3 613 22

В Италия задържаха влак с боклук за изгаряне в България

Много престъпни организации търсят възможности в Източна Европа, твърди проф. Антонио Никасо

В Италия задържаха влак с боклук за изгаряне в България
Снимка: EPA
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

В Италия задържаха цяла влакова композиция с боклуци, които е трябвало да бъдат заравяни или изгаряни в България.

800 тона пластмаса, каучук, гума и парчета плат, не подлежащи на рециклиране. Това превозват 17-те вагона с дестинация "България", задържани от италианските власти в сряда. Предполагаемата цел - да бъдат заровени или изгорени у нас. По документи обаче товарът не отговаря на описанието, съобщава бТВ.

Според Меглена Антонова от "Грийнпийс"-България, у нас масово проверките се случват само на хартия. "Тоест - нотификации, въобще документално как са описвани отпадъците - институциите най-вече това проверяват, а не се правят на място", обясни тя.

Така институциите нямат контрол над трафика с боклук, казва експертът от световната организация "Грийнпийс" Меглена Антонова.

"Най-вероятно се случва незаконен внос на отпадъци, които не би трябвало да се внасят или за депониране или за оползотворяване, което не е с цел електроенергия", посочва още Меглена Антонова.

Знаем, че МОСВ отговаря за проверката по документи, но след това проверката на товарите - къде отиват, какво се случва... няма такава информация, заяви и Иван Хлебаров от екосдружение "За Земята".

Според италианския разследващ журналист от "Кориера дела Сера" - Чезаре Джуци, търговията с боклук е свързана с мафията на Апенинския полуостров.

"Преди време унищожаването на отпадъците често се извършваше в Китай, където местните заводи ги получаваха и изгаряха много по-евтино от нашите фирми. През 2017-та обаче китайското правителство наложи забрана да се внасят нерафинирани чужди отпадъци. Така бизнесът се пренасочва, а схемата не е тайна", отбелязва журналистът.

Джуци казва, че това е първият известен голям случай с влак, а често боклуците се заравят или само преминават транзитно. Нашите власти пък не са били потърсени за помощ от италианските разследващи.

Гост в "Роуминг" в предаването "120 минути" по бТВ е човекът, който познава отлично престъпния свят, свързан с боклука от Италия.

Антонио Никасо, който преподава култура на мафията, директно от Катанзаро, Калабрия.

Г-н Никасо, можете ли да обясните като цяло що за бизнес е това?

Трафикът на отпадъци е огромен бизнес за престъпните организации. Ндрангета изхвърля огромни количества замърсен промишлен отпадък и участва в изхвърлянето на токсични боклуци от 80-те години на миналия век.

Ние все още не знаем произхода и крайната дестинация в България на товара с отпадъци. Но знаем, че са били подправени документите им. Как ви изглежда това?

Не знам конкретно кой е мозъкът зад този товар. Но знам със сигурност, че много престъпни организации търсят възможности в Източна Европа и непрекъснато търсят канали, пещери, кариери, места, където да могат да изхвърлят отпадъците. Първо са използвали кораби, които потапяли в океана, след това използвали Африка като дестинация, а сега има усещане, че търсят държави в Източна Европа.

Но защо им е да транспортират отпадъците толкова далеч, вместо да ги обработят в Италия?

Защото разбира се търсят места, където могат да установят връзка с други престъпници. Тези престъпници, понякога в България или много други държави, предлагат възможности, пещери и незаконни места за сметища. Те това търсят, това е доходоносен бизнес, защото ако ще рециклираш материала законно, цената е висока, но, ако намериш незаконна система за изхвърляне на отпадъците, можеш да минимизираш разходите и е голям бизнес за бизнесмени, собственици на промишлени площадки и имащи нужда от незаконни места за изхвърляне на токсични отпадъци. Понякога престъпниците са перфектният канал за това.

Доколкото разбирам има два вида бизнес с отпадъци. Опасни отпадъци и такива за изгаряне. Какво бихте ни казали за стратегиите на трафикантите?

Ами, стратегията е ясна. Да печелят пари, чрез услуга. Това направиха в Италия, това правят престъпниците в Канада и на много други места. Предлагат услуга и се правят на вид агенция, която я предоставя. Могат да я предложат за малка частица от цената, защото само трябва да намерят незаконно сметище. Това направиха в Южна Италия, особено Кампаня и Калабрия. В един момент, Кампаня беше сметище за много промишлени отпадъци на фирми от Северна Италия.

Какви хора са замесени в този бизнес, трудно ли е да се влезе в него?

Разбира се, трябва да бъдеш надежден. Престъпната организация има такава характеристика – не работиш с когото и да е. Това не е бизнес за хора на свободна практика, а за организация, способна да изгради връзки и съглашателство с това, което наричаме "подземен свят". Това е тъмната страна на капитализма, защото, за да се правят такива неща, трябва да има понякога съучастничество от държавата, прикритие от полицията, да се корумпират хора. Понякога държавата търси незаконни сметища и понякога хората от корпоративната страна търсят по-евтин начин да рециклират отпадъците си. Това е бизнес, в който трябва да се изградят отношения на съглашателство, на връзки. Не може да се прави такъв бизнес от свободни агенти. Трябва понякога да корумпираш хора.

Трябва ли им чадър от властите?

Да, определено. Историята ни показва, че някога в миналото е имало съучастничество, дори на най-висшите нива на правителството. За съжаление, има продължаващо прикритие на тези неща и е много трудно да се разбере процесът и да се разкрият тези връзки с най-високопоставените политици. Но според мен има две нива. На едното ниво са отпадъците, които държавата произвежда и понякога има връзка между бюрократите и престъпниците, за да се рециклират отпадъци от дружества, контролирани от държавата. На второто ниво са корпорациите, говорим за болници, за всякакъв вид фабрики. На тях им трябва място да рециклират отпадъците си и ако плащат пазарните цени, ще е скъпо, но ако намерят връзка с престъпна група, могат да спестят пари. Разбира се, те търсят места, преди 10-ина години беше Южна Италия, после Африка, сега Източна Европа, държави като България.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 El chochone

  8 18 Отговор
  НОВИНА ОТ ПРЕДИ ЧЕТИРИ ДЕНА,КОЯТО СЕ ОКАЗА ФЕЙК, АМА факти УДОБНО ПРОПУСКАТ ДА КАЖАТ

  Коментиран от #13, #20

 • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  14 3 Отговор
  а родните политици и олигарси не им пука за обикновените хора
 • 3 003

  16 2 Отговор
  От колко ли време е бизнеса с този боклук и нагло си признават, че проверката е на хартия-на скамейката родолюбци и патриоти...
 • 4 Иван

  15 0 Отговор
  Това всичко се гори в тец марица изток ама на кого му пука важното е да се прави пара нали
 • 5 Грую

  16 0 Отговор
  Така значи за цял влак от Италия може , а за манго дето горял боклуци 5 бона глоба , 5 години пандиз и 5 тояги на гол гъз. Много им е различен аршина на управляващите!
 • 6 беге комунизъм

  21 1 Отговор
  тя новината може да е фейк, но водния режим и миризмите в Перник, не са фейк, а са си съвсем реални, просто пробват дали ще мине номера, все пак става въпрос за бизнес на 2 години, не бива да се позволява това, държавата ни е малка, природата и водите ни са единственото, което имаме, и от което бихме могли да живеем, всеки който се опита да ги трови, бил той бизнесмен или политик, трябва веднага да си получи заслуженото, иначе си отива бъдещето ни, време е българина да се събуди

 • 7 Този коментар е премахнат от модератор

 • 8 Този коментар е премахнат от модератор

 • 9 Ндрагента

  13 0 Отговор
  Тия италианци е трябвало да не спират влака, а да дадат тайничко инфото за него на някой разследващ журналист. Да бъде проследено от къде идват, къде отиват, кой плаща превоза и къде ще се горят тия боклуци. Защото така, тоя влак са спрели ,ама после още 100 няма да ги спрат и пак ще дишаме смрадове, а някой ще си потрива доволно дебелото коремче и ще се почесва по гушката.
 • 10 Този коментар е премахнат от модератор

 • 11 Този коментар е премахнат от модератор

 • 12 Рошко

  1 1 Отговор
  Пак ли, или това втори влак аман
 • 13 gggw

  14 0 Отговор

  До коментар #1 от "El chochone":

  как ше е фейк бе? що не отскочиш до тец брикел да видиш кое е фейк, болен мозък
 • 14 АНЕНЕРБЕ

  12 0 Отговор
  "Всеки проблем има точно име фамилия и адрес" - КОБА. ТАКИВА КАТО БОРИСОВ и КОВАЧКИ , щяха да изгорят заедно с фамилиите си, ако това се бе случило по времето на Сталин. Нямаше да е по различна съдбата и на "другарите" от БСП. Тях щяха да ги ядат сибирските мечки. Защо "другарката" НИНОВА мълчи за случващият се геноцид към българския народ? Нима не знае какво се случва и кои са ПРЕСТЪПНИЦИТЕ?? ЗНАЕ. МНОГО ДОБРЕ ГО ЗНАЕ НО СИ МЪЛЧИ, защото синчето е в ГОЛДМАН САКС - Манхатън!! УПРАВЛЯВА НИ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА РАЗДЕЛИЛА СЕ НА ДВЕ - УЖ УПРАВЛЯВАЩИ , И УЖ ОПОЗИЦИЯ. ВСЪШНОСТ ТЕ СА ЕДНО. ВСИЧКИ СА ЗА СИБИР.
 • 15 АНЕНЕРБЕ

  6 1 Отговор
  УВАЖАЕМА РЕДАКЦИЯ, ЧУЙТЕ КАКВО ВИ ГОВОРИ ПРОФЕСОРА: "Иcтoриятa ни пoкaзвa, чe някoгa в минaлoтo e имaлo cъучacтничecтвo, дoри нa нaй-виcшитe нивa нa прaвитeлcтвoтo..." Знаете ли за кое правителство Ви говори и кой са престъпниците замесени в САВОЙСКАТА АФЕРА, които и днес продължават контактите си с италианските си братовчеди. ПОРАЗРОВЕТЕ СЕ И ВИЖТЕ КАКВО СЕ СЛУЧИ СЪС САВОЙСКАТА АФЕРА И КАК ЕДИН ТОГАВАШЕН ГЛАВЕН ПРОКУРОР /сега шеф на Конституционния съд/ ВЗЕ ДЕЛОТО ОТ ИТАЛИЯ И ГО СКРИ НЯКЪДЕ ИЗ ЧЕКМЕДЖЕТАТА СИ. Попитайте БОРИС ВЕЛЧЕВ какво се случи с обвиняемият СИМЕОН САКСКОБЕРГГОТСКИ и къде се дяна делото на този престъпник, който сега продължава да ни управлява чрез охранителя си. САВОИТЕ не са престанали да ни тровят и ще продължават докато не ги изхвърлим заедно с охранителите им.
 • 16 Plovdiv

  6 0 Отговор
  борисОFF трябва да последва съдбата на Мусолини. Но за разлика от италианеца, него трябва да го обесят с главата надолу жив!
 • 17 Момчил

  6 0 Отговор
  Аз бих заложил че Христо Ковачки е в тази схема
 • 18 Истината

  5 1 Отговор
  Дупедавци колкото искаш.Със сигурно някой се е облажил яко
 • 19 Без коментар

  3 0 Отговор
  Ми кво трае този овчи народ мазната нагла тиква?!?!?!?!!!?!?!?!?!?!
 • 20 Мърляч

  0 0 Отговор

  До коментар #1 от "El chochone":

  Ти си фейк бастун,и по точно фекалия.Случаят го раздуват по Евронюз
 • 21 ДДииДим

  0 0 Отговор
  Италианските власти задържаха боклук, за да предпази бъгарите от опасното му въздействие върху природота и здравето на хората, а бълагските власти намериха, че небили лицензирани площадките, а като ги лицензират може буклук от цял свят да докарват. Институтите в бългания го карат на парче, ама за народа и неговото здраве или за природата защо да мислят. Май намерисва за глобален заговор или келепир за отбрани властимащи които и не хаят, не че пред народа се възмущават, а мерките са налице. Вижда се че са докарани хиляди тонове боклук, а някой ушким щял за го лицензир. Стига вече лицемери. Народа, ама и той нехае. Къде са сега еколозите. Е, и те са на сметка, а тук ще са на загуба. Боже, пази България!
 • 22 Димитър

  0 1 Отговор
  Италианските власти задържаха боклук, за да предпази бъгарите от опасното му въздействие върху природота и здравето на хората, а бълагските власти намериха, че небили лицензирани площадките, а като ги лицензират може буклук от цял свят да докарват. Институтите в бългания го карат на парче, ама за народа и неговото здраве или за природата защо да мислят. Май намерисва за глобален заговор или келепир за отбрани властимащи които и не хаят, не че пред народа се възмущават, а мерките са налице. Вижда се че са докарани хиляди тонове боклук, а някой ушким щял за го лицензир. Стига вече лицемери. Народа, ама и той нехае. Къде са сега еколозите. Е, и те са на сметка, а тук ще са на загуба. Боже, пази България!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.