Last news in Fakti

5 Януари, 2020 11:23 9 021 42

Кой носи отговорност за опасния боклук в Плевен?

  • боклук-
  • плевен-
  • опасен боклук

Общо пет пъти е проверявана през 2019 площадката с опасните бали с боклук в Плевен. И нито веднъж РИОСВ не е констатирала нарушения на екологичното законодателство. Защо тогава сега там влязоха МВР, ДАНС и прокуратурата

Кой носи отговорност за опасния боклук в Плевен? - 1
Заводът за боклук в Кремиковци Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Съдържат ли опасни отпадъци балите с боклук, съхранявани на площадка в индустриалната зона в Плевен? Законно ли са стигнали до там от Черно море? Част ли са те от пътя на боклука, контролиран от италианската мафия, след като произходът им е италиански?

На тези въпроси трябва да отговори досъдебното производство, започнало след акция на МВР и прокуратурата тази седмица заради съмнения за незаконен трафик на 9 000 тона смет.

РИОСВ-Плевен: Всичко е наред!

Десетина дни преди акцията от адрес helppleven1 до медии и институции бе разпратен неподписан мейл, в който имаше снимки на мястото и текст: “Насочваме вниманието ви към голямо незаконно сметище за италиански боклук в центъра на индустриалната зона в град Плевен. Сред отпадъците, освен замърсен балиран полиетилен, се трупат и отпадъци с код UN 3077 (опасно за околната среда), както и медицински отпадъци. Прилагаме снимки, както и координати на сметището, в случай че проявявате интерес: GPS координати: (43.4247791, 24.6193863)”.

След получаване на мейла, на сайта на МОСВ се появи съобщението: “РИОСВ-Плевен провери площадка за третиране на отпадъци в промишлената зона в града във връзка с получен сигнал от граждани. Проверката установи, че става дума за регламентирана площадка на „Феникс Плевен“ ЕООД, което има разрешително за третиране на неопасни отпадъци от 2013 г., издадено от РИОСВ-Плевен. Дружеството притежава и нотификация за внос на отпадък, издадена от МОСВ”.

Според уверенията на Регионалната инспекция по опазване на околната среда, площадката на „Феникс Плевен” е проверявана от РИОСВ общо пет пъти през 2019 г., като последната е извършена на 19 декември съвместно с екипи на Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението в Плевен, на Икономическа полиция и на Първо РПУ-Плевен. Констатациите са, че при проверките, извършени досега, включително тази на 19 декември, няма нарушения на екологичното законодателство. Опасни отпадъци, включително медицински, не били установени.

Но само две седмици след това заключение на терена влизат екипите на МВР, ДАНС и прокуратурата. Защо обаче на разпит вчера бяха само четирима служители на РИОСВ, вместо и местни полицаи, които също така не са установили нередности?

Бали се складират там от поне две години

Теренът от близо 5 декара е актив на металообработващия завод МИР-Плевен, който е в процедура по несъстоятелност от около пет години. Мястото е отдадено с договор за наем на “Феникс Плевен” ЕООД.

“Когато станах синдик на МИР-Плевен, балите бяха там, а договорът за наем е разрешен от Съвета на кредиторите и одобрен от съда”, заяви пред Дойче веле Мариян Нейков, назначен за синдик от миналото лято. Той обясни, че благодарение на този договор по сметките на фалиралата фирма постъпват средства и са изплатени заплати на работниците.

На 6 януари предстои заседание на Съвета на кредиторите, който да реши дали да се пристъпи към пряко договаряне на активи на дружеството, тъй като на два пъти преди това не е имало оферти. Ако се намери купувач, тогава и теренът, на който са балите, ще има нов собственик.

Освен “Феникс Плевен”, в района има още шест площадки за депониране на отпадъци, показва регистърът за контрол на обектите на Регионалната инспекция по опазване на околната среда (РИОСВ) в Плевен. Четири от тях са на още един “феникс” - “Феникс Норд БГ”. Теренът на “Феникс Плевен”, освен като място за депониране на отпадъци, е обозначен и като “транспортиране на отпадъци”.

Пред bTV окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова заяви, че проверената площадка “видимо нарушава изискванията за съхранение на отпадъци”. Аргументите ѝ за това: боклукът е в разпръснато състояние, на мястото няма ток и вода, нито машини за преработка. Но как така местната екоинспекция не е открила тези видими нарушения при петте си проверки през 2019 г.? Пред БНР Савова обясни, че “някои длъжностни лица не са изпълнили задълженията си, свързани с контролните функции на съответната Регионална инспекция за опазване на околната среда и водите“.

Кметът на Плевен Георг Спартански не скри изненадата си от акцията. Не е имало никакви сигнали през годините за каквито и да било опасни отпадъци там, заяви той в отговор на въпрос на Дойче веле. Спартански, който спечели втори мандат на местните избори миналата есен, посочи още, че в началото на 2018 г., когато от “Феникс Плевен” са подали инвестиционно предложение, не са постъпили възражения по ОВОС в законния 14-дневен срок. На сайта на общината наистина се открива информацията за инвестиционното предложение за “Разширяване дейностите по третиране, увеличаване обема на третираните отпадъци, добавяне на нови безопасни отпадъци в регистрационния списък на съществуваща площадка за третиране на отпадъци”.

От “Феникс Плевен” щели да произвеждат строителни материали от боклука. По непотвърдени официално сведения, фирмата се е снабдила с необходимите документи за съхранение на отпадъци от 2012 г. (тогава управляваше първият кабинет на Бойко Борисов). Според окръжния прокурор, за депото има разрешение за внос, подписано от зам.-министър на околната среда, а се проверява и разрешение за опасни отпадъци.

Борисов: готвят се акции на още 7 места

Самият Борисов пък поздрави МВР, ДАНС и прокуратурата за акцията в Плевен, обяви, че се подготвят такива “на поне още седем места”, и обеща санкции за всеки, “който прави далавера на гърба на здравето на българските граждани”. „Ако има хора, които са нарушили закона, тук наблизо е Белене, където да завършат своята кариера. Това е борба с корупцията“, казва той във видео, публикувано на Фейсбук страницата му, при инспекция от въздуха на строителството на “Турски поток” в България.

От МВР са изпратили официално запитване до властите в Италия, за да разберат дали боклукът, обработван в България, има нещо общо с операцията в Италия, при която бяха задържани членове на мафията в бизнеса с отпадъци. През декември италианските служби спряха 815 тона отпадъци край Милано. Според медии на Апенините, вагоните с боклук е трябвало да стигнат до България, където да бъдат изгорени - твърдение, отречено тогава от българските власти. (Що се отнася до ТЕЦ-а в Плевен, той не гори боклук, тъй като е на газ и няма инсталация за целта.)


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван.

    24 3 Отговор
    Баба Ванга, няма кой!

    Коментиран от #10

  • 2 vvvvv

    70 6 Отговор
    Цялото войнство на Борисов. Унищожиха държавата.
  • 3 Роско Плевнята

    34 6 Отговор
    Абсолютно всички без ГЕРБ.
  • 4 сетихте ле се или да ви го кажем

    39 4 Отговор
    Аз моем да каем само кой нема а носи ,щот той гарантирано не носи никакви отговорности , само храбро и безотговорно усвоява в особено големи размери и плещи глупости . За отговорности препраща на чужди адреси.
  • 5 кълвач

    56 3 Отговор
    Тодор Живков и хан Аспарух! Герб нямат нищо общо!
  • 6 Държавната паплач

    73 2 Отговор
    РИОСВ им плащаме заплати за да ни изтровят, нарича се корупция да ви светна като незнаете
  • 7 Гост

    33 1 Отговор
    Извънземните...
  • 8 Къде са децата и внуците :

    28 0 Отговор
    на управляващите през последните 40 години? Там е разковничето. Тези които са предавали, са получавали награди за семействата си.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    39 4 Отговор
    има един ИТАЛИЯНСКИ филм ОКТОПОД С КОРАДО КАТАНИ който го е глдал знае мафията дърпа всички лостове а ГЕРБ са МАФИЯ
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "Иван.":

    не те ли е ГРЯХ да ровиш костите на мъртвите без срамник
  • 11 Управниците

    28 2 Отговор
    Управниците носят отговорност, нали те взимат решенията и заплати от по няколко хиляди .
  • 12 Хмммм

    10 17 Отговор
    Виновни и осъдени няма да има, защото МАФИЯТА БСП И ДПС УПРАВЛЯВАТ ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ В БЪЛГАРИЯ! Вижте кои управляват тези фирми и ще разберете твърдението ми !

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Лекар БГ

    36 0 Отговор
    Няма отговорни в Държавата в която има тотална безотговорност. По всякакви проблеми. Нито Премиерът е знаел,нито Нено е чувал.Хиляди тонове буклуци в цъфналата им държавица.И водата църцорела.
    Станишев,Орешарски и Нинова са виновните!!!
  • 15 гост

    37 3 Отговор
    Този, който управлява носи отговорност!!!
  • 16 Тошко

    17 1 Отговор
    Плевенчани - те са си виновни, защото са го поръчали..... нужен им е за бизнеса.
  • 17 Онзи

    18 1 Отговор
    Путин и иранския генерал Сюлеймани...Последният беше публично наказан за незакония боклук...Да се стегат другите боклуци и отпадъчни елементи и пробити електорални единици.
  • 18 Брах ви лайката гербаджийска

    29 2 Отговор
    Ако питате боко, бсп са виновни
  • 19 Просто статистика

    25 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хмммм":

    А ти виж кой е дал разрешение за внос на този боклук!
    Пише го с главни букви - МОСВ - т.е. министерство, подчинено на Главната Мутра!
  • 20 ТИКВАТА

    17 0 Отговор
    Отговорността е на Орешарски и Путин.
  • 21 Тиквун

    41 1 Отговор
    ЗАЩО не литнеш с хеликопера до Видин, Бойко?
    45 минути ще летиш над гробища. Няма заводи, няма тръби, няма училища, няма болници, няма лекари, дори хора няма, деца няма. От днес затвориха и неврологията в общинската болница. Видинчаните с инсулт ще си мрат спокойно по домовете, за да не клатят стабилността Ти. И знаеш ли, нямаме дори клошари, защото мизерията и беднотията е толкова голяма, че няма какво да изровят от кофите за боклук. Може да долетиш и с новият самолет за 55 милиона. То и летище вече нямаме, но от горе разгледай. Има какво да се види - села призраци, а в града в блоковете светят по няколко лампи. Ела и кажи на хората колко милиарда е излишъка и колко е кредитният рейтинг. Много ще ти се зарадват. И не ги слушай, ако ти крещят, че си убиец, крадец и боклук, така ти се счува, само усещане е това, като корупцията. И ако хвърлят яйца и камъни, да знаеш от любов е. Дават ти най-ценното си, друго нямат, само по някое яйце в хладилника и камънак по улиците.
    Що за изрод трябва да си, за да затриеш цяла една държава, да откраднеш на хората парите, живота, бизнеса, мечтите и водата и да им разправяш колко хубаво си живеят? Що за изрод трябва да си, за да прокудиш на хората децата и внуците, да им хвърлиш по 40 лева за Коледа и да искаш да са ти благодарни? Що за изрод трябва да си, за да гледаш как хора умират, защото няма линейки и отделенията в болниците са затворени, а ти да си купуваш самолет с техните пари?
    И една история ще ти разкажа, Б
  • 22 чиче

    19 0 Отговор
    Когато една страна стане боклукчива политически идва и боклука от ЕВРОПА.След това идва от АМЕРИКА
  • 23 ЯСНОВИДЕЦ

    6 6 Отговор
    Точно така, 2013 Г кои беше назначен за министър ПРЕДСЕДАТЕЛ А.? О Р Е Ш А Р С К И, ТОЗИ ДЕТО СЕ КРИЕШЕ ПО ТОАЛЕТНИТЕ И ОТКРИ БЪЛГАРСКИ РЕСТОРАНТ В ХАНОЙ ВЪВ ВИЕТНАМ.
  • 24 ред

    21 0 Отговор
    До 20 години СЕВЕРОЗАПАДА ще е пустиня с мургави разбойници
  • 25 Кой носи отговорност за опасния боклук

    21 1 Отговор
    Престъпниците от Крадливата Шайка герб и боса им борисоф!
  • 26 Сатиричен театър

    4 2 Отговор
    Н И К О Й!
  • 27 Фактъ

    17 1 Отговор
    Краля слънце , Боко вече е кралят на боклука . Мирише.....
  • 28 Behemoth

    8 0 Отговор
    Станишев е виновен!Личи му чи не е мъжкар и ни знай карати!
  • 29 😅😂😅 За италянският боклук

    6 0 Отговор
    Ли става дума тоя който си влиза у БГто откъде му е кеф и си се гори сам и никой нищо не знае.
  • 30 Ангел

    17 3 Отговор
    БРАТЯ-БЪЛГАРИ, ДА СТАВАМЕ И ДА МЕТЕМ ОПГ ГЕРБ! ОТНОВО ЗАПОЧНАХА ДА ИЗБИВАТ ПРАСЕТАТА В ПОЛЗА НА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ, ОСТАВЯТ НИ БЕЗ ВОДА, ИЗБИВАТ КОЗИТЕ И ОВЦЕТЕ, ПОДЛАГАТ НИ НА НЕВИЖДАНА ДИКТАТУРА И ГЕНОЦИД! ТИКВО, ОПГ ГЕРБ, ГЕРБ-ТРОЛОВЕ И АПАРАТ, ЗА ДА НЕ ВИ ЗАСТИГНАТ ЧАСОВЕ НА АГОНИЯ, ПОДАЙТЕ ДОБРОВОЛНО ОСТАВКИ И НАПУСНЕТЕ БЪЛГАРИЯ! ГЕРБ-ОСТАВКА!!!

    Коментиран от #41

  • 31 😅😂😅Вземи си го у вас

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Byg":

    Щом не е опасен
  • 32 Селянин

    6 0 Отговор
    Сигурно аз ще съм виновен, като знам как работят ДАНС и българското правосъдие...
  • 33 Сух

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Byg":

    Снимките, които са пратени на медиите красноречиво показват, че боклука е опасен. Това, че има продажници, които за пари тровят майка България за векове напред, не означава, че контрола е качествен! Време е вече такива хора да гният.
  • 34 До кога ще сме Наивници ? Не е ГЕРБ

    8 1 Отговор
    Която и партия да спечели мнозинството в Парламента , партитурите, мелодията на музиката ще е СЪЩАТА , само диригента ще е друг ? ИЗБОРИТЕ за обикновените хора са заблуда и лъжлива надежда че теглото ще свърши а за ЕЛИТА ИЗБОРИТЕ е поредното ХВЪРЛЯНЕ НА ЗАРА в ролетката и пренасочване на печалбата. Проблема е : че повярвахме в ЕС , а се оказа че станем КОЛОНИЯ на Брюксел , ГЕРМАНИЯ И ПАРИЖ ! Не е ГЕРБ виновен ! Ние сме ГЛУПАЦИТЕ сами им се харизахме ! Но журналистите ни ПРЕС- СТИТУТКИ МЪЛЧАТ и духат в интерес на продажните ни ЕЛИТ ! ЗАБЛУДАТА НА НАРОДА ПРОДЪЛЖАВА и краят и не се вижда !

    Коментиран от #39

  • 35 Боко Тъпото

    3 1 Отговор
    Орешарски,как кой?!
  • 36 До 30

    2 3 Отговор
    АНГЕЛЕ, ОТИВАШ ПРИ НЕБЕСНИТЕ АНГЕЛИ С КРИЛЦАТА. НА ТВОЯТА БОЛЕСТ ШИЗОФРЕНИЯ, НАЗНАЧАВАМ САМО ТРУДОВА ТЕРАПИЯ. И НЕ КАЗВАЙ БРАТЯ БЪЛГАРИ, ЗАЩОТО НЯМАШ НИТО ЕДИН КРАИ ТЕБ. ЩЕ УМРЕШ КАТО КУКОВИЦА В МЪЧЕНИЕ И НИЩЕТА. КАКВОТО И ДА ПИШЕШ, ОСТАВАШ СИ НЕЩАСТЕН!
  • 37 Ясновидец

    3 7 Отговор
    ВСИЧКИЯ БОКЛУК Е ВНЕСЕН ПРЕ 2003 ДО 2005 ГОТ ИТАЛИЯ, ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ ОТ ФИРМИ НА ХОРА ОТ БСП.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 pasi

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "До кога ще сме Наивници ? Не е ГЕРБ":

    Оставете тези партии , САМО гражданското общество от млади и образовани хора ще оправи боклуците на боко боклука . На оръжие братя вдигайте се ...
  • 40 има напредък

    5 1 Отговор
    Следващият път , като ни изобразят , на картата на Европа , няма да е като тоалетна чиния , а като бала с боклук.
  • 41 pasi

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ангел":

    Спрете водата на боко тиквата и хвърлете балите боклук в двора му а тиквата да обесим на най близкия стълб а неговите лизачи след като върнат заграбеното да бъдат също обесени
  • 42 Кмет

    3 1 Отговор
    Риосов вечно незнаят всичко е в нормите ми сложете уреди за замърсяване пред всички тецове онлаин да видим истината и те са за затвор само те знаят колко взимат под масата да траят Докато не свалим това правителство ще става по зле и масово ще боледуваме от рак магистралите ще са празни