Last news in Fakti

9 Януари, 2020 14:55 4 038 13

Правителствена болница остава, но за по-тесен кръг

  • правителствена болница-
  • лозенец-
  • болница лозенец

В нея ще се лекува обаче много по-тесен кръг лица от властта – премиерът, който най-много настояваше вече да няма правителствена болница, президентът и вицепрезидентът, председателят на Народното събрание и главният прокурор

Правителствена болница остава, но за по-тесен кръг - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Правителствена болница ще продължи да има и занапред, въпреки че преди почти година по нареждане на премиера Бойко Борисов парламентът реши да премахне специалния статут на болница "Лозенец". Това предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, приети от правителството между празниците, които не фигурираха в първоначалния вариант на проекта.

Занапред болницата на властта ще бъде определяна от Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването по неясни критерии, за което ще получава допълнително държавно финансиране. Това може да продължи да е болница "Лозенец" както и досега или друго държавно лечебно заведение като например ВМА, за която се говореше, че може да поеме функциите на "Лозенец", пише "Медиапул".

В нея ще се лекува обаче много по-тесен кръг лица от властта – премиерът, който най-много настояваше вече да няма правителствена болница, президентът и вицепрезидентът, председателят на Народното събрание и главният прокурор.

"Предлага се Министерският съвет да определя с решение държавно лечебно заведение, което да оказва медицинска помощ и медицинско осигуряване при пътувания в страната и в чужбина на лицата по чл. 20, ал. 1, 3 и 4 от Закона за Националната служба за охрана (президента, вицепрезидента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и главния прокурор), медицинско осигуряване на чуждестранни делегации при посещения в страната, както и медицинското осигуряване на пленарните заседания на Народното събрание. Предлага се тези дейности да се извършват от държавно лечебно заведение, определено от Министерския съвет, тъй като посочените лица са обект на охрана от Националната служба за охрана, което е елемент от дейността по защитата на националната сигурност, насочена към осигуряване безопасността на тези лица", се казва в мотивите към законовата промяна.

Стесняването на кръга привилегировани "на книга" едва ли ще ощети някого, тъй като и в момента представителите на властта се ползват с привилегии и връзки във всички болници в страната, а не минават по каналния ред, който важи за редовите граждани и който често пъти е доста дълъг и мъчителен.

Освен това при автомобилна катастрофа могат да разчитат на транспортиране с хеликоптер и спешна операция в правителствена болница от директор на друга болница ("Пирогов"), както се видя от инцидента с председателя на парламента Цвета Караянчева през миналата година.

В мотивите и оценката на въздействието към предложените промени се изтъква като аргумент, че след преобразуването на "Лозенец" ще липсва правно основание да се финансират от държавния бюджет дейностите по медицинско осигуряване при пътувания в страната и в чужбина на въпросния контингент от властта, както и за медицинското осигуряване на чуждестранни делегации от същия ранг при посещения в страната. Липсва правна възможност и за медицинското осигуряване на пленарните заседания на Народното събрание.

На бъдещата правителствена болница обаче освен вече изброените дейности по медицинско осигуряване при пътуване на наши и чужди делегация и заседанията на парламента, е вменено и задължението за оказване на медицинска помощ на председателя на Народното събрание, премиера, президента, вицепрезидента и главния прокурор.

Досега "Лозенец" обслужваше далеч по-широк контигнент, включващ министър-председателя, министрите, заместниците им, президента и вицепрезидента, ръководството на Народното събрание и председателите на парламентарни групи, съдиите от Конституционния съд, главния прокурор, патриарха, членовете на Сметната палата, ръководството на БНБ, шефове на държавни агенции и комисии като ДАНС, КЗК, Агенцията за приватизация, ръководствата на обществените медии и др.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиромаха

    19 1 Отговор
    Ай да не коментирам???
  • 2 Ахмак

    29 1 Отговор
    И болница си имат-Лозенец,и охрана си имат - МВР, и пари си имат - крадат като за последно.
    Браво- ето , кой каза че няма здравеопазване в територията?
  • 3 недей слага минуси

    39 1 Отговор
    още по тесен кръг, а бюджета същия, и за обикновените роби хеликоптер няма, да си мрат спокойно, но за олигархията има, те ще бъдат спасени, ето в какво се превърнахме за 30 години, изродена олигархична държава, най-лошото място за живеене в Европа, такава държава няма и в Африка, с такова разделение между бедни и богати
  • 4 бррр

    23 2 Отговор
    който си има болница, не го бърка проблема със здравеопазването и чакането на безкрайните опашки за личен лекар!
  • 5 Ventura

    19 2 Отговор
    И пак за сметка на бедните данъкоплатци.
    Браво, народни избранници, да илядите с всички болести на земята.
  • 6 Биде

    21 1 Отговор
    Бутикова болница но без добри специалисти!!! Поне такова беше положението преди години,а предполагам и в момента! Мен ако ме питате поддържането й за една шепа богоизбрани е напълно несъстоятелно и трябва основна реорганизация защото сме твърде бедни за подобни луксове!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Бибе

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Биде":

    То така си беше и преди ноември 1989 г...
  • 8 Рошко

    10 1 Отговор
    На това му викам аз димокрация, народа да мре от глад
  • 9 Тодор Живков

    8 1 Отговор
    Искахте демокрация,ето ви я сега,бачкайте по 12-15ч. да ви дойде акъля в празните глави
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тиква

    4 2 Отговор
    Охрана, самолет, прокурор, болница,............. няма да ги плащам. Да вземе да си направи и затвор за властта, че понякога се случват грешки и народа спира да слуша и прави революции. А дали като ББ кендза мирише на теменужки? Трябва и някоя противопожарна служба да обяви, че ще се занимава само с власта. Долу БКП. Кой не скача е червен.
  • 12 лечение за 1000 човека в страната

    1 1 Отговор
    За народа ще има ли болница?

    Коментиран от #13

  • 13 Пешо келеша

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "лечение за 1000 човека в страната":

    Ще ни лекуват безплатно в орландовци.