Last news in Fakti

14 Април, 2020 18:12 30 929 70

Лекар от Русе: Нека ме арестуват, че говоря истината

  • лаборатории-
  • бързи тестове-
  • д-р георги тодоров
Лекар от Русе: Нека ме арестуват, че говоря истината - 1
Д-р Георги Тодоров
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Лекари са се организирали чрез изследвания да докажат, че ситуацията в България не е такава каквато я описват. Изследването на 1000-та полицаи са в противоречие с лабораторните данни досега. Има здрави хора, които ги отчитат като болни. Това става ясно от разследването на журналистката Валя Ахчиева "Противоречието BG - бързи тестове срещу коронавируса".

Лекар от Русе: Нека ме арестуват, че говоря истината! Лекар, лекувал ебола твърди, че това не е толкова опасна инфекция. Организирани лабораторни лекари, имунолози и инфекционисти ИСКАТ ДА ОСВОБОДЯТ СТРАНАТА ОТ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ.

През миналата седмица оперативният щаб обяви официално данните от изследваните 1016 полицаи с бързи тестове за антитела срещу Covid 19. Резултатът е, че само 7 полицаи от тях са носители на антитела. Това прави 0,7% от полицаите, изследвани с бързи тестове. Заключението на властите бе, че е рано да се говори за масов имунитет, пише euractiv.bg.

В края на седмицата приключи първата част от масовото тестване в Банско. Резултатът тогава бе девет положителни теста от 148 проби, което е около 6%. Около 3.5% от изследваните хора в Банско са развили имунитет след прекарана инфекция.

На този фон пет лаборатории в България са се организирали да правят бързи тестове на пациенти за Covid-19 и да качват резултатите в специална публична платформа. Идеята е да има по-точно преброяване на онези, които са се срещнали с коронавируса и са образували антитела срещу него. Мотото на тази кампания е: “Да освободим страната от Ковид 19!”

Група лекари от диагностичните лаборатории отправят призив към властите: “Моля, поискайте нашите лабораторни изследвания, за да видите пълната картина на разпространението на вируса и тогава процентът на смъртност в България би станал по-нисък“

Според данните на една малка лаборатория в Медицински център в Плевен, при 136 тествани пациенти, 10% от тях са се срещнали с коронавируса и са изградили имунитет срещу него. При това, те или не са разбрали, че са били болни, или са били само с леки симптоми. Разбира се, че числото 136 на изследваните пациенти е ниско, но броят им расте всеки ден.

Доц. Емилияна Конова е клиничен имунолог и преподавател в Медицинския университет в Плевен. Тя има свои пациенти в Центъра за репродуктивно здраве и в Медицински център „КИРМ” в Плевен.

Според нея, бързите тестове са изключително важни. Не само защото по този начин имунолозите изучават “в крачка” новия вирус, а и защото, бързите тестове доказват, дали вече сме се срещнали с него и дали сме създали имунитет срещу него.

България няма отговор

Досега България няма отговор на въпроса каква част от хората са се срещнали с вируса, изкарали са го леко и колко от тях са развили имунитет?

В лабораторията в Плевен за една седмица били изследвани 136 души от региона. Сред тях има три групи хора. Едните са здравните работници, които са “рискова група”. Другите са лица, които от месец януари насам са изкарали някаква инфекция, довела до респираторни проблеми и повишена температура. Третата група са българи, завърнали се от чужбина, най-често от Англия и от Италия.

Всички те са идвали при доц. Конова с надеждата, че може би вече са изкарали Covid 19. Така се е оказало, че наистина 10% са прекарали на крак вируса. Лабораторията използва американски тестове, които са със сертификат и се смятат за много надеждни. И според данните, от тези 136 пациенти – здрави хора без симптоми, голямата част – около 90 процента – нямат антитела.

При останалите 10 процента има хора, хванати с положителни резултати и за двата имуноглобулина – IgM и IgG. Това означава, че те се намират някъде по средата на една безсимптомно протичаща инфекция. Има и такива, които са само с имуноглобулин G. Тоест, това са хора със създаден вече имунитет срещуCovid 19. Открити са и лица, които имат само имуноглобулин M. Това означава, че при тях или сега започва нещо или може да се окаже, според доц. Конова, че въпросният имуноглобулин M е също с дълга имунологична памет. Но, това предстои да докажат имунолозите.

Общата платформа

Идеята на лекарите – инфекционисти, имунолози и лабораторни лекари от Плевен, Русе, Варна, Шумен, Бургас и София е да започнат да „ качват” резултатите от своите изследвания с бързи тестове в една обща платформа. И така броят на изследваните българи ще стане много голям. Така ще се проследи имунният отговор срещу вируса. И едва тогава ще може да се обобщят данните и да се изясни картината на Covid-19 за България.

В Плевен е имало случай с една цяла фамилия, която нито е била хоспитализирана, нито е била изследвана и доказана с PCR тест по характерните симптоми. Но, те сами са си наложили карантина. И са били проследени от доц. Конова в цялото развитие на болестта. Така пред очите на имунолога са се разгърнали във времето и имуноглобулин M, и имуноглобулин G. И сега семейството има изградени антитела срещу Ковид 19, доказано с бързите тестове.

Има и едно изследване на световно известната консултантска компания “Маккензи и Ко”, което се базира на данни на Световната здравна организация /СЗО/, както и на Центъра за контрол на заболяванията. Според това изследване много голям процент от заболелите с Covid 19 са без симптоми или са много леки. Ето, точно тези заразени трябва да бъдат хванати с бързите тестове. Защо?

За да се ограничи разпространението. Освен това, с по-голямото засичане на безсимптомните и леките случаи ще дойде и успокоението на хората. А и още нещо много важно – това ще промени данните за смъртността. Всъщност, ще се окаже, че смъртността не е толкова висока в България, защото са изпуснати много безсимптомни случаи.

Какво се случи у нас, след като през декември избухна кризата в Китай? Колко българи се завърнаха от чужбина в България през трите месеца – януари, февруари и март? – пита доц. Конова и сама отговаря:

“Завърналите се българи бяха просто карантинирани, но не бяха изследвани. Ние имахме един пациент, завърнал се от Италия през февруари. Бил е близо до Бергамо. Той си е положителен за имуноглобулин G. Съвсем леко е изкарал нещо. Но, този човек вече е спокоен за себе си. Тоест, ние по този начин намаляваме и паниката. И стреса“, казва доцентът.

В разговорите си в Плевен, аз научавам и това, че една лаборатория била предложила своите резултати от бързите тестове на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Плевен. Все пак, тази държавна институция има задължение да следи данните за епидемиологичната обстановка в региона. Но, от РЗИ – Плевен били отказали на частната лаборатория да вземат резултатите.

Питам по телефона д-р Атанас Гарев (директор на РЗИ – Плевен): „Вярно ли е това?” А той ми отговаря, че съм го била изненадала с този въпрос. Не бил чувал някой да им е предлагал нещо, но това трябвало да бъде направено по официалния ред. Писмено. И да, нямало проблем. Ако някой иска да им предостави резултати, нека го направи."

В Русе ние отиваме в офиса на фирмата “Weberest”, която безвъзмездно е създала тази платформа – „ Национална информационна система за отчитане на тестове”. Уебсайтът е: labtestcovid19.

Мартин Панайотов разказва как поддържат платформата “про боно”. Всяка лаборатория, която иска, може да се регистрира безплатно. След това се проверява, дали наистина има такава лицензирана лаборатория. Когато процесът на проверката приключи, самата лаборатория си „качва” резултатите от бързите тестове. Фирмата е разработили вече и възможност да се „качват” резултати от PCR тестове.

Да освободим страната

В Русе откриваме и д-р Георги Тодоров, който е лабораторен лекар и има своя частна лаборатория. Той също е към групата на самоорганизиралите се лекари в България.

„Защо се наложи, вие, лекарите, сами да правите това, д-р Тодоров? – питам го. А той отговаря:

“Защото това ни е професията. Защото нас на това ни научиха. С кои знания да го направи държавата? Кой в тази държава знае нещо, освен лекарите?“
А аз продължавам да го провокирам:

„Не видях нито един клиничен имунолог в Експертния съвет! Тревожно ли е това? Това означава ли, че в момента има картина, която не е обективна? Предложехте ли на някого резултатите от вашите изследвания с бързите тестове? На Щаба? На Експертния съвет? На РЗИ-Русе?“

И д-р Тодоров отговаря:

“Вижте, какво се е случило е без значение. То е минало. Важно е какво сме направили ние. Направили сме една платформа, в която ще покажем на хората, че можем бързо да съберем информацията и да освободим страната…Да! Практически, да! Като натрупаме достатъчно тестове и стигнем до това, каква е заразяемостта, каква е заболяваемостта в страната, няма да има никакъв аргумент за това, да продължават да ни карат да ходим с маски и да хванем бактериална пневмония. Преди да стана лабораторен лекар, аз съм бил лекар в село Крушари. Лекар на кораб. Лекар на Български морски флот /БМФ/. Бил съм лекар в Африка, в Гана! Лекар по Ебола! Лекар при нормални състояния. И когато се прибрах в България, отказах да се занимавам с индивидуална медицина. Реших да мина към лабораторната медицина. И си познавам професията. Кой има компетенцията в Щаба за лабораторна медицина? На кого му разбира главата в този Щаб от лабораторна медицина? Искам един от тях! Да го видя!".

По негови данни в момента в Инфекциозна болница в София имало един болен и 13 заразоносители, на които им нямало нищо.

“И когато, някой е набедил един човек за заразоносител с PCR тест, който е правен 5 пъти, докато се стигне до верния извод, не можеш този човек да го затвориш и да обявиш, че това заболяване е особено опасна инфекция! То не е! Аз твърдя, че в България не са направени бързите тестове на хората, както в Германия и никой няма никаква идея за картинката в страната! Някои хора са си присвоили повече репресивна власт в себе си и затова не искам да кажа нищо! Да дойдат да ме арестуват за това, че говоря нещо!“, допълва Тодоров.

И продължава:

“Трябват ни 300 хиляди теста, общо от всички лаборатории, за да екстрапулираме така, както направиха корейците. Точно така! Корейците тестваха 2 милиона души на 50 милиона население! И според резултатите, ако намерим онова, което очакваме като лабораторни лекари и инфекционистите да дойдат да ни помогнат, ние ще обявим, че трябва да се премахне извънредното положение, защото…И ще го мотивираме!“, обяснява д-р Тодоров.

Той разказва как бързите тестове в лабораторията ги правят след 14 часа с негова доброволка-сътрудничка, защото другите му хора са “умрели от страх“.

А според платформата от 10-ти април тази година има 670 изследвани лица, 25 от тях са с антитела IgG и още 24 са с антитела IgM. Това означава, че 3,73 процента от изследваните само за една седмица, имат антитела срещу коронавируса. Приблизително същите резултати постигат и масовите тестове в Банско.

Изглежда има сблъсък между официалната политика на властите и исканията на лабораторните лекари, имунолози и инфекционисти за масово тестване.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 152 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ььь

    212 18 Отговор
    Бибитчо Барцелонския ся ща опровергай лично на брифинга
  • 2 Тест

    266 9 Отговор
    На вас ви трябват 300000теста ама на други им трябват 10милиарда.

    Коментиран от #30

  • 3 Бай Дончо змията

    43 97 Отговор
    Не само арест, а и в списъка с болните ще ви вкарат.

    Коментиран от #60

  • 4 Шопо

    226 11 Отговор
    Нема как ,докторе! Б.Барселонския чака милиарди !
  • 5 тест за неандерталец

    74 9 Отговор
    Те тестовете са бракувани. Вие да не сиакте първо качетво, след като горите боклуците на ората.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Не мога да кажа ..

    135 11 Отговор
    Малко хора знаят истината ! А ние не я знаем . Страхът е по силен от тока , затова правим това което ни кажат . Е , има и изключения , но трябва да имате пари и адвокат !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Случаен

    131 9 Отговор
    То е ясно от самото начало,щом казаха а и досега е така,че всички проби трябва за потвьрждение да се изпращат в София,в лабораторията при Муфтата и те ,,оповестяват,, и контролират иформацията
  • 10 Пия HitDobavki и съм здрав

    96 10 Отговор
    Още утре каскета ще им повдигне обвинения споко! Ама те поне си знаят и го очакват което е поразително реално и субреалистично!
  • 11 Корона глад

    123 8 Отговор
    Има сблъсък така е Как иначе че ни държат затворени и ще промиват мозъци докато разпределят голямата баница.
  • 12 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    145 8 Отговор
    Спокойно, изтрайте още малко! Нека да получим парите от Европа и ще махна извънредното положение ,иначе всичкият кьор фишек, който разиграхме ще е безмислен.

    Коментиран от #22

  • 13 Valio

    118 10 Отговор
    Дано някога да има възмездие и за некадърниците от щаба за борисов,фЪндъкова и другите мизерници,които се опитват да всяват страх и паника в хората.
  • 14 Някой си

    109 8 Отговор
    Ей сега ще се самосезира гешефтурата по нареждане на биби....
    Въпросът който ме гложди обаче е, А БЕ МОГАТ ЛИ ТИЯ ДА АРЕСТУВАТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ?
  • 15 m alkija

    67 18 Отговор
    При слепите се изостря слуха.
    При глухите се изостря зрението.
    При глупаците се изостря желанието да се изказват по всякакви теми!

    Коментиран от #17

  • 16 Добре, ама

    16 61 Отговор
    Над 20% са над 65 години.
    Тия какъв имунитет ще придобият?
    Имунитет с краката напред...
  • 17 Обикновен човек

    63 3 Отговор

    До коментар #15 от "m alkija":

    Глупакът нарича умните хора глупави защото го е страх да бъде като тях!!!!!!!
  • 18 Мислител

    72 9 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Не ти ли омръзна вече на много хора им прави впечетление платеното ти писане. Все казваш и подкрепяш всичко онова което сутринта говорят целящо да ни плаши и да бъдем управлявани. Кажи не ти ли писна..

    Коментиран от #24

  • 19 Юсуффф

    97 3 Отговор
    Лекарите имат дълг към обществото не само да лекуват ами да казват истините които властта крие от нацията.Иначе тези маниакални типове ще ни правят дълго на маймуни с лъжи и манипулации.
  • 20 I'm not a robot

    96 5 Отговор
    Всяка авторитарна власт умее нещо най добре – да крие истината.
    Но всяко Его/Б.Б/ може да бъде много бързо пометено от тълпи гладни и озверели хора.
    Така са започвали революциите,гладът е по силен от тока.Тези с егото трябва да са по смирени,
    защото приватизирането на Истината е невъзможно занятие.
    Най-хубавото качество на Истината е, че не ти се налага да помниш кога и какво си лъгал.
    НЕ БОЙ СЕ ДОКТОРЕ,НИЕ ВЕЧЕ ИЗЛИЗАМЕ ОТ КОМАТА !
  • 21 Еблю

    94 5 Отговор
    Репортажа си струва да се гледа, определено В. Ахчиева е с класи над платените мисирки!
  • 22 Груьо

    56 3 Отговор

    До коментар #12 от "Б.МЕТОДИЕВ. Б.":

    Прав си! Ама нека не плашат толкоз народа! Уплашената котка се превръща в ТИГЪР!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Другия с коня

    49 4 Отговор
    Не разбирам защо някой би ви арестувал,ако изследвате Народа,констатирате моментното положение,предложите Решения и те да се изпълнят в Интерес на Народа,а не на партийни или финансови групировки.Покажете,че имаме изграден имунитет и да почваме да си вършим Работата,която пък ние разбираме.....Задейсствайте се ,що спите....

    Коментиран от #27

  • 26 Дръвчо

    74 5 Отговор
    С теб съм докторе. Лъжът ни и ни убиват от мизерия и паника. Банкерите създадоха целия филм. Продажните политици това и чакат, някой да им бутне. Утре може да кажат, че блъснат от влак е починал от covid-19, толкова нагли станаха, че вече не ги и слушам.

    Коментиран от #52

  • 27 Човек

    9 17 Отговор

    До коментар #25 от "Другия с коня":

    Щото е извънредно положение! Помниш ли ,,По следите на безследно изчезналите,,?

    Коментиран от #29

  • 28 Иванов

    4 67 Отговор
    Много ми е интересно с какво е лекувал този лекар Еболата? С екзорсизъм??? Смех!!!

    Коментиран от #43, #51

  • 29 Другия с коня

    40 7 Отговор

    До коментар #27 от "Човек":

    НЕ Е ТАКА.Отговорността на вземащите Решения е Чудовищна.Как ще застанеш пред жените с черни забрадки и ще им Обясниш,че ти си решил този човек да Умре....А пред 590 на ден...А пред 1000 на ден....Най-трудно е да уловил Черна котка в тъмна стая.Особенно ако котката не е в стаята...Това го казва Конфуций...Ми сметнете лампата....Дай да видим има ли котка няма ли,какъв цвят е....Светнете Лампата,г-да......
  • 30 Рошко

    43 4 Отговор

    До коментар #2 от "Тест":

    Такива лекари не живеели дълго, дано да не го Самоубият и него с корона
  • 31 Ръмпези

    42 3 Отговор
    ТОЧНО ТАКА..ТАКИВА КАТО ТЕБ ОСТАВАТ В ИСТОРИЯТА..ОНИЯ И 20 ГОДИНИ ДА СА НА ВЛАС, НИКОЙ НЯМА ДА СИ СПОМНИ СЛЕД ВРЕМЕ...САМО ЩЕ СЕ СЕЩАТ ЗА ТЪПОТИЯТА ИМ....
  • 32 Чичо Гощо

    52 6 Отговор
    Цялата ситуация е абсолютна измама, говорят се само глупости, възползват се от ситуацията за поредната схема. Моето мнение е че трябва да се организираме с лопати, винкели и кой каквото докопа и да сплескаме малко тикви(около240)
  • 33 Коректен

    50 6 Отговор
    Ние това всичко го знаем. АМА ИМА ЕДНИ ПАРИ ЗА УСВОЯВАНЕ И ЗАЕМИ ЗА ТЕГЛЕНЕ И КРАДЕНЕ. ЗАТОВА КАРАНТИНА ДО ДУПКА, или докато се накрадем (което граничи с безкрайност).
  • 34 pesho

    15 2 Отговор
    развалят глобализма,хора
  • 35 Гошо

    1 17 Отговор

    До коментар #6 от "каскет":

    За д-р Мутафчииски и такива като него ще има винаги работа ,хич и не се грижи за това
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ганчо зубидренката

    5 30 Отговор
    Как един лекар,или какъвто и да е специалист,не излезе с титлата и името си да каже...
    "Аз гарантирам,че ако имате антитела,няма да се заразите повторно,
    дори и болен да кашля в лицето ви"

    Ето това чакам да обяви някой.

    Коментиран от #49

  • 38 HohoBoho

    59 4 Отговор
    Истината за цялата тази манипулация с вируса започна да изплува. Някой трябва да си плати за тормоза, на който сме подложени и за това, че съсипаха икономиката!
    -
    Подкрепям те, докторе!
  • 39 саса

    40 2 Отговор
    ДА ПОДКРЕПИМ ДОКТОРИТЕ И ДА СЕ ВДИГНЕМ ДА ИЗХВЪРЛИМ ШАЙКАТА,КОЯТО УБИВА ВСИЧКО БЪЛГАРСКО И РОДНО.

    Коментиран от #44

  • 40 Борис

    22 1 Отговор
    Евала по лесно няма как да им се обясни като на дете и то тъпо след като нямат акъл за пет стинки и аз отказвам да ги слушам да си ходят има доста желаешти за влас тука в българия
  • 41 Знахар

    22 1 Отговор
    Докторите си казаха тежката дума.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Истината

    22 4 Отговор

    До коментар #39 от "саса":

    Е АЙДЕ ДЕ АМА СПИТЕ ВСИЧКИТЕ. ПОЛВИН МИЛИОН ХОРА ТРЯБВАТ ЗА ПРОТЕСТА. АЙ ДА ВИ ВИДЯ. САМО ПИШЕТЕ. ПРЕДЛАГАМ НАРОДНО ПРОВИТЕЛСТВО СЪД ЗА ПРАВИТЕЛСТВАТА ОТ 44- ТА НАСАМ И КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВАТА ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯТА. АЙ ДА ВИДЯ КОЙ Е С МЕН.

    Коментиран от #45

  • 45 BG EU

    8 1 Отговор

    До коментар #44 от "Истината":

    Ти не можеш правилно да пишеш , държавата ще оправяш
  • 46 Отец нафарфории

    1 23 Отговор
    И тоя иска да се докопа до баницата ,има негова лаборатория и му трябва поръчка за тестове и то много .Съгласен съм с него, ако го прави безплатно на чист патриотизъм , в което дълбоко се съмнявам.
  • 47 оня с коня

    4 18 Отговор
    Определено има Логика в изнесените Разсъждения и Предложения в Статията.Безспорно всякакви данни относно развитието на Болестта и РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО Й са важни за изграждане на Ефективна Стратегия на Държавата,затова и е дадено безпрепятствено Право на ЧАСТНИТЕ ЛАБОРАТОРИИ да качват СВОИТЕ ДАННИ от Изследванията си.Досега Лично аз НЕ ЗНАЕХ за съществуването на Частни Лаборатории на Имунолози и Лабораторни лекари,като приемам Добронамерено Статията за ВИД РЕКЛАМА,като имам 2 Въпроса:1/Ако отида като обикновен Гражданин във въпросните лаборатории със желание да бъда тестван БЕЗПЛАТНО ЛИ ЩЕ БЪДЕ ИЗСЛЕДВАНЕТО?2/Откриването на Антитела от Лабораториите в кръвта на Пациента ГАРАНТИРА ЛИ според тях ИМУНИТЕТ,защото няколко пъти бяха изнесени данни от Чужбина,че има много случаи на ПОВТОРНО ЗАРАЗЯВАНЕ след излекуване на Болни.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 лекар без титла

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "ганчо зубидренката":

    Аз ти го гарантирам.
  • 50 резервист

    30 2 Отговор
    Умните хора повтарят вече месец, че правилната стратегия на държавата е да се направят максимално бързо максимално много тестове, с които да се изясни мащаба на проблема и да се вземат оптималните мерки! За това говори опита на други държави и СЗО! Колегата Мутафчийски трябва да е чел бойния устав на БА (все пак е офицер), където е записано, че първо се уяснява задачата, после се оценя обстановката и чак тогава се взема решение! Каква обективност да чакаш от човек, който за десет дни зае диаметрално противоположна позиция по въпроса спрямо публично оповестена първоначална? И който без да му трепне окото обвини свой колега че е "проводник на търговски интереси", щом смята бързите тестове за приложими! Боко и пасмината му не можаха да осигурят вода за 1000000 души при изградена инфраструктура! Как да очакваме да ни спаси? Със "Стойте в къщи!" или "Слагай си маската братко?!"
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ФЕД

    17 2 Отговор
    ще дойде ВИДОВ ДЕН!!!!!!!
  • 54 даскал Генчо

    5 33 Отговор
    Докторе , като пуснем хората и започнат да мрат къде ще ги копаем. Вие в Русе ще ги хвърляте в Дунава на сомовете. Дал си клетва и сега май ще я потъпчеш. Ти какво искаш докторе - ДА ТИ Е ПЪЛНА БОЛНИЦАТА С БОЛНИ ЧЕ И КОЛЕГИТЕ ТИ ДА СТРАДАТ ИЛИ ДА ИМАШ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОСРЕЩНЕШ ВСЕКИ ДОШЪЛ С ОПЛАКВАНЕ.???? ИМАШ ЛИ РЕСПИРАТОРИ ИЛИ ЩЕ КАЗВАШ ТИ КОЙ ДА ЖИВЕЕ.???????
  • 55 даскал Генчо

    6 21 Отговор
    ЗА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ.
    99,5% от мрънкащите не сте взели отговорно решение за повече от един човек. Опитайте се да вземете решение в това време за вашето семейство като ги пуснете да ходят където си искат и както си искат. Помислете си но не първосигнално, сипете си една ракия и помислете. След това може отново да пишете всякакви глупости.

    Коментиран от #56, #58

  • 56 Директорът на Генчо

    7 0 Отговор

    До коментар #55 от "даскал Генчо":

    И тук ли ?
  • 57 ред

    7 3 Отговор
    Даскал ГЕНЧО ти какво образование имаш.Килийно.Много си ПРОС
  • 58 1997

    13 2 Отговор

    До коментар #55 от "даскал Генчо":

    Ами даскале в нашия град карантината се чувства слабо-всеки ходи свободно,по улиците един с маска,двама-без,уж спазваме някаква дистанция,ама не съвсем.В семейството ми само жена ми се напъва известно време(все пак държавен служител),сега и нейната маска си стои закачена на ушите.Даже намерихме начин да ходим когато искаме и в областния център въпреки блокадата там.Тъй,че с ракия или без,аз съм взел решението си пък ти вярвай на борисовци,щабове и каквото ти харесва.
  • 59 Иван Иванов

    1 12 Отговор
    Само се замислете... разследващи журналисти - дали докторът, който има собствена лаборатория няма интерес да се тестват масово хората? Защо този самарянин не го направи на добра воля, според Хипократовата клетва да ни спаси всички като осигури теста срещу стойността, за която той го е закупил в лабораторията си.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Василев

    8 2 Отговор
    Този вирус беше идеалният претекст овцете да бъдат тотално наврени в кошарата, да се ликвидира всичко, което може да работи, да се затворят, каквито и да било възможности за възражения и протест, така че терб да си развява коня както им е кеф. Няма вече България, жалко, че. сме такива покорни. И мен ако щат да ме съдят за писаното пак казвам, гроб довършиха България...
  • 62 сербез

    4 0 Отговор
    човекът казва истината, а следващото е ...и какво от това... 1. царят е гол; 2. цар „плъх„ има магарешки уши... 3. събират прах и шута плах, тотема - страх и ореола, царуващи между краката на престола.
  • 63 меракли оглу

    0 4 Отговор
    ТОЯ ФЕЛШЕР,КАТО ТОЛКОВА ЗНАЕ,ДА ПОСЕТИ НА МЯСТО ЗАРАЗЕНИТЕ И ТОГАВА ДА ДЖАВКА КАТО ПЕРНИШКИ ПИНЧЕР.ТОЯ ТОЛКОВА Е ДОКТОР,КОЛКОТО АЗ СЪМ ВИН ДИЗЕЛ
  • 64 Таратанци

    1 5 Отговор
    Абе само аз ли го разбирам криво или лекарите си измислят цялата тази работа с имунитета? Няма такова нещо като имунитет срещу този вирус, има антитела но това доколкото разбирам не е същото. Това че сте изкарали заболяването не ви имунизира срещу повторно заразяване, дори точно обратното почват да се появяват изследвания че хора се заразяват повторно почти навсякъде в света. Та се чудя дали тази идея да се правят 300 хиляди теста не е просто така за да ви се осигури работа, иначе при 70% отклонение на тези тестове за какво да си ги правите, аз на домашния ПЦ мога да ви екстраполирам къде къде по точен сценари от вашия и то без пари.

    Коментиран от #69

  • 65 1234

    4 1 Отговор
    Поредното доказателство за шайката от нещастници герб! Искат изсънредно, само за да харчат безконтролно! Няма опозиция няма ЕК, пълен медиен контрол!
  • 66 Как дойдат 10те милярда

    4 0 Отговор
    И ковида ще изчезне рязко!
  • 67 Тихо бе ей

    1 0 Отговор
    Член-кореспондент академик професор доктор Бойко Методиев има всички отговори, а ако случайно го оборите в с научни архументи не забравяйте че е и много силен и може да дойде и да ви набие, така че той винаги е прав а вие по добре млъквайте!
  • 68 Хаджиментов

    1 1 Отговор
    Няколко въпроса:
    - каква е точността на тези тестове? Чухме нещо за 50% точност.
    - как се определя кой от хората с антитела е вирусоносител и кой не?
    - все още няма единно мнение, че хората с антитела имат наистина изграден имунитет и не могат да преболедуват.
    - какво става със сметките, че за да се придобие "стаден имунитет" трябва 70% от населението да го има, което значи да е било заразено. Ако наистина 5% от тях боледуват тежко, това са около 25 000 души, за които трябват болнични грижи. Ако е вярно, че около 2.5% от заразените умират, това са 12 500 души починали. Някой от тези лекари готов ли е да се подпише под смъртната присъда на 12 500 българи? Ако не, нека представят техните сметки и как те се вписват с тези на другите държави и СЗО.
  • 69 Диверсия 007

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Таратанци":

    90% нема и да те разберат. А на докторите им дойде малко нанагорнище, не изгодно и тежко. Заработиха като нормални лекари в цивилизовани държави, без искане на пари на ръка, фалшиви диагнози, операция, манипулации - източващи здравната каса(докарващи си месечно към заплатата - без много труд още некой лев) поради тази причина бълват безсмислици.
  • 70 Диверсия 007

    0 0 Отговор
    90% нема и да те разберат. А на докторите им дойде малко нанагорнище, не изгодно и тежко. Заработиха като нормални лекари в цивилизовани държави, без искане на пари на ръка, фалшиви диагнози, операция, манипулации - източващи здравната каса(докарващи си месечно към заплатата - без много труд още некой лев) поради тази причина бълват безсмислици.