15 Април, 2020 12:49 15 127 73

Борим коронавируса с фурми от Абу Даби

  • оае-
  • лекарства

Хуманитарна помощ или дарове за омилостивяване на шейха

Борим коронавируса с фурми от Абу Даби - 1
Снимка: БиволЪ

Обявените гръмко 15 тона медицински консумативи от ОАЕ за борба с коронавируса се оказаха много по-малко – около 3 тона.

В понеделник от Абу Даби с два самолета на България Ер са доставени основно… фурми, показа разследване на Биволъ. Срещу тях фирма на Пеевски и близката до властта Градус са закарали на шейховете 32 тона месо и млечни продукти, като са платили и полетите. Странният бартер изглежда като поредното публично-частно-пропагандно партньорство на депутата Пеевски, но може да има и по-дълбоки причини, свързани с Васил Божков.

Трансферът на стоките до Абу Даби и обратно беше придружен лично от министъра на икономиката Емил Караниколов. Акцията получи огромно медийно покритие, включително и от страна на Националния оперативен щаб. От официалното правителствено съобщение, ретранслирано във всички медии се разбра, че “ОАЕ осигуряват за България 15 тона медицински консумативи – маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна”.

“Две фирми – “Градус” и “Интръст”, са направили много сериозна сделка с Обединените арабски емирства. Става въпроса за размяна на 32 тона храни с ОАЕ, срещу което сме получили 15 тона медицински консумативи. Транспортът е поет от фирмите, а държавата не е платила нищо. Тази помощ е голяма, защото става въпрос за предпазни средства – маски, ръкавици и облекла” – каза ген. Мутафчийски на редовния брифинг за медиите във вторник, 14 април в Министерски съвет.

Репортер на Биволъ проследи пратката с медицинските консумативи, от Митницата до временния и склад в с. Долни Лозен, където се намира базата на Български червен кръст. Така стана ясно, че те са много по-малко от обявените 15 тона.

“Мистериозно учение на пожарната”

На 13.04 привечер, репортер на Биволъ засне няколко камиона на Противопожарна безопасност на територията на Митницата на “Летище София”. Работници товареха в тях кафяви на цвят кашони. Попитани какво става, служители на Митниците казаха, че пожарникарите провеждат учение.

От пресцентъра на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР обаче отрекоха да е имало каквото и да е било учение на Летище София.

Всъщност камионите на Пожарната бяха използвани, за да се извозят медицинските консумативи от ОАЕ в базата на Червения кръст в с. Долни Лозен, където те бяха разтоварени в понеделник късно вечерта. Не стана ясно защо е било необходимо за пред митничарите да се декларира някакво мнимо учение.

Потърсени за информация във вторник от централата на БЧК предоставиха подробна справка какво са получили на склад, съгласно писмото, което са изпратили на гл. комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН и разпоредител с получените медицински консумативи.

Медицинските изделия за еднократна употреба са 80 000 броя маски, 49 000 броя ръкавици и 32 000 калцуни. Освен тях има 3 970 бутилки дезинфектант от половин литър и 1 824 бутилки дезинфектант от 250 милилитра.

Общо това прави около три тона товар, много далеч от тържествено обявените “15 тона тона медицински консумативи – маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла”. Повече от два тона от медицинските консумативи са дезинфектанти, при положение, че спирт в България не липсва.

“Фурмите са хубава, питателна храна”

Останалата част от пратката според анонса на Министерски съвет се състои от “както и храна”. Според информацията на Биволъ става дума само за сладки фурми.

Тонове от източния плодов деликатес във вторник чакаха обработка на митницата на Летище София, тъй като трябва да бъдат обмитени.

Биволъ се свърза с министър Караниколов, който се намира под карантина след завръщането си от Абу Даби. Той потвърди, че става дума за фурми, но не можа да каже точното количество.

Караниколов похвали тази продукция на ОАЕ и увери, че тя също ще бъде предоставена на Червения кръст. “Фурмите са хубава, питателна храна” – каза той. Според министъра те ще бъдат разпределени на социални домове.

Цялата сделка е сключена и осъществена между частни субекти, които са платили и за транспорта със самолетите, категоричен беше Караниколов. В официалното прессъобщение се акцентира обаче върху ролята на държавата: “Доставката се организира от българското министерство на земеделието, храните и горите и се осигурява от български фирми”.

На въпроса защо се е наложило в качеството си на министър да придружава храните и фурмите, той отговори, че е използвал случая да декларира добра воля пред ОАЕ и да говори за бъдещи пазари.

На Пеевски, на Градус, до властта

Едноличната фирма на депутата Делян Пеевски “Интръст”, е една от двете български компании, организирали износа на българските стоки под патронажа на Министерството на земеделието. Другата фирма е старозагорската “Градус”, с която пък в миналото е имала бизнес отношения земеделската министърка Десислава Танева. Така и двата частни субекта се оказват тясно свързани с властта.

Справка от Дакси показва, че министър Танева е била в борда на фирма, заедно с шефа на Градус Иван Ангелов.

Борим коронавируса с фурми от Абу Даби

По оперативна информация на Биволъ част от изнесената продукция е на друга фирма свързвана с Пеевски – “Лакрима”, производител на млечни изделия, който вече присъства на пазара в Обединените Арабски Емирства. Фирмата е част от портфолиото на бизнес империята на депутата, който в началото на кариерата си декларираше един стар автомобил “Опел”, но за няколко години овладя активи за над милиард и половина, малка част от които е декларирал.

Не е ясно кои са фирмите, които са изпратили обратно фурмите и медицинските консумативи, но е съвсем очевидно, че сделката не е съразмерна като цена. На борсите на едро килограм фурми се търгува малко над долар, а килограм кашкавал или агнешко поне за 3-4 долара на килограм. Още повече, че от България са пратени 32 тона, а в замяна са получени 15 тона, включващи и двата тона медицински консумативи.

Вероятно обаче масивната пропагандна кампания за успешното сътрудничество с ОАЕ и осигуряването на скъпоценни консумативи – уж цели 15 тона, както и поредното изтъкване на ролята на Пеевски и на собствениците на Градус, са достатъчна компенсация за липсващата търговска логика в тази сделка.

И откуп за гафа с Божков?

Има и друга хипотеза, която обяснява странния бартер с участието на Пеевски и приближени на властта фирми. Не е тайна, че отношенията между България и ОАЕ се влошиха през последните месеци. Планираното посещение в България на шейх Мохамед бин Зайед за 3 март дори беше отменено без обяснения.

Според сайта Фрогнюз причина за това е каубойска акция на наши висши прокурори, които бяха командировани от Гешев до Абу Даби, за да раздвижат сътрудничеството с тамошната прокуратура в контекста на искането за екстрадиция на Васил Божков и Георги Попов.

Информацията е, че прокурорите са били придружавани от оперативни работници, които са направили опит да отвлекат Божков и Попов, размахвайки интерпол-заповедите, издадени от нашата прокуратура. Стигнало се е дори до физически сблъсък с местната полиция.

След този инцидент отношенията между ОАЕ и България са паднали до точката на замръзване. Българският посланик в ОАЕ няколко пъти е бил привикван в тамошното Външно министерство за обяснения.

В България пък се забеляза внезапен спад на ежедневната новинарска активност на главния прокурор Иван Гешев, който се появи отново чак след като избухна кризата с коронавируса.

В този контекст изпращането на два самолета с кашкавал и агнешко много наподобява методите на античната дипломация с дарове, които да умилостивят ядосаните шейхове. Дали този байганьосов подход ще “хване дикиш” предстои да видим.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 60 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сливи за смет

    73 4 Отговор
    И ние сливи пращаме и други дарове на съхранение.

    Коментиран от #34

  • 2 Ники

    95 3 Отговор
    Много точно ... всичко е за да върнат Божков ... ама няма да стане ...

    Коментиран от #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Спасов

    50 2 Отговор
    ХА ХА ХА!
  • 5 Борим

    107 4 Отговор
    в коя друга държава видяхте и виждате такув тип политика:
    показно излъчване във ФБ всяка крачка на Буда
    Показно каквп се прави как се прави и прочие. ДУМАТА ФАРС ЗА ВСИЧКО ТОВА КОЕТО ПРОДЪЛЖАВА ПРЕС ПОСЛЕДНИТЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ Е ИЗКЛЮЧИЪЕЛНО МЕКА.ВЪПРОС КЪМ ВСИЧКИ СПОРЕД БУДА СМЕ НОМЕР ЕДНО. НО:
    КОЯ Е НАЙ - БЕДНАТА, БОЛНАТА, ЗАСТАРЯВАЩА И С НАЙ- ГОЛЯМА СМЪРНОСТ НАЦИЯ КАТО НЕ КАЗВАМ САМО В ЕС. АЙДЕ ЧЕСТИТО
  • 6 ХУ Ю

    71 2 Отговор
    ДААААА,ГЕШЕВИТЕ МНООО СА НАГАЗИЛИ ПАЛМИТЕ И ЧАЛМИТЕ ,СЕГА ЩЕ ИМА -АРЕ ИЗЛИЗАЙ ОТ ЖОБОВЕТЕ
  • 7 Излъган

    101 2 Отговор
    Имаме такива гьонсурати начело на държавата, че хич не им пука какво пишат за тях в медийте. Такава наглост и безпардонност са рядко срещано явление. Жалкото е, че когато трябва, народа не мисли! НАРОДЕ!!!
  • 8 Последния софиянец

    81 1 Отговор
    Кажи му Аго, да му е драго. ХА ХА ХА! Останалите 12 тона от ОАЕ ясно че са контрабанда. Наркотици, злато и други подобни.
  • 9 джаба

    59 1 Отговор
    КАЛЦУНИ КАЗВАШ СА НИ ИЗПРАТИЛИ ...КАЛЦУНИ....ПАК КАТО НЕ СА НИ ИЗПРАТИЛИ ИМАМБАЕЛДЪ
  • 10 тариката

    6 88 Отговор
    Фрог и Бивол са любимите ми сайтове които спрях Да Чета, само манипулации и кьорфишеци, от друга страна ако докопам фурмите ще направя страхотна ракия от тях ......

    Коментиран от #22, #38

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Behemoth

    31 0 Отговор
    Европейска цивилизация!Най древната от древните хахахххххх...
  • 13 Трудовакъ

    66 1 Отговор
    Ако е вярно изнесеното за приключенията на наши длъжностни лица в ОАЕ в изложения смисъл, положението е много, ама много сериозно. Изводите всеки може да си ги направи. Ако някой наистина се е опитвал противозаконно да отвлече хора пряко волята на властите в ОАЕ, това е повече от самозабравяне.
    С тези полети да не би да са си мислели да върнат в "чувал" Васил Божков и Георги Попов?
  • 14 Кой68

    2 44 Отговор
    Интересно......Но за отказа на шейха да посети България това си е мнение на "Биволъ" ,а и да не се забравя угодно че COVID19 шеташе със хълна сила в Европа и света?Но като преплетеш някой "факти""със истината се пръква -сензация.....
  • 15 Хирошим Нагазаков

    73 1 Отговор
    Здравейте! Искам да попитам какво стана с едни маски поръчани от Китай? Преди около месец Боко ги обеща.
  • 16 заката

    49 2 Отговор
    БОЖКОВ ЩЕ ГО ДОКАРАТ ЛИ С ДРУГИТЕ ФУРМИ
  • 17 Ха ха ха

    46 1 Отговор
    Чудесна статия.
  • 18 Рошко

    41 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ники":

    Тцтц и с 32 тона агнешко ше подкупваш шейх,, 🤔🤔🤔

    Коментиран от #25

  • 19 Geo

    75 1 Отговор

    До коментар #11 от "кратун":

    Вярно че сме балъци защото търпим още герберската мафия да ни краде. Но няма да е още много дълго защото търпението на народа вече се изчерпва но тогава такива мишки като теб къде ще се криете не знам. Буда ще избяга някъде и ще ви остави на произвола на съдбата - не си мислете че ще ви защити.

    Коментиран от #29

  • 20 Някой си

    42 1 Отговор
    Пак са се осрали.....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Geo

    65 1 Отговор

    До коментар #10 от "тариката":

    Да бе всичко срещу герберската мафия си е манипулации и кьорфишеци особено че разни министърчета от вчера си купуват колички за по 300 000 а после излизат и обясняват че нямало пари да вдигнат пенсиите на бабите и 200 лв са им повече от достатъчно.

    Е на това турците му казват гьонсуратлък.
  • 23 Жоро Павето

    64 1 Отговор
    Държавата която се управлява от прасета е кочина .Дано скоро им дойде коледата.

    Коментиран от #32, #57

  • 24 Браво

    48 1 Отговор
    Страхотна новина. Хептен ни правят на глупаци. Фурма, народ храни.
  • 25 Ники

    16 0 Отговор

    До коментар #18 от "Рошко":

    Ами ние нямаме с какво да подкупим и да впечатлим ... за това са решили поне нещо .. да покажем ... нали че правим жестове ...
  • 26 Фермер

    29 2 Отговор
    Постаноека от Народния национален театър.Всичко е Пунта Мара.
  • 27 червени цървули

    13 9 Отговор
    фурмите са за вас и предварително са минали обработка в китай

    Коментиран от #59

  • 28 Юсуффф

    33 1 Отговор
    Нашите Ганьовци що си мислят че ОАЕ нямат разузнаване и не знаят какво се случва в БГ.
  • 29 слепец

    34 2 Отговор

    До коментар #19 от "Geo":

    ти май нямаш хабер кои намериха подслон при боко, ами те 90% са кадри на БКП и Комсомола, минаха и през СДС, ДПС, Зелени, Земеделци, Демократи и пр. партии, тя школата е една, само че се ориентират там където са парите ......... плюеш дефакто по своите!!

    Коментиран от #71

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 слепец

    11 0 Отговор

    До коментар #23 от "Жоро Павето":

    да, вече 30 години ......
  • 33 Поориенталчен цирк Бълхария

    30 2 Отговор
    Не е за чудене това че България е в това жалко мизерно положение, А това че все още съществува. Не вярвам да издържи още дълго време.

    Коментиран от #63

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 baj huej

    14 1 Отговор
    къде има агнешко месо по 3-4 долара, след като у нас е 6 лева живо тегло, за кашкавала да не говорим, я се оправете.
  • 36 Tozi

    9 0 Отговор
    Защо триеш
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Tozi

    22 0 Отговор
    Изнесоха мазнинката.
  • 40 Боко Догановски Пеевский

    22 0 Отговор
    Мисля че са жалки, но няма кой да им го каже

    Коментиран от #42

  • 41 Tozi

    10 2 Отговор
    Ако продължаваш да триеш избирателно без обидни коментари ще се оплача по телефона.
  • 42 Коко

    24 1 Отговор

    До коментар #40 от "Боко Догановски Пеевский":

    Не са жалки, жалък е народа защото търпи!!!!!!!!!!
  • 43 Еблю

    27 1 Отговор
    Главния ибрикчия на шейха мълчи по въпроса.Танцът с меча скъпо му излиза!
  • 44 Пеевски

    25 0 Отговор
    Приятелят на Бойко Борисов олигарха Делян Пеевски освен ,че усвоява пари от закритите "Лафка"и остави много семейства без работа,освен непродаваемите в."Монитор", в. "Телеграф",поддържа и двете фирми "Интръст" и "Лакрима".На кого /кои/ са милионите?Това ,че го няма в България , а искаме да знаем адреса извън нея/ има чужди медии които ще го съобщят/ и че Бойко Борисов го защитава е ясно защо:има нужда от подкрепа на изборите и ДПС чрез Д. Пеевски ще му я осигури.Игрички за наивници.Колкото за фурмите и медицинска помощ от ОАЕ е просто вид прах в очите на българите.Фурми се доставят в България от много години.

    Коментиран от #53

  • 45 дивака

    12 1 Отговор
    е няма да е лошо да си хапнем малко фурми , но къде са те - без пари ли ще са

    Коментиран от #51, #72

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 браво

    17 0 Отговор
    изроди...
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Коронката

    15 0 Отговор
    Tролармията на властта се е активирала,масово се трият мнения
  • 50 gost1

    12 4 Отговор
    И все пак нещо е много не наред...защо изпратиха 2 ПЪТНИЧЕСКИ самолета за да откарат 32т нещо си, като можеха да вземат само 1 товарен....? Какво имаше по седалките на 2-рия самолет навръщане??? Ехоооо Бивол ...и вие сте си от тези за които пишете...като пишете пишете всичко и до края...:))) Пълен купон
  • 51 Дедо

    17 0 Отговор

    До коментар #45 от "дивака":

    Щом е замесен Пеевски най-вероятно за нас ще са само костилките!За да си ги насадим и отгледаме!
  • 52 1:1

    16 0 Отговор
    Изпратиха храна на Шишко за празниците, а той прати на родата тук фурми!
  • 53 тиквун

    1 11 Отговор

    До коментар #44 от "Пеевски":

    ПЕЕВСКИ Презинет !!! искам за президент ДАРИТЕЛ, а не РАЗДЕЛИТЕЛ.......
  • 54 Смех

    14 0 Отговор
    То не бяха кланяния,то не беше чудо на летището.Цигането министър само където св...а не му направи на шейха
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 соросоидни кърлежи

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Жоро Павето":

    Пуевски от ДуПеСе раздава джобни пари под вид на дарения в БГ, тук 50хл.лв,там 60хл.лв...Алах велик...щом търпи такива свински номера..
  • 58 КЪДЕ Е МУТРАТА

    5 0 Отговор
    Инфoрмaциятa e, чe прoкурoритe ca били придружaвaни oт oпeрaтивни рaбoтници, кoитo ca нaпрaвили oпит дa oтвлeкaт Бoжкoв и Пoпoв, рaзмaхвaйки интeрпoл-зaпoвeдитe, издaдeни oт нaшaтa прoкурaтурa. Cтигнaлo ce e дoри дo физичecки cблъcък c мecтнaтa пoлиция.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Дрончета на куп!

    1 2 Отговор
    ОАЕ разбират само от пожар на нефтени кладенци!Или Божков и Танев обратно или кибрита!Всичко останало е гъдел!
  • 62 zevs

    7 0 Отговор
    ГОЛЯМА ТЪПОТИЯ;министърът на икономиката(КЪДЕТО Я НЯМАМЕ) ОТИВА ДА ДОКАРА 15т ФУРМИ И НЯКАКВО МЕДИЦИНСКО ОБОРУДВАНЕ!? и ТОВА Е министър на икономиката(нямам по малки букви) НА ВСИЧКО ОТГОРЕ е горд от постижението си.ЩЕ ИМА ПОНАТАТЪШНИ СДЕЛКИ . пеевски КАТО МУ КАЖЕ И В КОНСКА КАРУЦА ДЕ ДОСТАВИ ПРАТКАТА.БРАВО министре николов!!! СРАМ СИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА.

    Коментиран от #64

  • 63 Ламята е целта

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Поориенталчен цирк Бълхария":

    Чул те господ, и да те дари с много кураж, да може да се бориш с "Ламята" , тя сега не бълва огън, само издава заповеди за арести....и мушенгийски обвиненния , като на Васил Божков.
  • 64 Пилета на топло за Дюбай

    6 0 Отговор

    До коментар #62 от "zevs":

    Отишъл там, че офшорката им е в тази държва, какво кара самолета един господ знае, пилетата са хладилен товар, къде ги натъпкаха в кутийте за кетъринг?
    Нещо лъжата, не се връзва въобще!
    Виж пари и злато не са хладилно карго.
    Това е пътнически самолет, или бъркам?
  • 65 Прасето с фирма

    3 0 Отговор
    Нали е забранено, Депутатите да имат фирми?????????????????????
  • 66 9999

    3 0 Отговор
    Ами ако са биле брани и пакетирани от заразени с КОВИД19? Да ви са сладки!
  • 67 Любопитен

    3 0 Отговор
    Някой от герберасткия клуб по интереси и/или някой член на "Идиоти без граници" най-после ще каже ли нещо по въпроса? Защото аз лично се безпокоя дали за случилото се не е виновен Путин. А може би Тройната коалиция... Станишев или е най-близо до истината предположението, че са гласувалите за герберастите толкова години??? липсва ми и мнението на един каскет, изучаващ правните науки по Сталин и Вишински...
  • 68 хаха

    3 0 Отговор
    Уважаеми тук пишещи. Това са просто едни редовно летящи касички, които се изтърсват там. Къде отиват комисионните от държавните поръчки и др. Нали не мислите, че ги ровят по пещерите. Министри си летят често с тези партиди за да мижат митничарите. Пък и удобна карантина да мълчи момчето, че нали е "принципал" на една банка финансираща престъпници от колекторска фирма и може нещо да обърка. Нали има вирус. Гледайте си него пък държавните дела ги оставете на Пеевси и сие...
  • 69 блаблабла

    2 0 Отговор
    ако и шиши се беше качил с пратката щеше да са заминали 40 тона и съвсем няма да излезе сметката на биволите
  • 70 Хей

    2 1 Отговор
    Много са сладки и Много помагат на самолета !👆.
  • 71 666

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "слепец":

    Ми г-н Борисов какъв е? Я бързо да си вади книжката,а и буркана с маста
  • 72 Иян

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "дивака":

    Смеете се,но е хубаво да проверите възможността яденето на фурми наистина да е превенция.Четете малко повече.Не е трудно.
  • 73 JEFF

    1 0 Отговор
    Яжте фурми и не чакайте Божков .