Last news in Fakti

19 Януари, 2020 09:23 9 137 21

"Биволъ": Доставчикът на боклука е бил арестуван в Италия за изгаряне на токсични отпадъци

  • италиански боклук-
  • христо ковачки-
  • отпадъци-
  • rdf гориво

На 9 март 2009 г. отделът за екологични операции на карабинерите в Рим е арестувал 13 души, сред които Паоло Меаглиа, Гаетано Де Фео и Пантелеоне Дентиче, мениджър на едноименното предприятие за транспортиране и изхвърляне на отпадъци

"Биволъ": Доставчикът на боклука е бил арестуван в Италия за изгаряне на токсични отпадъци - 1
Кадър: Биволъ
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Собственикът на фирмата “Дентиче Пантелеоне” е бил задържан през 2009 в Италия като член на ОПГ за незаконно изгаряне на токсични отпадъци. Това се разбира от публикации в италианската преса от това време, отбелязва "БиволЪ". На 17 и 18 януари, при акции на ДАНС и прокуратурата в пристанищата Варна-Запад и Бургас-Запад, бяха открити 25 контейнера с боклук, изпратени от тази фирма. Според българските разследващи тяхното съдържание е съмнително.

На 9 март 2009 г. отделът за екологични операции на карабинерите в Рим е арестувал 13 души, сред които Паоло Меаглиа, Гаетано Де Фео и Пантелеоне Дентиче, мениджър на едноименното предприятие за транспортиране и изхвърляне на отпадъци.

Акцията е срещу незаконно изгаряне на токсични отпадъци от Рим и е координирана от прокурора Велети. Карабинерите прихващат телефонни разговори в продължение на месеци преди арестите. Според разследващия съдия Алесандра Илари става дума за организирана престъпна група, която е фалшифицирала данните за големи количества несортирани битови отпадъци, класифицирайки ги като годни за изгаряне въпреки липсата на характеристики, изисквани от закона. Фалшифициран е дори софтуерът, предупреждаващ за вредни емисии при изгарянето в инсинератора в Колеферро. Щетата от измамата е оценена на 60 милиона евро.

Не е ясно как е приключило следствието и дали е внесен обвинителен акт и дали Дентиче и другите от групата са били съдени.

Това е третият случай на италианци, които доставят боклук за България и са имали проблеми с правосъдието.

През август 2019 г. разследване на Биволъ разкри, че боклук доставян за няколко ТЕЦ на Христо Ковачки идва от Ecoexport S.r.L., фирма на Серджо Гозза (произнася се и Гоца). През юли 2010 Гозза е задържан заедно с други 16 заподозрени в рамките на операция водена от прокурори в Неапол и Анкона, след което е поставен под домашен арест. Групата е обвинена във фалшифициране на резултати от лаборатория за нивата на арсен в 150 000 тона боклук предназначен за Германия. Според прокурорите обвинените са били “напълно наясно с ролята си в сложна схема за нелегално складиране на боклук“. До присъда обаче не се стига поради изтекла давност.

В началото на януари т.г. друго разследване на "Биволъ" установи, че боклук, открит на площадка в Плевен, е доставен от фирмата Vibeco, която е във фокуса на разследване за трафик на боклук, организиран от Камората. Отпадъците за Плевен били превозени от фирмата B.V. Services, която пък е разследвана за връзки с Ндрангетата. Тя транспортирала 30 000 тона балирани отпадъци от сметището за “мумифициран” боклук до Вила Литерно до пристанището на Неапол, откъдето балите са натоварени за порт Варна.

През декември 2019 в рамките на мащабно разследване срещу Ндрангетата в Италия беше арестуван влак с 800 тона боклук, предназначен за България. До момента не е ясно кой е получателят му у нас. Репортер на "Биволъ" се свърза с Масимиляно Корсано, шеф на регионалната оперативна служба за екологични престъпления на карабинерите в Милано. Според него българските власти не са изпращали запитвания за казуса със задържания влак, а италианските власти не възнамеряват да търсят или да предоставят информация на българските си колеги, докато не приключи разследването.

Междувременно по нареждане на главния прокурор в България започнаха проверки на депата за боклук и пристанищата, като почти всеки ден се съобщава за открити нередности. Проверяващи влязоха и в ТЕЦ – Бобов дол, за който "Биволъ" разкри във видеоматериал, че продължава да гори несортирани боклуци, смесвайки ги с въглища. Според новия министър на екологията Емил Димитров – Ревизоро там не се изгаряли опасни отпадъци, но нарушения все пак имало.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брах ви лайката гербаджийска

    91 2 Отговор
    Боклучаво управление, боклучава държава

    Коментиран от #15

  • 2 Герб

    76 3 Отговор
    е мафия
  • 3 Боко Чоков

    75 3 Отговор
    Рак на белите дробове , рак на гърлото ! Всичко гратис ! Благосъстоянието ни нараства благодарение на Гроб !
  • 4 цачо

    69 3 Отговор
    ИМА ЕДНА ПРИКАЗКА:Когато царят е.е майка ти на кого ще се оплачеш? Та мисълта ми е: - ЦАРЯТ внася боклука и се почва едно разследване срещу него.Сещате ли се какъв ще е резултата-пешкира ще опере някой,който не може да се защити (или пък не му дават),пример:машинистите на злополучния влак в Хитрино.Такава е реалността в нашата мола родина.
  • 5 Да се знае

    54 2 Отговор
    Черепа и Ковачки командват цялата кочина.
  • 6 питане

    61 1 Отговор
    Ангелкова защо мълчи. Така ли ще привличаме туристи по морето?
  • 7 азз

    50 2 Отговор
    Мутрата е за бесило. Боко е окупирал повечето институции в държавата и сам ще си се избира доживот. Само революция може да спаси държавата.

    Коментиран от #18

  • 8 Бойко Боклука

    28 3 Отговор
    Европа ни чува
  • 9 ДЖОТО

    30 1 Отговор
    А МУТРАТА,КОГА ЩЕ ГО АРЕСТУВАТ?
  • 10 Мари

    29 1 Отговор
    Всички мълчат , никой не излиза публично да защити народа най - вече децата ни. Всеки ден се съобщава за някакви грипове и нечувани болести. Засрамете се , събудете се управници.Алчноста напълно ви е обсебила ! Всички се скрихте и обвинявате пионките които работят за вас.
  • 11 Само съд и присъди ще помогнат на БГ!!

    17 2 Отговор
    Този Ревизоро и той почна да се върти като фурнаджийска лопата.Скоро ще добие и външният вид на шишко Каракачан!Хванат ли кокала,много бързо забравят за какво са говорили и обещавали преди изборите на раята тъпа и наивна....
  • 12 Челмето

    13 1 Отговор
    Тиквата,Тиквата е за трепане.Всичко друго е лъжа
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дракич

    7 0 Отговор
    Ама как така няма изявления,обяснения,то голям срам за тия големите прокурори, следящи прокурори и тем подобни
  • 15 Пълен б клук

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Брах ви лайката гербаджийска":

    Боклучав народ.
  • 16 нжфдпй

    0 1 Отговор
    Да видим и боклука и от Малайзия къде ще го изпратят.
    150 вагона.
    Малайзия не искала да гори боклука на Европа и Африка.
  • 17 нжфдпй

    5 0 Отговор
    А защо не забранят вноса на боклук? Или въпросът е политНЕкоректен?
    Къде са екоактивистите? Грета ли трябва да дойде?
  • 18 Факт

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "азз":

    За това дело трябват пари!
  • 19 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Де да можеха наши "бизнесмени" да изнесат / малко поне / боклуци за Италия......... Паметник щяхме да им сторим !!!
  • 20 АНЕНЕРБЕ

    0 0 Отговор
    ОТ 2009 ГОДИНА ДО СЕГА ГЕРБЕРИТЕ СА РАБОТИЛИ С ТАЗИ ОПГ КОЯТО Е ВНАСЯЛА ТОКСИЧНИ ОТПАДЪЦИ ОТ ИТАЛИЯ И Е ТРОВИЛА ВЪЗДУХА ОБГАЗЯВАЙКИ БЪЛГАРИТЕ И ДЕЦАТА ИМ.

    ПОДОБЕН НА ТОЗИ ГЕНОЦИД СА ПРЕЖИВЕЛИ ЕВРЕИТЕ В ЛАГЕРА АУШВИЦ - БИРКЕНАУ КЪДЕТО СА ТРОВЕНИ В КАМЕРИТЕ.

    БОРИСОВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО МУ ПОД КРИЛОТО НА ПРОКУРАТУРАТА ПРЕВЪРНАХА БЪЛГАРИЯ В ЛАГЕР НА СМЪРТТА.

    СЛЕДВА НАРОДЕН СЪД ПОДОБЕН НА ТОЗИ В НЮРНБЕРГ !!
  • 21 Бял

    0 0 Отговор
    Брикел или т.нар.Тец-1, трябва да бъде посипан със саркофаг, там е някакво подобие на газова камера!!!