Last news in Fakti

8 Ноември, 2019 14:30 9 961 14

Как ТЕЛК остави 18-годишно момче на произвола на съдбата

  • телк-
  • инвалидност-
  • умствена изостаналост

Младеж с умствена изостаналост остана без социален асистент, след като пернишката експертна лекарска комисия намали процента му на инвалидност от 98% на 80%

Как ТЕЛК остави 18-годишно момче на произвола на съдбата - 1
Стопкадър: NOVA
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Момче с умствена изостаналост остана без социален асистент, след като пернишката експертна лекарска комисия намали процента му на инвалидност от 98% на 80% без чужда помощ. От раждането му до този момент негов асистент е била майка му, споделят от NOVA.

Християн е на 18, но според психолозите е на не повече от 7. Съдбата му нанася тежки удари още от дете. „На двумесечна възраст го оперираха от сърце и много тежко изкара. Едва го спасиха. Четири месеца се бориха, но ми го върнаха. Оттам се оказа, че има и хидроцефалия”, разказва Татяна Иванова - майка на Християн.

Заради многото заболявания, още от детска възраст получава висока степен на инвалидност- 98%, както и правото на придружител. През целия живот това е майка му.

„Той без чужда помощ не може, без мен не може. Говори и ходи, но има си други отклонения: не познава числата, не познава цветовете и сам не може да се управлява”, казва още тя.

Всичко се променя миналата година, когато Териториалната лекарска комисия намалява процента му на инвалидност на 80, но по-тежкото е, че му отнемат и правото на придружител.

„Бях много разочарована и казах на лекаря, че ми режат ръцете. Аз не мога да стана утре личен асистент?”, коментира още майката.

Лекарската комисия препоръчала Християн да започне работа. „За мен като родител, той не може да работи. Помага ми в домакинството, но това не е работа”, казва още тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 El boko

    55 2 Отговор
    Днес Горанов казал: "С ниските местни данъци и една плочка няма да може да се смени" - Това е закона на МАФИЯТА кради от бедния и храни Боковата дружина гелосана! :(
  • 3 ддд

    24 1 Отговор
    за умствена изостаналост давали ТЕЛК.да не се чудите защо 0т един етнос всички са с ТЕ. за казалбашите говоря да не ме триете
  • 4 байо

    128 0 Отговор
    Телк идруги остави на произвола на съдбата.Такива били наредбите. Нямам думи.Пенсии за алкохолици и пушачи, а за нуждаещите-няма.Защо?
  • 5 байо

    8 1 Отговор
    Телк идруги остави на произвола на съдбата.Такива били наредбите. Нямам думи.Пенсии за алкохолици и пушачи, а за нуждаещите-няма.Защо?
  • 6 Банския бандит

    21 0 Отговор
    За слепите братя мангусти дето карат мерцедеси има ТЕЛК и пенсия нали? за мен това е важно да пращат орките да фърлят за мене по избори!!!!
  • 7 Алекс

    14 0 Отговор
    Не си губете време с нерви хора, а се свържете с екипа на НОВА и помогнете на семейството кой както може!
  • 8 Петко

    25 0 Отговор
    Тези комисии заслужават само и единствено пълно и мъчително изтребление , то гавра то вече на нищо не прилича, за здрави цигани 100 ТЕЛК за болен българин и то видимо 80
  • 9 Гледач

    32 0 Отговор
    Мизерна държава. Вместо да помагат на майката на това дете те го унищожават. ПОЖЕЛАВАМ НА ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА БЪЛГАРИЯ ДА ИМАТ СЪЩАТА СЪДБА.
  • 10 Кабагайдаров

    1 0 Отговор
    Да отиде при директора на пазаржишката болница може да му се отвори парашута....................
  • 11 много

    121 0 Отговор
    Ми се ще,тези от *ТЕЛКЪТ*и те да взимат някога пенсии от 200 лв. но, от Телк да ги лишат от пенсия и болни да си търсят работа на дърти години и да просят да могат да преживяват и още много * благопожелания * от тоя род!!!! Това заслужават!
  • 12 Tajno

    0 0 Отговор
    Dano bog bog se smili nad tqh zashtoto samo isus hristos moje da iscerqva... a tezi ot telk shtesi poluchat zaslujeneto edin den zatova che go karat na rabota i tormozqt maikamy po toq nachin.. posle za kvo ima krajbi obiistva laji nechesnost tova go ima samo v bg s takiva opravlqvashti I telk.
  • 13 Ели

    1 0 Отговор
    Къде е "Мели" или "Мелчо" да ни обяснява "колко сме трябвало да бъдем спокойни, и че патриотизмът ни бил анормално явление?".

    Чакам адекватен коментар и солидно дарение от "Мелчо" или "Мели" със снимка от дарението й/му?

    Ще помогнем на детето, няма спор!
  • 14 гого

    1 1 Отговор
    преди ТЕЛК-а се ходи на солариум.