Last news in Fakti

18 Декември, 2019 18:58 7 726 23

Защо българският бизнесмен С. е дарил 55 000 евро на австрийска партия?

  • австрия-
  • партия-
  • бизнесмен-
  • дарение-
  • стоян стайков

Бивша австрийска евродепутатка твърди, че българският бизнесмен С. е дарил 55 000 евро на Австрийската партия на свободата. Целта: да си осигури сделка по откупуването на български пенсионен фонд от австрийски концерн

Защо българският бизнесмен С. е дарил 55 000 евро на австрийска партия? - 1
Снимка: ЕЦБ
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

От няколко дни насам австрийските медии се занимават с една политическо-финансова афера с българско участие. Според публикации в изданията "Щандарт" и "Йостерайх", през 2018 година тогавашната евродепутатка от крайнодясната Австрийска партия на свободата Барбара Капел е получила в три транша общо 55 000 евро от български бизнесмен. Според нея, тези пари са дарение, изрично поискано от тогавашния лидер на партията и вицепремиер на Австрия Хайнц-Кристиян Щрахе. Както е известно, през 2019 година Щрахе беше уличен в политическа корупция и се оттегли от всичките си постове след скандалната афера "Ибиса".

Щрахе: "Това е чиста лъжа"

Вестник "Курир" съобщи, че срещу Барбара Капел се води разследване. А австрийската прокуратура уточни, че досега нито тя, нито българският бизнесмен са обвинени в някакво престъпление. Според медиите, в рамките на разследването бившата евродепутатка е казала, че е била просто куриер. Предавала е получените пари в един парламентарен клуб на партията си.

Вчера се появиха и нови детайли. Пред изданието "Йостерайх" Барбара Капел е заявила, че българският бизнесмен преди това помолил за "намеса", защото една сделка "буксувала". Тя поискала одобрение за такава "намеса" от тогавашния партиен лидер и вицепремиер Щрахе, а той отговорил: "След като влагаш толкова усилия, за да му помогнеш, той трябва да направи дарение за партията". И уточнил сумата: 100 000 евро. Вестник "Щандарт" пише днес, че в отговор българинът наистина платил, но само 55 000. Във „Фейсбук“ Хайнц-Кристиян Щрахе твърди, че разказаното от бившата евродепутатка е "чиста лъжа".

Според "Йостерайх", щедрият дарител е именно български бизнесмен с инициал С., който заедно със свой бизнеспартньор се опитвал да откупи български пенсионен фонд от един голям австрийски застрахователен концерн. Той помолил Барбара Капел за "намеса", след като вече бил инвестирал осем милиона евро в сделката, която обаче тъпчела на място. Пред изданието Капел описва предаването на парите така: "Срещнахме се три пъти в един петзвезден хотел на "Рингщрасе". Парите бяха в плик." За българския бизнесмен тя обяснява: "Телефонът му се подслушва. Знам още, че срещу него се води разследване. Той е по-скоро опасен човек, твърди се, че е бивш агент на българските тайни служби."

"Йостерайх": Срещу българския бизнесмен С. се води разследване

Изданието "Йостерайх" пише още, че разполага с документи, според които срещу българския бизнесмен се води разследване за пране на пари.

В публикация на българското разследващо издание "Биволъ" отпреди няколко дни се твърди, че става дума за живеещия във Виена предприемач Стоян Стайков, "приближен на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов". "Биволъ" разговарял по телефона с бизнесмена, според когото парите, 75 000 евро по неговите думи, били личен заем за Барбара Капел. Той казал още, че в Австрия върви прокурорска проверка, поискана обаче лично от него.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 няма да стане

    10 1 Отговор
    Мярката е много ``тънка``,,,,
  • 2 Евро

    32 1 Отговор
    Въййй.. Ми те много бедни тия западни депутати бе.... Заради 55 000 Евро да стават за резил.... За БГ депутатите това са дребни суми
  • 3 хари

    34 1 Отговор
    А кой е пенсионния фонд???? Да не е оня с 200 000 лв месечна заплата на шефката?
  • 4 Хахаха...!

    6 1 Отговор
    Сега пък Хари...!
  • 5 Айде гешефф

    24 4 Отговор
    Австриската прокоратура ще си свърши работата и ще осъди някой,да видим нашата прокоратура каква ще я свърши след като още не се е задействала а няма и да се задейства защото депутат на герб е замесен

    Коментиран от #7

  • 6 факт

    17 0 Отговор
    тоя дарил ама тая що ги е взела
  • 7 ???

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "Айде гешефф":

    Сещаш ли се за един друг със същата фамилия, който беше оправдан за аферата САПАРТ. Всички българи бяха оправдани, но немците си излежаха в Германия.

    Коментиран от #10, #13, #18

  • 8 Ужас

    15 1 Отговор
    Това може да се случи само в нашата скапана държава! О, чакай навсякъде било така сега трябва да измисля друго извинение...
  • 9 Рошко

    12 0 Отговор
    Помислил си че в Бълхария като може, и в Австрия може
  • 10 Рошко

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "???":

    Ми пак ша ги оправят, надявам се само кьоеешито да ги почне, щот тука оправия няма
  • 11 Рошко

    10 0 Отговор
    Ми пак ша ги оправдаят, надявам се само кьоеешито да ги почне, щот тука оправия няма
  • 12 Даа

    13 0 Отговор
    Да си купи български пенсионен фонд от един голям австрийски застрахователен концерн !? И по интересното е че "да се свети името му и да не се споменава напразно - амин ....... нали български журналистчета !
  • 13 Отворко

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "???":

    Не е същата фамилия.

    Коментиран от #16

  • 14 кълвач

    4 6 Отговор
    DW , са лъжци отдавна загубили доверието на всички, които познавам! Не им вярвам за нищо!
  • 15 Novus ordo seclorum

    4 1 Отговор
    Дойче веле пак боравят с цели имена. Лицето С ли ве , псевдо драскачите?
  • 16 ???

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Отворко":

    Писах по памет 👍.
  • 17 Бай Гуню

    3 0 Отговор
    ИмАл чвека- дАл!
  • 18 9583

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "???":

    Австрийците имат имена а нашия Ганчо е без, име, бизнесмен бил.
  • 19 нътре

    6 0 Отговор
    Така са възпитани българските бизнесмени и така успяват в БГ
  • 20 Щирлиц

    6 0 Отговор
    Въпроса не е защо, а кой му ги е дал за да ги дари точно на тази партия ;)
  • 21 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Има си хас, да е български "бизнесмен" и да не е от Бившата ДС или да няма здраво рамо от тази организация !!!
  • 22 Познато лице

    4 0 Отговор
    Ау, този Стоян ми е съученик от сливенското МГ. Изключително слаб ученик беше. Още тогава тормозеше едно слабовато момче от В клас, обвинявайки го, че му откраднало касетите на една средношколска бригада. По късно този Стоян завлече съученик, който се занимаваше със затрахователен бизнес с крупна сума пари.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.