Last news in Fakti

7 Май, 2020 17:08 8 917 37

Как България купи с европари китайски маски-менте

  • поръчка-
  • маски-
  • менте-
  • китай

Въпросните маски са част от правителствена поръчка, шумно рекламирана като лично постижение на премиера Бойко Борисов

Как България купи с европари китайски маски-менте - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Закупените от Китай с европейски пари предпазни маски се оказаха от най-долнопробно качество, показа разследване на Биволъ. Референтна американска лаборатория е тествала десетки модели китайски маски и дава на този производител – Ryzur – най-ниската оценка за филтрация – максимум 34%, вместо очакваните 95%. С две думи – не пазят. Освен това китайската фирма не фигурира в “белия списък” на Американската агенция по храните и лекарствата FDA. Но пък афишира нейния логотип, което намирисва на измама.

Въпросните маски са част от правителствена поръчка, шумно рекламирана като лично постижение на премиера Бойко Борисов, който договорил с китайския си колега доставка на 1 176 770 бр. на стойност 1 412 124 евро. Те бяха закупени от Министерството на здравеопазването със средства по европейската оперативна програма “Региони в растеж”. Маските са за служителите на регионалните здравни инспекции в страната, органите на МВР и МО, Агенция „Митници“, както и на служители на други институции, работещи на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Обикновените хирургически маски филтрират около 30% от вдишваните частици и микроби и на практика не защитават този, който ги носи от вируса, а защитават само околните. Маските от висок клас, т.нар. респиратори, филтрират 95%. Те се обозначават с FFP2 (EN 149-2001) по европейски стандарт, или N95 (NIOSH-42C FR84) по американски или KN95 (GB2626-2006) по китайски. На теория маска FFP2 спира всички частици, бактерии и вируси и е достатъчно добра защита за носещия я, ако той я слага и използва правилно.

Как България купи с европари китайски маски-менте

До момента са пристигнали две пратки с маски, като втората от тях дойде на 2 май със самолет на България Ер. Пресцентърът на МВнР разпространи снимки, от които се видя, че става дума за маски тип KN95 от производителя Ryzur.

Логотипът FFP2 също се вижда ясно на кашоните с пристигналите от Китай маски. Пълното име на производителя им е Anhui RYZUR Medical Equipment Manufacturing Co., Ltd. Той прави хирургически маски, предпазни KN95 маски-респиратори по стандарта GB2626 /виж тук/ и медицински KN95 маски-респиратори по стандарта GB19083-2010 /виж тук/. Референцията на производителя за обикновените маски е RZ95B, а за медицинските RZ95A.

Маските, кацнали на 2 май, и описани в правителственото прессъобщение като “предпазни”, са RZ95B. Това е видно и от надписите на кашоните – disposable particulate respirator Face Mask KN95, а не medical respirator.

Точно този модел респиратор по стандарта GB2626 е тестван от американската Национална лаборатория за персонални защитни технологии (NPPTL), която е част от Центъра за контрол на заразни заболявания (CDC). Изследването е извършено в края на април т.г. и засяга само филтрацията на частици и микроби, а не дали маската приляга плътно по лицето.

Как България купи с европари китайски маски-менте

Сред 92 изследвани модела, маската на Ryzur се представя най-зле. Максималната ефективност на филтъра на тази маска е едва 33,9%! Това е скандално ниско спрямо заявените 95% за този клас респиратори. На практика тази маска не предпазва изобщо от вдишване на коронавируса. Пълният доклад от проучването може да бъде видян тук.

Три печата за качество, а колко ментета?

От амбалажа на маските се вижда, че производителят претендира няколко неща за своя продукт: че той отговаря на FFP2 стандарта, че е одобрен от стриктната американска агенция по безопасност на храните FDA и, че е одобрен за използване в Европейския съюз (CE).

Тестът на референтната американска лаборатория обаче показва, че първият печат на опаковките FFP2 не отговаря на истината. Продукт с такова качество трябва да филтрира 95%, а реалността не е такава.

Въпреки лошото качество се вижда, че сертификатът с логото на FDA не е сертификат за одобрение на продукта издаден от американската агенция. Документът е издаден от посредник в Китай, който е регистрирал този продукт в базата данни на американската агенция. Регистрирал го е като кандидат да получи одобрение.

Това е често използван номер от китайските производители, които регистрират продуктите си в системата и гордо ги рекламират като FDA registered. Но разликата е като да се регистрираш за шофьорски курс и да вземеш книжка.

Впрочем, FDA е публикувала официален списък с оторизираните респиратори от Китай, в който изобщо не фигурира производител с име Ryzur.

Другият сертификат за продукт оторизиран в Европейския съюз изглежда автентичен. Той е съвсем пресен, от 17 март 2020 г. Издаден е преди американската лаборатория да тества маските и да установи мизерното качество на филтрирането, което предлагат.

Поредна издънка със защитните средства

Вносът на маски, които не покриват стандартите, е поредния фал на гръмко рекламираните действия на правителството да осигури персонални предпазни средства и екипировка за борба с коронавируса.

Както вече разкри Биволъ, от ОАЕ вместо маски дойдоха фурми. Освен това Емирствата ни изпратиха дезинфекциращи гелове за ръце с метилов алкохол.

Все още не са пристигнали обдишващите машини, които закупихме на двойна цена, но британски медици алармираха, че продукцията точно на тази фирма е с опасно качество.

За щастие, маските не са предназначени за използване в медицината. С такова несъответствие в качеството те биха били опасни за здравето и живота на медиците. Остава да видим дали правителството ще раздаде маските на полицаите и митничарите, или ще ги върне на китайците, както направиха правителствата на Испания, Нидерландия, Турция и Австралия с милиона маски с несъответстващо качество?

Това е въпрос с повишена трудност за процъфтяващата българо-китайската дружба.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 31 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и това ни е много

    13 16 Отговор
    Ние ги разиграваме за пътя на коприната вие първо качество искате. Я вижте в Сърбия какво качество пращат за без пари.

    Коментиран от #35

  • 2 RAGE

    42 0 Отговор
    Ние си ги правиме най-качествени, и ги даряваме на братята и братовчедите!!

    Коментиран от #16

  • 3 Само

    70 1 Отговор
    далавери , врътки и грабене ! Парите , отпуснати за българските граждани и страната - в джоба !
  • 4 Дългия

    17 22 Отговор
    Хайде сега поддръжниците на жълтурите да обяснят защо така? Защото жълтите всячески се стремят да удължат действието на вируса да има колкото се може повече умрели! И пак кажете, че вируса не е китайски.
  • 5 Гост

    36 5 Отговор
    да бе......айде сега защо пак ,,злепоставяте,, нашия ,,спасител,, от ВСИЧКО....БОКО-МУТРАН-МИЛИЦИОНЕРСКИ 1
  • 6 Последния софиянец

    40 0 Отговор
    2 лева на едро. Далавера.

    Коментиран от #8

  • 7 Лост

    17 0 Отговор
    Без намек към някой конкретно 😉:най -добрите маски са с 95%защита, ако се носят правилно.
  • 8 5 лева

    20 2 Отговор

    До коментар #6 от "Последния софиянец":

    в магазина за простолюдието.Отврат.
  • 9 МЕНТЕ ГИ ПОРЪЧАЛО

    34 1 Отговор
    МЕНТЕ МУ ПРАТИЛИ
  • 10 124

    40 2 Отговор
    Кражба' колкото може!!! Девизът на герб
  • 11 Директно на съд Борисов и сие

    31 1 Отговор
    Гешев спиш ли, или искаш да заразиш Българите с маските менте на Бойко Борисов, вземи се в ръце, че ще те дадем на съд в Брюксел.
    Тук ни е ясно, че не можем да те осъдим!
    Какво ги жалиш Иване ,тези офшоркаджий, да не са ти рода.?
    Тук са пропилени парите на данъкоплатците и заразата за хората е бадева.

    Коментиран от #34

  • 12 Иво

    29 2 Отговор
    Като цяло животът ни е менте те пък за някакви маски ни говорят,защо не видят храните менте с палмова мазнина,напитките ментета цените менте също и горивата менте,пътищата ни менте....
  • 13 Ники

    13 0 Отговор
    Нашите са некомпетентни това е проблема , и се дава на някой да я свърши тая работа .. и се гледа най евтиното .. като уж е трябвало да отговаря ... сигурен съм че другите държави са си докарали също маските върху пътнически седалки ...
  • 14 Иво

    25 0 Отговор
    а тука къде ги шиеха маските по гаражите и разни съмнителни цехчета направени от чаршаф за по 4-5лв те не са менте така ли ?
  • 15 Иво

    26 0 Отговор
    А най голямото менте са българските политици..
  • 16 Борисови миражи в пустинята

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "RAGE":

    А бе най -качествените не правм, ами се правим, че вършим нещо като икономика, ама и тези маски работа не вършат, парче плат работа не върши, трябва международен сертификат, такива
    издадени от ГЕРБ ,НЕ СТАВАТ ЗА ПАЗАРНИ ПОТРЕБНОСТИ.
    Кой ги одобри тези наши маски,ДЪРЖАВНИЯ БДС или ДПС или ГЕРБ?
    Смешно е да си мислим, че сме някакви производители, като китайците на Борисов, те сигурно са му приятели като" Бибо" от Израел!При Борисов, парите отиват само за познати приятели ,по цял свят, невероятна търговска мрежа, с фалшиви ментета на Министерско ниво, страшно дискредитиращо ,начинание и край.
    Едното е държавен стандарт, а другото е държавна корупция.
  • 17 Боко ментето

    11 0 Отговор
    На менте държва и правителство какво да пратят , естествено ,че менте маски и всякакви продукти. Предсавям си какви менте самолети ще пристигнат след 10 години от господарите.
  • 18 Дамзззз

    8 0 Отговор
    Ами мисля , че FFP2 стандарт в който и магазин за лпс и да влезеш и изискваш сертификат ще видите, че вируси не спират както и щатският еквивалент КN95. Ako искате надеждни маски то то те трябва да са FFP3 или щатският стандарт P100
  • 19 гост

    3 0 Отговор
    Хахахаха
  • 20 цецо апартамента

    13 0 Отговор
    Пак имало лява ръка,десен джоб.
    Нормално за шайката на БорисоФ.
    ГешеФ спиш ли?
  • 21 Ердоган

    12 1 Отговор
    Виж ся брат ми Бойко,постоянно все гледаш да лапаш бе брат,поне с маските недей.Пратих ти безплатно маски,обаче ти нареди на своите издухани медици да казват на народа че са със изтекъл срок😂,за да купиш от китай с пари и половината да ги гепнеш,ама виж кво стана сега
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Светла

    13 1 Отговор
    цял свят се опари с тия китайски маски, даже някои ги върнаха и си взеха парите ние както винаги продължаваме да се редим на китайската опашка да не изпуснем промоцията, дали бойко има топки да се изправи срещу китай и да им върне боклука силно се съмнявам, написах го още първия път като се заприказва за тая сделка- НЕ КУПУВАЙТЕ КИТАЙСКИ БОКЛУЦИ!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ха ха ха

    2 0 Отговор
    Защо триете?
  • 32 Защо триете

    14 0 Отговор
    Главен държавен здравен инспектор - Доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев, същият който проспа януари и февруари 2020 г., когато се разпространяваше епидемията и остави китайците в България да изкупят между 10 и 20 милиона медицински маски от аптечната мрежа на цени от 6-8 ст./маска и да ги изпратят обратно в Китай.

    И да изтриете, фактите са си факти.
    Не правете от сайта ФАКТИ.БГ измекяр!
  • 33 Доктор ДЖАГЕРС

    11 0 Отговор
    ТО ДРУГО КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА ОТ нашите управници в БЪЛГАРИЯ
  • 34 яко ни лъжат управляващите и фалшивият щ

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Директно на съд Борисов и сие":

    ГЕШЕВ ПРОСПА ЛЕКОВИТИТЕ ФУРМИ ПРОТИВ КОВИД19 ЩЕ ПРОСПИ И НЕКАЧЕСТВЕНИТЕ МАСКИ.ТОЙ Е ПОСТАВЕН ДА ПРИКРИВА А НЕ ДА ХВАЩА.
  • 35 Димитър

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "и това ни е много":

    За благодарност, че китайските комунисти скриха в продължение на два месеца опасността от заразата за този вирус, а през това време много китайски компании, фирми и ресторанти плъзнали в Европа и останалия свят разпостраняваха небезпокоявани от никой заразния и опасен вирус, наградата е поръчки за тези медицинско материали от китайците. Тази държава е най големият пройзводител на менте стоките в света, а Китай и Русия са най големите крадци на технологии, ноу хау и тн. Те не могат да мръднат и един сантиметър в технологично отношение напред. А се правят на велики.
  • 36 йокин

    0 1 Отговор
    Още в началото,писах,че много родни,шивашки фирми,почнаха да произвеждат,МАСКИ,А И ЗАЩИТНИ ШЛЕМОВЕ,ЗАЩО КУПУВАМЕ ОТ Китай,ноооооооооооооооооооооооооооо,гласът в пустинята,се не чува.
  • 37 Леми

    0 0 Отговор
    А пък аз си мислех, че маските не са китайски, а виетнамски и не са платени, а са върнати.
    Добре, че има биволско разследване, иначе щях да си остана заблуден.