в заведение на Пицата в Слънчев бряг.

Двете служителки поискали документи за проверка на работещите в ресторанта. Общинарят, който за беда в този момент бил в заведението, скочил и започнал да ги обижда. Когато те поискали за втори път документите за проверка, съветникът взел обемиста папка и започнал да налага с нея една от жените. След това хванал другата с двете си ръце и я разстресъл.

Това, което двете жени запомнили, бил крясъкът на общинаря: „Ще ви смачкам!“ Другите закани имали много нецензурен характер, обясни пред медиите потресеният директор на Инспекцията по труда в Бургас, Павлин Васков.

Изплашените служителки веднага повикали полиция, но якият бияч успял да избяга.

Впоследствие Костадин Нищелков все пак се предал и бил задържан за за 24 часа, освободен и срещу него е повдигнато досъдебно производство. Ако бъде признат за виновен, може да получи до три години затвор или глоба до 2000 лева, пише "Епицентър".

Този инцидент повдига най-малко три въпроса.
Единият е по-скоро морален.
Що за мъж е този, който целенасочено удря жена на публично място? Разбира се, това питане е риторично, защото се отнася по-скоро до възпитанието на този „мъжкар“, наричан още „Страшилището“ на община Несебър.

Вторият въпрос се отнася до Общинския съвет на Несебър и кмета на общината Николай Димитров.
Що за общински съветник е Костадин Нищелков по прякор Пицата /три поредни мандата/, който удря държавни служителки при изпълнение на служебните им задължения? За съжаление, този въпрос също е риторичен.

Пицата е дясната ръка на несебърския кмет

Костадин Нищелков и неговите общински съветници са дясната ръка на кмета Николай Димитров. Публична тайна е, че те двамата - с явната помощ на публично обвинени от прокуратурата престъпни босове, управляват общината от дълги години! Става дума за общинския съветник Пейко Янков, издирван от Европол и получил тежки обвинения от прокуратурата – именно той и неговите общински съветници, заедно с тези на Пицата, осигуряват подкрепата на кмета в общината.


Третият въпрос се отнася до прокуратурата в Бургас, която отговаря за Несебър: И този път ли „Пицата“ ще мине между капките на закона?

Кой всъщност е Костадин Нищелков?

Местен бизнесмен, който от средата на 90-те години държи основните бетонни центрове в община Несебър. Допреди 10-12 г. минава по-скоро за среден предприемач с локални възможности, които рядко излизат от родното му село Равда. През 2011 г. влиза в местната политика и става най-приближеният общинар до кмета Николай Димитров. Заедно управляват повече от 10 г. една от най-богатите общини в България, под чието ръководство до голяма степен е мегакурортът Слънчев бряг.

Става дума за власт и пари – наистина много пари. Които водят до самозабравяне и безнаказаност, добре описани от психолозите – иначе как можем да си обясним нападението на Нищелков срещу държавни служителки?

Дали заради политическата власт в най-заможната община, дали заради нещо друго, но в периода 2011- 2019 г. „Пицата“ израства като незаобиколим икономически и политически фактор в община Несебър. С лично негови или свързани фирми са вдигнати едни от най-големите и спорни строежи в община Несебър – по дюни и плажове, за които има множество журналистически репортажи и разследвания.

Резултатът от целия шум е нулев.

С Костадин Нищелков са принудени да се съобразяват всички, които искат да правят бизнес в района, а той държи властта със здрава ръка.

През 2011 г. НОВА ТВ излъчи разследване с главен герой Костадин Нищелков. ”Нова схема за търговия с гласове за изборите, eкип на Нова ТВ засне търговията в най-богатата община – Несебър”). Бе заснет ром, който според журналистите, купува гласовете за бизнесмена. След това възловият свидетел неочаквано изчезва и не можа да бъде открит. Разбира се, никой в Несебър не си правеше илюзии, че държавата ще потърси сметка на Пицата. Така и става – започва разследване, което приключва без обвиняем.

През 2012 г. пресата публикува репортаж, в който Нищелков заплашва с убийство служител, сложил скоба на паркираната върху тревна площ в Слънчев бряг кола на брата на Пицата. За заканата за убийство журналистите са издирили свидетели, между които и полицай. Реакция от страна на държавата няма.

На 30 юли тази година служители от НАП опитват да проверят дали на паркинга на Южния плаж в Несебър се издават касови бележки – обектът е на Костадин Нищелков, а той го е преотдал под наем. Охраната на паркинга избягала и служителите на НАП се видели в чудо.

Това са само малка част от случаите, при които въпросният „мъжкар“ Костадин Нищелков, ударил жена при изпълнение на служебните ѝ задължения, демонстрира арогантно поведение. Повечето жители на община Несебър и особено тези в с. Равда, са се примирили с безнаказаността му, защото той има не само икономическа, но и политическа власт.

Сега голямата интрига в Несебър е какво ще направят полицията, прокуратурата и съда? Вече вървят залагания - дали съдебното производство срещу Пицата ще се точи с години, а след това ще бъде приложено към архива или този път Костадин Нищелков ще си получи заслуженото?

Нашата прогноза е че само след няколко седмици - през септември, той за пореден път ще стане кандидат-общински съветник, ще получи имунитет, а след това ще опита да продължи да дърпа конците в Несебър.
Кой всъщност управлява община Несебър?

Този въпрос зададохме в поредица от публикации още преди няколко години, когато властта в общинския съвет на Несебър бе взета от хората на кмета Николай Димитров – Костадин Нищелков и Пейко Янков от партия „СИЛА“.

Всички в района тогава бяха наясно, че зад „СИЛА“ стои подземния бос Митьо Очите. Дясната му ръка Пейко Янков, син на разстреляния през 2007 г. председател на общинския съвет на Несебър Димитър Яков, стана общински съветник от „СИЛА“.

Така партията на Митьо Очите, заедно със съветниците на Костадин Нищелков осигуриха мнозинство в общинския съвет на кмета Николай Димитров.

Междувременно на 1 август м.г. прокуратурата обяви, че Пейко Янков има ролята на редови член на престъпната група на Митьо Очите и го обвини за участие палеж на казино в Слънчев бряг и изнудвания. Месеци наред обвиненият общинар бе обявен за общодържавно издирване, а след като то не даде резултат – Европол започна да го търси с Европейска заповед за арест.

В крайна сметка Янков се предаде. Съдът го освободи срещу гаранция от 100 000 лева, която несебърският общински съветник плати със завидна бързина.

Самият Николай Димитров е стар клиент на прокуратурата по разследвания за т.н. шумни дела „Октопод“, „Дюнигейт“, съмнителни разрешителни за строежи и т.н.

По време на една от проверките бе огласено, че има разминаване между доходите на Николай Димитров и придобитото от него имущество за последните 10 години в размер на близо 2 млн. лева!

През м.г. срещу дома му в Несебър бе извършено покушение с коктейл „Молотов“ – типичен мутренски похват, но така и не се разбра чии интереси е засегнал кметът на Несебър. Явно, той не се притеснява особено, след като зад него са най-мощните силови групировки в областта.

Но проверките на прокуратурата минават и отминават, а тримата ѝ клиенти – Николай Димитров, Костадин Нищелков и Пейко Янков продължават безнаказано да управляват община Несебър.
Заради това би било добре фокусът на общественото внимание и на разследващите най-после да се съсредоточи и върху управляващите тази община.

Има ли връзка между организираната престъпност и община Несебър?

Защото обявеният за тежки престъпления общински съветник Пейко Янков би могъл да бъде топлата връзка на организираната престъпна група, за каквато я обяви специализираната прокуратура, с община Несебър.

А общината, от своя страна, е проявила изключителна щедрост към компания, в която участва Митьо Очите. Както стана ясно, там тя печели обществена поръчка на стойност 104 004 лева, за да охранява пропусквателните пунктове в Стария Несебър през 2016 и 2017 г.
Можем само да гадаем дали в община Несебър има и други облагодетелствувани фирми на подставени лица, свързани с престъпния бос.

Например, крайно любопитно е прокуратурата да разследва евентуални връзки между община Несебър и фирмите, свързани с Костадин Нищелков и особено техните строежи по дюните.
Това са фактите. Те повдигат съвсем логичен въпрос: Какво е влиянието на организираната престъпност в управлението на община Несебър?

Любопитно е да се види - след като е повдигнато поредното досъдебно производство срещу Костадин Нищелков, след като държавата е погнала Митьо Очите и неговата престъпна група, дали прокуратурата ще се наеме да анализира и провери доколко са свързани с тях някои от най-спорните решения на кметската администрация?

Защото през последните 10 г. има множество сигнали и обявени проверки за явни нарушения в община Несебър, управлявана от Николай Димитров и неговите подгласници Костадин Нищелков и Пейко Янков. Резултат няма.
Докъде ли ще стигне прокуратурата сега?


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОктоподBG

    40 2 Отговор
    Пипалата на Мафията са навсякъде !!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    39 1 Отговор
    Колко па да е чудно, поредните престъпници от шайката герп. Там един читав няма, престъпник до престъпника. На есен да му мислим....
  • 5 ритиричен въпрос

    30 1 Отговор
    Що за електорат избира три поредни мандата тези и такива личности да го управлява.Отговор-овчи!

    Коментиран от #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 mediator37

    21 23 Отговор
    Гербавите и червените кхмери ги е яд, че в богатия град Несебър са си направили своя партия СИЛА и тази партия не ги допуска да крадат. Когато други мажат филията с чер хайвер "спазвайки" буквата на закона е престъпление. Когато гербавите и червените крадат- това са законни обществени поръчки. Защо обществените поръчки на Община Несебър да са незаконни. И каква е тази смешна сума от 104000лв. обществена поръчка, дето Митьо Очите я спечелил за КПП на Стария Несебър. Тези пари са джобните му за седмица. Джурналята, драскачите! Не ставайте смешни и не изпълнявайте гербави поръчки да плюете другите с общи приказки и неясни фрази. Хората от Несебър са се осъзнали и не допускат софийски политически боклуци да ги търчат.

    Коментиран от #21

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 3 Отговор
    ГАРЯНТИРАНО ОТ ГЕРБ
  • 9 сс дойчланд

    16 8 Отговор
    имайте предвид че често тези служителки се държат изклучително арогантно и за един по примитивен тип първосигналното поведение е нормално , този трябва да лежи несъмнено но и тези служителки е редно да си пооправят поведението защото чевещината на всички ви избяга в канала.
  • 10 Кои са тия бе?

    34 2 Отговор
    1 шепа престъпници, тероризира що 30 години народа! Ей хора, да се вдигнем и да изметем тая сган бре. Ние сме милиони, а тия са малцина.
  • 11 ДИНЧО ЧОЧКО ГЕРБ ТЕРЦА

    18 10 Отговор
    Внимавайте, вместо да извадите очите да не изпишите веждите! Герб им се иска, но само с плюене по противника не става. Добре, че тези хора изброени в поръчковата статия, бранят общината от Лакомите лапи на герб, Бойко и Сие. Огледал се е Бойко в Курорта от доста време, бавно и славно пуска пипалата. Дано тези хора имат сили да се преборят за поредн път с Най - голямата мафия и спасят община Несебър! Амин!

    Коментиран от #13

  • 12 Бачо Илчо

    15 9 Отговор

    До коментар #3 от "Строител":

    Криминалните да не прехвърлят вината . Нито Бойко нито Герб имат някакво влияние в Несебър , там са само мутри и ченгета . Не случайно Герб нищо не можа да направи за да спечели тази община. Несебър и района са типичния пример за държава в държавата.
  • 13 Отец Нафърфорий

    14 2 Отговор

    До коментар #11 от "ДИНЧО ЧОЧКО ГЕРБ ТЕРЦА":

    Точно така ,мафията се бори с всички сили да си остави Несебърския район в нейни ръце . Мутрагенска община . Не споменавай бог ,ще гориш в АДА.
  • 14 Истината боли много...

    15 3 Отговор
    Пици от нечистоплътни цигани не купувам!Пък и вече Несебър и околностите му съм вкарал в забраненият списък за посещения!Та местните главоци да си избират по нормални общински съветници.....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Поръчка

    7 0 Отговор
    Е то е ясно, че някой от "горе" си е поръчал пица :) Сега ГЕРБ и Пеевски държат всички т.н. местни феодали с дела.
  • 17 Поръчка

    4 0 Отговор
    Е то е ясно, че някой от "горе" си е поръчал пица :) Сега ГЕРБ и Пеевски държат всички т.н. местни феодали с дела.
  • 18 Страшников

    11 0 Отговор
    Пицата е Паразит и ако не си плаща на плъховете в София отдавна да е в Затвора.Ще го съдят като Киро Принца ,който уби готвача си за удоволствие.Виновни са служителките на Инспекцията по труда, защото са се объркали и са влезли не където трябва.Ще се извинят на човека ,даже лично шефа им ще се извини с обещанието, че повече това няма да се случва.
  • 19 Прав си!

    9 0 Отговор
    За да се вдигнем ни трябва водач, а който стане водач накрая се превръща като тези боклуци от алчност, за при и власт. Ние сме милиони, но армията и полицията е подчинена на тази шепа българоубийци. За да ги победим и изгоним, можем само да направим бойкот на черноморието, като спрем да им ходим по курортите и пълним банковите сметки!
  • 20 Гражданин

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "ритиричен въпрос":

    Не избират, купуват ги.
  • 21 El Torro

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "mediator37":

    Не намесвай София с политическите боклуци. Те прииждат от цяла България.
  • 22 Усмивката

    8 1 Отговор
    Да и аз ще кажа ,а и вярвам това не е тайна.Преди 5-6години циганин от неква строителна бригада го каза в Сънчака....таз година ГЕРБ немат пари.Иначе редовно ни терсят.....Межди другото тез неще не са никаква тайна.Но от страна на държавата няма никакъв интерес за разследване.Дори и циганите прави впечатление че не се боят да го споменават.Искате ли да направите успешно журналистическо разследване ,от циганите започнете.Знаят много ,,тайни".
  • 23 цачо

    6 0 Отговор
    Прокуратурата ще стигне до НИКЪДЕ!!!
    Нема такава държава!!!
  • 24 човек

    4 1 Отговор
    Тежко, брате, се живее

    между глупци неразбрани;

    душата ми в огън тлее,

    сърцето ми в люти рани.



    Отечество мило любя,

    неговият завет пазя;

    но себе си, брате, губя,

    тия глупци като мразя.
    Хр. Ботев
  • 25 Факт!?

    2 1 Отговор
    Родното Равда!? Само от това става ясно колко факти знаете!? Единствения факт е че некой гербер ви е наредил да напишете погоре описаното иначеее съдбата на бивола и ветко :)))
  • 26 Динко пицата

    3 1 Отговор
    Искам вече да ме приберете,уморих се да крада!
  • 27 Красимира

    0 1 Отговор
    Тук можете да видите доказателства за сателитно изтезание от врачански злобари.

    https://krasimira.webnode.com
  • 28 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Съдът,ще каже,ЗАЩИТИЛ СИ Е РАБОТНИЦИТЕ.