Last news in Fakti

6 Април, 2020 17:24 19 689 71

Банката за развитие отпусна 75 млн. лв. заем на фирма с 2000 лв. приходи

  • българска банка за развитие-
  • стоян мавродиев-
  • заем-
  • свети георги груп

Огромният кредит е подписан в разгара на извънредното положение

Банката за развитие отпусна 75 млн. лв. заем на фирма с 2000 лв. приходи - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Държавната Българска банка за развитие (ББР) отново е раздала огромен кредит на никому неизвестна фирма с минимални активи, съобщи в. "Капитал".

В разгара на извънредното положение, на 26 март, банката, ръководена от Стоян Мавродиев, е отпуснала единичен заем в размер на 75 млн. лв.

Кредитополучател е "Свети Георги груп" - дружество, свързано с компанията за изкупуване на вземания "С. Г. груп". "Последната вече вероятно е лидер на колекторския пазар, след като в края на 2019 г. пласира голяма емисия облигации за 236 млн. лв., използвана поне частично, за да придобие огромен пакет - 538 млн. лв., лоши кредити от Първа инвестиционна банка", отбелязва "Капитал".

Според последния годишен финансов отчет на фирмата "Свети Георги груп", който е за 2018 г., тя почти няма дейност - има едва 57 000 лв. активи, 2000 лв. приходи и нулева печалба.

На този фон изобщо не е ясно как въпросното дружество ще плаща заема от 75.3 млн. лв., който е 10-годишен. Няма информация за какво се планира да се ползват парите, нито пък как е обезпечен кредитът.

Сегашният заем е поредната спорна финансова операция на държавната ББР. Според стратегията си тя би трябвало да подкрепя малкия и средния бизнес, но през последните години стана известна с огромните заеми, раздадени на политици и бизнесмени като Георги Гергов, Делян Пеевски и Румен Гайтански-Вълка, като последните двама получиха финансиране от по около 150 млн. лв.

В понеделник управляващите гласуваха доверие на ББР да подпомага малкия и средния бизнес, пострадал от извънредното положение, с два пакета от по 700 млн. лв. Първият ще послужи за портфейлни гаранции към търговските банки, а вторият – за подкрепа на банковата система при нужда.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 петел

    143 2 Отговор
    Нищо ново под слънцето.
  • 2 Гост

    184 4 Отговор
    ИЗРОДИ.БОЙ ВИ ТРЯБВА НА ВАС,ДАНО ХОРАТА ГО РАЗБЕРАТ НАЙ НАКРАЯ

    Коментиран от #10

  • 3 оня с коня

    191 0 Отговор
    ГЕШЕЕЕВ СПИШ....!!!

    Коментиран от #27

  • 4 Някой си

    158 0 Отговор
    Айде пак едни пари за няКОЙ....
    Вместо да ги закрият те заеми им дават!
    КОЙ всъщност стои зад тази фирма?
    КОЙ държи политическия чадър над нея?

    Коментиран от #6, #31

  • 5 русенец

    145 0 Отговор
    Държавна банка, какво да очакваш? Иначе шефът и е най-високоплатеният държавен хрантутник.
  • 6 Горо

    93 0 Отговор

    До коментар #4 от "Някой си":

    Спокойно, негово величество Бойко Първи от Банкя ще сезира себе си по въпроса...
  • 7 СссереМ

    5 119 Отговор
    Фейковете нямат край,с.г. груп е доста силна компания, ясно е че медиите ва Прокопиев газ пикаят от яд и злоба.

    Коментиран от #8, #37

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    57 2 Отговор
    Поредния лизач на политически гъ*ове! Мизерник!
  • 10 3456

    53 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    като гледам как сме си наказали престъпниците срещу нас самите като народ досега, не виждам как ще си оправим държавата. не сме никакъв народ, а едно страдащо, разединено и овчедушно племе.
  • 11 Юлиан

    50 4 Отговор
    Накратко, чужденците правещи се на едни от нас ни източват, дори и сега. Нищо чудно, че навсякъде ми казват: - Месечна заплата 500 лв. Месечна заплата 600 лв. Криза е, България е бедна. Като искаш повече, отивай навън.
  • 12 Ръмпези

    59 4 Отговор
    ВСИЧКИ ПЪТИЩА ВОДЯТ КЪМ БАРСЕЛОНА...., РИМ МАЛКО ЩЕ ПОЧАКА...ИНТЕРЕСНО МИ Е КЪДЕ Е БОРИСЛАВА, МОМИЧЕТО ОТ БАРСА....БОРИСЛАВА ЙОВЧЕВА . ВЧЕРА СРЕЩНАХ ЕДИН ПОЗНАТ, ЖУРНАЛИСТ...ПИТАМ ГО ЗАЩО НЕ ИЗДИРЯТ ВЪПРОСНОТО МОМИЧЕ, ТОЙ МИ ОТГОВОРИ, ЧЕ НЕ МОГАТ ДА ГО ОТКРИЯТ...СТАНА ТЯ, КАКВАТО СТАНА...ПОТЪНА В ЗЕМЯТА...
  • 13 Жоро Павето

    52 1 Отговор
    Негласен шеф там е шиши Пеевски .
  • 14 Иванов

    9 32 Отговор
    Фирма с 2000 лв. приходи е точно микро фирма! Нали такива фирми искат от Капитал на подсъдимият олигарх Иво Прокопиев - ББР да ги подкрепя?!? Сега защо са им отпуснали 75 млн.? А колко да им отпуснат? Колкото каже Иво Прокопиев ли? Това ли е целия проблем, че не може той да определи на кои фирми да се отпуснат милионите ли? Прокопиев, вече премиер не е Иван Костов, за да ти дава на теб милиони!
  • 15 Излъган

    63 1 Отговор
    Защо мислите Пеевски направи толкова много дарения...? Сега ще си ги върне, като не връща държавните заеми!
  • 16 Какво да каже човек

    62 1 Отговор
    Милиони за мутри - бирници ?!
  • 17 Пенчо Питанката

    55 0 Отговор
    Очаквах да направи някой точно това. И воалá! ................ Както пише един германец - наблюдател за България, българите се спасяват поединично, защото знаят, че правителството ги граби, лъже и не работи за тях, нито за България. ............. Така, старите ще отидат "на оня свят", младите ще се изнасят към чужбина, за да бачкат там. А крадците? Ами и те натам, само, че в курортите на Бахамите или ще създават нови квартали край Ню Йорк ... за себе си. Защо не го правят това в България (където има четири сезона, както казва Бойко Борисов) - питай ги, ако искаш.
  • 18 Simo

    47 2 Отговор
    Можеше да се дадът по 100 лв на 750 000 пенсионера за Великден
  • 19 I'm not a robot

    53 4 Отговор
    Не сме били,не сме и няма да бъдем нормална държава.
  • 20 И. Костов

    46 2 Отговор
    Държавна е само фиктивно, иначе е повече от ясно, че обслужва нечии интереси
  • 21 Последния софиянец

    50 1 Отговор
    След кризата ще останат само фирмите на властта.
  • 22 Наблюдател

    54 1 Отговор
    Понеже до сега няма и 1 осъден за грабежа на КТБ /4,5 милиарда!!/, схемата се е доказала за работеща и ефективна, защо тогава пак да не я приложат управляващите?!
  • 23 Някой очква ли

    31 1 Отговор
    тази банка да направи нещо, освен да обслужва тези които обслужваше и преди? Сега мъдрия гораноф и увеличи парите и административния капацитет демек персонала, щото той се изразява като гаулайтер от късния социализъм, след което ще назначим нашите хора и ще дигнем заплатата на управителя да закръгли 50хиляди. Спокойни сме. Всичко е всигурни ръце.
  • 24 Лекар БГ

    48 2 Отговор
    Това е кошмарна корупция.Кошмарно крадене. Тези не са хора.
  • 25 Порно

    31 1 Отговор
    Тия пари да не им трябват да си купят тълкувятелно решение ? Целта на тая банка официално е да подкрепя бизнеса да рязкрива работни места. Тия какви работни места ще открият - на телефонни досадници и за куриери с вид на кулгуристи.
  • 26 pbdan

    37 1 Отговор
    Същата работа като спирта от държавния резерв. Изкупиха го частни фирми, по аптеките го няма и цената му скочи повече от двойно. Бойко се хвали какви спиртоварни сме имали, по 1000 тона на месец произвеждали и пак го няма на пазара.
  • 27 pbdan

    28 1 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Как ще спи, днес хвана двама клошари пребили дядо за 100лв.
  • 28 Бай Ганьо

    37 2 Отговор
    КАСКЕТурата, 'що не набута това селянче Мавродиев в зандана?'що не му сложат на краката пранги, както ги слагаха на Иванчева? Някой знае ли?
  • 29 гражданин

    28 1 Отговор
    Пирамиди,фараони и заслужили"умници" прибират милиони :) ! Старата песен на нов глас.Кой с куфарчета,кой цели палета,"предприемчиви" "специалисти" стават милионери за един ден(стига да са лоялни на благодетелите).А народа лапа мухи и политиканства....
  • 30 гост

    25 1 Отговор
    След 10 години през които ГЕРБ "оправяха" съсипаната от БСП държава се стигна точно до тук, а именно ние никога не сме били другаде....
  • 31 Лейтенанат Иван Гешев

    28 1 Отговор

    До коментар #4 от "Някой си":

    То сега има, само една държавна мафия и тя работи ,тази на Доган и Бойко Борисов ,със помощник -мафиот Иван Гешев, лейтенанта!
  • 32 Тука Гешев там Гешев няма го

    32 1 Отговор
    Гешев и сега ако не разбира от престъпления значи е член на държавната мафия и първи помощник.
    Представете си Гешев да арестува личния секретар на офшорките във чужбина , Маврудиев.
  • 33 петър

    27 1 Отговор
    К Р А Д Ц И!!!!
  • 34 квартира

    15 1 Отговор
    Тази година ще е една голяма нула за нас. За други много нули с цифра отпред от едно нагоре. Аз не знам как може да се дадат пари и да вярваш, че тези пари ще се харчат както трябва. Все едно на просяк да му дадеш пари за хляб. Аз му давам хляб, защото с парите може да си купи цигари. Даваш ли пари наготово си обречен глупак. Демек да им се платят на фирмите данъците, разходите по соц. осигуровки или наема за 2-4 месеца....... Конкретно подпомагане с ясно изхарчени пари. Аз ще ти дам два милиона пък после как ще ги харчиш.......инвестиции.....И кво, ще им дадат отчет фирмите как са ги изразходили ли? Пари хвърлени в пространството са това. А дали трябва да се помага........Аз съм на квартира и наема си тече. Имам спестявания. Тези фирми нямат ли спестявания? Де са им парите? Банкети, партита за нова година,тимбилдинг.....командировки.......пилеене на пара.
  • 35 Дългия

    1 15 Отговор
    Пак пишещия статията не се е запознал.Видно е,че няма и финансови познания.За такъв кредит трябва 120-140% обезпеченост на кредита ,което само по себеси означава,че са заложили имущество за 100 мил.лв.Със сигурност ще се разгледа свързаност на фирмата,но на който му липсва финансова култура не е проверил,че СВ.ГЕОРГИ е холдинг.
  • 36 Стани да си легнеш

    12 1 Отговор
    И тоя после ще чакаме да го върнат от Сърбия .
  • 37 Ацо

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Като е толкова силна що не изкупи дълговете на Божков и Цв.Василев и да ги събира!?! А подлага на тормоз обикновени хорица за по 500,1000 лева!!! Щото със бедните и беззащитните е лесно!
  • 38 Ще ни гонят

    7 1 Отговор
    да платим ние кредита
  • 39 хаджи Димитър

    13 1 Отговор
    Усвояването на едни 10 милиарда започна.
  • 40 хаджи Димитър

    12 1 Отговор
    Усвояването на едни 10 милиарда започна.
  • 41 хаджи Димитър

    7 1 Отговор
    Усвояването на едни 10 милиарда започна.
  • 42 Яко къде е прокурора

    11 1 Отговор
    кои са тези, които ще изкупуват с парите от кредита, фалиращите и разпродаващи на безценица активи фирми и хора, в следствие на рецесията от корона вируса
  • 43 Беновска

    18 1 Отговор
    защо не ги дадат по телевизията, тези които са отпуснали кредита да обяснят и тези които са го получили също... заедно с прокурора
  • 44 Пики

    10 1 Отговор
    Рибата я пържат вече доста време и тя спира да мърда все повече, така че вече не и пука нито от фактите, нито от коментарите по тях, празни приказки.....
  • 45 киро

    12 1 Отговор
    Нека краденето започне СЕГА !!!

    Коментиран от #47

  • 46 Извинявам се...

    11 1 Отговор
    Банките са затова ,, ама защо така го правят ,, .. защото така им е казано : на кого и колко ??? Предполагам , че не са получили цифрата която е посочена , защото има и сума която е пренасочена , към подходящ човек !
  • 47 Извинявам се...

    4 2 Отговор

    До коментар #45 от "киро":

    Рапорт приет !!! ')...
  • 48 Катебейчо

    14 1 Отговор
    А Мавродийката колко здраво беше набъркан във фалита на КТБ и как го измъкнаха, че и за благодарност следващ пост за осъществяване на престъпления му повериха.
  • 49 Шопо

    2 1 Отговор
    Аха, ясна работа- Барба Ганьос през куха фирма вече е гушнал първите 50 милки от ония 700 милиона към ББР...дали ще ги докара до 500?
  • 50 Дръвчо

    3 1 Отговор
    Началото на края. На толкова сме оценени. Това са пари за изкопуване на кредити и държавни вземания от вече фалиралите или бъдещи такива фирми и граждани, тоест ще ни копуват на промоция. След съдебни такси и лихви може да умножавате по 100 и повече, та те това чиста печалба за корона вируса и компания.
  • 51 Край

    3 1 Отговор
    ЕЕЕЕ добре де - ще направят 75 хил. лева дарение против К19 - така ОК ли е.
  • 52 Куче

    8 1 Отговор
    Търся в свободното интернет пространство кой стои зад "Свети Георги груп"ама никой не пише нищо по темата...почти като по времето на светлия социализъм...ама май доста по по.
    Много "смели" журналисти и независими медии много нещо...
    Евала машала!
  • 53 Стефан

    6 1 Отговор
    От много време е така в тази кочина, то Лукойл не плаща от 10 години данък печалба та тия мушмороци ще плащат, да не говорим и за фирми които осигуряват работниците си на минимална заплата, , а онези наглите хотелиери от морето дето сега плачат не стига че продават фалшив алкохол, ами помним как една дискотека беше отчела 20 лева оборот на вечер, това е за смях, или за плач , не знам, но ЦИРКА ПРОДЪЛЖАВА С ПЪЛНА СИЛА, и сега при една такава криза се видя че задника ни се вижда целия, Италия заделя 400 милиарда за да помогне на икономиката, Франция ще отпуска пари на всяко семейство, Англия и тя е готова с парите, а Ганьо с обещанията и НАГЛОСТТА на една самозабравила се мутра и ЕНИЧАРИ като този Мавродиев, този дето проспа фалита на КТБ и за благодарност - шеф на банка с 36 000 лева заплата, това не държава, даже не мога да кажа какво е , то клоаката от време на време се прочиства, а тука НИКОГА.
  • 54 рико

    2 1 Отговор
    Някои да даде данни за мавродиѝката,ние ще го сурлосаме.
  • 55 ivo

    1 1 Отговор
    не спи а лапа
  • 56 Иванов

    6 1 Отговор
    И аз не мога да разбера защо ББР отпуска на фирма 75 млн. лв., за да изкупува лошите кредити на Пощенска банка и Общинска банка?!?

    Коментиран от #64

  • 57 гост

    8 1 Отговор
    Тоя мавруд не беше ли шеф на финансовия надзор, когато проспа фалита на КТБ.... След това явно вместо пранги са го сложили за шеф на ББР.... Явно "вярно" момче е, но наближи време да ишзгори бушона! Да не го покрият сега и него, като Иван Искров навремето, който сега едва ли някой знае къде се е покрил....

    Коментиран от #63

  • 58 КРАДАЧИ

    0 2 Отговор
    Цвeтaн Цвeтaнoв
    Зaмecтник-прeдceдaтeлят нa ГEРБ критикувa държaвния глaвa Румeн Рaдeв cпрямo пoзициятa му зa CEТA и oтмянaтa нa пocтaнoвлeниeтo зa интeгрaция нa бeжaнцитe.
    Дoceгa нe cмe имaли прeзидeнт, кoйтo зa тoлкoвa крaткo врeмe дa дoпуcнe тoлкoвa мнoгo грeшки" А БОЙКО СИ ИМА ДВЕ БАНКИ
  • 59 Иванов

    4 1 Отговор
    Поне 3-4 милиона от тия 75 са за Мавродиев. Боли го фара, че го уволниха. Не знам кво да ви кажа, България е безнадеждна.
  • 60 гого

    6 1 Отговор
    Финансирали ягодовския крадец Гергов, линеещия Пеевски и др.
    милеещи за народните парици. Ало, г-н Гешев, нещо по въпроса ?
    Или панделите се пазят за карантина?
  • 61 Шефьор

    3 1 Отговор
    Странно е, никой не пита, кой си е купил облигации от великата фирма С.Г.Груп? Как и по какъв начин тази фирма е убедила инвеститорите, че зад всяка стотинка дадена за заем-облигация, стоят хора които са читави?
    Не, това не е нормално. Тука в тая банка и една дето и помага държавата с депозит от 1 200мл.лв. нещата са криминални! За това минава кризата с корона вируса и хайде, да се отдадем на мигрантство. По-добре извън нашата държава отколкото тук идиоти да ни управляват!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Това е Крадеца на века

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "гост":

    Той пое КФН ,ЗА ТОВА, ЧЕ ОТВОРИ ОФШОРКИ НА ВСИЧКИ, премиери и депутати , В РАЗНИ ДАНЪЧНИ КЪТЧЕТА.
    Това което Цветан Василев ,събра в БТК, се изпари в тъпи комбинаций.
    ББР ТРЯБВАШЕ ДА ПОПЪЛНИ ЗАГУБИТЕ НА ДОГАН ОТ КТБ.
    А те не бяха малко, като длъжник на РУснаците, този прекара Бойко Борисов на паравана , ДА ПАЗИ за да може тези1.5 милиарда лева да напуснат държавните сметки по различни канали..
    Доган е един абсолютен , беден на фантазий бизнесмен, но един невероятен крадец на пари от НАП.
    И блестящ в измамите към държавата.
    Не вярвам да може да напише оферт във Ексел сам ?
    На този, золумите са му вече 17 милиарда нови лева.
  • 64 Стрелата

    1 1 Отговор

    До коментар #56 от "Иванов":

    Да тормозят овцете животните им взеха икономиката замина сега остават къщите всеки 2 в бг е с кредит и през турско робство не са посяга ли на имота на хората Гласувайте за герб те убиха България.
  • 65 Нак

    0 1 Отговор
    На глава от населението в бг се пада по 2-3 колектори, 2-3 чси-та, 1 публичен изпълнител, 1 държавен изпълнител, ерп та, мобилни оператори, вериги от магазини, всички газят с чадър от институциите, при заплата 600 лв, които вече за някого дори ги няма, това е...
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.