Last news in Fakti

26 Януари, 2020 10:18 5 352 61

Ангелкова подарява 15 млн. лв. на чужди туроператори

  • николина ангелкова-
  • туроператори-
  • туризъм

В света на туроператорската дейност обаче, сезон лято 2020 за България е продаден през зимата на 2019 г.

Ангелкова подарява 15 млн. лв. на чужди туроператори - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

15 млн. лв. ще бъде поощрението за туроператори и туристически консорциуми, които осигурят заявеният от тях брой чуждестранни туристи, доведени през 2020 г. в България по програмата за насърчаване на туризма в страната ни. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в ТВ предаване и благодари лично на премиера за оказаната подкрепа за отрасъла.

Сумата от 15 млн., осигурена допълнително за Министерство на туризма от национални бюджет ще бъде разпределена в подсилването на четири ключови пазара, като за Германия са предвидени 5 млн. лв. без ДДС, за Великобритания с 2,5 млн.лв. без ДДС, за Вишеградската четворка са предвидени 3,75 млн. лв. и 1,25 млн. за Русия.

„За нас е важно, че за първи път предлагаме такъв механизъм, който е ориентиран към конкретни резултати и участниците трябва да докажат след октомври, защото механизмът е от май до октомври, че те са докарали образно казано туристите, които са заявили в офертата си за кандидатстване.“ – обясни Николина Ангелкова.

В света на туроператорската дейност обаче, сезон лято 2020 за България е продаден през зимата на 2019 г. Тоест единични са бройките от чуждите пазари, генерирани от туроператори, които понасят някакви корекции само три месеца преди началото на сезона у нас. Затова независимо дали отделни туроператори или консорциуми ще кандидатстват за отпуснатата сума, те вече знаят точно каква бройка да заявят и няма проблем да я докажат – тя вече е осигурена.

Обявяване на рекламна кампания за предстоящ туристически сезон в годината в която ще започне е нещо, което не съществува в света на туризма никъде.

Бизнесът работи с хоризонт от около три години, а продажбата на всеки целеви сезон се случва година преди той да настъпи. Следователно 15 милиона лева са отделени да бъдат дадени на тези туроператори, които вече са осигурили клиенти за България по линия на собствения си бизнес.

Министър Ангелкова потвърди това (цитат без редакция): „Още след фалита на Томас Кук проведохме редица срещи с големите туроператори, които дадоха заявка, че могат да заемат капацитета. Вчера се прибрах от Мадрид, където всички големи британски и германски туроператори потвърдиха своите ангажименти и това, че Джетро холидей, които са водещи на пазара във Великобритания изцяло са поели капацитета на Томас Кук и техният капацитет за това лято се увеличава с 30 процента. Те основно оперират от 9 града и оттам очакваме ръст от 20-24 процента. Германските туроператори поеха ангажимент, че ще попълнят капацитета на Томас Кук съгласно заявките и с този механизъм, който заявихме, разчитаме, че този капацитет ще бъде увеличен. Очакваме 2020 да е със същите, а защо не и с по-добри темпове от изминалата, която беше доста сериозна.“

Следователно самият министър е наясно кои са тези туроператори, които безпроблемно ще се впишат в заложените цифри, за да получат сумите за поощрение. Но те са осигурили бизнеса си далеч преди да знаят, че някой ще им даде пари за онова, което те така или иначе вършат.
Въпросът е защо тази сума не е обявена за лято 2021 или 2022?

„Този, който е спечелил, трябва да докаже с конкретен брой туристи, че е постигнал маркетингови активности, което на практика налага и участието на големите туроператори. Поръчката е разделена на четири лота и е изключително добре защитила държавния интерес и сумата, която се отпуска допълнително като бюджет към Министерство на туризма от централния бюджет. Това ще даде огромна глътка въздух на хората, които работят в сектора и показва изключително основното отношение към сектор туризъм и развитието на този отрасъл от правителството.“

Как вече одобрени обеми ще дадат допълнителна глътка въздух, след като договорите отдавна са подписани?

Нататък става още по-интересно обаче, защото Николина Ангелкова в прав текст се дистанцира от единствено законния в България източник на статистическа информация – Национален статистически институт (НСИ).

„…85 процента от сумата на спечелилия ще бъде заплатена след като се докажат резултатите, 15 процента авансово, а останалото е, че туристите, които са дошли по този механизъм са настанени в регистрирани места за настаняване и са потвърдили това през системата ЕСТИ, която вече функционира. Да, тази система функционира на пълни обороти.“

Как функционира системата ЕСТИ за отразяване на гостите в реално време не е ясно, защото тя е скрита от публично виждане, за разлика от всички данни в НСИ. Според предишни изказвания на министъра, темпото на регистрация на местата за настаняване в ЕСТИ е ударно – с десетки хиляди, но няма как някой да провери подобно твърдение. Възниква тогава въпросът защо не настъпва „ударна промяна“ в броя на леглата, които отчита НСИ и защо те продължават да бъдат по-малко от броя на леглата само в курорта Слънчев бряг?

Обявената им бройка за 2019 г. са 335 597, а към ноември, 2020 г. са 108 708. Това означава, че около 200 хил. легла са обявени за неизползваеми през зимния сезон.

Ако министърът ще се позовава на резултатите от ЕСТИ като гарантиран източник на заетост и основание за изплащане на 15 млн.лв., то тя еднолично ли решава, че данните на НСИ не са верни? И ако те не са верни, това ще рече ли, че държавата ни ще подава погрешна информация към Евростат, който отразява само статистиката на НСИ?

В края на предаването Николина Ангелкова обясни още веднъж за какво ще бъдат похарчени 15 млн.лв. от бюджета, които се отпускат за бързо спасяване на настоящия сезон, след като той отдавна вече е уреден с договори:

„Те са за реклама тези пари, но те са конкретни маркетингови активности, които могат да бъдат реализирани и от туроператори, и от медийни агенции и консорциуми, както се обединят, както преценят и инструментите, които използват да отговарят на техническото задание. ТВ реклами, имейли, срещи, филмчета в самолетите. Парите, които са похарчили трябва да са довели до този брой посещения.“

Но и тук се крие уловка. Министърът е категорична, че ще се гледат САМО резултатите като бройка туристи, а не и какви кампании са проведени и дали някоя, някога и някъде е изготвил дори един рекламен материал. Ако допуснем, че победители в разпределянето на милионите са консорциуми между туроператори и рекламни агенции, без рекламната агенция да си мръдне пръста, тя просто ще получи своя дял. Имитацията на реклама може да бъде изготвена и от ученик с фотообработваща програма на домашния си лаптоп.

Към днешна дата българските хотелиери вече могат да покажат точно с кой туроператор какви обеми са договорили за лято 2020. Сега остава тези туроператори да си разпределят 15-те милиона, което няма допирна точка с обещания „въздух“ за българския туристически бранш.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    14 8 Отговор
    как да стана туроператор каде се подават дукументи и какви искам да работя но нияма работа като подарява да пише как да се вземат тези пари какво да направиш

    Коментиран от #8, #14

  • 2 турист

    45 5 Отговор
    А казва ли как обликът ни на европейско сметище ще се отрази на туризма?

    Коментиран от #15

  • 3 Боко мекия

    37 5 Отговор
    Боко има вкус за жени хахаха
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 чичо рук

    42 5 Отговор
    Айде и този крокожабъл взе да ръси народна пара! Остава да се качи на жипката и да сложи у нея онзи дето живее под наем ама не плаща наем оти апартаменто си е ачик ачик негов!
  • 6 Някой си

    46 8 Отговор
    Чакайте малко, идеята на туризма не е ли да носи приходи на държавата и бизнеса, а не да генерира разходи?

    Коментиран от #17

  • 7 мечо

    24 6 Отговор
    нино димов украде даржавата сега и тази щте си прибере тези 15 милиона уж ги подарявала не казва какви дукументи и каде се подават за да се пулучат тези пари да се ригистрираш като туроператор триябва на врачки да утидеме да расберем

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 мечо

    3 13 Отговор
    имам една пузната вав соцялните убадих се преди малко по телефона тя нищто незнае маи е фалшива новина не четете
  • 10 Аааааа вие ще ме побъркате!

    14 6 Отговор
    Там където си мислех че си е бръкнала в джоба! Се оказа че е бръкнала в нашия!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бачо Киро

    34 6 Отговор
    Тая пача нейните ли пари раздава? Много милиони почнаха да раздават, 15 за тея, 55 за самолетче, 100ина за бонуси по Коледа, КТБ-то се не чува нищо вече, чао на 4+ милиарда, НАП подарява 20 МИЛИАРДА за периода 2016-2018 на "определени фирми" .... Голямо раздаване гледам е паднало, а в същото време реват все как нямало пари за основни неща ... Всички от Кмет нагоре, включително, май трябва да бъдат наредени на стената. Не виждам друг начин, толкова са изнагляли ....
  • 14 Мин Тур

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Документи за длъжостта "хигиенист" може да подадете в отдел "Личен състав" на Централна гара ! В задълженията ви, ще се включва да се грижите за чистотата в тоалетните и да обслужвате пътниците и туристите! Съдейки по вашата грамотност това е най-добрата позиция, която можем да предложим ! Няма възможност за кариерно развитие, защото за хигиенист напр. на Летище София се изисква поне образование бакалавър*. /*бакалавър не е човек, който прави баклави/!
  • 15 Byg

    9 10 Отговор

    До коментар #2 от "турист":

    Попитай италианците в рим , там е в пъти по голяма мрасотия от България,както между другото и в редица европейски градове.

    Коментиран от #21

  • 16 Спокойно Мечо

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "мечо":

    Ти бе, без да ходиш на училище, как се научи да пишеш? Бас правя че във вас нямаш снимка от първи клас, на която отдолу да пише "Аз съм вече гармотен"!😂😂😂😂😂
  • 17 Byg

    6 16 Отговор

    До коментар #6 от "Някой си":

    Ами той носи , милиарди , ако това ще вдигне прихода с няколко процента е напълно обосновано . 15 милиона на фона на 4-5 милиарда , умно играе Ангелкова , абе който може си го може , друготе е вятър.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Някой си

    4 11 Отговор

    До коментар #17 от "Byg":

    Милиарди?!
    Хахахахаааа
  • 19 Бачо Киро

    8 6 Отговор

    До коментар #17 от "Byg":

    Ти туй математика, икономика, числа за нищо ги нямаш ...

    Коментиран от #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 София

    9 5 Отговор
    джендър Ники Ангелкова е за Прокуратурата, съд и затвор без право на отмяна###
  • 23 само минавам

    6 7 Отговор
    Браво, Лияна! Настъпвай и мачкай м-ра на "Туризма" Ангелкова с истината!

    Коментиран от #28

  • 24 Лекар БГ

    13 5 Отговор
    КОЙ управлява,хора?ГЕРБ.В сянка и ДПС.Ето КАК се подаряват български пари на чужденци.И за КАКВО?!
    Доколкото знам,стотици български деца имат нужда от скъпо струващо лечение.На техните родители НЯМА КОЙ да подари,от наше име.
    За един напълно пошъл и безобразен БГ туристически"продукт",ние,ще подаряваме в името на съмнителни бузинесмени от мутро-произход,за да ги рекламираме....НЕма такава Държава!!!
  • 25 Byg

    4 8 Отговор

    До коментар #19 от "Бачо Киро":

    Кирооо , пий си парцуцата с някой си и не мисли , явно те боли. между 8 и 10 милиарда лева носи туръзма на България годишно.

    Коментиран от #27, #36, #37, #38

  • 26 Дебил

    8 5 Отговор
    Калинка Ангелкова е номер 1
  • 27 транзитен пътник

    10 4 Отговор

    До коментар #25 от "Byg":

    Ко речи??? От какво точно ти донесе тия милиарди, бе разбирач? От ДДС, от данъци на офшорките в туризма, от осигуровки може би, или от туристическа такса в общината? Я по-добре спри да ръсиш гениалности!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бай Ставри

    8 1 Отговор
    Ей че е дашна тая кака...
  • 30 Йозеф

    7 2 Отговор
    Нека подарява, вече запазих вила в Гърция, 2х10 дни за юни и септември.
  • 31 само минавам

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Тъй както минаваш продължавай нататъка.":

    Ако мина по-ниско от твоето ниво ще те смачкам, защото е казано Убий простака с мълчание!Продължавам!
  • 32 мюмюн

    11 1 Отговор
    на Асан мечката е по убава
  • 33 Алкохоличката

    11 3 Отговор
    която не знае да брои, че руските туристи са в пъти повече от европейските!!
  • 34 Дебил

    8 1 Отговор
    Мюмюн, от Кърджали ли се познаваш с Николина Ангелкова?
  • 35 Баир будала

    13 0 Отговор
    Дано да я махнат жълтите жилетки в заведението! Ангелкова+Горанов аут !!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бачо Киро

    12 0 Отговор

    До коментар #25 от "Byg":

    За да те светна малко - както от 500 000 лева за павилион за представянето ни във Венеция са окрали де факто над 450000 от парите, а даже материалите за павилиона са били под 1000 лева, точно така тея 15 милиона отиват в незнайни джобове .... Да не говорим, че според собствените ти дрънканици, някой, който прави милиарди, въобще няма да седне да иска помощи за 15 милиона, балък заспал.

    Коментиран от #42

  • 38 Бачо Киро

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "Byg":

    Модераторът явно не е по-умен от теб, щом изтри статистиката от №36 ... с 8.8 милиона туристи за 2019 дето сте направили печалба за страната от 8-10 милиарда ... Финансисти ... На две магарета слама не можете да разделите.

    Коментиран от #43

  • 39 дедо Риц

    13 0 Отговор
    Те тая и Цецка Ц. са ми любовта на живота ! Обичам ги !!!
  • 40 БЪЛГАРИН

    10 0 Отговор
    Да ги подари на българските пенсионери и деца, те да отиват на море, защо български пари се подаряват на чужди???
  • 41 БОКО ТИКВЕТО

    14 0 Отговор
    ТАЯ МИНИСТЪРКА МНОГО Е ГРОЗНА БЕ! НЕ Я ЛИ Е СРАМ ДА СЕ ПОКАЗВА ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА! УЖАС ТАЯ ТРАВЕСТИТ ЛИ Е КВО ЖИВОТНО Е БЕ!
  • 42 ТрансТурист

    11 0 Отговор

    До коментар #37 от "Бачо Киро":

    Да, а и защо да не иде в Мадрид на Fitur да изхарчи некой милион г-жа милионерката Николинка Ангелкова, а и да си пазарува парцалки на Ребахас??? А как е консула от Валенсия Пацо Терасата бай дъ уей??? Жал и срам ме обхванаха нещо :-(((
  • 43 Big Bug

    9 0 Отговор

    До коментар #38 от "Бачо Киро":

    8-10 милиарда лева печалба за целия псевдо "туризъм" в БГ е пълен абсурд! Те и нарисувани не са видели толкова пара и то пък печалба. Но ако пък е така, може би преди облагане с данъци, нека ни кажат колко милиарда данъци и такси са събрани от тези 8-10 милиарда???!!! Иначе просто пак не им вярвам!
  • 44 Мръсни и яростни

    5 0 Отговор
    Конграчулейшън за Бачо Киро :-)
  • 45 анонимен

    11 0 Отговор
    Малеее тая като я видя с тая конска глава направо се стресирам!
  • 46 ВАТМАН

    6 0 Отговор
    Това правителство за пореден път показва че може само да харчи безрасъдно парите на данъкоплатците.Крайно време е за ОСТАВКА!
  • 47 Народен Декрет

    5 0 Отговор
    Да се преостанови показването на снимки на Ангелкова във всички медии и вестници.
  • 48 Киро Бидоня

    3 2 Отговор
    Малиийй...тааа като я видя и джоба ми получава тремор (кво значи тоа термин и я не знам , днеска го прочетох в една брошура, ама ми ареше) иначе да питам-ма то у БГ- то има ли такова нещо като туризъм бе...щото летото, като се бех опънАл на един креват на брего..под един чадър и като пием една студена вОда...бамаа..70 лв за кревато и 20 лв за чаша с вОда...още ма тресе от тогава. Па на обед, като идеме на ол-инклузиво..маалиийй..едни врабци, леекинко препекани...язе ядех по 5 да моа са нАям...Ама таа годин съм уГръчко, там било по-убаво, казват...Не знам , ке одам да видим..па като се върнем (ако се върнем де, оти ако ми ареше моем и там да останем) ше ви кажем как е алвата..
  • 49 митЮ ТЪПИЯ

    5 0 Отговор
    БРАТОЧКА АНГЕЛКОВА АКО И СВАЛИШ ГАЩИЧКИТЕ СЪМ СИГУРЕН ЧЕ ШЕ ИМА ПЕТНО ОТ ПОДПИКАНО НА ТЯХ.
  • 50 пловдив

    7 0 Отговор
    Бива си я за рекламно лице на нашия туризъм....................................
  • 51 копнато

    9 0 Отговор
    ВИЖТЕ КАК Е В АНГЛИЯ, КЪДЕТО ИМАМ МАЛЪК БИЗНЕС! ОЩЕ ЛИ МИСЛИТЕ, ЧЕ ТАЗИ РЕПРЕСИЯ, КОЯТО ВИ НАЛАГАТ ТУК Е НОРМАЛНА!?Имам малък бизнес в Англия, имах и същия в България.

    Вие знаете как е в България, аз ще ви кажа как е в Англия:

    1. Фирма се отваря за 5 минути през интернет и всички документи идват по пощата

    2. Дейността на фирмата се стартира пак по същия начин или по телефона.

    3. Отчетната година е от дата до дата и всичко е електронно, без електронен подпис, само със специален фирмен код.

    4. Време за приключване на отчетната година и плащане на данъка 9 месеца след изтичане на отчетния период – всичко през интернет.

    5. Осигуровки на работниците – до 11000 заплата годишно – £14 на месец, нагоре растът.

    6. Осигуровка на собственика, ако не е назначен на трудов договор – 0.

    7. Контролния орган е един – няма нап, хеи и други подобни!

    8. Задължителна регистрация по ддс над 80000£ годишен оборот.

    9. Касов апарат, само по желание. С никъде несвързан.

    10. Клиентите плащат масово с карти и така сивия сектор е сведен до минимум.

    11. Софтуери и др. тъпотии купува държавата, които свързват банките и контролния орган и така следят укриването на обороти. Глобите са големи и никой не смее да крие.

    12. Когато контролния орган прави проверка е длъжен да уведоми предварителни за дата и час. Ако проверката е екстремна и дойдат без предупреждение, са длъжни да попитат дали могат да влязат и да ровят из обекта. Ако собственика откаже – ня
  • 52 гаварит ЛОНДОН

    7 0 Отговор
    ЩЯ СИ НАПРАА ТУРОПЕРАТОРСКА ФИРМИЧКА ТУК, ФЪФ ПЪПА Н АБЕКЗИТКАТА И ША КАНДИДАТСВУВАМ ЗА ПАРЧЕ ОТ ТЕЗИ 15 МИЛИОНА ЛЕВА- нъл щя сум чужд оператор и ми се полагат...лелеле, че шмекерия сяякаш е измислена от айшету бре,

    аман от айдуци
  • 53 НИКОЛА

    0 3 Отговор
    ДО КОМЕНТИРАЩИТЕ!

    ЧЕТЕТЕ СТАТИЯТА В АФЕРА.БГ, РАЗДЕЛ МИШЕНА:
    АМЕРИКАНЦИТЕ СВАЛЯТ ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ С „АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ“. ПОСЛЕДНИЯТ ШАНС ЗА „СПАСЯВАНЕТО“ НА БОРИСОВ
  • 54 Гост

    1 0 Отговор
    Като ще подаряват толкова пари от държавният бюджет, считайки нашите данъци, дали ще има един вид отчетност на кого, за кого и колко е дадено и съответно какво е свършено?
  • 55 Дядото

    1 1 Отговор
    Ама мнооого ГРОЗНА бе.... егати катъра !!!! Но за сметка на това тъпа ,крадлива и нагла!!!! ТИПИЧЕН БГ МИНИСТЪР.....КМЕТОВЕТЕ И ДЕПУТАТИТЕ СА МАААЛКО ПО АЛЧНИ САМО!!
  • 56 Лозарево

    1 1 Отговор
    Малко са ,още толкова трябва да подари и на почиващите от България в България.Най вече за многодетните родители които са и коректни данъкоплатци или почивка бонус към пенсиятя на пенсионерите.
  • 57 Ivan

    1 0 Отговор
    Кон бе , кон...кон...
  • 58 Мици

    1 0 Отговор
    И за Бостанско Плашило не става-толкова е Страшна,като образ от филми на Ужасите е!
  • 59 баси държавата

    0 0 Отговор
    Подарява!А бирници всеки ден минават и тормозят хората с всякакви измишльотини,катаджии свирепо глобяват,такси играят за всичко държавно,бедни хора изплащат стари ненужни самолети за чертежите им на Америка,симулиране на здравиопазване.....
  • 60 Майтапчията

    1 0 Отговор
    Като видя баба Яга и не чета какво има в статията, КОН БЕ...КОН.
  • 61 Майтапчията

    0 0 Отговор
    Кон ,кон бе кон , с чужда пита помен прави.
    Коньо тези пари са на държавата , по добре кажи колко от тези пари се завръщат при Бо...
    При стрелба има така нареченият откат, внимавай ако е силен може да паднеш от власт.