26 Март, 2020 08:39 31 647 100

Водопроводът за Перник - безконтролен, скъп и некачествен

  • перник-
  • водопровод-
  • водна криза

Двойно повече пари са източени от бюджета за съоръжението

Водопроводът за Перник - безконтролен, скъп и некачествен - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Покрай извънредното положение с COVID-19 много други сериозни обществени проблеми останаха на втори план. Един от тях е довчера горещият проблем с тежката водна криза във Перник и последвалото от това спешно строителство на водопровод от яз. Белмекен до яз. Студена. Дължината на тръбата е 13.5 км, а цената, която беше обявена за изграждането на съоръжението е около 27 млн.лв. или над 1 млн.€/км. Всички сметки обаче останаха обвити в пълно информационно затъмнение, а строителството бе възложено без обществена поръчка на държавното предприятие “Монтажи” ЕАД. Същата фирма, на която правителството възложи 500 млн. лв. за ремонт и реконструкция на 182 язовира в цялата страна. Отново без никаква прозрачност и информация за начина, по който се изразходват тези пари. Няма никаква яснота и дали “Монтажи”, която официално осигурява едва около 40-45 души, а заедно с подразделенията си събира 186 души персонал, може да изпълнява тези колосални договори сама!? Простата сметка излиза почти по човек на язовир!

Тук веднага възниква въпросът, дали въпросната компания, която до 2019 г. е имала десетки пъти по-малко работа, притежава нужния капацитет или използва подизпълнители? Кои са те и как се избират въпросните подизпълнители, които усвояват стотиците милиони от бюджета? Още преди месец стана ясно, че на строежа на пернишкия водопровод участват емблематични усвоители на обществени средства като: “Главболгарстрой” и скандалната “Джи Пи груп. Те обаче “видиш ли” щели да работят ….безвъзмездно, каквото и да значи това. Дали и колко “безвъзмездно” ще работят, никой не може да каже, защото от страна на принципала, Министерството на икономиката и енергетиката, информация за стойността и паричните потоци по проекта не се дава. Обществото няма абсолютно никаква представа и за коректното изпълнение и реалните стойности на водния байпас, т.е. дали няма злоупотреби с държавните пари във вид на преразходи, надценки или некачествени материали. Все неща, които са ни до болка познати, като начин за кражба в родната корупционна действителност.

Преди броени дни водопроводът бе завършен, но още при пробните тестове тръбите се спукаха на няколко места и водата бликна като гейзер. По проучване на Биволъ и справка с експерти се оказва, че поне два пъти е завишена цената на водопровода, който трябва да захрани Перник. Поради опасения за живота и здравето си източникът на информация пожела да запази анонимност, но редакцията разполага с неговата самоличност и експертиза.

Преди дни, сякаш за да потвърди подобни опасения, премиерът Борисов обяви, че вече сме в бюджетен дефицит от 3,5 милиарда лева, но това било само заради кризата. Месец назад правителството се хвалеше с висока финансова дисциплина и бюджетен излишък от 1.5 милиарда лева. Много специалисти опитаха да отгатнат какво точно иска да каже премиерът. Някои предположиха, че Борисов визира дефицита, който е прогнозен за края на 2020 г.. За други заявката на Борисов за бюджетен дефицит се оказа очаквана. Финансовата криза е прогнозирана далеч преди разгарянето на пандемията от коронавирус. Простата аритметика обосновава предположението, че редица проекти, които бяха реализирани в последните години или пък са в процес на реализация, свръх-източват крупни бюджетни средства. В подобни случаи активността на Прокуратурата винаги се стопява и очевадните кражби на обществените пари остават ненаказани. Типично за една водеща в класациите по корупция държава, като нашата, която се намира в перманентна криза от 1989 г. насам.

Кризата е като мътната вода
Кризите са доказали, че са отличен повод за злоупотреби, които обществото няма волята да разреши поради собствения си масов стрес и обърканост. В смутни времена се реализират съмнителни проекти, които в нормална ситуация биха предизвикали скандал. Преодоляването на водната криза в Перник наложи изграждането на водопровод, който трябва да балансира част от потреблението на града c вoдa oт вoдocбopa нa яз. „Бeлмeкeн“. Инфраструктурата предвижда да доведе водата през язовир „Бели Искър“ по т.нар. “Рилски водопровод” и после до резервоар в село Мало Бучино. Непосредствено преди започването на строителните работи беше обявено, че има изготвен идeeн пpoeкт, но и до днес все още не е ясно има ли одобрен и съгласуван технически такъв. Форсмажорните обстоятелства оправдават подобна липса.

Правителството пое ангажимента да се работи денонощно и съоръжението да бъде изградено в мaкcимaлнo кpaтĸи cpoкoвe. Строителството стартира на 1 февруари. Срокът, който първоначално беше посочен за изпълнението на около 14 километровата отсечка, бе 45 дни. Инвестицията за реализирането на канала, според официалните данни е 27 039 000 лв. с ДДС. В Агенцията за обществени поръчки е посочената стойност от 22 131 640лв. без ДДС, което е приблизително идентична. Според сайта на областната управа в Перник, в сумата влизат нeпpeдвидeни дeйнocти нa cтoйнocт oĸoлo 1 900 000 лв., cиcтeмa зa мoнитopинг и yпpaвлeниe нa язoвиp “Cтyдeнa” на стойост 150 000 лв и дocтaвĸa нa пoмпeни aгpeгaти, чиято стойност е неясна. Изпълнението на проекта бе възложено на Държавната консолидационна компания, а тя от своя страна го повери без никакъв конкурс на дъщерната си фирма “Монтажи”. (виж тук)

Възлагането на проект с голям държавен интерес на държавна компания не е прецедент, но е прецедент последващото набиране на частните подизпълнители и подизпълнителите на подизпълнителите и техните подизпълнители. Като в цялата тази напълно скрита картинка от вниманието и очите на обществеността, всъщност е заровено и кучето на големия финансов интерес с преразпределянето и “усвояването” на обществените пари. Подобен прецедент за фактическо заобикаляне на Закона за обществените поръчки бе вмъкнат в законодателството ни през 2015 г. Тогава бяха предложени и гласувани тихомълком спорни промени в Закона за държавната собственост /ЗДС/ след одобрение на МС. Според промените държавните фирми могат да се сдружават без конкурсна процедура с частни компании по свой собствен избор. Избор без конкурс може да се прави дори и по проекти, финансирани от ЕС. Биволъ разкри тази порочна схема в свое разследване за АПИ и “Автомагистрали” ЕАД по възлагането на строителство на автомагистрала “Струма”. (виж тук)

В разгара на строителните работи по ВиК трасето от Мало Бучино внезапно беше огласено, че в изграждането участват също и небезизвестните строителни компании “Главболгарстрой“, „Райкомерс“, “Джи Пи Груп” и „Грома Холд“.

Биволъ първи алармира, че работата по съоръжението не върви по план и дори боксува. (виж тук) Изграждането на резервоар и помпена станция край Мало Бучино също се оказа по-времеемка задача от очакваното. Почти 50 дни след началото на работата по проекта се стигна до тестване на съоръжението. Мокрите изпитания се оказаха поредното премеждие за проекта. Поради разхлабени връзки водопроводът заприлича на фонтан. Много скъп фонтан.

Некачествено, но в замяна на това скъпо
Освен разминаването между обещанията и реалното време, за което е изграден водопроводът, друг крайно смущаващ елемент е цената му. Експерти, които се свързаха с Биволъ уточниха, че според утвърдените в страната цени, един линеен метър готов водопровод би трябвало да струва между 672 и 750.39 лв. За изчисленията се използват:

данни за цените на материалите от Интернет – сайт за тръби на Марива–Сю.
Прилага се часова ставка от 5 лева – средна за страната, защото с нея най-често се играе по търговете от строителните фирми.
Изчислени са и 100% допълнителни разходи – за консумативи, осигуровки, работни дрехи , временно строителство и т.н.
калкулирани са още 10% доставно складови разходи,
10% печалба и
40% допълнителни разходи върху механизацията.
Такива са параметрите, които са залагани обичайно в оферти на участниците по търгове, които покриват престоя на машините на обекта.

Изчислени са и всички видими видове строително монтажни работи, които всъщност са видни и от телевизионните репортажи. Последните показаха, че се копае на около 1,5 метра дълбочина. Водопроводът се прокарва в сервитутите на съществуващи пътища, което спестява СМР за временен път. За финал експертизата залага и 10% непредвидени разходи. Използвана е наложилата се като стандарт в ценообразуването на Строителни Видове Работи програма – Билдинг Мениджър. При дължина на водопровода от 13 500 метра, цената която се получава е между 9 072 000 и 10 130 265 лв. Дори при залагане на цена за помпена станция от 3 милиона, което е в пъти по-високо от стандартните цени, стойността на работите не може да нарасне много над 13 милиона лева.

Помпената станция е много любопитен детайл. От репортаж на бТВ става ясно, че там са инсталирани няколко водонапорни помпи. При проверка в интернет става ясно, че цената на хоризонталните напорни помпи, които са подходящи за подобен обект е до 200 000 лв. Такива са помпите тип Д-1600D30 в зависимост от двигателя в България цената им е до 49500 лв. без ДДС. След разговор с представител на търговеца е договорено при закупуване на 3 броя помпи да бъде направена отстъпка от 10%. Дори и без отстъпка, цената с ДДС на агрегатите би била около 180 000 лв. За изграждане на подобни обекти, като резервоара и помпената водонапорна станция в Мало Бучино в АОП срещаме обявления в размер на …около 800 000 лв. с ДДС! Въпреки това, поради липса на пълна яснота за точните параметри на обекта, експертите, с които комуникираме залагат над 3, 5 пъти по-висока цена – 3 милиона лева. Дори и тогава стойността нараства до около 13 милиона. При нереалните 30% непредвидени разходи, цената пак не може да надхвърли 15 милиона! Тогава всеки от онези 13 500 метра би струвал на данъкоплатеца по 1076 лева. Така трасето би струвало 14 526 000 . Даже с помпената станция на тройна цена, разходът за съоръжението може да набъбне максимум до около 17,5 милиона. Как тогава се образува сумата до 27 милиона!? Отказът на институциите да дадат някакъв отчет пред българската общественост всъщност съдържа и отговора на този риторичен въпрос, с който трябва да се занимаят и ДАНС и Гешев, като задължени да защитават държавния интерес. Но всуе!

Водопровод като корен квадратен на щета
Водопроводът, който трябва да докарва вода от Белмекен за Перник се оказа резултат от управленска безотговорност и некомпетентност. За това и бившият министър на МОСВ Нено Димов бе арестуван и разследван за безстопанственост. Ако я нямаше управленската щета и бяха взети навременни мерки, подобни щети за бюджета и за населението на един областен град биха били избегнати. Според КСС-тата, с които Биволъ разполага, за изграждането на спасителното съоръжение е платено на двойна цена. След кризата от началото на годината, сега обемът на язовир Студена започва да се запълва и дава надежда, че до експлоатацията на водопровода може да не се стигне. Новото съоръжение далеч не е единственото, което е фактурирано на нереални стойности. Вероятно с по-малко от половината сума може да се построи помпена станция и водопровод, които може и да се окаже, че няма да текат. От друга страна подобни проекти се оказват отличен пример как внезапно 1,5 милиарда излишък се превръщат в 3,5 милиарда дефицит.

Предстои да се разследва пътят на 500-те млн.лв за “ремонта” на язовирите в България. #КОЙ получава крайните пари от усвояването на огромните суми, разпределяни извън погледа на общественото внимание?


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 121 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕРНИК

    48 267 Отговор
    пишете к'вото си искате ,важното е че ИМАМЕ ВОДА .

    Коментиран от #37, #38, #62, #84, #89, #90, #99

  • 2 Еблю

    247 23 Отговор
    Гешев какво ще каже по въпроса?

    Коментиран от #11, #69

  • 3 Монгола

    45 236 Отговор
    АБЕ ИМА ЛИ ВОЙ НА ОБЕЗУМЯЛА БЕСЕПЕРАСТИЯ.???

    Коментиран от #25, #57, #66, #100

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай Георги

    53 134 Отговор
    Парите са платени и комисионните са усвоени.Има обаче добро,в Перник има вода.
  • 6 БудаБоко

    228 32 Отговор
    Ходете на работа, бъхтайте по цял ден, внасяйте осигуровки, плащайте данъци, а ние ще усвояваме средства

    Коментиран от #7, #77

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Будинов

    160 21 Отговор
    Кучето си лае(бивол),кервана си върви(Гешев,данс,мутрата и всичко живо около него).Преди доста години имаше един велик човек който от рухнала държава(ЧИЛИ)направи чудо.Е Г-н Пиночет ни трябва и за една година всичко ще си е по местата
  • 9 Някой

    36 128 Отговор
    Позитано атакува. Смях. Нямало да се използва. Ужас за написалия статията-вече се използва. Експерти без име. От тръбопровода се спукал на няколко места до разхлабени връзки(2 в случая)от общо 1200 не мислите ли, че има разлика?

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Лекар БГ

    116 19 Отговор
    Кога се ловяло риба най-добре-в мътна вода,разбира се.
    Това е просто поредното безобразие на това Правителство.
    НЕма криза,нЕма заплаха-краде се от всичко,по всяко време,със или без повод.Кинтите,които смъкват от гърба ни,са станали абсолютна зависимост за тЕх.Нещо,като "белото".Няма такива безобразия по Света.Предимно у нас са.
  • 13 Byg

    26 77 Отговор
    Едрия рогат добитък кога ще го вкарват в кошарата за поръчката на пишман терористите които хакнаха нап за да могат източените данни да се използват от рогатите за рекет. Като цяло червените маймуни и троляка е бесен че всичко което използваха за опорни точки се изчерпва и бива решено експедитивно и в момент когато рейтинга на правителството расте а президента ни се чува ни се вижда почват да лопат менчето колкото да се вдига шум. Виждам как компартията и цуцащите около нея копейкаджии отиват към своя естествен край. Амин.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Комшията отсреща

    93 12 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    А за изброените фирми и цените, нещо да коментираш????. Или важното е да кажеш нещо. Другия вариант е, че и ти ,или некой от родата,е намазал от далаверата.

    Коментиран от #20

  • 16 Българин

    97 10 Отговор
    Че се краде, краде се.Спор няма, ама в България трябва режим като в Северна Корея, или Крумовите закони- който пипа, тоест краде и ръчичката хоп, ама ще има много едноръки министри, фирмаджии от строителството и т.н.Това е .
  • 17 антибсп

    29 83 Отговор
    Ама тече нали?
    Особеното при кому-нягите е, че там не само не тече, но и трева не никне после.а

    Коментиран от #21, #44

  • 18 Geo

    93 15 Отговор
    Соросоидчетата веднага на амбразурата да защитават вожда си. И приома е не да се коментира статията а да се оплюят авторите, комунистите (пак те са виновни), опозицията, другите коментиращи и всеки който разсъждава трезвено за да бъдат прикрити огромните кражби на управляващата ни мафия.

    Лошото за тях е че все повече хора не се поддават на пропагандата.
  • 19 боцмана

    90 15 Отговор
    Добър ден сватя , сефте! Сега Перник пак няма да имат вода , но за сметка на това ВЕЦ–Златеви , ще чука парички. И покрай цялата тази уйдурма се усвои една народна пара.

    Коментиран от #72, #80

  • 20 Някой

    19 72 Отговор

    До коментар #15 от "Комшията отсреща":

    А според вас, колко фирми в България разполагат с ресурса и нужната техника за изпълнение на големи поръчки? Да не мислите, че само тук е така? А защо никой в статията не коментира доставката на тези тръби до България? Защо се правят внушения, че виждаш ли няма да се използва водопровода, с една дума е излишен. Язовира виждаш ли щял да се напълни. Да ще се напълни благодарение на него. А експерта дето го е писал, е ясно защо не си е сложил името, току виж се разбрало кой е поръчителят.

    Коментиран от #22, #36

  • 21 Глупако тече ама...

    75 5 Отговор

    До коментар #17 от "антибсп":

    не трябва да се краде за да тече.
    Това не може да разберете плебеи прости.
    Трябва да стават нещата без злоупотреба.
  • 22 Geo

    98 10 Отговор

    До коментар #20 от "Някой":

    С ресурса да построят 13 км пиклив тръбопровод разполагат много фирми даже и без подизпълнители. С доставката се занимават други фирми - човека е написал цени на българска фирма която ги предлага. Никъде не е написано че тръбопровода е излишен (не си измисляй) а че е скъп и некачествен. Най вече че са откраднати поне 10 мииона лева от моите и твоите пари а сега няма нито за спирт нито за маски и тестове.
  • 23 Мишоци непоръбени

    8 67 Отговор
    Като се даде на мастна фирма що се даде на частна, като се даде на Държавна пак ревете , еми няма угодия Българина, все нещо мрънка, затва си заслужавате съдбата пумияри:-)

    Коментиран от #50

  • 24 Гостилничаря

    51 6 Отговор
    "Кризите са доказали, че са отличен повод за злоупотреби, които обществото няма волята да разреши поради собствения си масов стрес и обърканост."----------- По-скоро поради вродения си мързел и простотия. Българинът от край време е известен с това да чака друг да му свърши работата. Отделно неграмотността на обществото е пословична, личи си и тук в коментарите.
  • 25 Шекспир

    62 8 Отговор

    До коментар #3 от "Монгола":

    Не харесвам БСП но са прави в случая.Невъзможно е 1км водопровод да струва 2 млн лева.Така е с всички обществени поръчки.Пример
    Във Варна преди години ремонтираха една улица(Царевец)с дължина 4-500м за сумата от 4млн лв.Страхотия.

    Коментиран от #47

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гошо

    55 8 Отговор
    Тва е капка в морето. Я да разровят как се прави ХЕМУС, кои са играчите, как са избрани....
  • 29 Уффффф

    17 53 Отговор
    Отчайващи комунистически напъни на платени драскачи - тъпаци да настройват хората срещу ГЕРБ , но колкото и да са меко казано некомпетентни управляващите са по малкото зло , на фона на тоя ПРЕЗИДЕНТ и тия лъжливи, обърках се вече седесарка ли е кУрни или лъжлива откачалка , Милиончева , сестра Галева и т.н. по добре да са за в момента тия управляващи, а за времето когато гръмна АЕЦ ЧЕРНОБИЛ нищо няма да споменавам за предателското отношение на същата тази партия комунистическа, която скри от народа какво се случва в поробителската , а на тях любима държава ! САМО ЗА ТОВА НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА УПРАВЛЯВАТ, КОЙ ЗНАЕ ПРИ ТАЗИ СИТУАЦИЯ КАКВИ ЩЯХА ДА ГИ ЗАБЪРКАТ , ЩОМ ПАК ТВЪРДЯХА , ЧЕ НЯМА НИЩО И ПОВЕДАХА ГЛУПАЦИТЕ СИ КЪМ ШИПКА !
  • 30 Инж Илич

    15 45 Отговор
    Фейк новини Няма луд да краде от нещо в което е вторачена цяла България и опозицията дебне в засада

    Коментиран от #33

  • 31 Времето

    23 1 Отговор
    Вие се радвайте, че се смилих над вас. Лятото като стана най -горещо от както има измервания дс не запеете друга песен. И сега като сте по къщите пестете водата.
  • 32 Боко шАфИорът на Тато и "бивш" комунист

    51 10 Отговор
    Гербавите крадци начело с буда българоубиеца правят тези кражби от почти 11 години. Мислите ли, че нямат ресурса да си купуват изборите? Лошото е, че има лапнишарани, които им се връзват и гласуват за тях без пари, което автоматично ги вкарва в 80 - те % на проф. Христов. А за троловете им, ще кажа, че най - голямата концентрация на комуняги е в ГЕРБ.
  • 33 Джо Коломбо

    2 7 Отговор

    До коментар #30 от "Инж Илич":

    Мафия! Какво е това? Няма такова нещо. Виж кой е Коломбо. Така, че ти вярвам дали може да се краде.
  • 34 Шляхтиц

    12 43 Отговор
    Не се учудвам, че журналисти на БиволЪ имат всякакви проблеми. Защо БиволЪ не построи водопровода и той да краде и се облагодетелствува ?????? Да се намират недостатъци и грешки е много лесно. Да се построи каквото и да било е много по-трудно. На българина му дай само да недоволства, да се оплаква и да намира недостатъци у другите, не у него самия....

    Коментиран от #93

  • 35 Водолей

    5 7 Отговор
    Хубава работа,ама българска.
  • 36 Комшията отсреща

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "Някой":

    Това голяма поръчка ли е????.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Тъпак

    22 6 Отговор

    До коментар #1 от "ПЕРНИК":

    Важното е да си ТЪП, щото като гледам ти Умен няма ка да станеш

    Коментиран от #79

  • 39 Behemoth

    30 10 Отговор
    Гербераските педали изкочили на барикадата...особено идиота с главните букви е много сладък...
  • 40 рогачев

    11 29 Отговор
    червените плюнки пак литнаха, и пак заразяват лековерния червен електорат.....
  • 41 Без заябдане

    25 2 Отговор
    А какво да правят журналистите да славят властта. Трябва някакъв коректив, разбира се не опозииционно-политически, а обективен за подобни инфраструктурни обекти. Иначе като ул. Граф Игнатиев ,София, видимите резултати. Защо обществото да не знае как се харчат неговите пари.
  • 42 Това министърче е за шамари ама големи

    32 8 Отговор
    Как може да се полагат тръби по този измамен начин, пръст липсва ,
    Строителен надзор да се самосезира, този тръбопровод е измама,
    Чиста Дотанова измама, сътворена от изпълнителя на кражбите министърчето Николов.
    Зад лицето на това пишлеме се окрадоха много милиарди но стига ,
    това е извращение с парите на хората!
    Спрете бе изроди, кой ви каза ,че така се продви тръбопровод?
    Гешев, пак се изгавриха с твоето ходатайство ,Догновите крадци.
  • 43 8394

    12 24 Отговор
    "факти" от платени драскачи - що си мислете, че освен комунягите някой друг Ви чете!! Комунягите да се упражняват да пишат и ....."коментират".

    Коментиран от #95

  • 44 Про кур Гешев

    27 6 Отговор

    До коментар #17 от "антибсп":

    Може ли Главния Прокур , да не се сезира за много милионни кражби?
    -Единствено и само, ако и той е в играта на Доган.
  • 45 Жан Виденовски

    10 22 Отговор
    Тъпанари. На всичко ще намерят косури. Имат си престъпното мислене, пък после се правят на жертви. Как беше: ". . Поради опасения за живота и здравето си източникът на информация пожела да запази анонимност.." Да бе и очите ми бяха насапунисани. Номера....

    Коментиран от #81

  • 46 До 8394

    13 9 Отговор
    Ти като комуняга ли четеш?Разбира се,в ГЕРБ всички сте такива.
  • 47 Гад

    8 28 Отговор

    До коментар #25 от "Шекспир":

    Манипулиране на обществото с постоянното натякване че виждаш ли километър от водопровода струвал милион евро. Сигурно изградената помпена станция е без пари? И народа кълве като синигер жито на подобни манипулации. Нормално де, 80% от материала е с IQ под 60, глупаци.
  • 48 До ГАД

    25 3 Отговор
    За кражби по време на извънредно положение( по точно за мародерство)- има само едно наказание.Разстрел.
  • 49 Бачо Киро

    28 10 Отговор
    Ейййй в момента в който им посочиш говната, които са изсрали, глупавите гербаджии почват да квичат за комунисти. Ало идиотите, още като обявиха цената няколко човека от бранша излязоха с имената и лицата си и казаха, че трябва да е МАКСИМАЛНО около 1000лв на метър. Тук не казват нищо различно, дори разбиват подробно сметката. Вие обаче нали сте си малоумни, какво друго да кудкудякате освен едни и същи тъпи мантри, от типа "бай Тошо е виновен" и "комунистите са виновни". Толкова си можете, вие и да крадете умно не можете, защото сте тъпи. Всъщност трябва да ви обесят на жълтите павета, за назидание на следващите, ма с тея 80% дебили няма как да стане...

    Коментиран от #73, #74, #75

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 jorj

    7 1 Отговор
    Модератора, да ти го начукам като неразбираш от чист български език с некомунистическо звучене !!!!! ЕПМ!!!!
  • 52 малобучинец

    14 6 Отговор
    Срещнах един познат който е технически от фирвата Джи Пи. Питам го какво става ? А той ми вика - смениха ми фирменото лого на каската и сега съм от друга фирма./ за пред хората/ Щото ако си спомняте - бате Боби беше разпоредил тази фирма да се извади от всички държавни поръчки. Ама камионите не могат да ги заличат с логото. Бачкат си и си усвояват паричките през държавната фирма "Монтажи"...
  • 53 Дерибеев

    12 10 Отговор
    Нищо ново ! ГЕРБ са олицетворение на разрухата на страната ни !

    Коментиран от #78

  • 54 Хидро Инженер

    12 11 Отговор
    Teзи тръби са най-евтините боклуци на света, затова пукат, найлонови са и са за канализация, а не за водопровод под налягане. Я колко болтове на снмадките са им сложили да ги стяга, защото са меки като вестник и се гънат от най-малкото мърдане на земята. А не забравяйте, че точно коло Мало Бучиноо и селата наоколо има постоянно движение на земините платове - свлачища, от едно време хората си го казаха, че има вода отдолу. Глина е, как с найлонови меки тръби за канал, ще правиш водопровод бе? Затова идиотите циментират снадките на всеки две тръби, че се цъфват след 2 дни. Мек материал е и не става за налягане.
  • 55 Хидро Инженер

    10 12 Отговор
    Тия са дали 5 милиона за канални тръбички най нисък клас на налягане, а останалите 20 милиона са ги гушнали - това е цялата систина. Ако свие студ под минус 10, ще цъфне целият водопровод всяка тръба запомнете думите ми. Няма да издържи повече от 2-3 месеца целият водопровод при днешният терен и земен материал. Това са тръби за канализация, не за вода под налягане.

    Коментиран от #58

  • 56 Javor

    8 8 Отговор
    Паметник на глупостта е водоправдан!
  • 57 ей монголеца

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Монгола":

    Оди си паси конете у тундрата у монголия.Кво ти разбира чутурата на тебе от БКП,БСП,СДС,ГЕРБ и всички други родоотстъпници и грабители на държавата.Оди се скрий най_добре
  • 58 не си прав

    9 7 Отговор

    До коментар #55 от "Хидро Инженер":

    Тръбите са за водопровод но колко са качествени е друг въпрос.Друг въпрос е и качеството на испълнение.Както видях от снимката проблемите тепърва предстоят.
  • 59 Наблюдател

    10 7 Отговор
    Мафията най-обича смутните времена, ако няма такива ги създава! Както е известно "риба се лови в мътна вода"! За да затвърдят тези истини Бойко и компания веднага обявиха дефицит от 5,5 милиарда т.е. вече са се подготвили да ги "усвоят" с кръжеца от техни фирми! "Това е положението Минке" Мафията е на власт.... Коронавируса просто им падна като дюшеш за отклоняване на вниманието!!
  • 60 Ацо

    3 3 Отговор
    Значи според "Факти" е факт че разстоянието от "Белмекен" до "Студена" е 13,5км.?!?
  • 61 ПЕНКО

    6 3 Отговор
    КРАЙНИЯ РЕЗУЛТАТ ОТ "БИВОЛ" Е " ВОЛ" !!!
  • 62 . Б. Б

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "ПЕРНИК":

    Защото си един прост, дървен, ШОП
  • 63 Ddd

    4 2 Отговор
    КОЙ ПОЛУЧАВА ПАРИТЕ ? КОЙ ? ДЕЛЯН ДЕБЕЛИЯ , КОЙ.
    ВСЕ ЕДНО НЕ ЗНАЕТЕ ТА ПИТАТЕ. ПИШЕТЕ СИ НЕЩАТА С ИСТИНСКИТЕ ИМ ИМЕНА.
    А НЕ ЗАДАВАЙТЕ ГЛУПАВИ ВЪПРОСИ , КОЙ ?
  • 64 Ddd

    3 3 Отговор
    КОЙ ПОЛУЧАВА ПАРИТЕ ? КОЙ ? ДЕЛЯН ДЕБЕЛИЯ , КОЙ.
    ВСЕ ЕДНО НЕ ЗНАЕТЕ ТА ПИТАТЕ. ПИШЕТЕ СИ НЕЩАТА С ИСТИНСКИТЕ ИМ ИМЕНА.
    А НЕ ЗАДАВАЙТЕ ГЛУПАВИ ВЪПРОСИ , КОЙ ?
  • 65 Иван

    7 3 Отговор
    Ако не бяхме допуснали случая с КТБ на мустакатият измамник Цветан Василев, сега щяхме да имаме пари и за втори водопровод!
  • 66 Пижо

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Монгола":

    Има вой,на помияри като теб...
  • 67 Факти

    8 4 Отговор
    Факти да смучете на Бойко бахура в Перник ще има вода
  • 68 Анти комунист

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "ХА ХА ХА":

    Питам защо вие комунистите сте толкова настървени срещу ваще братя и сестри 12 години вие управлявате с тях България ,възможно ли е това да е цирк и кога ще свърши този цирк,когато великия Делян Пеевски и вечния Ахмед Доган Отстранят слугите от Герб
  • 69 Напомняне

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Еблю":

    Какво ли? Ами ще подгони хората от сайта Биволъ...
  • 70 Готин

    3 4 Отговор
    Добър ден! За съжаление това е факт. 300% печалба е нормалното за приближените фирми. Трагедията е, че така е при всяко правителство след ,,костовото,,. Тогава все още имаше мярка. Взимаха само 10% от стойността на договора. Сега е 1/3.

    Коментиран от #91

  • 71 Деянова

    4 0 Отговор
    Лесно се критикува от офис,но е трудно да се работи навън.Уважение към труда на работниците.Няма съвършени хора за съжаление.
  • 72 БГязовир

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "боцмана":

    И кой ВЕЦ е на Златеви? В Перник има един вец и той е под стената на яз.Студена и е собственост на ВиК Перник ,изцяло държавно . Той работи на водопровода за сурова вода подавана от язовира до ПС. Една капка вода не отива настрани!! Само плямпате простотии!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Бойпо комунистокостовиското котило

    4 4 Отговор
    Цената е нормална. Комунягите и биволици, жаби спонсонирани здраво от мустакатия помиряр криещ се при съветска сърбия плюят и вият на умряло! Ако бяха направили водопровода и 20лв.на метър пак беха да вият на умрело че е скъп! Тръбите са най новото и модерно производство в Европа! Сто години гаранция и никакви странични отражения върху водата. Купени са с тези пари и от същите тръби и за трасето от 3,5км.от ПС Перник до вътрешноградсаката магистрала,така наречения клон 2,захранващ кв.Мошино,Изток,И всички околни села в източна посока
  • 77 мрьсник

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "БудаБоко":

    БИМОЛ ЛИ СИ,КРАВА ЛИ СИ,НЯМА ЛИ ДА ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПОДСТРЕКАВАТЕ НАРОДА С ВАШИТЕ ГЛУПОСТИ,ЦЯЛА БЬЛГАРИЯ ДА ВИ СЕ ИЗ...РЕ В УСТАТА ДАЛИ ЩЕ ВИ Е ЗАПУШИ.И ДА МИРЯСАТЕ.
  • 78 абе

    2 4 Отговор

    До коментар #53 от "Дерибеев":

    РАЗРУХА Е В ГЛАВАТА ТИ ДЕТО НЯМА И ЕДНА ГЬНКА,ХОДИ ДА УЧИШ ,БЕЛКИМ СТАНЕ ЧОВЕК ОТ ТЕБ.
  • 79 хеий

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Тъпак":

    тьпак е тази който те е направил ,такива като теб не трябва да ги има паразити.
  • 80 абе

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "боцмана":

    Боцман защо не се навреш там от кьдето си излязьл.
  • 81 Сталин бащати ли ти е

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Жан Виденовски":

    Все едно, Берия направи откровенно признанние на работата си.
    Тази школа, която те е възпитала е доста далече от Европейските ценности.,
    Трагедия е в Правосъдната система на България да упражняват професий хора с промити мозъци като теб.
    Твоето предубеждение те прави неспособен да раздаваш правосъдие.
    Праволинейното ти мислене е осъкатило възможността да се развиеш, извън мазето в което живееш.
  • 82 Заблудена Перничанка

    2 1 Отговор
    Мии само да кажа- след 3 дни с вода от 6 до 22ч, днес пак няма вода.За милионите-не знам.
  • 83 Рачко Пръдлето

    1 1 Отговор
    Ако имате данни за злоупотреби, дайте ги на прокурора. Застанете зад "фактите" с имената си, а не сейте лъжи в медиите си, измекяри на БСП.
  • 84 Ууу

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "ПЕРНИК":

    Не пишете глупости... Тук не е мястото... Аиде довиждане
  • 85 Гост

    2 0 Отговор
    Трябва да ги последва съдбата на Чаушеско
  • 86 разума

    1 0 Отговор
    България е в постоянна криза , така че тука най лесно се крадат пари.
    Като свършт парите вътре, взимат кредити и продължават да крадат докато има кой да дава. След това се сменя чорбаджията...............и България.........
  • 87 Ако има народен съд някога

    0 0 Отговор
    Да не тъжите за жертвите паметници да им правите и сълзи да леете че жестокия съд е извършвал зверства над невинните хора😂😂😂😂
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 И въпреки всичко ние от ваген гордо

    0 0 Отговор
    Заявяваме че вярваме във вашта нация техническа и ше построим не 1 ами 8 завода във неземния раи бълхария😂😂😂😂😂😂😂ураааааааа
  • 93 Защо?

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Шляхтиц":

    Теб, като те окрадат благодариш ли на хайдутите, троле.
  • 94 вили

    0 0 Отговор
    гербаджийска фирма крадци
  • 95 цитират

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "8394":

    На нинова простотиите
  • 96 Oleg

    2 0 Отговор
    Хубава идея,герберско изпълнение.
  • 97 Един

    2 0 Отговор
    може ли да се допълни и още : ненужен, непотребен, безполезен - за Перник де! То за властта е ясно, че се облажи с 20 милиона! ... А и с тези пари ще купят и следващите избори! ТА ... ВНИМАВАЙТЕ КОГО ИЗБИРАТЕ!!!
  • 98 Дръвчо

    2 0 Отговор
    Безконтролен,скъп и некачествен, ами точно по БДС. Вие къде видяхте проблем?
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.