Last news in Fakti

30 Септември, 2019 19:00 40 598 47

Френски служби изнудвали Пеевски и Доган

  • булгартабак-
  • пеевски-
  • ахмед доган

Все пак прокуратурата изглежда уверена, че такъв доклад съществува

Френски служби изнудвали Пеевски и Доган - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Български и румънски гражданин вече четири месеца са в ареста, защото Специализираната прокуратура смята, че са изнудвали Делян Пеевски и Ахмед Доган с доклад на френските служби за участието им в контрабанда на цигари и финансиране на терористични организации. Срещу 12 милиона евро те предложили докладът да не бъде пращан на европейските институции, а имената на политиците да бъдат заличени. 10 милиона евро трябвало да отидат за “френски прокурор”, разследващ контрабандата, а два милиона за “изнудвачите”.

На 26 септември т.г. се състоя поредното заседание на Апелативния специализиран съд по мярката за неотклонение на български и румънски гражданин, които са в ареста от няколко месеца. В крайна сметка те останаха в следствения арест без право на обжалване, защото според Специализираната прокуратура и съда има данни да са изнудвали Доган и Пеевски, в съучастие с влиятелен румънски бизнесмен, за когото е издадена европейска заповед за арест.

Тезата на обвинението е развита от прокурор Евгения Станкова, прочула се с “терористичните пръскачки” пред парламента по делото “НАПЛийкс”. Първоначално тя повдига на румънеца и българина обвинение за финансиране на тероризъм по член 108 от НК. След това очевидно се усеща, че това е гаф, а “финансирането на тероризъм” се отнася по-скоро за многократно споменаваните в документите по делото Ахмед Доган и Делян Пеевски.

В крайна сметка обвинението е прецизирано като “изнудване” извършено от организирана престъпна група. Всъщност, от протоколите по делото се разбира, че прокурор Станкова не е уверена за какво точно престъпление става дума – изнудване или опит за измама, но пък е сигурна, че то било извършено от ОПГ.

Контрабанда на цигари и финансирането чрез нея на международни терористични организации”

Задържаните са румънският предприемач Дорин Йордаке, който от години се занимава с експорт на стоки от България и Дилиян Димитров Георгиев от гр. Русе. Йордаке е свързан с влиятелният румънски бизнесмен с френско гражданство Овидиу Семенеску.

Йордаке и Георгиев имали бизнес в Пловдив, където се свързали с анонимен свидетел на прокуратурата с номер 436. Номерът не помага той да остане анонимен и от пренията по делото се разбира, че въпросното лице е Иван Петлешков. Йордаке и Георгиев завели Петлешков при Семенеску и запознали Петлешков с доклада, като Семенеску му го показал на таблет iPad. Това се случило два пъти на срещи в Букурещ и Виена.

В доклада личали имената на Ахмед Доган, Делян Пеевски и директора на „Булгартабак Холдинг“ АД Венцислав Чолаков. Семенеску, като “представител на хора свързани с френските служби”, поискал от Петлешков да предаде на Пеевски, че ако плати 12 милиона евро, имената на Пеевски и Доган в доклада ще бъдат премахнати. Семенеску твърдял също така, че докладът щял да бъде представен на Европейската комисия на 1 юни 2019 г.

Петлешков твърди в разпита, че въпросния доклад бил озаглавен “Контрабанда на цигари и финансирането чрез нея на международни терористични организации” и в него 20 страници били посветени на България. Този доклад бил също така в основата на криминално разследване на френската прокуратура с водещ прокурор Бернард Ассо. Семенеску твърдял, че Ассо щял да получи 10 милиона евро, за да заличи имената на българските политици. Останалите два милиона щели да са за румънските посредници.

Прокуратурата твърди също така, че разполага със СРС от срещите и флашки с доклада. Флашките обаче не са представени по делото и не става ясно какво точно е съдържанието му. От преразказа на тайния свидетел номер 436 се разбира, че той се отнася до контрабандата на цигари от “Булгартабак” и свързаното с нея финансиране на терористични организации като Ал Нусра, ПКК, Ислямска държава и режима на Башар Асад. В текста били посочени имената на посредници и търговски дружества в Дубай.

От пледоариите на защитата се разбира, че изпълнителния директор на “Булгартабак Холдинг” АД Венцислав Чолаков е бил разпитан от прокуратурата на 23.05.2019 г., но не са му зададени въпроси дали Ахмед Доган и Делян Пеевски имат нещо общо с цигарения холдинг. Жертвите на “изнудването” Доган и Пеевски пък изобщо не са били разпитвани по това дело.

Все пак прокуратурата изглежда уверена, че такъв доклад съществува, че Пеевски и Доган фигурират в него и, че са били изнудвани, поради което настоява румънецът и българинът да не излизат на свобода, за да не се укрият. Апелативният съд приема доводите на прокурор Станкова и решава, че те ще останат в следствения арест.

Специализираната прокуратура дори е издала европейска заповед за арест на Овидиу Семенеску, както и европейска заповед за разследване, за да бъде разпитан сочения като “прокурор” Бернард Ассо. Последният ход е изключително странен, защото ако Ассо е колега на българските прокурори, както се твърди в кориците на делото, и е замесен в такова скандално деяние, те биха могли да уведомят компетентната френска прокуратура по каналите за правно сътрудничество, вместо да го викат на разпит като “френския гражданин Бернард Ассо”.

Проверка на „Биволъ“ показа, че няма публично известен прокурор с такова име. Единствената публична личност на име Бернард Ассо е зам.-председателят на департамента Алп-Маритим (Ница), който е също така адвокат и преподавател по право.

Семенеску – разследван в Румъния за афери с „Веолия“

Румънският бизнесмен Овидиу Семенеску не за пръв път е обект на заповед за арест. Преди няколко години от него се интересува Румънската антикорупционна прокуратура (DNA), която го обвинява в машинации свързани с френската фирма “Веолия”. Последната е концесионер на водата в Букурещ, също като в София.

Според прокурорите в северната ни съседка той се явявал “управител в сянка” на местната фирма, представляваща “Веолия” и се възползвал финансово от това. Семенеску, който има и френско гражданство, е арестуван зрелищно преди няколко години. Делото на румънските прокурори обаче така и не влиза в съдебна фаза.

Името на румънския бизнесмен фигурира и в Панамските документи като таен собственик на офшорни фирми, разкриват партньорите на Биволъ от румънския разследващ сайт Rise Romania.

Арестуваният и обвиняем в България Дорин Йордаке пък е бивш служител на румънския ГДБОП, работил по престъпления свързани с трафик на автомобили. След като напуска службите, той се занимава с търговия. Българинът Дилиян Георгиев, който в миналото е осъждан за футболно хулиганство, е негов бизнес партньор и преводач в България.

В процеса Дорин Йордаке твърди, че целта на честите му посещения му в страната били деловите планове да изнася продукцията на пловдивската фирма за козметика “Рефан” за Китай. Пред съда казва също, че е бил заплашван от следователите, а историята на Иван Петлешков е напълно измислена.

„От досъдебно производство, което е продължило четири месеца и 8 дни, както сметна съдът, повече от два месеца прокуратурата не е събрала нито едно доказателство и не е предприела каквито и да било действия, за да докаже или опровергае обвинението. Или изобщо да извърши каквито и да било действия, които по някакъв начин да водят до приключване на това разследване”. – коментира за Биволъ адвокатът на Йордаке Никола Атанасов.

Присъстващият на последното заседание представител на Посолството на Румъния в София Матей Кристя заяви пред Биволъ, че от дипломатическата мисия „наблюдават” съдебния процес: „Но посолството не коментира делото”.

Тайният свидетел Иван Петлешков е известен в Пловдив като бивш финансов и изпълнителен директор на ФК „Локомотив” – Пловдив по времето, когато президент на клуба беше Галя Топалова. За реален собственик на клуба се счита Зеки Байрям – автопревозвач от Близкия Изток за Холандия.

От 2018 г. Петлешков ръководи охранителната фирма „Трафик Секюрити”, която според източници на „Биволъ” има между 1 000 и 1 500 охранители. Официалният ѝ собственик е друго лице на име Любомир Апостолов.

Доклади за контрабандата на "Булгартабак"

Доклади по темата за контрабандата на цигари от "Булгартабак" през последните години произвеждаха съвсем официално турските служби. Делян Пеевски и Ахмед Доган бяха свързвани с контрабандата в публикации на близки до властта в Анкара медии, като имаше и твърдения, че двамата са със забрана да посещават Турция. През 2017 г. доклад на службата за борба с организираната престъпност KOM беше изпратен на Интерпол и неговия балкански еквивалент SELEC, чието седалище е в Букурещ.

Българската прокуратура и МВР обаче дълго увъртаха и игнорираха турските доклади, докато най-накрая Цацаров обяви, че в тях нямало данни за незаконни действия на българския цигарен монополист. Не стана ясно обаче дали прокуратурата се е запознала с данните, изпратени до Интерпол, или единствено с публичната версия на сайта на KOM.

Преди една година „Биволъ“ публикува свое разследване, в което се прецизират количествата цигари експортирани от Булгартабак. Според данни от Агенция “Митници”, получени след спечелено дело по ЗДОИ, става дума за търговия за милиарди долари.

Агенция “Митници” беше принудена да разкрие, че износът към ОАЕ се осъществява само от един субект – Andalus Al-Sharq General Trading LLC. Това е фирма на контрабандиста Салам Кадер Фарадж, базирана в Дубай. Именно тя е стратегическия партньор на родния тютюнев холдинг в района на Близкия и Среден Изток. Andalus представлява Bulgartabac /BT/ в над 50% от износа за този основен регион.

Данните от Агенция “Митници” съвпадат донякъде с декларираните от България количества изнесени цигари в сайта на ООН Comtrade. Те са с декларирана стойност над 715 милиона долара. Но разликата между производствената цена и цената на черно, която се реализира от контрабандната схема надхвърля един милиард долара годишно.

Официално Делян Пеевски няма нищо общо с „Булгартабак“, но според публични твърдения на бившия собственик на КТБ, банкер и финансист Цветан Василев в медиите, самият той се е явявал съсобственик на „Булгартабак“ заедно с Делян Пеевски, майка му Ирена Кръстева и собствениците на Винпром “Пещера”. Според схема, изготвена от адвоката на Пеевски Сашо Ангелов, скрити дялове в приватизацията на „Булгартабак“ били получили също Бойко Борисов и Ахмед Доган, както и близкият до Борисов Александър Сталийски.

За френски доклад по темата „Булгартабак“, Пеевски и контрабандата на цигари до момента няма публични данни. Няма данни и за криминално разследване на френската прокуратура, за каквото става дума в делото на Йордаке и Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    123 2 Отговор
    Тия всичките заедно с политиците ни ще влязат в панделата стига от Европа да решат че не им стигат парите които те отделят за тях от кражбите си.

    Коментиран от #24

  • 2 Лелеее

    71 2 Отговор
    Неможе да бъде
  • 3 България

    134 2 Отговор
    Е една от малкото държави, в които най-големите престъпници я управляват
  • 4 Мен

    107 1 Отговор
    Имат много крадена пара нормално да ги изнудват. Мен що не ме изнудват. Направо да ги опънат.
  • 5 България

    147 6 Отговор
    Аз живея и работя в САЩ. Заплатата ми е около $70 000 годишно. Не съм богат. Живея нормално. Интересно ми е как, който стане депутат в България, със заплата месечно 1/3 от мойта, става богат?

    Коментиран от #8, #14, #30

  • 6 Варна

    101 6 Отговор
    За България ДПС, е това, което е ТИМ за Варна.

    Коментиран от #25

  • 7 Бай Киро

    11 37 Отговор
    Поредната тъпотия преди избори... Замислете се на човек който владее над 2 милионна армия и по голямата част от нея е готова да убие за него защо да участва лично а и за какво му е такава тъпотия всеки един от гласуващите за него би поел работата за някой лев но и пак питам къде е логиката да се занимават с такава тъпотия при положение че вземат много повече за един тъп подпис по райони за дадени проекти ??? Мислете овце не спетееее :*
  • 8 стой настрана от Доган и Прасето

    53 1 Отговор

    До коментар #5 от "България":

    Трябва да минеш школата на Държавна Сигурност, или ВКР,
    от там са бедите на България 90%.
    Школата се прилага на лесно податливи на манипулация лица и лица поели жестокия път на корупцията , а тя е страшно нещо!
    За да си напълно наясно относно парите, това което ти споменах е Политическата мафия в България, когато някой я настъпи веднага се появяват изнудвачи и тайни агенти на други държави,
    виж ако си дипломат си готин , мафията обича да ги приспива зимен сън почти целия им мандат..
  • 9 Принцип на мафията

    59 2 Отговор
    В ДПС можеш да влезеш, но не можеш да излезеш жив!
  • 10 Сапунаро

    52 2 Отговор
    На сапун и двамата
  • 11 Behemoth

    36 16 Отговор
    Само Путин може да опрай работата.....дано стане оная ракета с ядрения двигател!
  • 12 ФрансетатаЛиТочно

    14 12 Отговор
    Това същите франсета, дето посланика им плюеше нашата съдебна система ли е ? Това същитеи които се изказваха тук какви са прокурорите и ползваха лоши думички. Е сега разбрахме защо се ядосват - те искат те да ни съдят и там да отиват подкупите, а да не остават тук. И както виждате тук може да се оправиш с някой лев ... а те там говорят за милиони и то в евро ) И каква е гаранцията, че доклата като не се даде и дойде нов чиновник на негово място, няма пак да изпише същия доклад ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 същото както до сега

    27 0 Отговор

    До коментар #5 от "България":

    Твоята е брутна и легална, тяхната нетна заплата е по-голяма от твоята, но богати са станали от рушвети. Както и от пренасочване на бизнес предложения от чуждестранни компании към лични и приятелски местни фирми. Еврофондовете са за дребните риби.
  • 15 Сволоч

    28 1 Отговор
    Това е само още един дейл от дейността на тези двамата. Основният въпрос е:
    Щом има доклад и разследване на тези защо аджеба, официална "Европа" мълчи ???
    Или това е част от новите евроатлантически ценности ?
  • 16 Onq

    27 1 Отговор
    Изнудвали са ги щото знаят че имат пари.
    Ох горките ще гласуваме за тях. Да ги съжали човек.

    Коментиран от #18

  • 17 Sniper

    39 2 Отговор
    Прасето ли си играе с тиквата или тиквата с прасето , но се наиграха ,края им се вижда!
  • 18 Никой

    25 2 Отговор

    До коментар #16 от "Onq":

    Никой никого не е изнудвал. Публична тайна е че нелегални фабрики за цигари в Европа се ръководят от хора от сивия бизнес близки до ДПС. Това им е много основен поминък от доста години. И всички правителствени организации го знаят. Ама си траят щото прасето и оня с срязаната карабина дават рушвет където трябва. Бойко хваща тези които не дават. Все още има няколко действащи фабрики във западна европа и са спонсорирани от водещи фигури в ДПС. После те взимат по големия процент от печалбата. Та ние тук да си почине езиците файда няма . Трябва друго да се направи
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 България е единствената държава в света

    34 1 Отговор
    в която ПРОСТ МИЛИЦИОНЕР е единственият номиниран за кандидат за главен прокурор. Тя е единствената страна в света, в която МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА.

    Коментиран от #42

  • 21 Да заколим

    29 1 Отговор
    СВИНЕТЕ! Те са чумави! Цацата, Пеевски, Гешефта и Тиквата!

    Коментиран от #27, #33

  • 22 Да обесим мутро-свинско-милиционерската

    23 1 Отговор
    мафия! Да ги окачим на бесилото!
  • 23 Доминик Де Гусман

    25 1 Отговор
    Мутро-милиционеро-свинете на гилотината!

    Коментиран от #29

  • 24 Николай

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Време е вече. На всички е ясно, че ББ и Доган са комбина и, че прокуратурата е маша в ръцете на Доган. Той назначава, той уволнява.

    Коментиран от #28

  • 25 Оркестър

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Варна":

    Не знаех, че са етническа партия!
  • 26 Въпросът е

    14 0 Отговор
    Как ще ги изнудват ако са невинни
  • 27 А фейк патриотичните свине

    13 1 Отговор

    До коментар #21 от "Да заколим":

    Тях къде ги забрави ами пикаещия в фонтани станишковци гоцета домус аги тия невинни ли са или имат принос за всичко лошо в тази държава
  • 28 Случеят Полфриймън

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Николай":

    е политически
  • 29 Ел Чапо и Пабло Ескобар

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Доминик Де Гусман":

    Защо по други въпроси иначе безкрайно интелигентния овчи народ не изтерясва като по случеят Полфриймън защо не налита така на други както налита на гн Калпакчиев защо се подчинява на това което му казват че е вярно а не разбере сам каква е истината
  • 30 Финансова ламя

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "България":

    И на мен ми е чудно как може зам. директор на "KPMG" да зареже 750 000 паунда годишна заплата и да се върне в България като дупетат за около 40 000 лв. годишно!
  • 31 СТАНИ НАРОДЕ

    19 0 Отговор
    МАФИЯТА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ - ЗАРАДИ СПЯЩОТО ПЛЕМЕ !
    СТАНИ НАРОДЕ И ИЗМЕТИ ГЕРБ , БСП , ДПС И "ПАТРИОТИ" НА ИЗБОРИТЕ !!! ТОВА СА РОЖБИТЕ НА СТАРАТА/НОВА ТОТАЛИТАРНА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ , ОТ КОЯТО НЕ ЧАКАЙТЕ ЗАГРИЖЕНОСТ ЗА НАРОДА , ЗАЩОТО ТЕ ЗАЩИТАВАТ ДРУГ НАРОД И НАРОДИ СТРАХУВАЙКИ ОТ ЧУЖДОТО ВЪЗМЕЗДИЕ , СЛЕД КАТО РОДНОТО ВЪЗМЕЗДИЕ ЛИПСВА!!! ДА ПОМОГНЕМ НА СТОЙНОСТНИТЕ ХОРА В СЪЩИТЕ ГОРЕ ИЗБРОЕНИ ПАРТИИ , ДА СЕ ОТЪРСЯТ ОТ ЛОШИТЕ ПРАКТИКИ И ДА ЗАПОЧНАТ НА ЧИСТО! СТАНИ И НАЙ-ВЕЧЕ ГЛАСУВАЙ МАЖОРИТАРНО - ЗА ДА ОТСЕЕМ "ЖИТОТО ОТ ПЛЯВАТА" ! ГЛАСУВАЙ ЗА НОВИ ХОРА В ПОЛИТИКАТА - МАЖОРИТАРНО !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 дуписе

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "Да заколим":

    Ами после ще дойдат другите свине, БСП, които пак ще го лапат на Прасето и Ятагана, тях, кво ще ги правиш?
    Прасето и Ятаганът имат здрав гръб, със сигурност руски.
  • 34 Анонимен

    2 3 Отговор
    Прави са управляващите, имат пари гражданите, браво бб, да им ги вземат. Прости, а с пари българи.. Партетяки, а не знае как да затвори чешмата, ката каже цък. Поредните партенки. Доган е хитър, бай Тошо не е прост, щом е бил под крилото му. Работохолици са малцинствата, а при капитализма се иска работа, а не комунистически социалистическо говорене по радиоточките хахаха
  • 35 ТРОПЧО

    14 0 Отговор
    ГОРКИТЕ ЖЕРТВИ ПЕЕВСКИ И ДОГАН ИЗНУДВАЛИ ГИ АМИ ТЕ КО СИ МИСЛЯТ ЧЕ СА НЕДОСЕГАЕМИ ЛИ НЕЕЕЕЕ И НА ТЯХ ИМ НАБЛИЖАВА ВРЕМЕТО ДААААА МНОГО ЗАКЪСНЯХА ДАЖЕ АМА НИЩО КОЛКОТО ПО КЪСНО ТОЛКОВА ПО МРЪСНО
  • 36 marquise

    4 5 Отговор
    Стига с глупости се занимава обществото!!!
  • 37 Брат Пит

    6 1 Отговор
    Това сигурно са Румънеца и Енчев...:))))
  • 38 Тнвм

    5 0 Отговор
    Ти интересуваш ли се за х бедняк. Те ЕС щото си нямат проблеми и с българите да се занимават. През тия години(1/1) много рушветчиите. При започване на работа. Днес всеки мълчи, защото са на 50 и кусур да не ги изпратят на улицата даващи те, а вземащите рушвет да им ги вземат, ако могат, ако не скоро няма да се оправим. Заможните не искат да работят, заграбиха, имат и се мотат по заведения, обикалят света. Не е моя работа, но виждаш, че дума не могат да обелят, дразнещо е. На запад богатите в богати квартали, а тук в бг имат по няколко жилища в различни градове и кога им.. Идват, отиват.. И как от системата да ги проучват, като всички са и те едни от тях. Споделяме неволи, но кой му дрене, те повечето са загрижени за котки, кучета, любовни авантюри и кво ли още не и те келеви те ще кажат хубаво, никога.. Купиха жилища, земи и дигнаха глави, а едно изречение, селски диалект, ще са избият селото за земя, побъркаха ни. Наглите печелят, хора де.. Почнаха бг да се подмазвач на цигани и бгмохамедани
  • 39 Снайперист

    6 1 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 40 ПЕЕВСКИ

    10 0 Отговор
    И ДОГАН СА ЦИГАНИ !
  • 41 цонко

    5 0 Отговор
    На тези от бивол честно казано нищо не им се разбира подмятат разни имена ,едикой си казал нещо, друг нещо друго ,ако това е разследваща журналистика аз не я разбирам
    Живеят във франция там имат медиапарт снимат се документи публикуват се питат се засегнатите ,тука само думкане на тупана

    Коментиран от #43

  • 42 Европа няма да трае дълго

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "България е единствената държава в света":

    Като пример- Казано е на ЕС няколко пъти че проблемът с контрабандата е решен и в последствие се оказва че сме източник
  • 43 На виделото свещ неще

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "цонко":

    Браво за коментара.
    А на кои, им се разбира всичко, това че са подгонили Доган и Пеевски и Борисов от САЩ, от Русия, и Франция нищо ли е ?
    Съдят ги !
    Или още не ти е ясно, има" Фрог нюз" и" Бивола" чети ги спокойно.
    Да в България още шътат ,Догановите псета , докато Дончо каже затворете ги.Тук са защитетни от мафията в действие.
    До Коледа както върви ще заколят прасетата.
  • 44 фалшиви новини

    3 0 Отговор
    да бе ..френски прокурори искали 12млн.евро за да заличат ПизДоган и Плюевски от досиета...защото били чисти като сълза на бебе...
  • 45 Николай

    1 0 Отговор
    Пак пред изборна дъвка.
  • 46 Емануел от Такси

    1 0 Отговор
    Френските служби требва много да са го закъсали - и те като НАТО май са в кома
  • 47 Красимира

    0 0 Отговор
    Тук можете да видите доказателства на сателитно изтезание от врачански злобари.

    https://krasimira.webnode.com