Last news in Fakti

3 Април, 2020 09:27 18 100 13

Жената до Васил Божков също е със служебен паспорт

  • васил божков-
  • жена-
  • служебен паспорт-
  • елена динева

Елена Динева е получила служебния паспорт в качеството си на член на УС на БСФС

Жената до Васил Божков също е със служебен паспорт - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Елена Динева, която е обвинена заедно с Васил Божков като член на ОПГ за пране на пари също е имала служебен паспорт. Това става ясно от отговор на въпроси по ЗДОИ изпратени до Министерството на външните работи. По-рано "Биволъ" разкри, че такива паспорти са имали самия Божков и бизнес партньора му Георги Попов.

Динева е получила служебния паспорт в качеството си на член на УС на БСФС. Божков и Попов също са членове на УС на БСФС. От всички членове на УС на спортното сдружение единствено Божков, Попов и Динева имат служебни паспорти, става ясно от отговора на МВнР. Това повдига съмнения за много специфични преференции към бившия хазартен бос и лицата от неговия най-близък кръг, които според прокуратурата се явяват членове на организирана престъпна група.

По оперативна информация на "Биволъ" паспортът на Елена Динева е разписан лично от министър Екатерина Захариева. Паспортите на Божков и Попов са разписани от нейния заместник Георг Георгиев, който преди да заеме отговорния пост беше шеф на младежката организация на ГЕРБ. Той бе назначен едва на 25 г. без никакъв дипломатически стаж на този висок пост, което предизвика вътрешен скандал в дипломатическите ни среди.

Външното ни министерство обаче упорито отказа да отговори на журналистически въпроси кой е дал резолюция да се издадат тези паспорти, а Георг Георгиев омаловажи скандала с думите, че тези документи не давали никакви привилегии.

Факт е, обаче, че със служебен паспорт може да се пътува безвизово до много държави, които искат визи за български граждани. Освен това е изрично посочено, че служебен паспорт може да се ползва само за служебни цели и при изпълнение на официални мисии в чужбина. В тази връзка на самия паспорт е отпечатано, че Министърът на външните работи, от името на Правителството на Република България, се обръща с молба към гражданските и военните власти на държавите да предоставят на притежателя на този паспорт необходимите улеснения за свободно и безпрепятствено движение и да му оказват необходимото съдействие.

От разкритията на "Биволъ" стана ясно, че служебните паспорти на Божков и Попов са анулирани от Външно цели две седмици след като те бяха обявени за издирване.

От МВнР настояват на информацията, че издирваните лица не са използвали тези документи, за да напуснат България, но няма потвърждение дали това е така от страна на МВР и “Гранична полиция”. При наличието на валидни служебни паспорти обаче няма никаква пречка те да са ги използвали при влизане в ОАЕ, където се намират сега.

Първият служебен паспорт на Васил Божков е издаден още през 2011 г., стана ясно от обясненията на Външно. "Биволъ" зададе въпрос по ЗДОИ на какво основание е издаден този паспорт. От отговора става ясно, че това е станало с резолюция на тогавашния директор на дирекция “Консулски отношения” въз основа на представено решение на Софийски градски съд, с което Божков е вписан като член на УС на БСФС.

Въпросният директор е Иван Сираков, който сега е посланик на България във Виена. Министър на външните работи по това време е Николай Младенов от ГЕРБ.

Впоследствие служебният паспорт на Божков е подновен два пъти – през 2016 г. и 2019 г. И двата пъти основанието е, че той е член на УС на БСФС. Формално става дума за Член 5 точка 12 от Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти, според който право на служебни паспорти имат членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации.

БСФС, който претендира да е правоприемник на социалистическата спортна мегаструктура, всъщност е сдружение, което не е регистрирано като национална спортна организация по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта (виж списъка на регистрираните тук).

Фактът, че БСФС не е признато официално като национално представителна организация поставя под съмнение законосъобразността на служебните паспорти, издадени на Божков, Попов и Динева. Последният лиценз на сдружението е издаден от спортния министър в правителството на НДСВ Васил Иванов – Лучано, който сега също е член на УС на БСФС. Оттогава Министерството на спорта не подновява лиценза и дори води дела срещу БСФС за имоти.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 божко

    30 8 Отговор
    ся са пека на плажа пък вий сте затворници на тиквата
  • 2 НА КОЯ ДАТА Е ИЗДАДЕН

    23 2 Отговор
    В КОЛКО ЧАСА ,КОЙ Е БИЛ НА СМЯНА В ПАСПОРТНА СЛУЖБА,КОЙ Е ГАРАНТИРАЛ ЗА НЕЯ ПРИЛОЖЕН ЛИ Е ДОКУМЕНТ ОТ ,,БСФС,,
  • 3 Секретар

    33 2 Отговор
    Едно хюмне зам.министър от ГЕРБ ги раздава паспортите! Не знам тарифата каква е само.
  • 4 Наблюдател

    18 1 Отговор
    Знаете -"Не е виновен този дето яде баницата...."
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Защо не

    17 8 Отговор
    Още една, която е донесла много по-сериозни щети на държавата от всичките роми взети заедно.
  • 7 А.Ангелова

    7 5 Отговор
    От Велинград е Васил Божков'и Георги Копривленски и д-р.Алемански е от там защо тези негови приятели не сполучиха в живота като се има предвид че и те бяха хазартен типаж има само едно много просто Обяснение Васил никога и никого не е Предавал и е Достоен човек'а другите кой от 1во.кой от 2ро.кой от 6то.за това стигна до Тук"казвам го със Смесени чувства'много малко са хората които не се Пречупиха по време на "МилиционероКомунизма.Зоги..

    Коментиран от #9

  • 8 Перник

    6 0 Отговор
    Черва на службите, точат ли се точат!
  • 9 Bai nudals

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "А.Ангелова":

    Васко е пич,от старата порода. За тези които го познаваме знаем какъв е. Минал през всички нива на улицата през,барбута,ченча и т.н. Тих и скромен. Изгърбиха си го.
  • 10 Едуард Петров-Едо

    1 1 Отговор
    Никак не сте интересни с подобни теми!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 пул

    5 1 Отговор
    На Бойко щерката с какви паспорти е и къде е сега ?АЦВЕТЕЛИНА ПРЕСТЪПНИЦАТА /Опс и разпоретината в ,,БАРЦЕЛОНА''
  • 13 МАФИЯ

    1 0 Отговор
    МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ ДО КОГА , ТРЯБВА ПИНОЧЕТ И РЯЗАНЕ НА Г......И!!!!!!