Last news in Fakti

21 Април, 2020 16:53 20 632 31

Сигнал до ФАКТИ: Фрапиращи пропуски и нарушения в Сливен по време на пандемия

  • сливен-
  • рзи-сливен-
  • гробищен парк

Върши ли си работата РЗИ-Сливен?

Сигнал до ФАКТИ: Фрапиращи пропуски и нарушения в Сливен по време на пандемия - 1
Снимка: Теодора Тодорова

За фрапиращи пропуски и нарушения от страна на РЗИ-Сливен и Общинско предприятие ''Гробищни паркове'' в град Сливен, допуснати преди и след обявяването на световна пандемия от коронавирус, бе сигнализирана медията ни от сливенската фирма Lupige България, занимаваща се с производство на декорация.

Ето какво заяви пред ФАКТИ г-жа Теодора Тодорова, собственик на фирмата:

''През декември месец 2019 г. г-жа Казакова, управител на Общинско предприятие ''Гробищни паркове'', еднолично наруши оградата на стария, нефункциониращ като такъв мемориален парк в кв. ''Речица'' (град Сливен). По нейно нареждане, с булдозер, бяха сринати и част от поставените надгробни плочи. Всичкият този боклук бе събран в ъгъла в посока изток.

През март тази година сезирах кметицата на кв. ''Речица'' за разрушената ограда и боклука, който вече няколко месеца е събран, но не се извозва. Според служители на управляваните от мен дружества е имало и кости. Чуждестранна фирма, която е наемател на офис при нас, плаши, че ще си прекрати наема, ако оградата, която разделя гробищния парк и владенията на фирмата не бъде възстановена. Дейността им ще се наруши заради това неприятно обстоятелство.

След сигнала, купчината с отпадъци бе извозена в незнайна посока, но оградата така и не се възстанови. Според г-н Долапчиев, управител на Съюза на слепите в България, съборената ограда е тяхна собственост, а не на Общинско предприятие ''Гробищни паркове''. Той никога не е издавал заповед или съгласие за разрушаването ѝ, с което г-жа Веселина Казакова е в нарушение, защото се е разпоредила с чужда собственост.

На 14.04 2020 г. през отвора на оградата видях, че на мястото, където бе събраният боклук, има погребан човек. Погребението е извършено на 11.04.2020 г. през същия този нерегламентиран отвор. Лицето, погребано в този ъгъл, се оказа първата жертва на COVID-19 в нашия град.

Тъй като разполагаме с охранителна техника решихме да прегледаме записа, като за наше голямо разочарование установихме, че използваните лични предпазни средства са изхвърлени в кофата за боклук, която обслужва нашите фирми. Сами разбирате, че това е в разрез със Закона за биологичните отпадъци. Смятам, че общината и служителите на МВР, придружаващи погребалната церемония, са изложили на риск нашите служители, които са 40 на брой.

На 15 или 16 април, не съм сигурна за датата, се свързах с РЗИ и поисках да ми кажат дали е спазен чл. 21 от Наредба 2 за гробищните паркове на Министерство на здравеопазването. По късно, г-н Миланов, който е здравен инспектор, ми върна обаждане, в което ме увери, че всички 9 на брой погребални агенти имат готовност за такъв тип погребения. Това е лъжа. Свързах се с познат агент и той ме увери, че не разполага с метален ковчег, а в чл. 21 от Наредба 2 има такова изискване.

На 16.04 близък на починалата бе в двора и проведох разговор с него. Той разполага с видео, което е направил за съпруга на починалата, който е под карантина. Имам запис на разговора ни, в който той твърди, че ковчегът е бил увит с ''фолио за банички''. На 18.04 е погребана и втората жертва на COVID-19 в града ни, непосредствено до първата. Този път от записа се вижда, че личните предпазни средства се изгарят, но по улицата има изхвърлени ръкавици.

Общинско предприятие ''Гробищни паркове'' не спазва Закона за устройствения план на града, не разполага с морал и уважение. От сринатите стари гробове стърчат кости и ние сме подложени ежедневно на тази гледка.''

СНИМКИ на гробищния парк в сливенския квартал ''Речица'':

Сигнал до ФАКТИ: Фрапиращи пропуски и нарушения в Сливен по време на пандемия
Снимка: Теодора Тодорова
Сигнал до ФАКТИ: Фрапиращи пропуски и нарушения в Сливен по време на пандемия
Снимка: Теодора Тодорова

Сигнал до ФАКТИ: Фрапиращи пропуски и нарушения в Сливен по време на пандемия
Снимка: Теодора Тодорова
Сигнал до ФАКТИ: Фрапиращи пропуски и нарушения в Сливен по време на пандемия
Снимка: Теодора Тодорова

Сигнал до ФАКТИ: Фрапиращи пропуски и нарушения в Сливен по време на пандемия
Снимка: Теодора Тодорова
Сигнал до ФАКТИ: Фрапиращи пропуски и нарушения в Сливен по време на пандемия
Снимка: Теодора Тодорова

Необходимо ли е да казваме, че компетентните институции трябва да направят проверка? А ако се установят нарушения, то трябва да има и виновни. Нали?


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Факт

    46 15 Отговор
    Сливен на практика целият е гето. Цялата сган там ще разболее и умори малкото останали българи.

    Коментиран от #11, #14

  • 3 Само питам

    29 6 Отговор
    Кметицата не е християнка със сигурност.Еврейка 100%.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Погрешен факт

    21 14 Отговор
    Ти знаеш ли какво всъщност представлява едно гето?Кога си бил в Сливен въобще?Ами.че сигорно във вашият град или село нямате си ромски махали.В Сливен е само една ве.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кольо

    10 2 Отговор
    Само не ми стана ясно защо е намесена и русия и нейният потенциал в , който силно се съмнявам !
  • 8 ПенаОтНощнатаСмена

    1 1 Отговор
    hahaha
  • 9 Зайко Байко многознайко

    3 5 Отговор
    Всичко ново е добре забравеното старо! Класически методи използвани от десетилетия, ваксинация, хиперимунизация, серумиране, изолация, карантина, лечение с аннтибиотици ( особено важно за вторичната инфекция която обикновено се предизвиква от т. н. условно патогенна или опортюнистична микрофлора), лечени с кортизонови препарати, всички тези методи са известни ! Всяко мероприятие и изследване обаче изисква и определено време, времето е константа с която , който и да учен или екип не може да не се съобразява! Ограничаването на контактите води до по-бавно изграждане на т. н. стаден имунитет, това е обаче е свързано със нарушаване на логистичните процеси в социума , резултатите са забавяне или спиране на икономиката и последващ хаос на борсите и цените! От друга страна при запазване на икономиката ще има повече заболели и съответно повече загинали! Искам да отбележа , че най-силното човешко чувство се нарича , не не е любовта, чувството се нарича ГЛАД! Последствията от това чувство , оставям на вас да си представите как може да изглежда ситуацията!

    Коментиран от #22

  • 10 Зайко Байко многознайко

    6 1 Отговор
    Свобода , отново мога да поствам, вече със сигурност энам, че оня миэерник, редакторчето , което ме блокира работи в събота и неделя и нощно време, подвиэава се с ника " Хасан" и " Тюркмен" и манипулира и предиэвиква всички в чата! На това протурски насочено мекере, лично ще му иэкарам топките преэ носа!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Фактите

    10 1 Отговор
    Факт е че Сливен не е гето

    Коментиран от #15

  • 14 Фактъ

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    е.че ти си живата карикатура бе Ганьо!!!Сливен бил целият гето...смешник.
  • 15 Факт

    6 6 Отговор

    До коментар #13 от "Фактите":

    Даже и в мола на центъра е пълно с амуджи как да не е гето. То и в Пловдив на центъра се разкарват тия американци. Напоследък са особено нагли щото гласуват за ГЕРБ и си ги пазят.

    Коментиран от #18

  • 16 цербер

    1 1 Отговор
    Ето какво заяви пред ФАКТИ г-жа Теодора Тодорова, собственичка на фирмата: А ако се установят нарушения, то трябва да има и виновни. Нали? ВИНОВНИ НЯМА ДА ИМА. ФАКТИТЕ ЩЕ СЕ РАЗМИЯТ И НЯКОЙ ПО ПИЛАТОВСКИ ЩЕ СИ ИЗМИЕ РЪЦЕТЕ.Коронавирус. НАЛИ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Фактите

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Факт":

    С какво Сливен е по различен от всеки друг български град че да е гето а другите градове да не са?
  • 19 Гражданин

    1 4 Отговор
    Поставяйте я под карантина тази Речица там е пълно с гръцки роми(Каракачани).Няма никаква карантина навсякъде се показват с парите и колите си и не спазват въведените ограничения.

    Коментиран от #21, #25

  • 20 Католик

    3 0 Отговор
    Това сметище е нов парцел за мюсюлмани а Католици и от бялото братство има нов парцел на Старото сметище в Сотире
    Такса 250лв
  • 21 Каракачанка

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гражданин":

    Г-н Гражданин,
    Когато човек не е запознат с даден етнос по добре е да си мълчи. Така поне правят умните хора.Живеем в свят на иновации, който също се ползват от умни хора.
    В квартал Речица до сега няма заболял каракачанин. А по отношение на пари и скъпи коли вие цял живот ще бъдете под карантина.
  • 22 Светулко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Зайко Байко многознайко":

    В селското стопанство и преработвателната индустрия всичко е ок. Няма причина за глад.
  • 23 Далай Лама

    2 0 Отговор
    От клуба по кундалини ви пишем, Казакова, ще ни погребете ли в урановите мини в поза лотус моля. Питайте кметицата и ми пишете на лични
  • 24 Антония

    1 0 Отговор
    Може ли да попитам боклука тая седмица ли го извозиха от единият край го докараха над малкия канал
  • 25 ГРАЖДАНКА

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гражданин":

    Ти си ...кой, че определяш каракачаните като гръцки роми? Ако нещо не ти е ясно, не си показвай простотията нагла!
  • 26 Независим

    2 0 Отговор
    Като гледам снимките това прилича повече на сметище!
  • 27 Гогата

    1 0 Отговор
    Сериозно ли това е действащо гробище?Тоя който е позволил е за съд бе хора...какво като са били болни в тия трапове ли трябва да ги сложат и в тая мизерия...
  • 28 deba

    1 0 Отговор
    Si-gan-ska работа!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Атанасова

    1 0 Отговор
    Попаднах на статията и коментарите, докато търсех публичен план на гробището в кв. "Речица". За всички онези, които си мислят, че проблемът е само етнически, грешат. Въпрос на пари и връзки. Затова предлагам: гробовете и паметниците да останат за тези, които разполагат с пари и връзки, останалите дружно да ни кремират.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.