2 698 58

РЗИ раздала на болници защитни костюми, произведени през 1986 г.

Облеклата са си все така качествени, но не са пригодени за манипулации в болнични условия, а по-скоро стават за пръскане на лозе

РЗИ раздала на болници защитни костюми, произведени през 1986 г.
Снимки: Биволъ
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Облекла за химическа защита произведени през 1986 г. са раздадени на лечебните заведения в страната от РЗИ. За древните костюми се разбра от постове в социалната мрежа на медици от Враца, но такива облекла са доставени и в други региони. Проучване на Биволъ и Зовнюз установи, че те идват от военния резерв.

С това разполагаха – това дадоха

Биволъ се свърза с директора на МБАЛ – “Христо Ботев” във Враца д-р Керемедчиев, който потвърди, че РЗИ е доставила 100 бройки от тези защитни облекла в началото на епидемиологичната криза.

“Това беше отдавна. Оттогава съм си набавил модерни защитни облекла. Имаме си всички предпазни средства” – обобщи той ситуацията.

Според него костюмите, макар и древни, са качествени. Проведени в болницата тестове с пара под налягане са показали, че платът не е изгубили изолиращите си свойства.

“Още като ги получихме разпоредих да направят тестване под висока температура и високо налягане. Трябва да ви кажа, че при три цикъла последователни нищо им няма. Навремето, както са изработвани за военните, са правени както трябва. Материята е изключително качествена, здрава. Много малко неща от подобен вид тъкани издържат”. – похвали ги д-р Керемедчиев.

Очевидният проблем е, че тези облекла не са пригодени за манипулации в болнични условия, а по-скоро стават за пръскане на лозе.

Несимпатично, но върши работа. Идва от военния резерв

Шефката на РЗИ – Враца Кети Ценова каза, че облеклата са дошли в нейното ведомство от РЗИ Плевен и според нея произходът им е от военния резерв. Във Враца са получени 800 такива облекла и са раздадени на лечебните заведения.

“Независимо, че не изглежда добре, облеклото е много качествено” – каза Кети Ценова. “Проблемът е, че ръкавиците са с три пръста, но то върши работа като защита и по-добре да има каквото и да е предпазно облекло, отколкото никакво. Доколкото разбирам, има ги в цяла България” – каза тя.

РЗИ раздала на болници защитни костюми, произведени през 1986 г.

Защитният комплект от 1986 г. идва от военния резерв.

Тя също така уточни, че годината на производство е 1986 и подчерта, че облеклата са раздадени за еднократна употреба. Кети Ценова потвърди думите на д-р Керемедчиев, че костюмите са тествани в автоклав под налягане и издържат много добре.

“Раздали сме и по-ново облекло, но в ограничени количество” – каза тя. “Имаме резерв от 200 облекла за еднократна употреба, които ще раздадем когато има проблем реално.”

По информация на Биволъ и Зовнюз защитните костюми са доставени преди около две седмици.

Витрина и реалност

Още преди доставката на “несимпатичните костюми”, на 17 март, премиерът Борисов посети фабрика за защитни облекла във Враца и похвали модерното българско производство на такива изделия.

Стана ясно, че там се правят костюми с дишаща мембрана, издържаща на налягане от 4 бара. Работниците впечатлиха премиера с думите, че с подобна екипировка бил летял Юрий Гагарин.

Борисов не пропусна да похвали българското производство и пред Европейския съвет и съобщи, че европейски лидери го питали за възможни доставки. Впоследствие той посети още фабрики за защитни облекла, хвалейки българската индустрия, която се пренастройва в кризисен режим за дефицитните по цял свят защитни изделия.

Не е ясно колко модерни защитни костюми са доставени в болниците из страната до момента. Според РЗИ болниците трябва сами да си ги набавят от собствените си бюджети.

Производство на Нефтохим

РЗИ раздала на болници защитни костюми, произведени през 1986 г.

34-годишните костюми от времето на аварията в Чернобил идват от бившия Завод за пластмасови изделия “Цвятко Радойнов” в Грудово (сега гр. Средец) и са от поливинилхлорид. Фабриката е филиал на социалистическия Нефтохим. През 1991 г. собствеността му е отделена в “Пластмасови изделия” ЕООД. Фирмата отдавна е в несъстоятелност.

Разследването е на Атанас Чобанов, Димитър Стоянов (Биволъ), Мария Димитрова (Зовнюз)

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Гоцето

  51 8 Отговор
  Отлично, даже много добре!!!! Нема тскава държава с толкова интелигентен и умен премиер! Да живей, живей и живей докато умре!

  Коментиран от #5

 • 2 Боко златоустий

  68 3 Отговор
  Еййй пак Бай Тошовото време спасява положението, нищо че според Бащицата Б. шием костюми в несфяст и цяла Европа ни ръкопляска !
 • 3 Хохохо

  15 34 Отговор
  Е ,то няма угодия.БСП нали искаха да се раздадат тези от резерва.Ето ги тези от резерва.Оплакванията към Позитано.

  Коментиран от #16, #52

 • 4 asd

  43 4 Отговор
  Тогава поне са произвеждали...и костюми...и тестове! А сега не остана в Държавния резерв нищо друго от постоянните кражби!

  Коментиран от #12

 • 5 Мавзолей за живия Вожд от Банкя

  21 0 Отговор

  До коментар #1 от "Гоцето":

  Култ, култ към личността!

  Коментиран от #24

 • 6 капиталистите още се ханят наследствот

  46 5 Отговор
  Държавата още се издържа и разчита от това което са произвели комунистите навремето.

 • 7 Баце е гол на пушка

  5 13 Отговор
  Тия костюми са подарък от братска Русия и са борба със замърсявания с радиоактивни вещества.. "Во всем виновен Путин — гречки нет, а доллар вырос Россия на распутье: ВИЧ или коронавирус"
 • 8 химик от БНА

  15 2 Отговор
  Ако не знаят докторите как се изпълнява командата''Газ, чорапи, ръкавици'' мога да им проведа един семинар за обучение...безплатно.
 • 9 9689

  13 1 Отговор
  А какво плямпат мутрата и слуги?
 • 10 Този коментар е премахнат от модератор

 • 11 химик от БНА

  15 0 Отговор
  Тези костюми са комплект с в ''Антигона''...сега младите дихатели има да се чудят кво е това. И после защо короната е отнесла толкова много ахмаци...
 • 12 До 4

  4 11 Отговор

  До коментар #4 от "asd":

  А тези ако не са от държавния резерв от къде са според теб?Нали от там ги извадиха.Пишете нещо логично поне.Изкараха ги,раздадоха ги,виждате ги и казвате,че са откраднати.

  Коментиран от #20, #23, #25, #26

 • 13 пройчо

  14 2 Отговор
  "... Борисов не пропусна да похвали българското производство и пред Европейския съвет..."********Говедото е произведено 1959 г. и отдавна е негодно!
 • 14 Хаха

  22 5 Отговор
  Това са облекла за радиационна защита. Войскови. За еднократна употреба. Дизайнът им е съобразен с носенето на снаряжение и оръжие под облеклото. Абсолютно непригодни за изпълнение на медицински дейности. Това за функционалността им дето ви пробутват разните 30 годишни корифеи е измама.
 • 15 малеййй

  10 4 Отговор
  Е как бря, това трябваше да пази БНА от радиация...
 • 16 Корекция

  22 1 Отговор

  До коментар #3 от "Хохохо":

  Баце ти между държавен и военен резерв, разлика правиш ли или само да пишеш нещо...
 • 17 бай Киро

  15 2 Отговор
  И като ползвате думата "древни",ако се бяхте разровили в нета,щяхте да видите, че в доста болници на САЩ и Англия предпазните облекла са съдрани човали за боклук. Дори вчера в metro.uk имаше статия за това как всички сестри (в определена болница)ползвали чували за боклук като предпазно средство,са се заразили с КОВИД-19.
 • 18 безвъзмездна помощ

  5 3 Отговор
  Е те тези костюми трябва да изпратят на албанците и на страните от ЕС.
 • 19 цхвгбйкнмлл;;

  10 3 Отговор
  Нали уж нашите медици били осигурени и преосигурени и самата Меркел; искала да изнесат от защитните облекла за Германия? Тиквата пак ли се изхвърли с приказки, за да се тупа в гърдите? Или аз нещо не разбирам?
 • 20 asd

  9 3 Отговор

  До коментар #12 от "До 4":

  Ти тиква ли си или да? От каквото са нямали нужда и не си струва труда да се краде е останало. Но понеже явно интелектуалното ти ниво е като на Тиквата и някой трябва да ти обяснява а, гербераст?
 • 21 Този коментар е премахнат от модератор

 • 22 787

  14 2 Отговор
  Това ,че в РЗИ - Враца работят гербаджийски калинки се вижда от воле!Това са костюми за дезинфекция и се носят от дезинфектаторите след нападение с БОВ, не от лекари! За това са с три пръста! Това ,че облеклата за медици са били окрадени е съвсем друг въпрос!

  Коментиран от #36

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор

 • 24 До 5

  2 6 Отговор

  До коментар #5 от "Мавзолей за живия Вожд от Банкя":

  От 1986 г.,колко време е минало?От 1289г.до 2010г. колко време е минало?Значи,че от 1989 г. до 2010 г. е нормално всичко да се занемари,продаде ,съсипе,нищо да не се прави и от 2010 г.до сега всичко трябва да е подновено,построено,ремонтирано и българина да получава хиляди евро .Това и златната рибка няма да може да ви го изпълни,защото така или иначе пак ще си недоволен и ще ти е малко.

  Коментиран от #50

 • 25 ttt

  8 1 Отговор

  До коментар #12 от "До 4":

  Първо ще обясниш как ще спечелиш ако откраднеш "защитен костюм произведен 1986" и после ще дрънкаш за "логика", гербопитек слабоумен.
 • 26 Този коментар е премахнат от модератор

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор

 • 28 До 20 и 23

  2 5 Отговор

  До коментар #23 от "ttt":

  Прочети моя коментар,след това твоите два и тогава ми пиши за интелект и образование.А това,че всеки които е на различно мнение от вашето го определяте като тиква,гейбераст,вожда ти,господаря ти е много лош психичен синдром.Идете на психиатър.Има много хора,които не е задължително да са и на моето мнение,но са далеч от партийни зависимости.На избори се вижда,че сме и повече от всички гласували за определена партия.

  Коментиран от #32, #51

 • 29 До 26

  2 7 Отговор

  До коментар #26 от "ttt":

  Значи е трябвало точно в последните 10 г. да се подменят,а онези 20г. преди това,защо не са ги подменили?Или тогава е трябвало да продадат и съсипят предприятита,които са ги произвеждали.Всичко искате от ГЕРБ,всичко съсипано от БСП да се възстанови, поднови.20 г. преди ГЕРБ мълчахте и крадяхте,а сега виете и търсите отговорност за откраднатото и съсипано от червения боклук.Корнелия,защо млъкна за държавния резерв като я запознаха с данните ?
 • 30 ЦАЦАРОВ

  8 0 Отговор
  XA XA БОЙКОООО, БОЙКО :) ! УЖ ПЪРВО ЩЯХМЕ ДА ЩИЕМЕ ЗА НАС ,А СЛЕД ТОВА ЗА ДРУГИТЕ СТРАНИ ,А ТО КО СТАААА СЕГА !? ПА НИ ЛЪСНА ДАЛАВЕРАТА ! МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ
 • 31 Гост 2

  7 1 Отговор
  "Лошият комунизъм ..."
 • 32 ttt

  5 0 Отговор

  До коментар #28 от "До 20 и 23":

  С мозък колкото тиква...си тиква. И с "логика" на тиква. При това от тъпите.

  Коментиран от #38

 • 33 Смях

  11 1 Отговор
  Ха хаа, хаха, е не моем Бате, кинем се от смех. Ох, не знам дали е истина туй на снимката, ама благодарско на редакцията. Ха хаа, ох, има ли паметник Живков, едни цветенца да му поставя. След 35 години Живков спасява нацията техническа в 21 век. Ха хаа. Не е истина, ако не беше толкова смешно, щеше да е плачливо.
 • 34 Шопо

  11 0 Отговор
  Шкембе войвода не е успял да ги продаде

  Коментиран от #53

 • 35 Simo

  7 2 Отговор
  Има доста необразовани хора, които дрънкат всевъзможни глупости. Именно тези защитни облекла са с най-високо качество и е супер, че са ги раздали и още имаме количества, които някои не са ги продали. Точно те са с предназначение за работа в заразени зони с БОВ и с радиация. Това не са защитни облекла ушити от парцали на някоя си фирма, която шие долно бельо. Всички военни, ловци и рибари са запознати с качествата и здравината на тези облекла за многократна употреба. Ама всичко опира до пари, търговия, реклама, обществени поръчки и лобизъм. Ха, ха!
 • 36 ХХХХ

  15 0 Отговор

  До коментар #22 от "787":

  Това са военни лични предпазни костюми за радиационна-химическа защита за еднократна употреба на общо войсковия състав. Влизаха в комплекта за РХЗ, който носеше от всеки войник в комплекта на личното си бойно снаражение. Неразгъван такъв комплект без проблем влизаше в чантата на противогаза "слонче". Определено не са за медицински персонал. Това не са компекти за почистване след нападение с БОВ. Костюмите за почистване са други. За многократна употреба и много по-затворени. Това е лична защита за всеки войник, който трябва да облечеш за под 1 мин за да се защитиш по време на нападение и да излезеш от зоната на попадение. След което се изхвърля. Материята е доста здрава и е специална за спиране на контактни БОВ. Не позволява да се стичат и просмукват през нея БОВ. Материята не е дишаща. Така че със сигурност вирусите няма да минат през нея. Пръстите на ръкавицата са 3 за да можеш да стреляш. Да се стреля екипиран с този костюм и противо газ е голяма мъка, но е възможно. Карал съм такива учебни стрелби. За това че днес ползва за други цели и покрива много параметри е друг въпрос. Просто надежни произвеждани масово и се намират на безценица.

  Коментиран от #40

 • 37 алексйорданофф

  9 0 Отговор
  Не е демократично да се използват предпазни средства от времето на социализма. Ще докладвам в ЕС и ще искам оставката на държавния резерв. Стига с тоя социализъм!
 • 38 До 32

  0 4 Отговор

  До коментар #32 от "ttt":

  То забравих,че все пак съм в България,където вирее езика на простащината,но иначе се срамуваме пред чужденците.Макар на всички идва ли в България или среща ли се в чужбина им е ясно нивото на култура,образование на една голяма част от обществото.Та се чудя,както те кара да имаш самочувствие да критикуваш Борисов,след като при теб има много повече липси.
 • 39 Госあ

  1 4 Отговор
  Това са перфектни защитни облекла, а селяка с определението за какво ставали,дори и лозе не може да напръска. Хем абсолютен селяк,хем абсолютно безполезен. И между другото, земеделските производители са определено по висока прослойка от търговците. Да няма недоразумения.
 • 40 К.К.

  9 0 Отговор

  До коментар #36 от "ХХХХ":

  Да им бяха раздали гащеризоните от химически воински, а не плащ- наметалото, много по-качествен и здрав е от медицинските.

  Коментиран от #41, #44

 • 41 химик от БНА

  6 0 Отговор

  До коментар #40 от "К.К.":

  Ами това на снимката няма нищо общо с плащнаметалото..ама нищо.Както ти каза ХХХ, това е РХЗ комплект за еднократна употреба.
 • 42 Ръмпези

  4 0 Отговор
  С ТРИ ПРЪСТА СА, ЗАЩОТО СА ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА СЛЕД МУТАЦИЯТА....
 • 43 ЪРП

  7 0 Отговор
  Б*И МАМАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ ........НАЛИ "вожда" СНАБДИ С ПЪРВОКЛАСНИ ОБЛЕКЛА ЦЯЛА АВСТРИЯ И ГЕРМАНИЯ АБСОЛЮТНО ПРИОРИТЕТНО ........ПА, БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ , ФЕЛДШЕРИ,СЕСТРИ, ШОФЬОРИ ОТ СПЕШНА ПОМОЩ .....КУЧЕТА ГИ ЯЛИ .....ДА СЕ РАДВАТ НА КУВАЛИТЕ ЗА ХИМИЧЕСКА ЗАЩИТА ОТ 86-МА!!!!!!!! С КВО СА ЗАСЛУЖИЛИ ТЕ ПЪРВОКЛАСНИ ОБЛЕКЛА ,ЧЕ ПА И БЕЗПЛАТНИ??????
 • 44 Стига

  4 0 Отговор

  До коментар #40 от "К.К.":

  Няма унищожили са ги ,защото нали уж забраниха химическите и бактереологичните оръжия в цял свят и няма кой да ги произвежда. А и доскоро доктрината на НАТО не предвиждаше да води ядрена и ОМП война.Затова ни хвана целия свят неподготвен особено демокрациите.Ние все пак имаме нещо в резерва и то много.Другите нямат.Както и все пак значителна част от населението все пак е било в армията и има някаква подготовка.Затова тук по форумите някой дето не са носили такива неща пишат глупости включително и авторите.Не можеш да доставиш това дето не е произведено.Живота е реален не виртуален като игра с много животи и безгранични ресурси
 • 45 Пламен

  1 1 Отговор
  Супер е облеклото. Ще предпази носещият го медик при нужда. Е, няма да са красавици като пипирудити в Софийската СМП, но пък ще са ЗДРАВИ!! Това е важното
 • 46 Ха хаа

  4 0 Отговор
  Старото седи 34 години, новото продадено, горките лекари, хората правят космически технологии дрехи, тез вадят преди 35 години пелеринка с три пръста, да стрелят лекарите с винтовка непослушните пациенти. Времи е за каски от ПСВ и противогЪзи от ВСВ, и по табакерка за Арда без филтър. Крадливо племе, тез ще ни докарат до просешка тояга. Че не може и да им вземем милиардите от оФшорките, ако речем да се събудим. Щот тъй ги стискат за яйцата Господарите.
 • 47 Ха хаа

  5 0 Отговор
  Табаркерката от френската реФолюция, и едно перо от паун от Гражданската война в САЩ. Тез ора лечителите, че загинат от топлинен удар, в тоз акваланг, липсва шнорхел, и монокълче за нощно виждане. Аз ли съм луд, или ме правят на идиот. "Не било компютри, а компоти". Царят е гол!
 • 48 Дръвчо

  6 0 Отговор
  А пък в магазините ни придават говеждо от 1973 г . Всичко е точно.
 • 49 Бай тошоооооооооо........

  3 0 Отговор
  Що им остави на тез неблагодарници качествени костюми с три пръста...?!??!????!
 • 50 Герберопитеците

  3 0 Отговор

  До коментар #24 от "До 5":

  сте оредели много и пак сте на амбразурата да защитавате кражбите и безумията.

 • 51 Ами

  3 0 Отговор

  До коментар #28 от "До 20 и 23":

  по-зле и от тиква си.
 • 52 ТАТО

  7 0 Отговор

  До коментар #3 от "Хохохо":

  Добре че направих резерв иначе сега щехте ми раздавате ДЕДОВИЯ-вашя резерв къде е питам и отговор не изкам щото знам че ще ме излъжете И утре къжете пак че аз съм бил лошия и не съм мислел за държавата и хората а съм КРАДЯЛ-а ква стана тя -И ЕВРОПЕЙКИЯ СЪЮЗ НЕМОЖЕ ДА ВИ СМОГНЕ НА КРАЖБИТЕ.
 • 53 май

  3 0 Отговор

  До коментар #34 от "Шопо":

  ИЛИ НЕЕ ЗНАЕЛ ЧЕ ИМА ИЛИ НЕСЕ Е УСЕТИЛ НАВРЕМЕ
 • 54 VVV

  3 0 Отговор
  Еми нали после падна комунизма .Кога да са произведени??? По време на герберас еврогейзма не е произведено нищо в бг. Само са купувани като ф16 ти
 • 55 Боец

  3 0 Отговор
  Газ,чорапи,ръкавици! Атом отгоре! Атом от долу!😀

  Коментиран от #56

 • 56 Трудовакъ

  2 0 Отговор

  До коментар #55 от "Боец":

  "Газ, чорапи, ръкавици, плащ, наметало"! Това е пълната команда! С удоволствие бих потренирал (напълно безплатно) една голяма част от тутманиците, правещи се че работят в зоната на жълтите плочки!
 • 57 истината

  1 0 Отговор
  Това си е жива подигравка с безопасността на хората. С такъв навремето служих в казармата. Газ чорапи ръкавици....!!! Който помни.
 • 58 ДЯДО БЕЛОБРАДИ

  1 0 Отговор
  ТРИЪГЪЛНИКЪТ НА СМ@РТА - ГРУДОВО -ЕЛХОВО- ЗВЕЗДЕЦ..

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.