3 262 27

Докладът на алтернативния щаб за коронавируса се оказа секретен

Това е работа на медици, а не разузнавачи, коментира депутатът от левицата Антон Кутев

Докладът на алтернативния щаб за коронавируса се оказа секретен
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Шумно рекламирания доклад от 400 страници на т. нар. алтернативен медицински щаб (МЕС), създаден от премиера Бойко Борисов за борба с коронавируса, се оказа секретен и недостъпен за широката публика. Това става ясно от писмен отговор на Борисов на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев. Той пита премиера какво възнамерява да прави с обширния документ, в който се дават препоръки и съвети за лечение на заразени с COVID-19, както и "конкретни решения" за превенция. Депутатът също иска да му бъде предоставен докладът.

В отговора си обаче Борисов посочва, че докладът не е наличен в Министерски съвет и че "насоките са създадени единствено за ползване от медицинската общност, като целта им е да насочват и съветват" как да се действа с вируса. "Авторите на Насоките за поведение при взаимодействия в рамките на здравната ни система при пандемична обстановка с високо контагиозен респираторен агент (SARS-CoV-2), в преамбюла на написаното от тях са изразили категорично волята си, че изготвеният от тях труд не трябва да бъде разпространяван в среди, извън медицинските, нито за цели, различни от професионална преценка за диагностика и лечение", посочва министър-председателят.

Т.нар Насоки периодично се актуализирали и допълвали, и били "достъпни за професионалистите от медицинските среди на специализирани електронни платформи, които те използват и до днес".

Той твърди още, че експертите са посочили, "че разпространението, ползването и интерпретацията на Насоките от лица без медицинско образование, може да доведе до сериозни последици за общественото и личното здраве и влече след себе си юридическа отговорност".

Затова и Борисов поискал от ръководителя на МЕС проф. д-р Коста Костов за "даване на изрично писмено съгласие от авторите и всички лица, които са били привлечени в процеса на работа и имат принос в изготвянето на Насоките". Премиерът уверява депутата, че ако в Министерския съвет бъдат получени насоките заедно с писменото разрешение на експертите, участващи в написването им, те ще му бъдат "предоставени незабавно." За целта Борисов пише на Костов, за да разреши даването на документа.

Към момента Антон Кутев обаче не го е получил. "За мен изводите от отговора на Борисов са два. Или, че правителството е поръчало доклад, който не му трябва, и след като не го ползват за какво им е този доклад, или пък експертите са дали мнението си, но властта не я интересува то, даже и не го чете", коментира пред "Сега" Кутев. По думите му дори и един от авторите на доклада да не даде съгласие за представянето му, то това изобщо няма да се случи. "Което може да се обърне срещу тя, защото те са медици, а не разузнавачи, които извършват секретна дейност", допълни депутатът. Според него, ако наистина има "секретна информация" в доклада, то той може да бъде изпратен в секретната секция на деловодството на НС.

Не е ясно и какви са препоръките на МЕС по отношение на строгите мерки, които бяха въведени в страната от 13 март по време на извънредното положение. В него, за разлика от Националния оперативен щаб (НОЩ), влизаха медици, които застъпваха по-либерален режим и т. нар. стаден имунитет, свързан с коронавируса.

Кутев изрази увереност, че въпреки спънките рано или късно ще получи доклада на МЕС и че няма да остави темата без развръзка.

КЪДЕ Е ИСТИНАТА?

При публичното представяне на доклада миналия месец, МЕС обяви, че той е от 400 страници и че е даден на премиера Борисов, което той отрича в отговора си към Кутев. Документът бил съставен от три раздела. В първия се разглеждали препоръките към извънболничната помощ в борбата са COVID-19, във втория – към болничните заведения, а в третия били препоръките за взимане на мерки.

Тогава Костов обяви, че приложените мерки на физическа и социална изолация са наложителни, с течение на епидемията те могат да бъдат преосмислени и при благоприятното ѝ развитие - олекотени. Със сложни и увъртяни изрази той заяви още, че за постигане на по-добри резултати за борба с коронавируса е наложително да има "практически изпълними алгоритми и стъпки за диагностика и поведението на различните категории лица".

"В процеса на работа срещнахме пълна подкрепа от колеги и научни дружества. Това са около 50 асоциирани консултанти и още повече колеги, които дадоха своите рецензии. Имаме подкрепата на огромна част от медицинската общност", коментира още проф. Костов.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 13 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Пи пи

  9 73 Отговор
  БСП ВИНАГИ ТЪРСЯТ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ. И КАКВО НАМИРАТ....

  Коментиран от #8, #10, #15, #26

 • 2 Петър

  58 6 Отговор
  Колко да е секретен,Божков сега ще го качи на СМС?
 • 3 Ррр

  84 6 Отговор
  Да се публикува веднага. Това засяга всички граждани.

  Коментиран от #6

 • 4 Соросоидна смрад

  80 5 Отговор
  Ха ха - едноличното управление на банкянската мутра се засилва - освен конституцията почна да пренебрегва и народното събрание. Ние парламентарна република ли сме или премиерска - как премиера може да откаже да предостави доклад на народното събрание което се води висш орган в територията. Какво значение има дали е секретен или не и защо пък е секретен. Своеволията на хунтата продължават.

  Коментиран от #7

 • 5 921

  45 6 Отговор
  А Годжи и бай Шиле участват ли ако участват сигурно от срам са го засекретили
 • 6 Пагон смърт

  35 7 Отговор

  До коментар #3 от "Ррр":

  Нищо не Ви засяга. Скоро ще Ви чипираме. Овце такива.

 • 7 the truth

  48 5 Отговор

  До коментар #4 от "Соросоидна смрад":

  Ние сме Тиквистанска диктатура. Това е новата форма на управление.
 • 8 Гербав трол

  28 4 Отговор

  До коментар #1 от "Пи пи":

  Само това ли успя да измислиш - хайде понапъни се малко че за това никой няма да ти плати.
 • 9 Активист на БСП

  53 5 Отговор
  Всички документи разкриващи лъжите на ГЕРБ са засекретени за срок от 100 години ! Тъй разпореди ТОЙ ...
 • 10 ФК Леффка драгойчеваЛаффчис 1992

  38 5 Отговор

  До коментар #1 от "Пи пи":

  Той Божков ви разтрепера...
 • 11 Фактъ

  26 4 Отговор
  Какъв вирус бе ?
 • 12 Ха ха ха ха ха ха

  31 3 Отговор
  Секретност в абсурдистан = на НАЙ-краткият виц за деня 🤣🤣🤣🤣
 • 13 Митрев

  35 3 Отговор
  Нищо ново, нищо чудно, че Бай Буй е засекретили доклада. Кой знае какви забрани и ограничения е заложил и ако стане известно ще предизвика огромен протест. Усеща, краят му е близко, изнервен и отмъстителен към всичко което не отговаря на неговото примитивно мислене и поведение.
 • 14 добре

  7 19 Отговор
  Спри се бе Кутев,какви секрети,какви разузнавачи.Проф. Костов го даде на медиците след като преведе 400 страници от интернет като помагало,без да е задължително и не мога да разбера на теб за какво ти е? Обърни се към Костов,може да ти прати екземпляр.
 • 15 Asdfg

  14 1 Отговор

  До коментар #1 от "Пи пи":

  Попитай майка си какво намират.
 • 16 Байкой

  32 3 Отговор
  Бойко една книжка не я е дочел, доклади ще чете. Това е фейк новина. Бойко не чете , той само краде.
 • 17 Баба Урсулла

  5 9 Отговор
  Той Тонито не е ли вече в дрънга? Бабиното, що мълча до сега? Бабин уДавец.
 • 18 Трябва

  27 1 Отговор
  да се "джироса" този доклад до всички граждани на България, тъй като е изготвен с техните пари. Който иска да го приеме, да го приеме.
 • 19 Гост

  18 2 Отговор
  Господин Кутев, поискайте доклада от министър Ананиев. Той може и да го има и със сигурност няма да го чете.

 • 20 Въпрос

  23 2 Отговор
  Въпрос към членовете на медицинския щаб: Лекари специалисти, вие ли пожелахте никой да не знае, какво сте констатирали или ви ,,посъветваха'' да мълчите.
 • 21 Иванчо пенсионера

  4 7 Отговор
  А защо Кутев, а не медицинска комисия от БСП.Имат добри Специалисти.Навремето питах специалист от Германия.как вижда България.Ами,слагате каруцар на тир а тираджията да кара каруца ми отвърна.Е познал е точно,макар че беше социалист.Остава да попитаме Кутев как е с латинският.Заради превода му.
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор

 • 24 Не съм манипулиран

  9 1 Отговор
  За мутафчийски : готвиха ме, мале за президент, но станах, мале погребален агент.
 • 25 ЪРП

  3 3 Отговор
  САМО НА МЕНЕ ЛИ МИ Е ЯСНО ,ЧЕ "ДОКЛАД ОТ 400 СТР." БЕШЕ ПЪЛНА ИЗМИШЛЬОТИНА НА ПОЗОРНО НАРИТАНИЯ КОЛЕКТИВ ОТ ЛЕКАРИ????? ЗАСЕКРЕТЕНА , НЕСЪЩЕСТВУВАЩА ИЗМИШЛЬОТИНА!!!!!!!!
 • 26 Нормален ли си?

  2 1 Отговор

  До коментар #1 от "Пи пи":

  Секретен доклад за грип?!? От утре сигурно ще е секретна и прогнозата за времето!
 • 27 Иванов

  0 0 Отговор
  Щом ои доклади са писани какво да говорим....Истината....колкото се може пари да се откраднат за едни измислени фантасмагории...Един вирус и нищо повече....Никой нищо незнае - това не се лекува а минава по естествен път....Тръби се за лечение - ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ... И ..какво значи лекуване - ДАВАНЕ НА ХАПЧЕТА ... Колко сложни неща...На хората им писна от тези приказки. Непрекъснати демонстраци за разни линии и т.н....Тази медицинска пасмена - трябва да се мачка непрекъснато...Раздават се едни пари ей така....за ЕЛЕМЕНТАРЕН ТИП ДЕЙНОСТИ.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.