27 Януари, 2020 08:12 15 131 49

Защо кланове на италианската мафия изпращат боклук у нас

  • италианска мафия-
  • боклук-
  • горене

В Плевен 9 хиляди тона бали с отпадъци от Италия, складирани през последните 3 години - официално за рециклиране, но според експертите стават само за горене

Защо кланове на италианската мафия изпращат боклук у нас - 1
Кадър БНТ
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Гара Леко в Северна Италия. В 17 вагона на влакова композиция карабинери откриват близо 600 бали с боклук, които пътуват за България. В документите било записано, че пластмасата е за преработка, но съдържанието на балите било негодно рециклиране и боклукът изглежда е трябвало да бъде изхвърлен у нас. Незаконно. Тази акция задвижва нашите разследващи и разкритията им заваляват, съобщава БНТ.

"В един момент може да се окаже, че някои казуси са общи. Имат общ първоизточник, като вносител на боклука. Основно от Италия, трябва да бъдем честни. Защото проблема с боклука или т.н. "проблемен боклук" е основно от Италия", каза Иван Гешев, главен прокурор.

В Плевен 9 хиляди тона бали с отпадъци от Италия, складирани през последните 3 години - официално за рециклиране, но според експертите стават само за горене. Варна - 20 контейнера по документи пластмаса и каучук за рециклиране, а в действителност - италиански отпадък за горене. Бургас - 20 контейнера, по документи суровина за рециклиране, а реално - отпадък за горене. Враца - също незаконно складирани 50 тона тонер касети от принтери от Милано. Първоизточникът на отпадъците вече е ясен. Това е италианската „Дентиче Панталеоне" и посестримите ѝ "Еcoexport" на Серджо Гозза и неаполитанската "Vibeco". И трите фирми са разследвани за незаконно изгаряне на отпадъци, както и за връзки с Камората и Ндрангетата. Евентуалната връзка на мафията с незаконния и опасен боклук тук шокира и поставя хиляди въпроси.

На първо място - защо в България?

Колкото и да е парадоксално, въпреки огромната си индустрия, Италия не разполага с инсталации за безопасно рециклиране и изгаряне на отпадъци. И затова до 2017 г. ги изнася основно за Китай.

"Китай забрани вноса генерално, и то от целия ЕС, не само от Италия. И това, което Китай забрани, са основно пластмасите и електрониката, поради това, че там те се преработваха в абсолютно примитивни и първобитни условия, създавайки вреда и за преработващите - за хората, които извършват тази дейност, и за околната среда", каза Михаил Бъчваров, експерт по управление на отпадъци.

Това впрочем, също е парадоксално. Колосалната икономика на Китай, да се откаже от толкова ценни суровини? Защото боклукът е именно това - суровина. Без значение дали подлежи на рециклиране, или ще се гори. За всяка индустрия е по-добре да рециклира пластмаса, отколкото да произвежда. Лошото с пластмасите е, че не може да се рециклират до безкрай, като стъклото например. Тогава пък се превръща в ценно гориво за ТЕЦ-овете, например. И много по-екологично.

Не е ли опасно горенето на тази пластмаса?

"Категорично може да се каже, че не е опасно, защото това е една дълги години разработвана технология, която е утвърдена вече и практически всички подводни камъни са известни и затова технологичния процес се води по такъв начин, че да не създава опасност за хората и природата. Плюс това за циментовото производство е много характерно много високите температури и дългото време, през което тези горещи газове стоят вътре в системата, просто защото циментовата пещ е много голяма", каза Бъчваров.

Затова освен някои ТЕЦ-ове, дружествата с комплексно разрешително за изгаряне на отпадъци са основно циментовите заводи, където освен нуждата от прахови филтри, няма никакво друго замърсяване. Още повече, че боклукът за тях е необходима суровина. По-точно пепелта от изгарянето.

"Природните суровини никога нямат идеалното съотношение. За да се произведе цимент, са необходими няколко метални окиса: калциев, алуминиев, силициев и железен окис. Така че химиците, които произвеждат цимента, трябва да намерят съответните добавки, за да може да се получи наистина цимент", каза още той.

Или няма боклук, който да не може да се използва и индустрията да не се конкурира за него. Дори една ненужна вече сграда.

Михаил Бъчваров: При разрушаването на такъв тип постройки бетона се използва след натрошаване отново като строителен материал, като подложка. Арматурното желязо, което е вътре, се отделя и отива за рециклиране в едно стоманодобивно предприятие. Общо взето цикълът е изключително интересен и любопитен. Практически, сегашната индустрия е силно зависима вече от материалите за рециклиране, тъй като те стават все повече и повече, а това е и тенденцията. А пък и металите позволяват да бъдат рециклирани почти безкрайно, без загуби.

И много стоманодобивни предприятия отдавна са забравили какво е да се добива желязо от руда. "Стомана"-Перник също. И излиза че за България, боклуците или отпадъците възможност. Страната ни, за разлика от Италия разполага с много мощности за преработка, но пазарът е малък и няма достатъчно отпадъци, които да захранят подобни нужди на промишлеността. Тогава какъв е проблемът?

Михаил Бъчваров: Трябва да правим разделение между това, което е дошло от Италия и е с неизвестен произход и състав, и това, което идва като вторична суровина от Западна Европа.

Балите от Италия са смесен отпадък, т.е. неразделен, комплексен, без да се знае какво има в балите - дали няма живак или други токсични тежки метали. А ТЕЦ-овете нямат такива филтри, "Бобов дол" също. Защото именно ТЕЦ-ът там е крайният получател на боклука признаха от фирмата доставчик. Затова са и мерките, макар и закъснели.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Заводът да преустанови изгарянето на отпадъци. Да продължи да работи на въглища по начина и обема, който си е до сега. Да си има работни места, да има енергетика. Всичко да работи. Но отпадъци ще се горят там едва когато се въведат всички филтри, всички изисквания по комините, които е следвало да въведат. Когато се приведат в съответствие, ще си горят отпадъци, както е всяка една мощност, която работи в ЕС.

Иначе жалко, защото въглищата далеч не са най-екологичното гориво. Но се оказва се, че ТЕЦ "Бобов дол" има комплексно разрешително за изгаряне на отпадъци от 3 години, но се бави с инвестициите си. Сигнал, че електроцентралата складира и гори опасни отпадъци без надлежните разрешителни е и поводът за влизане на разследващите там. Септември 2019 г. - пак по сигнал към прокуратурата екоминистърът прави проверка и забранява нерагламентираното изгаряне на боклук от ТЕЦ Перник. След това централата спира топлата вода на града.

Евдокия Манева, бивш министър на околната среда и водите: Тези хора си позволяват, извивайки ръцете, разбира се, на правителството с картата, че ще има безработица, че ще спрат топлата вода, ще спрат парното, си позволяват не само да шантажират правителството и да си гарантират печалбите в техните представи, такива каквито си харесват да получават. Защото, ако те спазят нормите, те трябва да инвестират.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Легалният бизнес каза: "Тези хора пречат на всички. Те пречат и на нас. Ние сме направили инвестиции, дали сме гаранции, обезпечения. Онези не са дали нищо, но криейки се зад нас допускат това, което се случва".

Затова и бизнесът скочи на идеята за мораториум върху вноса на нужните отпадъци. И сами предложиха мерки за контрол.

Добри Митрев, гл. секретар на БСК: През 2012 година знаете какви бяха проблемите във вторичните суровини с металите. Тогава бяха въведени банкови гаранции и видеонаблюдение за тези площадки. За компаниите, които работят в този сектор и това даде красноречив резултат. В момента там проблеми няма. Освен това, че там няма проблеми, няма проблеми и в металургията, защото тя получава достатъчно суровини.

По данни на "Евростат" България е на второ място в Евросъюза по рециклиране на опаковки. Ние сме най-големият производител на стъклен амбалаж и най-големият износител на рециклирана медна суровина за производство на проводници. Но ако отпадъците са толкова ценни за нашата индустрия, защо тогава тънем в боклуци и незаконни сметища?

Евдокия Манева: Ние, за съжаление, колкото и да ми е неприятно да кажа, сме една мърлява нация. Във всяко населено място има нерегламентирани сметища. Пътувайки из България не може да не видите, че всяко отклонение на пътя е пълно с отпадъци. Отклонение, бунище и една професионалистка с къси панталонки седи сред отпадъците и кани клиенти.

Очевидно използването на боклуците е въпрос на организацията и разделянето им. Което е най-дефицитната ни стока. Заедно с контрола.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    113 1 Отговор
    Е как защо! Просто е у нас мафията си има държава, ако не бяха италианците още щяхме да сме в безметежно безхаберие.
  • 2 Хахото

    94 4 Отговор
    По големи глупости не бях чел, един вид индулгенции за вноса на боклук, а и това за вторичните суровини чупи рекорди, продължават да си се крадат капаци на шахти, кабели и каквото се сетиш, и какво като има камери, и какво като сложат и на новите площадки камери, камерите ли ще изчистят въздух

    Коментиран от #20

  • 3 Българина

    103 5 Отговор
    Защото герб и мафията се разбират, все пак са шайки!
  • 4 мафиолог

    84 4 Отговор
    Защото нашите власти са подразделение на италианската мафия.
  • 5 Алфа Вълкът

    71 5 Отговор
    А бе аз гледах репортажа, но не знаех, че сме толкова развита и технологична нация?

    Коментиран от #8

  • 6 Save

    70 0 Отговор
    И тук няма да има осъдителни присъди. Виновните ще си платят където и на когото трябва и после ще са още по-безкруполни, защото трябва да избиват пари.
  • 7 Калоян

    103 0 Отговор
    Въпросът не е защо италианската мафия го изпраща, а защо нашата политическа мафия го приема!
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 28 Отговор

    До коментар #5 от "Алфа Вълкът":

    Ами като си толкова прост и ограничен няма как да знаеш че има такава технология ......
  • 9 Е как защо

    49 0 Отговор
    Защото клановете на италианската мафия имат клонове в БГ-то.
  • 10 Дон курлеон

    33 9 Отговор
    ЗАЩО ЛИ, ЩЕ ВИ КАЖА ИСТИНАТА! МАФИЯТА НА ВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА Е СРЕЩУ БОКО ТИКВАТА, КОЙТО Е ДОНОСНИК НА ЦРУ И ПОЛИЦИЯТА И МАФИЯТА ИСКА ДА ГО УНИЩОЖИ БАВНО И СЛАВНО! МНОГО СТЕ НЕКОМПЕТЕНТНИ И ПРОСТИ! ОЩЕ НИЩО НЕ СТЕ ВИДЯЛИ! МАФИЯТА ВЕЧЕ Е НЕВИДИМА В ДЕИСТВИЕ И ПРОТИВОДЕИСТВИЕ! ТЪКА ЧЕ ЗА БОКО ЧЕНГЕТО, ОЩЕ МНОГО ЕКЗОТИЧНИ ПОСТАНОВКИ ПРЕДСТОЯТ! БОКО ЕДИНСТВЕННО ГО Е СТРАХ ДА НЕ ПАДНЕ ОТ ВЛАСТ ЗАЩОТО ИЛИ ЩЕ ПРЕВЪРТИ ИЛИ ЩЕ СЕ САМОУБИЕЕЕЕ... САМО ТОЙ ВНЕДРЕНИЯТ ШПИОНИН ГЪЗЕЛИЗКО НА ССЩ ЗНАЕ КАКВО Е ТВОРИЛ И КАК Е ШПИОНИРАЛ И ПРЕДАВАЛ ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ ДО КАТО СЕ ИЗКАЧИ ДО ТУК! БОКО ЩЕ СВЪРШИ ПО МНОГО БОЛЕЗНЕН И МЪЧИТЕЛЕН НАЧИН ЗА ОЧИТЕ НА БЛИЗКОТО МУ ОПКРАЖЕНИЕ!

    Коментиран от #13, #22

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 2 Отговор
    у нас мафията си има държава мутриппгерб убиици алфа дог

    Коментиран от #41

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 2 Отговор
    и най слабата държава е по силна и от най мощата мафия но у нас е олигархо корупция
  • 13 Бесен Язовец

    9 15 Отговор

    До коментар #10 от "Дон курлеон":

    Мислиш ли, че като си написал коментара с главни букви, съм го прочел? Абсолютно кухата кратуна си!

    Коментиран от #37

  • 14 смех

    64 1 Отговор
    Италия,която е много по-развита от нас,нямала технология за горене на отпадъци.А видиш ли Бг разполагала с такава технология и затова боклуците идвали насам!?Освен това не били вредни,даже били жизнено необходими....Смях в залата...Поредната поръчкова статия платена от мафията.
  • 15 RAMIREZ GUATEMALA

    17 28 Отговор
    БРАВО НА БОЙКО, ЧЕ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА И ЕТО, ЧЕ НЕ Е КАКТО НИ НАТРАПИХА, ЧЕ БОКЛУКА ЗАМЪРСЯВА. А СЕ ОКАЗА ВСЪЩНОСТ ИЗГАРЯНЕТО НА ПЛАСТМАСА Е ПО-ЕКОЛОГИЧНО ОТ ТОВА НА ВЪГЛИЩА.
  • 16 Факт

    37 2 Отговор
    Основата за съществуването на капитализма е лъжата и кражбата!
  • 17 Bingo

    53 1 Отговор
    Светославче това статия ли е или рекламно каре? Колкото и да се опитвате да оправдавате горенето на отпадъци няма как да повярвам, че е по-екологично от използването на природен газ. Това което трябва да се направи в момента е пълната забрана за внос на отпадъци, щото ако тези 50 т. тонери бъдат изгорени не ми се мисли как ще се отрази на хората и най-вече на децата в района. Що не вземеш да си шмръкнеш една доза тонер от принтер да разбереш за какво говоря. За какво ни вдигат данъците за старите автомобили като това замърсяване е хиляди пъти по-голямо. Но понеже българите сме овчи народ никой не протестира срещу това изгаряне. Аз не бих пуснал детето си да играе около такъв завод, който гори всякви боклуци а ти?
  • 18 Сух

    47 0 Отговор
    Намерили някакъв лумпен, да лъже и да маже колко бил ценен боклука. Тъй ли ние сме най-умните да го събираме от другите държави и да го горим? Италия нямала инсталации за изгаряне, а ние къде сме на опашката на лисицата, сме много модерни! Аре марш бе продажнико, не ви е срам за пари да подлагате българите на болести. Започвам да си мисля, че наистина има идея да се затрие българина. НИКАКВИ БОКЛУЦИ В БЪЛГАРИЯ И ВИЕ В ТОВА ЧИСЛО!!!
  • 19 Гласувайте за ГЕРБ

    38 2 Отговор
    Защото Шайката ГЕРБ и борисоФ са Мафия !
  • 20 pasi

    38 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хахото":

    в тази статия вместо да се заклеймява боклука и главния престъпник боко тиквата къде го е внасял с години они ми плямпат че сме имали мощности за горенето му това надмина по наглост самите гербери гробари на България
  • 21 У се

    33 0 Отговор
    От тия отпадъци дойдоха болестите по животните
  • 22 pasi

    24 1 Отговор

    До коментар #10 от "Дон курлеон":

    Това да му реже главата на боко незначи че трябва да се трови красивата ми Родина
  • 23 гост

    31 1 Отговор
    Защото боклук при боклука отива.
  • 24 Италия ТиквичеПантагешефте

    19 0 Отговор
    Как Италия ще има проблем с боклука, с незаконния боклук да бъдем по точни като той е у БГто. Дентиче Панталеоне си е решила проблема.Преди години имаше голям проблем с боклука в Рим и навсякъде почти в Италия беше разхвърлян и натрупан около кофите никой не го събираше сигурно защото сигурно чакаха някой да подпише че е съгласен да го вземе срещу некое Евро разбира се. Но се трови природата въздуха хората като го горят отделно трябва много вода да ползват в процеса по преработка.
  • 25 Какво значи

    26 0 Отговор
    '' България за разлика от Италия разполага с много мощности за справяне с боклука... Какъв бил проблема. '' Смешно изказване.!Италия ако не знаете е много богата държава и не че БГ разполага с повече мошности каквото и да означава това (Да всяко второ бмв е с емблема М3 всеки мерцедес с емблема АМG Всеки голф GTI всяко ауди S-line a това са много мошности) Но пак не стигат за да се каже че БГ превъзхожда Италия в нещо. И Чистотата на въздуха и в красотата на ПРИРОДАТА можеби ги превъзхождаме ама едва ли щото хората си я пазят тяхната!
  • 26 Да живее Италия🇮🇹

    15 3 Отговор
    Като емигрираме там ще ни е чисто
  • 27 Николов

    31 0 Отговор
    Италианската мафия печели много от изкарване то на този боклук. А КАКВО ИМА РЕАЛНО В БАЛИТЕ САМО ТЕ СИ ЗНАЯТ. НАНИТЕ ЕКОЛОЗИ И КАКВИ. ЛИ НЕ СЛУЖБИ СА "ЗАРИБЕНИ" ЗДРАВО, ВСИЧКО МЪЛЧИ, ПО ДОКУМЕНТИ ВСИЧКО Е В РЕД, НО ДЕФАКТО НЕЕ ТАКА. щяха да си го рециклиран и горят в Италия, НЕЕ трудно за разбиране!
  • 28 Късно е

    26 0 Отговор
    Сега всички протестираме. А къде бяха всички тези хора около сметищата и балите във всеки град на България? Не са малко тези, които са знаели какво става- платени или просто сеирджии. Защо са мълчали? Нали техните деца са били наблизо? Също като перничани, които са се разхождали край изчезващия язовир и нищо не са предприели. Тъпотия, дивотия и скудоумие, това е!
  • 29 Добре дошли в красива България!

    27 0 Отговор
    Наказания, възмездие? Забравете! Това са милиарди! А някой да мисли какво ще стане с туризма у нас, след като целият свят узна какво е положението с "околнота среда" в България? А?
  • 30 Борис Бойков 😅😂😅

    10 1 Отговор
    Тия Италянци много не благодарни бе ти добро им правиш те ревът не законно било. И българския матерял и той не благодарен инвеститори съм ви довел да инвестират верно пари до тях не стигат ма Тва ли е най важното.
  • 31 ДДРОнег

    24 0 Отговор
    Бизнесът с боклука отдавна е превзет от мафията !!! Това е ФАКТ !!!
    Така че си е съвсем нормално, мафиотите в Италия да изпращат на нашата мафиотска държава такива и други пратки ! Все пак мафията в нашата държава е управляваща, не като в Италия ...
  • 32 тъй де

    14 0 Отговор
    17 вагона кадри и избиратели на партия ГЕРБ
  • 33 МИХАЙЛОВ

    23 0 Отговор
    ...БОКЛУКА Е ОТ АФРИКАНСКИ
    ДЪРЖАВИ ОТ НАЙ-ОТРОВНИТЕ АФРИКАНСКИ ФАБРИКИ,
    ОТ ИНФЕКЦИОЗНИ ОТДЕЛЕНИЯ
    НА АФРИКАНСКИ БОЛНИЦИ
    И ТЕРИТОРИИ НА ЕПИДЕМИИ
    ОТ ЕБОЛА, ХЕПАТИТ, СПИН,
    ТУБЕРКУЛОЗА, ПРОКАЗА,
    МАЛАРИЯ, АФРИКАНСКА
    СВИНСКА ЧУМА,
    ОТ ВОЕННИ ПОЛИГОНИ -
    РАДИОАКТИВЕН ОБЕДНЕН УРАН,
    ОТ ХИМИЧЕСКИ ЗАВАДИ
    ИЛАБОРАТОРИИ...
    ....ЕТО ТОЧНО ТОЗИ БОКЛУК
    ДОКАРА АФРИКАНСКАТА ЧУМА
    ПО СВИНЕТЕ И ХЕПАТИТА,
    ТУБЕРКУЛОЗАТА И РАКА ПО ХОРАТА
    В БЪЛГАРИЯ...
    ...НАРОДЯН СЪД
    ЗА МАФИОТСКАТА ХУНТА-ГЕРБ
  • 34 Гост

    15 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защо кланове на италианската мафия изпращат боклук у нас

    ЗАЩОТО МОЖЕ!

    Коментиран от #36

  • 35 На прокурор

    18 1 Отговор
    Немога да разбера защо държавата се прави на ни лук яла ,ни лук мирисала и прехвърля цялата отговорност по внасянето на боклука на частният сектор и по-точно на фирми с македонски граждани като собственици и сега се правят на велики пазители на закона и започвали проверки и т.н.
    Алооо,такива далавери се правят на високо ниво-минимум министър трябва да се подпише на договор за внос на баклузи и изгарянето им,защото това касае околната среда на страната и замърсяването и.
  • 36 Били

    10 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Точно това исках да напиша.
    И как може едно правителство да не знае какво се случва в собствената му държава?
  • 37 Емил

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    Страшно прост галош си
  • 38 Емил

    6 1 Отговор
    Все някой друг ви е крив, псевдо мъже и страхливци, беше Костов сега Бойко тъпа нация, цял свят за най малкото нещо страхотни протести, Ганьо нито за ток, вода, заплати, храна стои зад компютъра и мрънка заслужавате си живота скотове
  • 39 Tomi Tomov

    0 0 Отговор
    Abe stiga ste govorili nepodgotveni.Koito izpra6ta e nared tezi koito go kupuvat gi podvejdat 4e mogat da go prerabotjat.Pak nomera ANDRE6KO.Bulgaria hem sme gladni i haber si njamame da izkarame mangiza.pamazana idva.Buonaserata.Ciao
  • 40 Мартин

    6 0 Отговор
    Боклук при боклук отива
  • 41 Немец

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Хайде, започвай да сееш бури и да жънеш ветрове
  • 42 еколог

    8 0 Отговор
    Горят хиляди тонове вносни токсични отпадъци у нас, пък на нас ще ни вдигат данъците, щото видите ли колите ни били евро 3. Пфу!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Асен Соросов

    6 0 Отговор
    Къде е соросоида асен генов, а ни светне как комунистите са виновни и за това?
  • 45 Възмутен

    5 0 Отговор
    Не са само тонери, принтери, медицински отпадъци, бои, метали, канцерогенни вещества.

    Вчера в Батак казънлъшки разбойник имал всички разрешение да складира боклуци.
    При незаконното им горене попадат в почва, води, зеленчуци и плодове, фураж месо, пшеница хляб - не им пука.

    Защо не са в затвора държавните чиновници от 1989 г. насам, издавали разрешителни за умишленото убиване на нацията.
    Откога се приемат чужди боклуци в БГ?
    Какво се прави със вече доставените?
    Защо няма пълна забрана на внос?
    Защо няма осъдени кметове, местни администрации, шефове на тирове, пристанища , БДЖ, престъпни босове, депутати - приели тези закони и премиери, висши министерски чиновници, издавали подобни разрешения.

    Като видите сметища, не ги горете (престъпната мафиотска печалбарска сган, а също и държавна такава) с микробусите автомобили ги стоварете пред домовете на депутати, министри, премиери, мафиоти бизнесмени и фирми - Народно Събрание
  • 46 цачо

    3 0 Отговор
    Много писане за нищо.То е ясно - едната мафия праща боклука на другата мафия и цикълът е затворен.Какво има толкова да се говори,ще на правят ептен на балами!
  • 47 То с боклука

    3 0 Отговор
    вървят и други неща, ама не се виждат от него ...или виждат само боклука

    Коментиран от #49

  • 48 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Италианската мафия прехвърля боклуците на нашата /която за разлика от италианската си има държава/ и проблеми няма /почти/!
  • 49 Така де ама

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "То с боклука":

    на службите не плащат за ДА работят