Last news in Fakti

23 Април, 2020 10:26 7 516 7

Право на отговор на г-жа Веселина Казакова, управител на ОП ''Гробищни паркове'' в Сливен

  • сливен-
  • рзи-сливен-
  • гробищен парк

Отговорно заявявам: Няма пропуски и нарушения в Сливен по време на пандемията по отношение погребенията на починали пациенти от коронавирус

Право на отговор на г-жа Веселина Казакова, управител на ОП ''Гробищни паркове'' в Сливен - 1
Снимка: Теодора Тодорова
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

ПРАВО НА ОТГОВОР

от Веселина Казакова - директор на ОП "Озеленяване и гробищни паркове"-Сливен

Уважаеми г-н Ганев,

Възползвам се от право на отговор по повод публикуван във Вашия сайт материал на 21 април 2020 година, с автор Петър Здравков - "Сигнал до ФАКТИ: Фрапиращи пропуски и нарушения в Сливен по време на пандемия", в който се споменава моето име и представляваното от мен предприятие. Сериозните упреци, отправени в публикацията, са основание да изразя съжаление от факта, че мнението на другата страна не е потърсено от страна на уважаваната от мен медия fakti.bg, където работят професионалисти с дългогодишен опит.

Отговорно заявявам:
Няма пропуски и нарушения в Сливен по време на пандемията по отношение погребенията на починали пациенти от коронавирус.

В статията става дума за сигнал от жена, която е закупила имот през 2009 г. и е знаела, че в съседство има съществуващ гробищен парк. Разбирам притесненията и неудобството от това обстоятелство, но жителите на кв. „Речица“ имат право да погребват своите близки така, както са го правили и тези преди тях - с любов и достойнство, там където са тленните останки на другите им родственици.

Гробищен парк „Речица“ функционира от 19 век. През 90-те години на 20 век на жителите на „Речица“ е предоставена възможност да преместят костите на своите близки във втория гробищен парк на квартала. Погребенията се прекратяват, а част от гробищния парк е изоставен почти изцяло. Предприехме разчистване през 2019 година и поради необходимостта от влизането на техника за почистването беше отворена оградата. Не са разравяни гробове, не са вадени кости на починали хора. На мястото се предвижда да бъде изградена голяма врата и въпрос на време е целостта да се възстанови.

Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на Covid-19 на територията на страната, дейностите по погребване на тленни останки на починали от Covid-19 се извършват при стриктно спазване на разпоредбите, разписани в Наредба № 2 от 21.04.2011 г. за здравните изисквания към гробищните паркове и пренасянето на покойници.

При доказан случай на лице с Covid-19, се прилагат разпоредбите на цитираната наредба, а именно: починалият се поставя в плътно затварящи се полиетиленови чували, поставени в плътно затворени дървени ковчези, облицовани отвътре с ламарина. Дъното на ковчезите се посипва с прахообразен биоцид. Ковчезите остават затворени при пренасянето на покойниците до гробището, както и по време и след провеждане на траурния ритуал. Лицата, които са извършили дейности по подготовка на тленните останки за погребване, са служители на болничното заведение, където е настъпила смъртта и освен тях никой не е в контакт с починали от Covid-19 пациенти. Медицинските лица работят с лични предпазни средства при спазване на изискванията на наредбата и ги унищожават. При извършване на погребенията, нашите служителите не са контактни лица със заразени от Covid-19. Предприятието не носи отговорност за изхвърлени предпазни средства от недобросъвестни граждани и ще затегне контрола по прилагане мерките за безопасност.

Пренасянето и превозването на покойници се извършва със специализиран транспорт, предназначен само за тази цел и може да бъде извършено от всеки един оператор на погребални услуги. Изборът за оператор на погребални услуги се прави от близките на покойниците, а не от представляваното от мен предприятие. Всяка погребална агенция е длъжна да спазва законовите разпоредби.
Апелирам за уважение към хората, които губят своите близки не само в ситуацията на пандемия, но всеки ден. Темата е деликатна, но част от ежедневието ни и смятам, че не бива да се търсят сензации от болката и мъката на хората.

с уважение:
Веселина Казакова


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ростислав Атанасова

    10 1 Отговор
    Добре дошъл в Абсурдистан
    Не съм съгласна с изразената позиция на г-жа Казакова.Това,което тя нарича гробищен парк е обидно и пошло твърдение,защото е пародия на такъв.Това е подигравка с покойниците и с роднините им,защото е срамно да се наложи да погребе някой свой близък в такава обстановка.Гробището е дом на мир,а не изкопан ров в който да се положи тялото.Там липсва дори елементарна инфраструктура.Липсва елементарна хигиена.При обилен дъжд водата ще си проправи път и пръста ще излезе извън импровизираната ограда.Аз съм очевидец.Живея в Речица и не съм видяла това трасе да се дезинфекцира.Единствени за което бе помолена г-жа Казакова е да се използва официалния вжодза гробището,където има изградена инфраструктура и да се дойзгради такава , където липсва.Видно от снимките такава няма.На първо време да се изградят алеи и да се сложат пейки,както и чешма .Така ще бъдат улеснени и близките на починалия
  • 2 Rip

    3 3 Отговор
    На тая Казакова ще кажа. : Браво Е тва се казва управител на държавна ли на общинска ли структура. Решава проблемите так_так. Със замах. Евала Казакова! Все пак не сме 21 век в страна в европейския съюз. Ако бяхме хора като теб Казакова щяха да си вършат работата. На никой ли не му прави впечатление🤐🤐🤐
  • 3 Фактолог

    7 1 Отговор
    Четейки написаното до тук бих попитала г-жа Казакова:Защо изграждането на врата предстои, не би ли следвало тя да се постави преди да започнат да погребват хора във въпросния парцел?Считате ли за уважение към покойниците, до гробовете да имат достъп бездомни кучета,които всички знаем че се навъртат около т.нар "Блок на слепите"? Защо след като е безопасно покойниците с Ковид 19 не се погребват редом до останалите в досегашното гробище,а се отделят/да не би да има етническо разделение/?Защо на случая не се дава гласност,а се потулва?Защо не сме чули изявление на кметицата на кв. Речица!Как се дезинфекцира пътят,по който десетки работници всеки ден стигат до работните си места,който път е и последен за починалите от Ковид 19?
  • 4 Служител

    8 0 Отговор
    Няма нарушения!?А влизането на изкопна техника ,хора както и внасянето на покойници през дупка в оградата как да го наречем!?За пръв път бях свидетел как се провежда погребение през разбита ламаринена ограда!Пред погледите на десетки служители които ползваха почивката си и бяха принудени да се приберат заради неловката ситуация да присъстват на погребение!Ще попитате защо по време на почивка излизат точно там?Защото там е улица която завършва с вход към работното ни място,но няма вход към гробището!А такъв оказа се направиха като премахнаха ламарина през оградата пред очите ни!
  • 5 Служител 2

    8 0 Отговор
    Нямало нарушения, а шефа показа писмо от РЗИ за направени придписания към кмета на Сливен.!
    Г-жа Казакова, твърде много си вярвате.
    Безгрешните не получават предписаня, а похвали!
    Боже, боже колко мъка има на тоя свят!
    Дяволът е обсебил душата ви!
    Дано спите спокойно вечер.
  • 6 Ани

    7 0 Отговор
    Не мога да повярвам, гробищния парк на село е къде, къде по по най!
    Разруха, неморално отношение и подигравка със семействата на починалите.
    Що за жена, навярно майка и нечия дъщеря, срам и позор!
    Само човек без елементарна ценностна система би потъпкала по този начин правото да получиш вечен мир!
    Нека Светлината е пътеводител на душите Ви!
    Съболезнования!

    Амин!
  • 7 Речица

    9 0 Отговор
    цитирам:"Публикувано във факти.бг: жителите на кв. „Речица“ имат право да погребват своите близки така, както са го правили и тези преди тях - с любов и достойнство..."Госпожа като гледам това гробище не виждам нищо достойно!прилича ми по–скоро на подигравка с хората от квартала