5 152 29

Апокалиптично: водата в "Столипиново" си тече, сметките плащат всички останали

Вода уж няма, а в пловдивския квартал "Столипиново" гледките са апокалиптични: водата тече по улици, извира от мазета и сгради. Но властта явно не се дразни твърде много. Дали пък умишлено не си затваря очите?

Апокалиптично: водата в "Столипиново" си тече, сметките плащат всички останали
Снимка: DW, Веселина Божилова
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Deutsche Welle, Веселина Божилова

Вода уж няма, а в пловдивския квартал "Столипиново" гледките са апокалиптични: водата тече по улици, извира от мазета и сгради. Но властта явно не се дразни твърде много. Дали пък умишлено не си затваря очите?

В Пловдив от чешмите тече вода. Няма воден режим. Засега. Но дали водата се плаща и докога ще я има, е въпрос с доста неясен отговор. Пресъхналият язовир в Перник накара Министерството на регионалното развитие и благоустройството да каже каква е неплатената сума от длъжници - граждани и бизнес - и тя се оказа доста голяма. В цялата страна сумата възлиза на 117 млн. лв., а на първо място по неплатени сметки за вода е Пловдив с около 15 млн. лева, следван от три населени места в областта. Общественият сектор, който обхваща и общинските жилища, е задлъжнял с 1,7 милиона лева, а граждани и бизнес дължат 13 милиона.

И пак се заговори за "Столипиново"

Впрочем историята с водата в "Столипиново" нито е от вчера, нито дори от завчера. Поне от 25 години ситуацията е една и съща и не се променя. Деветте високи блока с по пет входа, построени в началото на 1980-те, са с наводнени почти до тавана избени помещения - картината е апокалиптична, показва се от време на време по телевизиите, чужди медии също ѝ се дивят, после пак се забравя. И така - до наши дни, когато изведнъж се забелязва известно раздвижване на нещата - новата кметска и областна управа проявяват активност по тая тема, макар че засега всичко е на ниво дискусии на маса и решения за сформиране на експертна група. Тази експертна група трябва да огледа ситуацията, да направи техническо обследване на панелните блокове с наводнените мазета, както и на другата част от проблема в "Столипиново" - незаконните отклонения на водопровода към незаконните къщи.

Нека видим какво е положението в момента - преди да заработи експертната група. Своеобразен консултант се явява майстор Али, около 50-годишен строител със седем деца и още толкова внуци. Семейството е предимно в Германия, където той работи, но има къща и в "Столипиново". Разбира се, незаконна. Според майстор Али, водата, която пият в "Столипиново", не е за питейни нужди, той носил проби в лаборатория, където открили пясък. Питам го дали тръбата до къщата му е законна и дали замърсяването не е от нея, но той предпочита да си замълчи. Четири къщи получават вода само от неговата тръба, поставена кой знае как. Подобна е ситуацията с незаконните отклонения и на останалите къщи.

Майстор Али е осъден да плаща 2100 лв. сметки на ВиК. Докато обяснява как ги платил и колко са несправедливи, наоколо се събират негови съседи и се оказва, че няма семейство без заведено дело за сметки и всички те са за суми между две и четири хиляди лева. Според директора на ВиК в Пловдив Спартак Николов, само "Столипиново" дължи около 700 000 лв. Фактът, че почти на 90% незаконно застроеното "Столипиново" има ток и вода, оставям без коментар.

Ситуацията с тока преди години беше същата, изглеждаше нерешима, но след като австрийска компания пое енергоразпределителното дружество, тя успя да въведе ред. В началото на 1990-те години по време на една предизборна кампания на населението беше обещан безплатен ток, в резултат на което потреблението устремно се увеличи.Ток се харчеше като за световно. Точно в един от тези високи блокове, които са общински, репортери видяха с очите си грееща пружина и полуголи дечица да си играят, а температурите вън бяха минусови. Изобретателността в хабенето на ток нямаше граници, но с няколко стъпки все пак ред бе въведен и отдавна не се чува да има проблем. Електромерите бяха качени на високи стълбове, на неплатилите им спираха тока, режимът продължи, докато започнаха редовните плащания.

Дали проблемът не е бил игнориран умишлено?

Как, обаче, ще се реши въпросът с водата? И дали умишлено не е бил игнориран толкова години? Ако обитателите на гъсто застроените къщи все пак имат водомери, то в наводнените блокове водомерите са недостъпни, защото са под вода. Ако наближиш мазетата, чуваш как водата си тече. На някои места са изкопали отводнителни вадички, за да намалят обема. В същото време в домовете си вода имат само онези, които живеят до третия етаж, нагоре тя идва за по няколко часа нощем. И така е от години. Впрочем лавината от съдебни дела за неплатени сметки не щади и онези, които нямат вода - те също са на съд. Според директора на ВиК Пловдив, отклоненията от магистралния водопровод към блоковете са непоправимо задръстени и трябва да се сменят. Вътре намирали дори възглавници.

Според майстор Али обаче, който си вади хляба със строителство, и деветте високи блока близо до Марица още навремето си са построени със сгрешен наклон. Вместо към ниското, наклонът отива към високото и така няма начин водата да преодолее гравитацията. Това твърдение е ново, но истината е, че вода в тези изби се събира от поне 25 години. Както е истина и фактът, че няколко по-стари пететажни блока, построени по-встрани, не са с наводнени мазета. Ако това се окаже наистина така, ще стане интересно. Блоковете са общински и се пита защо никой от общината не е помислил за точно такава причина, която звучи логично.

Как ще се реши този въпрос, който освен икономически е и здравен, не е ясно. Ако техническото обследване на деветте високи блока установи, че сградите не са годни за обитаване, те трябва да се съборят. Близо е до ума, че точно такъв извод ще настъпи, защото няма начин при четвъртвековна атака на вода в основите на една сграда тя да не е повредена. И излиза големият въпрос - какво ще стане с хората? За да се съборят тия общински блокове, те трябва да бъдат настанени в други общински блокове, а градът не разполага с подобен резерв.

Нима някой би се решил на такава стъпка?

Съществуват предварителни планове, според които в ниската част на "Столипиново" предстои събарянето на къщи. Няма как да се разширят уличките, някои от които нямат и метър, ако това не стане. На подобни места, недостъпни за пожарни, линейки и коли изобщо, има най-малко 150 къщи. Но идеята, вече споделена от новия районен кмет на "Източен" е неосъществима - никоя власт няма да иска да плати цената на напрежението, което ще настане.

Плащаме тока на "Столипиново", говореха пловдивчани преди години. Днес казват - плащаме водата на "Столипиново". Дали наистина е така и кой е виновен за толкова години пълно бездействие, може да се спори. Властта във всичките ѝ партийни модификации през последните 30 години създаде трудна ситуация. И което е още по-лошо - тази ситуация внушава безотговорност у населението. Да припомним, че по думите на директора на ВиК Пловдив, "Столипиново" дължи 700 000 лева, а по данни на КЕВР, общите неплатени задължения на дружеството са към 18 млн. лева.

От друга страна - ВиК Пловдив - дружеството с най-много неплатени сметки в България, обикновено сменя директора и ръководния си екип още преди да е изсъхнало мастилото на изборните бюлетини. Първата стъпка при всички смени след избори се прави винаги там. Какво става после, се вижда днес. Добре, че го има "Столипиново", за да има с какво да се оправдават...

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 българин

  24 20 Отговор
  Във всички села и градове, дали са българи, патагонци или марсианци, където има външна чешма се оставя да си тече, по малко, за да не замръзне. Това, че някой е източил язовирите не са виновни българи, роми, турци...., а тези, които са проспали задълженията си

  Коментиран от #4, #6

 • 3 мали мали

  3 0 Отговор
  Вършите си работата а не кокала доде у задникави да си намирате оправдания,а да им на гласувалите честито,то нема държава всичко е си върви на енеркция а и преуспяваме вожд тиквун
 • 4 мали мали

  3 2 Отговор

  До коментар #2 от "българин":

  Браво така е
 • 5 Шопо

  16 2 Отговор
  Алилуя ,братко !!! Нашите ромски братя трябва да имат постоянно течаща вода !!!
 • 6 Ама..

  31 0 Отговор

  До коментар #2 от "българин":

  Разликата е, че на българските и турските чешми има водомер! И съм убеден на 1000%, че във всяка махала е така не само в Пловдив а във всеки град и село. И да причината за кризата не е в чешмите въпреки всичко!

  Коментиран от #15


 • 7 Рошко

  16 3 Отговор
  Дойче зеле не се притеснявайте за нашите роми, за изборите доганчо ще им плати версиите и така, я дайте пак нещо отрицателно за туркието
 • 8 Hurakan

  12 7 Отговор
  Има течащи чешми по махалите от поне 30 години, но защо пак платените мекерета се опитват да пренасочат гнева на българина към махалите, а не към истинските виновници източили язовирите
 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 Save

  16 1 Отговор
  Това с течене на питейна вода 24 часа в денонощието е във всички ромски квартали. Но защо да не тече като те вода не плащат, плащаме я другите потребители. А вода ще се лее непрекъснато в ъези квартали, защото политиците си купуват от тях гладовете и те са неприкосновенни.
 • 11 гост

  15 0 Отговор
  Тук става дума за защо редовните данъкоплатци са дискримининирани от дружествата за водоснабдяване като не получават същите права като патладжаните? Много е лесно, минава се на проверка с полицйски екип и се спира крана на водомера, пускат се чешмите и ако тръгне вода значи има черна връзка преди водомера и се спира водата, разкопава се да се види къде е точно връзката и се пише хиляди левове глоба на абоната, без да му се пуска водата, след заплащане тогава се възобновява. Лесно е, ама никой не иска да го прави. Има си региони с висок риск, каквито са патладжанските махали, хотели и др, които се засичат по потребление и сума на отчетените дебите в отделните абонати.

  Коментиран от #16, #17

 • 12 горчивата истина

  7 2 Отговор
  Това водно благоденствие е за избирателите на ГЕРБ, които не гласива за тях - Перник !
 • 13 мали мали

  4 1 Отговор
  Прочетете що нема управия тая държава от 1 коментар до последния и си вземете поука аз ще кажа тъп тъп наииии тъп
 • 14 Столепин

  2 2 Отговор
  Водната криза май е умишлена, за да се мине на латино сценарии. Или афро.
 • 15 jjj

  9 5 Отговор

  До коментар #6 от "Ама..":

  Мога да ти гарантирам, че 95% от къщите имат байпас и то не от вчера. Това важи за всякакви етноси, социално положение и сттепен на образование. Просто не е реално да имаш двор, които се полива, къща, където се живее ,и да сметката за вода да е 8лв. Няма как.
 • 16 Гйъъх

  3 2 Отговор

  До коментар #11 от "гост":

  Региони с висок риск, които никой не иска да безпокои са гробокопачите на ГРОБ.
 • 17 ПРОКЛЕТ ДА Е БОКО КРАТУНАТА

  4 1 Отговор

  До коментар #11 от "гост":

  Абсолютно вярно, но идат избори .....
 • 18 що що що

  6 0 Отговор
  оставете водата на хората !!!!че то чаветата с какво ще си играят??? това е дискриминация !!!

  Коментиран от #21

 • 19 Йозеф

  11 0 Отговор
  Първо, постройката на снимката е незаконна, на всичко отгоре функционира като търговски обект без фискално устройство. Второ, явно водата не върши работа и все пак блоковете ще трябва да се съборят, за съжаление като се изведат първо орките. Трето, нека БХК построи къщи на смирените обитатели.
 • 20 Сребролюб Мангизлиев

  6 0 Отговор
  Лятото в Столипиново има много удивителна гледка. По улиците и по тротоарите (там където не са застроени с къщи) се простират стотици разноцветни килими. Цuraнkume перат килими, пътеки и по улиците се стичат хиляди кубици разноцветна вода, която се се стича в пълните с найлони, бутилки, боклуци и умрели животни дъждоприемни шахти....
 • 21 Сребролюб Мангизлиев

  4 0 Отговор

  До коментар #18 от "що що що":

  Думата " чаве" не е разбираема за биологичната маса от Столипиново. Това са mypcku цuгaнu, говорят турски диалект....

 • 22 чалма тв

  3 0 Отговор
  Публикувано във факти.бг: майстор Али, около 50-годишен строител със седем деца и още толкова внуци...Браво на нерес Сорос, поне малко ги прехвърлил в Германия, че не знам как щяхме да ги издържаме тези програмисти и инженери..
 • 23 ДОКО

  1 0 Отговор
  ХА ХА ХА ГЕНЕРАЛ БОКО ПРЪДНА И СИ СЛОЖИ РОЗОВИТЕ ОЧИЛА..МУУ..
 • 24 Привилегии

  0 0 Отговор
  ......
 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 26 Разум

  1 0 Отговор
  Без да се подпомогне на циг.аните с намаляване на ра.ждаемостта им, проблема ще става все по-голям с тях.
 • 27 petar svilenov

  1 0 Отговор
  боклукът в Махалата от години се изхвърля около кофите за смет,но никога в тях.Чистотата си го знае.Събира се с багери и самосвали.Това ли е интеграцията.Ако се направи забележка,отговорът е,че били местна кутурна традиция.
 • 28 Прокуратурата да се

  0 0 Отговор
  самосезира, а Каракачанов да ги мобилизира в трудови войски и да оправят батака
 • 29 БПФ

  0 0 Отговор
  Попитайте оня паляч с каскета, дето иначе се прави на голям мъж, защо не се прилага Наказателния кодекс, според който кражбата на вода се наказва със затвор? Това няма да е държава, докато законите не се прилагат спрямо гнусната раса !!! Незаконно строителство, кражба на ток и вода, незаконни търговски обекти - тия само помощи получават, но нищо не плащат, а ние ги мъкнем на гръб с всичките им безобразия... и никой не смее да приложи законите, щото престъпниците щели да се разсърдят !!!

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.