Last news in Fakti

9 Декември, 2019 16:06 5 368 17

Изоставените деца на България – Част 1

  • детски дом-
  • изоставени деца-
  • могилино

Трагедията в Трън е поредният зловещ римейк на „пренебрегването до смърт”

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Анализ на журналиста Тодор Стефанов

Ужасът Могилино ни го показаха от ΒBC – във филма за детския дом в русенското село, излъчен преди няколко години, а наскоро ΒBC отново ни показа ужасът. Продукцията на авторката Кейт Блюит, снимана в продължение на девет месеца, бе „90 минути неподправен ужас”.

„Всички, запознати със скандалите с домовете за сираци в Румъния в началото на 90-те години на миналия век, сигурно са били шокирани от факта, че близо 15 години по-късно същата отвратителна жестокост и занемареност се повтарят. Основната разлика е в това, че България вече от много време е член на Европейския съюз”, бе един от коментарите в интернет.

Но черният списък на детските домове в България не започва и не свършва с Могилино. Преди него бяха ужасът Факия и Добромирци. Домът в Добромирци вече го няма. Той бе закрит от българската държава през 2006г. Преди това през 2003г. бе затворен детския дом в Странджа – с. Факия, в който умираха по 6-7 деца на година, при температура от -18 градуса през зимата. После публиката научи за дома в Могилино. Въпрос на време и желание е да научи сега и за Рудник, Стража, Горна Козница, Медвен, Гомотарци, Сладък кладенец…– все фабрики за аутсайдери, които още съществуват. Случващото се в тях е подобно на показаното от BBС за дома в Могилино.

На скоро станахме свидетели и на трагедията с изоставените деца от дома в Трън.

Чухме за секс и насилие над непълнолетни от дома. Бе убито 15-годишно момиче,а двете му приятелки бяха простреляни. Явно затварянето на отделни детски гета, като тези във Факия, Добромирци и Могилино, не е достатъчно, за да се сложи край на политиката на гетоизиране.

През последните 10 години съм била във всичките така наречени домове за умствено изостанали деца в България. В началото домовете бяха 32. Днес са 26. Примерите са различни – има и добре, има и лошо функциониращи домове, има алтернативи, но я има и културата на обществото ни, според която изоставянето на дете е нещо „нормално“.

И все пак, когато през 2006-2007г. влязох да пореден път в така наречените детски специализирани институции, отново се появи въпросът: Какво още трябва да се случи, за да бъдат забелязани изоставените деца на България?

Пренебрегване до смърт

За смъртта в архипелага на забравените се знае от години. Но случващото се в детските домове за умствено изостанали продължава да консервира статуквото.

Зловещ римейк накара властите да затворят през 2006-та детския дом в с. Добромирци

„… На 19 октомври 2005 Любка и Роза, две слепи деца от дома в Добромирци, са оставени сами в банята. Според версията на персонала в този момента влиза деветгодишната Седа и отваря докрай крана на горещата вода. По-късно петгодишната Любка умира в пловдивска клиника...”

Тези редове бяха публикувани в „Капитал” преди години. Същата трагедия се случва в дома за деца и младежи с умствена изостаналост в родопското село Добромирци и през 1998. На 17 октомври 2000 бях в детския дом, на около 30 км. от областния център Кърджали. И тогава социалната работничка Мариана Балтова ми разказа за „едно лудо момиче от дома, което е убило едно безумно момче…”

Дванайсетгодишният Цвятко Георгиев, сляп и парализиран по рождение, е изпратен в дома за деца с дълбока умствена изостаналост в Добромирци, община Кирково, от отчаяните си от мизерията родители. Една сутрин, след закуска, младата санитарка Севгинар понася Цвятко на ръце към банята. Нямало сапун. Оставя оцапалото се с изпражнения и повръщано дете на пода и се връща за сапун. И тогава в банята влиза 13-годишната Росица.Тя искала да помогне, завъртяла крана с гореща вода и маркучът попарил сакатото момче. Родителите на Цвятко не дошли на погребението. Детето е погребано в селото. В заграден терен до мюсюлманското гробище в Добромирци.

В Добромирци, през 2000 имаше около 80 малки гробове. От 1965 до 2000 г. средно на година в детския дом умират по около 4-5 деца. Смятах, че трагедията с Цвятко,е последната за дома в Добромирци. Но през 2006 г. научих за Любка. После и за смъртта на друго момче от дома – Рамадан.

Черният списък на Добромирци

1997 – 4 деца от дома са починали /Тянко Василев, Златка Стефанова, Стефка Ангелова, Запрянка Костадинова/

1998 – починалите деца са 6 /Сийка Ламбова, Димитър Патъров, Спаска Кочева, Мая Желева, Стоян Николов, Яна Чолакова/

1999 – 1 дете умира в дома – Мариета Дикрян

2000 – починалите деца са 3 /Лозан Лозанов, Галя Огнянова и Георги Димитров/

2006 – мрачната статистика е със същото продължение.

За толкова много години почти нищо в един български дом за тежко увредени деца не се е променило.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗЕВС

    16 2 Отговор
    Статията е пълна измислица, всички събития и факти са абсолютна лъжа! В държава с силно развита „демокрация", „социални служби", „здравеопазване", „свобода на словото", „законност", „ред", и „сигурност", това не може да се случи!
  • 2 Последния софиянец

    19 0 Отговор
    Вместо по БТВ гледаме тези ужаси по ББС.Не остана независима телевизия в България. Олигарсите изкупиха телевизиите на килограм и им запушиха устите.
  • 3 ДЕМОНкрация!

    13 0 Отговор
    В държава с над 200 000 чиновника и 100 000 НПО служители НЕ МОЖЕ и НЯМА да има ОПРАВИЯ! Тия са паразити и се хранят с общественото нещастие! Само, когато има над 70-80% съкращение в администрация и НПО, само тогава може да започне решаване на дадени обществени проблеми! Докато тия паразити източват парите на обществото ще се решава един проблем, а два нови ще се създават!!!

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 А бе пич

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "ДЕМОНкрация!":

    Малко от тези деца реално са сираци. Повечето са изоставени от безотговорни биологични родители. Ама не е политически коректно да им се търси сметка. Ситуацията с бездомните кучета е същата.
  • 6 ели сичева

    2 9 Отговор
    Нека четящите да са наясно,че става дума за тежко увредени деца.Такива деца няма кой, нито да осинови,нито да намерят приемен родител.Те трябва да имат индивидуална грижа,непрекъсната.А пари нема.Англичанката да види в собствената си страна клошарите,наркоманите, търкалящи се по подлезите и метрото и тогава да ни дава акъли.Идват тук някакави стари лели,домакини с английски и американски паспорти и всички министри им застават мирно,вместо да им кажат,че тук не е тяхна бивша колония и им посочат вратата.Ама нали сме дупедавци.......

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    колко мька има на този свят ГОСПОДИ
  • 9 За туй.

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "ели сичева":

    Трябва да се въведе доброволна евтаназия. Ако родителите смятат, че не могат да си позволят това недъгаво дете. Да в за сметка на държавата. Преди тези деца са ги хвърляли в гората.
  • 10 наско

    0 0 Отговор
    ТЕЖКО УВРЕДЕНИ ЦЕРЕБРАЛНО,С ТЕЖКА ФОРМА НА УМСТВЕНО ИЗОСТАВАНЕ.КАКВО ОЧАКВАТЕ И ПРЕЕКСПОНИРАТЕ И НЯКОЙ ДА ИМ КАЖЕ СТАНИ И ХОДИ.яСНО,ЧЕ СЪДБАТА ИМ Е ПРЕДОПРЕДЕЛЕНА.ЗДРАВИТЕ НЕ МОЖЕМ ОПАЗИМ,ТА ТЕЗИ ЛИ.
  • 11 батко

    0 0 Отговор
    преекспониране на настойчиво търсени ,,ужасни случаи,,Това е хранилка за неправителственият сектор.И то добра хранилка.
  • 12 Тя каза

    0 0 Отговор
    Четейки някой от коментарите настръхвам.... Да , добре тежко болни и изоставени деца са , но значи ли това , че те нямат нужда от любов, и нямат чувства? Главният проблем е , че за тези деца се грижи неквалифициран персонал....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.